Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 30.08.2009 23:27

jp napisał(a):
mar.zag napisał(a):Ja wybrałem przez Czechy i również jechałem na noc i smiało leciałem
160-170 jak bym jechał przez Niemcy.Jedynie już jak musiałem zjechac
na Jihlawę-Znojmo to ten odcinek był wolniejszy...leciałem już tak ok 120km/h

170 to jedynie na autostradzie jeżdżę. Jaka droga przeważa przez Czechy? Jednopasmówki? Dwupasmówki? Są pobocza? Wydaje mi się, że nocą może być trochę tirów na drogach.

Jacek, Kraków?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.08.2009 07:36

Proszę pogaduszkami wątku nie zaśmiecać.... :wink:
mar.zag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar.zag » 31.08.2009 21:04

jp napisał(a):
mar.zag napisał(a):Ja wybrałem przez Czechy i również jechałem na noc i smiało leciałem
160-170 jak bym jechał przez Niemcy.Jedynie już jak musiałem zjechac
na Jihlawę-Znojmo to ten odcinek był wolniejszy...leciałem już tak ok 120km/h

170 to jedynie na autostradzie jeżdżę. Jaka droga przeważa przez Czechy? Jednopasmówki? Dwupasmówki? Są pobocza? Wydaje mi się, że nocą może być trochę tirów na drogach.

U mnie przeważała autostrada z Liberca,aż do zjazdu na Jihlava-Znojmo
Tam jest normalna droga tochę z poboczem,a trochę normalna
Ogólnie jak dla mnie jadąc w nocy leciao się spokojnie,pusto i szybko
szczerze mówiąc to chyba nie widziałem ani jednego TIRa
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 02.09.2009 10:01

Witam,

Podzielę się swoimi spostrzeżeniami na temat tras w tym wątku.

W tym roku trasa:
Trasa 1

Rok temu trasa
Trasa 2

Pierwsza kwestia - Boboszów vs Krnov
Według mnie lepsza szybsza i wygodniejsza opcja to... Boboszów.
Faktycznie jest słaby odcinek Boboszów-Zabrech ale za to od Mohelnic jest droga ekspresowa - omijamy Ołomuniec.
Jadąc przez Boboszów wcale nie ma jakiś strasznych serpentych (jadąc przez Krnov nie jest jakoś lepiej pod tym względem).
Dla mnie przejazd przez Boboszów do Ołomuńca był szybszy niż przejazd przez Krnov

Druga kwestia - odcinek - Brno - Graz
Rok temu jechałem przez Bratysławę - jedziemy cały czas autostradą ale potrzebna winietka na Słowację (niby koszt nie duży ale dodatkowy wydatek). Jadąc przez Breclav - Wiedeń - winieta nie jest potrzebna.
odcinek Breclav - Wilfersdorf - super.
Problematyczny jest odcinek dalej do Wiednia ze względu na budowę autostrady ale przejazd jest płynny ok 80km/h.
Według mnie nie ma sensu jechać przez Bratysławę (a jeśli już tak to kompletnie bezsensowna jest jazda do Wiednia - niby przejazd autostradą ale ograniczenia do 100 i sporo fotoradarów - lepiej jechać od razu na Eisenstadt).

Wnioskując - według mnie trasa nr 1 jest lepsza i szybsza - przejazd Gostyń-Podgora 16h, Gostyń-Vodice trasą 2 też 16h - jednak do Podgory jest dalej.
Szczegóły przyjazdu pojawią się jeśli zabiorę się za napisanie jakiejś małej relacji.

Pozdrawiam.
pimael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimael » 02.09.2009 12:04

szpecgos napisał(a):Witam,

Podzielę się swoimi spostrzeżeniami na temat tras w tym wątku.

W tym roku trasa:
Trasa 1

Rok temu trasa
Trasa 2

Pierwsza kwestia - Boboszów vs Krnov
Według mnie lepsza szybsza i wygodniejsza opcja to... Boboszów.
Faktycznie jest słaby odcinek Boboszów-Zabrech ale za to od Mohelnic jest droga ekspresowa - omijamy Ołomuniec.
Jadąc przez Boboszów wcale nie ma jakiś strasznych serpentych (jadąc przez Krnov nie jest jakoś lepiej pod tym względem).
Dla mnie przejazd przez Boboszów do Ołomuńca był szybszy niż przejazd przez Krnov

Druga kwestia - odcinek - Brno - Graz
Rok temu jechałem przez Bratysławę - jedziemy cały czas autostradą ale potrzebna winietka na Słowację (niby koszt nie duży ale dodatkowy wydatek). Jadąc przez Breclav - Wiedeń - winieta nie jest potrzebna.
odcinek Breclav - Wilfersdorf - super.
Problematyczny jest odcinek dalej do Wiednia ze względu na budowę autostrady ale przejazd jest płynny ok 80km/h.
Według mnie nie ma sensu jechać przez Bratysławę (a jeśli już tak to kompletnie bezsensowna jest jazda do Wiednia - niby przejazd autostradą ale ograniczenia do 100 i sporo fotoradarów - lepiej jechać od razu na Eisenstadt).

Wnioskując - według mnie trasa nr 1 jest lepsza i szybsza - przejazd Gostyń-Podgora 16h, Gostyń-Vodice trasą 2 też 16h - jednak do Podgory jest dalej.
Szczegóły przyjazdu pojawią się jeśli zabiorę się za napisanie jakiejś małej relacji.

Pozdrawiam.

Witam
Co do pierwszej kwesti to uważam iz przez Krnov do Brna jedziemy więcej autostradami. Nie można zapominać o odcinku z Wrocławia do Krapkowic. Przeliczyłem kilometry na autostradzie i więcej ich jest jak pojedzie się przez Krnov niż przez Boboszów.

Tak po za tym może jednak drogą przez Węgry - z Rawicza jechałem do Vodic 14,5 godziny.
Pozdrawiam
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 02.09.2009 12:36

pimael napisał(a):

Witam
Co do pierwszej kwesti to uważam iz przez Krnov do Brna jedziemy więcej autostradami. Nie można zapominać o odcinku z Wrocławia do Krapkowic. Przeliczyłem kilometry na autostradzie i więcej ich jest jak pojedzie się przez Krnov niż przez Boboszów.

Tak po za tym może jednak drogą przez Węgry - z Rawicza jechałem do Vodic 14,5 godziny.
Pozdrawiam

Zgadzam się z autostradą ale i tak musimy pokonać prawie taką samą odległość po zwykłych drogach od Krapkowic do Ołomuńca co z Wrocławia do Mohelnic. Droga w kierunku Kłodzka jest jednak lepsza niż odcinek Krapkowice - Krnov.
Droga powrotna z Vodic do Gostynia zajęła mi 15h trasą nr 2.
W tym roku droga powrotna z Podgory do Gostynia też zajęła mi 15h trasą nr1 a Podgora jest zdecydowanie dalej.
Moje spostrzeżenie co do odcinka Wrocław-Ołomuniec jest porostu takie, że jadąc ten odcinek przez Boboszów pokonujemy go szybciej nie dokładając kilometrów. Fakt do Krapkowic jedziemy autostradą ale co z tego skoro i tak później jedziemy po zwykłych drogach i na dodatek jeszcze więcej po stronie Czech.
Ekspresówka Mohelnice-Olomuniec jest jak autostrada no i nie wjeżdżamy do Ołomuńca.

Co do jazdy dalej i drogi przez Węgry to rozważałem taką opcje w tym roku następnym razem może ją przetestuje jednak podobno nawierzchnia 86 jest już dość kiepska obecnie?
pimael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimael » 03.09.2009 18:31

Cóż ostatnie dwa wyjazdy jechałem przez Krnov może czas wrócic na trasę przez Boboszów aby sobie przypomniec jak tam jest. Natomiast 86 jest napewno lepsza (tak dla zobrazowania) jak chocby droga pomiędzy naszymi miastami.
trilopczyk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trilopczyk » 04.09.2009 21:32

szpecgos, zamierzam jechać dokładnie taką samą trasa jak Ty, z Wrocławia do Makarskiej, mam jedno pytanko bo piszesz że jechałeś tą trasą, czy aby na pewno nie ma dodatkowych opłat (tunele itp.) na odcinku Breclav Wiedeń, jak i w samym Wiedniu? pozdrawiam i dzięki za informacje które zamieściłeś :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.09.2009 21:37

NIE; nie ma!
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 05.09.2009 11:08

trilopczyk napisał(a):szpecgos, zamierzam jechać dokładnie taką samą trasa jak Ty, z Wrocławia do Makarskiej, mam jedno pytanko bo piszesz że jechałeś tą trasą, czy aby na pewno nie ma dodatkowych opłat (tunele itp.) na odcinku Breclav Wiedeń, jak i w samym Wiedniu? pozdrawiam i dzięki za informacje które zamieściłeś :)

Witam,
Tak jak FUX napisał żadnych dodatkowych opłat nie ma.
Ja jechałem tą trasą jadąc do w nocy i w Podgorze byłem po 16h.
Drogę powrotną robiłem w niedzielę od rana i przejazd zajął mi 15h (ale jak zawsze z powrotem troszkę szybciej jechałem).
Przed Wiedniem pomyślałbym teraz może nad jazdą mniej więcej tak
link 1

albo tak

link 2

Sam żadnej opcji nie sprawdzałem, więc może ktoś kto jechał tymi drogami udzieli więcej informacji na ten temat.
Myślę nad taką trasą, ponieważ na odcinku przed Wiedniem ze względu na budowę autostrady Wiedeń-Mikulov jednak trochę się traci jadąc 80. Normalnie jazda po zwykłych drogach w Austrii jest bardzo płynna i szybka np odcinek Breclav - Wilfersdorf.
trilopczyk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trilopczyk » 05.09.2009 13:31

Skoro są lekkie utrudnienia to ja chyba pojadę trasą z Twojego link1 (też o niej myślałem wczoraj po tym jak napisałeś o utrudnieniach, kwestia czy nie ma tam nic ekstra płatnego :) ), ta sama odległość,a nóż widelec będzie lepiej, z drugiej strony 80km/h nie jest tragedią :)
Jutro wyjeżdżam, tj.06 wrzesień , ktoś jedzie? pozdr.
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 05.09.2009 16:57

trilopczyk napisał(a):Skoro są lekkie utrudnienia to ja chyba pojadę trasą z Twojego link1 (też o niej myślałem wczoraj po tym jak napisałeś o utrudnieniach, kwestia czy nie ma tam nic ekstra płatnego :) ), ta sama odległość,a nóż widelec będzie lepiej, z drugiej strony 80km/h nie jest tragedią :)
Jutro wyjeżdżam, tj.06 wrzesień , ktoś jedzie? pozdr.

Utrudnienia nie są jakieś bardzo duże ale myślę, że chyba warto je ominąć.

Udanych wakacji.
Pozdrawiam.
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 15.09.2009 19:30

Jak już wcześniej pisałem jadę w czerwcu przyszłego roku pierwszy raz do Cro.
Moja trasa Dobiegniew-Świecko-Berlin Ring-Rogensburg-Passau-Wels-Graz (nocleg w Oekotel w Kalsdorf) - Maribor-Zagrzeb-Tucepi.

Mama pytanie odnośnie zakupu winietek.
Pierwszą będę potrzebował w Austrii, moje pytanie gdzie ją zakupić, czy jeszcze w Niemczech, czy już po stronie Austriackiej (ale czy nie jest potrzebna od razu), następna to Słowenia (no chyba, że się odważę na objazd).

Planuję wyjechać spod domu z soboty na niedzielę ok 3 w nocy, granica z Niemcami ok. 4 - 4,30 i dalej Niemcy - czy dobrze kombinuję z godziną i dniem wyjazdu?

A i jeszce pytanie odnośnie dodatkowego ubezpieczenia.
W jakiej firmie się ubezpieczyć, auto + jakieś ubezpieczenie na osoby (2 dorosłe + 1 dziecko 3 lata).
Wspomnę, że auto to już wtedy 10 letnia będzie Xsara Picasso HDI, jak wyczytałem to dobrą ofertę ma PZU - czy potwierdzicie tą informację?
Ostatnio edytowano 15.09.2009 19:36 przez daro2008, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.09.2009 19:34

Nabędziesz w D przed granicą lub na najbliższej stacji benz. po jej przekroczeniu. Godzina bez znaczenia. Pamiętaj, że austriacka ważna 10 dni.
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 15.09.2009 22:51

Witam szanownych kolegów "z jednego fyrtla":

pimael, szpecgos
nosekdomin: Leszno
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ja w drugiej połowie czerwca tego roku docelowo z Kościana, bo tam odbierałem połowę załogi jechałem trasą przez Niemcy:

gotowe na via: http://tiny.pl/zz32

Trasę przez zimę 2008/2009 analizowałem wielokrotnie:

Trasa przez Niemcy:
(Leszno=>Legnica=>Gorlitz=>Chemnitz=>Regensburg=>Wels=>Graz=>Maribor=>Ptuj)
szczegóły:
dł. trasy 1264km
czas 15h 23m
zużycie paliwska 76,94l
typ drogi:
autostrady 1001km (9h 1m)
międzynar 162km (2h 20m)
główne 63km (59m)
drugorzędne 26km (25m)
miejskie główne 2,4km (4m)
miejskie 8,6km (11m)

Trasa przez Czechy:
(Leszno=>Wrocław=>Boboszów=>Brno=>Wiedeń=>Graz=>Zagrzeb)
szczegóły:
dł. trasy 956km
czas 12h 52m
zużycie paliwska 59,20l
typ drogi:
autostrady 537km (4h 51m)
międzynar 311km (4h 18m)
główne 86km (1h 26m)
drugorzędne 12km (14m)
miejskie główne 7,1km (9m)
miejskie 1,5km (4min)

Pokonałem ta trasę planowo. O 13-tej wyjazd z Kościana (i jeszcze mega korki bo remont na odcinku Śmigla drogi Wrocław- Poznań) o 4-tej rano stoimy w kolejce na prom. Dodam że około 3-4 w nocy spałem w aucie 1,5h no i postoje na fizjologię i prostowanie kopyt praktykowaliśmy na parkingach.

6 lat temu jechałem z okolic Leszna przez Boboszów itp dalej do CRO. Z tego co wtedy pamiętam:
- sama trasa polskimi drogami do Boboszowa to porażka totalna. Załadowane po dach auto ciężkie naładowane drogim sprzętem do pływania i foto i kamera i w ogóle najcenniejsze: LUDZIE pasażerowie. I jedz tu takim autem z całym życiowym dobytkiem krętymi drogami przez Wrocław wyprzedzając kobiety, niedzielnych kierowców, L-ki i TIRy. Przy tym męcząc się solidnie i co najgorsze wiedząc że przed sobą 9/10 drogi, czyli dobry 1000km do celu. Terror.
- Czechy lepsze drogi, aczkolwiek ograniczenia prędkości i surowe mandaty dla turystów, zaraz za granicą Boboszowa samie czeskie (ale ładne) wiochy.
- Okolice Wiednia korek przez 1:45h

Tak więc, trasę do granicy z Niemcami pokonałem znośnie i o wiele łatwiej niż na Boboszów. Z czego byłem zadowolony i to mnie satysfakcjonowało. A potem tylko czyściutka autostrada... mmm komfort i spokój... płynność i no stress.

Co prawda w jedną stronę spaliłem 1,5 zbiornika paliwa. A przez Czechy może na jednym albo na 1,1-1,2 zbiornika bym dał radę. Ale byłem jedynym kierowcą w aucie. Jechałem Golfem V załadowanym ostro. Nie planowałem spania po drodze, oprócz kimy w aucie. I wiozłem dzieci 12-14-16 lat. Poza moim zmęczeniem i funkcjonowaniem organizmu zależało mi na jak największym stopniu bezpieczeństwa co zapewniło mi poruszanie się po autostradach a wykluczaniu męczących jednopasmówek.
Z głowie analizowałem czy lepsza będzie jazda przez Niemcy autostradami spokojnie z równą prędkością ale za to 200-300 km dalej, czy też bardziej zmęczy mnie jazda przez Boboszów, przez Wrocław w dużym natężeniu ruchu i kłopotliwe serpentyny w górach. Czechy bez autostrady i surowe kary. Okolice za Boboszowem znam bo a agroturystykę tam jeżdżę. Więc ostatecznie wybrałem trasę przez Niemcy i nie żałuję i już teraz zawsze tamtędy będę jeździł. Trasa komfort no stress.

Tyle z mojej strony...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone