Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 18.09.2009 18:34

szpecgos napisał(a):Opłaty w obu przypadkach takie praktycznie takie same - możesz ominąć płacenie w Słowenii i będzie taniej w opcji pierwszej.
Jeśli już jedziesz przez Niemcy to według mnie wracanie na Węgry przez Czechy i Słowację nie ma sensu.
Jeśli chcesz kupić winietę w Słowacji to tam masz autostradę aż do Ptuj czego na google nie ma, możesz jeszcze próbować jechać przez Lubliane wtedy zapłacisz mniej w Chorwacji.

Pozdrawiam

Ptuj i Lubliana w Słowacji? 8O
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 18.09.2009 23:38

pablo2222 napisał(a):
szpecgos napisał(a):Opłaty w obu przypadkach takie praktycznie takie same - możesz ominąć płacenie w Słowenii i będzie taniej w opcji pierwszej.
Jeśli już jedziesz przez Niemcy to według mnie wracanie na Węgry przez Czechy i Słowację nie ma sensu.
Jeśli chcesz kupić winietę w Słowacji to tam masz autostradę aż do Ptuj czego na google nie ma, możesz jeszcze próbować jechać przez Lubliane wtedy zapłacisz mniej w Chorwacji.

Pozdrawiam

Ptuj i Lubliana w Słowacji? 8O

Tak to jest jak człowiekowi w pracy nie pozwalają się skupić i przerywają :)

Poprawione
jp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jp » 21.09.2009 20:56

Tak jak pisałem w innym wątku, powtórzę w FAQ. Z Polski północnej, północno-zachodniej i zachodniej TYLKO i wyłącznie przez Niemcy. Jeśli chodzi o winietki to kupować i nie marudzić i nie żałować tych 30 eurasów na Słowenii. Tankować obojętnie gdzie, byle na markowej stacji, a nie u Pana Zdzicha. Ja zalałem w Kołbaskowie, Niemiaszkowie za 1,07, na Słowenii 1,043. Ostatniego tankowania nie pamiętam. Jeśli kogoś stać na wydanie kilku tysięcy na wakacje w Cro, to różnica 40zł na tankowaniu to problem marginalny. Spanie najlepiej przed wyjazdem. Ja zrobiłem sobie przerwę w Munchen po 1000 km na 3h snu, kolejne 700km w dzień bez problemów. Polski odcinek robić nocą, jak rodacy śpią. :)
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 21.09.2009 21:12

jp napisał(a): Z Polski północnej, północno-zachodniej i zachodniej TYLKO i wyłącznie przez Niemcy. Tankować obojętnie gdzie, byle na markowej stacji, a nie u Pana Zdzicha.

Potwierdzam i popieram, sprawdzone.
Już 4 razy przejechałem tą trasą.
Nigdy nie było żadnych problemów.
Pozdrawiam
$maciek$
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) $maciek$ » 24.09.2009 21:30

Na początku października wybieram się do Gorićan przy węgierskiej granicy. Czy lepiej jechać przez Czechy, Słowację, Węgry, czy przez Czechy, Austrię, Słowację? Chodzi mi o jakość dróg i możliwy szybki przejazd, jeśli chodzi o opłaty to sprawa drugorzędna.
Pozdrawiam
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 24.09.2009 22:27

Myślę, że Czechy, Słowacja, Węgry (z Bratysławy na Gyor potem Szekesfehervar).

Pozdrawiam.
$maciek$
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) $maciek$ » 25.09.2009 06:56

A czy ta droga na Węgrzech to nie jest jakaś "gminna droga"? Bo myślałem jeszcze żeby na Węgrzech z Gyor pojechać na Szombathely a potem na Nagykanizsa, no właśnie tylko co z jakością dróg - nie chcę zaoszczędzić 100km tylko po to żeby jakimiś ubitymi dróżkami się bujać.
Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.09.2009 08:18

$maciek$ napisał(a):A czy ta droga na Węgrzech to nie jest jakaś "gminna droga"? Bo myślałem jeszcze żeby na Węgrzech z Gyor pojechać na Szombathely a potem na Nagykanizsa, no właśnie tylko co z jakością dróg - nie chcę zaoszczędzić 100km tylko po to żeby jakimiś ubitymi dróżkami się bujać.
Pozdrawiam

To wątek dla Ciebie:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17803
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.09.2009 08:36

Lubuszanin napisał(a):Jak pierwszy raz, to polecam trasę przez DE.

Nawet nie pierwszy...kto raz pojedzie przez Niemcy to już chyba stale będzie tędy jeździł...wsiadasz do autka i płyniesz...ja tam bynajmniej nigdy nie zakorkowałem jeszcze...
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 25.09.2009 09:07

alessandro1977 napisał(a):Nawet nie pierwszy...kto raz pojedzie przez Niemcy to już chyba stale będzie tędy jeździł

No to ja będę wyjątkiem. Raz pojechałem i już chyba nigdy więcej...
$maciek$
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) $maciek$ » 26.09.2009 07:17

Czy przy wjeździe do Czech, Słowacji i na Węgry winiety można kupić o każdej porze dnia i nocy na stacjach benzynowych i zapłacić EUR, czy muszę mieć walutę danego kraju?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.09.2009 14:39

$maciek$ napisał(a):Czy przy wjeździe do Czech, Słowacji i na Węgry winiety można kupić o każdej porze dnia i nocy na stacjach benzynowych i zapłacić EUR, czy muszę mieć walutę danego kraju?

Euro zawsze i wszędzie bardzo chętnie przyjmują - czasem nawet nie bardzo "kroją"
gadarek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gadarek » 26.10.2009 13:17

Wiem, że jest b. dużo wpisów dot. różnych tras, ja wybieram się z rodzinką do VRSAR (Istria) w lipcu 2010 - trasa z Zielonej Góry - poradzcie jak najlepiej jechac ??? będę startował na noc z soboty na niedziele - czy ta trasa "Nie należy jechać przez München tylko przez Regensburg, Passau w Austrii A-8 Wels A-9 Graz, Maribor ,Ptuj ,Zagreb itd" jest NAJLEPSZA ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.10.2009 13:27

gadarek napisał(a):Wiem, że jest b. dużo wpisów dot. różnych tras, ja wybieram się z rodzinką do VRSAR (Istria) w lipcu 2010 - trasa z Zielonej Góry - poradzcie jak najlepiej jechac ??? będę startował na noc z soboty na niedziele - czy ta trasa "Nie należy jechać przez München tylko przez Regensburg, Passau w Austrii A-8 Wels A-9 Graz, Maribor ,Ptuj ,Zagreb itd" jest NAJLEPSZA ?

Michelin poleca taką:

http://tiny.pl/hqbfc

To jedna z czterech, ale może być więcej opcji :wink:
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 26.10.2009 13:50

gadarek napisał(a):Wiem, że jest b. dużo wpisów dot. różnych tras, ja wybieram się z rodzinką do VRSAR (Istria) w lipcu 2010 - trasa z Zielonej Góry - poradzcie jak najlepiej jechac ??? będę startował na noc z soboty na niedziele - czy ta trasa "Nie należy jechać przez München tylko przez Regensburg, Passau w Austrii A-8 Wels A-9 Graz, Maribor ,Ptuj ,Zagreb itd" jest NAJLEPSZA ?

Witam.
Ja planuję wyjazd z soboty na niedzielę czyli z 19 na 20 czerwca 2010 r. ok 2 - 3 nad ranem.
Jadę z Dobiegniewa ok. 45 km od Gorzowa Wlkp, trasa wyznaczona i raczej nie będzie już zmian:
Dobiegniew - Świecko - Berlin Ring - Rogensburg - Passau - Wels - Graz (nocleg Oekotel) - Słowenia (z uwagi na to, że jadę pierwszy raz i z małym dzieckiem kupuję winetkę, jadę autostradą) - Zgrzeb - Tucepi (Makarska Rivera)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone