Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
xaliemorph
Autostopowicz
Trasa Poznań - Novi Vinodolski

Nieprzeczytany postnapisał(a) xaliemorph » 20.07.2009 13:33

Niedługo wybieram się do Chorwacji, pierwszy raz własnym samochodem i się zastanawiam nad wyborem drogi. Trochę posiedziałem na viamichelin i maps.google.pl i dalej nie wiem którędy pojechać.

Trasa to Poznań - Novi Vinodolski. Preferowana jak najtańsza edycja trasy tzn. minimalizacja zbędnych opłat. Prawdopodobnie przewidujemy nocleg w jakimś Hostelu czy innym Jugendherberge na południu Niemiec czy rejonie Salzburga. Przy okazji skutecznie odrzuca mnie koncepcja trasy przez Wrocław gdyż nienawidzę zatłoczonych polskich krajówek. Z tej przyczyny jednoznacznie wybieram jednak drogę przez Niemcy.

Myślałem nad wariantem z Poznania do Salzburga przez Niemcy (przyjemnie i wygodnie) a potem autostradą A10 przez Austrię do Słowenii, wzdłuż słoweńskiej A2 do Lubljany a z Lubljany do granicy przez Velke Lasce, Ribnice, Kocevje z granicą chorwacko słoweńsko w Petribie. I dalej pomniejszymi drogami do Novego Vinodolska w Chorwacji (ok 60 km wzdłuz wybrzeża na południe od Rijeki, czyli północna Chorwacja).

Niestety podwójny koszt przejazdu przez Austrię może niedokońca się uśmiecha z racji 2 tygodniowego pobytu (tydzień chorwacja plus niecały tydzień Alp Julijskich na powrocie) i dodatkowego płatności 2x9.50 Euro za przejazd przez tunele na autostradzie A10 w Austrii. Wobec tego zastanawiam się nad przemknieciem poludniowego etapu trasy przez Bad Reichenhall, Austrię do Udine we Włoszech (plus pewne opłaty autostradowe we Włoszech) a z Włoch do Chorwacji i Novego Vinodolska.

Jakie są wasze ewentualne typy i propozycje?
zawodowiec
Cromaniak
Re: Trasa Poznań - Novi Vinodolski

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 21.07.2009 23:58

xaliemorph napisał(a):Trasa to Poznań - Novi Vinodolski. Preferowana jak najtańsza edycja trasy tzn. minimalizacja zbędnych opłat.
(...)
jednoznacznie wybieram jednak drogę przez Niemcy.

Sprzeczność sama w sobie.
250 km dalej, w Niemczech najdroższa wacha, w Austrii trudne do ominięcia płatne tunele, w Słowenii zdzierska winieta albo we Włoszech drogie autostrady. Żeby wyjść na swoje z czasem to przy 250 km dalszej odległości trzeba grzać ile fabryka dała a wtedy samochodzik dużo więcej żłopie więc koszty rosną. Przy odrobinie szczęścia dojedziesz parę minut, może godzinę szybciej. Jaki zysk?
Jakiej trasy byś nie wybrał, szerokości i przyczepności!
Szura
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szura » 22.07.2009 20:55

Witam

Pytanie dla tych co już w tym roku HR mają za sobą.
Na początku sierpnia wybieram się do HR na Hvar. Jadę z Górnego Śląska dokładnie z Wodzisławia Śląskiego tuż przy granicy czeskiej. Zastanawiam się którą drogę wybrać.
Czy przez Chałupki poźniej A1 na Ostrawę i Ołomuniec do Brna i dalej na Wiedeń, czy może na Cieszyn później na Ziline i autostradą do Wiednia.
W zeszłym roku jechałem przez Czechy, tylko że jechałem w nocy. W tym roku planuje wyjechać około 15 więc w Wiedniu powinienem być około 18. Pytanie którą trasą będzie bardziej bezkorkowo... może ktoś wie. Pozdro
:)
numenius
Croentuzjasta
trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 23.07.2009 20:01

Witam forumowiczów. Parę zdań po powrocie z Cro. Wróciłem 05.07.br.

Jechaliśmy z Wrocławia busem (2 rodziny), przez Głubczyce, gdzie dołączyli do nas znajomi też busem (2 rodziny). Z Głubczyc wyjechaliśmy o 18:30 w czwartek, trasą Krnov,Olomouc,Brno,Wieeń,Graz,Maribor,Zagrzeb,Split,Omis,Marisici. Nie stawaliśmy na dłuższe postoje np. na spanie, ale stawaliśmy dość często na krótsze postoje:kawa, wc, itp. Łącznie z postojami 15 godzin.

Co do jakości dróg na w/w trasie, to nawierzchnia na niektórych odcinkach w Czechach nie zachwyca. W Austrii jest 3 a czasami 4 pasy na autostradzie, ale nawierzchnia też taka sobie no i odcinki z remontami dróg. Słowenia to nieporozumienie, prawie cały odcinek w remoncie. Natomiast Chorwacja to już super jazda. Autostrada jedna i druga gładkie jak stół, a widoki i tunele w skałach-super. Na koniec Jadranka od Splitu do celu, widoki zapierają dech w piersiach, ale jest dość wąsko i kręta droga, tak więc kierowca musi uważać z podziwianiem.

Opłaty: 330koron Czechy (miesięczna), 2 razy 7,70 Austria (2 razy na tydzień) , no i najgorsze Słowenia 35 Euro (czytaj niżej !!! ) a w Cro na odcinku który przejechałem od Zagrzebia do celu 44 Euro w jedna stronę (za osobowy w Cro troszeczkę taniej. W tamtą stronę nie kupiliśmy winiety w Słowenii, bo stacja paliwowa za granica Austryjacką była zamknięta, mieli jakaś przerwę o północy, ale czekaliśmy 40 minut i odjechaliśmy licząc, że jedziemy niepłatną, bo zjechaliśmy z głównej.

Łącznie busem trasa w obie strony jeżeli chodzi o opłaty drogowe wyszła ok. 110 euro. W drodze powrotnej kupiliśmy winietę Słoweńską, bo były już (od lipca) po 15 Euro za tydzień (to też skandalicznie dużoza taki kawałek i to drogi remontowanej. Przed sama Austrią, dosłownie 100 metrów przed starymi bramkami granicznymi zatrzymali mnie nagle do kontroli (nie wiem jakie to służby) i sprawdzili tylko winietę. Okazuje się, że nie można jechać przez ten kraj bez winiety, nie ma już takiej drogi.

Wyjazd w czwartek a noc to dobry wybór, nie staliśmy nigdzie w korku, przez Wiedeń najwyżej 1-2 cykle na światłach. Wracaliśmy w niedzielę i też było bez korków i przestojów.

W przyszłym roku (oczywiście Cro) pojadę z ciekawości przez Słowację, Węgry,choćby po to, aby nie płacić w Słowenii.

Relację i moje wrażenia opiszę w innym dziale tego forum, zapraszam.
nosekdomin
Croentuzjasta
Re: Trasa Poznań - Novi Vinodolski

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 23.07.2009 22:41

xaliemorph napisał(a):Niedługo wybieram się do Chorwacji, pierwszy raz własnym samochodem i się zastanawiam nad wyborem drogi. Trochę posiedziałem na viamichelin i maps.google.pl i dalej nie wiem którędy pojechać.

Trasa to Poznań - (...)

Wal przez Niemcy...
19 czerwca jechałem z Kościana. Nigdy więcej przez Czechy!!! Teraz tylko Niemcy.

Oto moja trasa
http://www.viamichelin.pl/viamichelin/p ... ndemnite=0

Takie moje zdanie.
Zierkało
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zierkało » 23.07.2009 23:06

Witam,
Czytam i czytam ten wątek i wybrałam trasę FUXa, jedziemy z Poznania do Sv. Petar. Jednak dziś rozmawiając z osobami, które były w Chorwacji wszystko mi się już pomieszało, bo owe osoby powiedziały mi, że jadąc przez Austrię (Wiedeń-Graz- Słowenia) po drodze mam tunele, za które muszę zapłacić 40 euro. W związku z tym mam pytanie czy tak jest rzeczywiście i jeśli tak to czy można w jakiś sensowny sposób je ominąć nie nakładając przy tym dużo drogi i czasu. Drugie moje pytanie dotyczy autostrad i tuneli w Chorwacji, z ich cennika wyszło mi, że za autostradę do Zadaru zapłacę 105kun, nic nie ma tam o tunelach i płatności za nie, jeśli się za nie płaci to ile.
Skorzystałam z opcji szukaj na forum i znalazłam, że ludzie piszą o jakiś tunelach ale przy trasie przez Niemcy, proszę pomóżcie bo już nic nie wiem a wyjazd już tuż tuż :-)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 24.07.2009 00:46

Źle Ci powiedzieli, na trasie przez Wiedeń i Graz nie ma żadnych płatnych tuneli. Jak się jedzie z Niemiec przez Passau i Wels do Grazu to są 2 płatne tunele (w sumie 12E w jedną stronę) ale można je łatwo ominąć, przed chwilą o tym pisałem w innym wątku.
mar.zag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar.zag » 24.07.2009 09:18

zawodowiec napisał(a):Źle Ci powiedzieli, na trasie przez Wiedeń i Graz nie ma żadnych płatnych tuneli. Jak się jedzie z Niemiec przez Passau i Wels do Grazu to są 2 płatne tunele (w sumie 12E w jedną stronę) ale można je łatwo ominąć, przed chwilą o tym pisałem w innym wątku.

Podaj kolego linka gdzie to opisywałeś bo może polece tą trasą Wels-Graz

dzięki
Zierkało
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zierkało » 24.07.2009 10:54

Dzięki za informację. Kamień z serca. A wiecie może jeszcze jak wygląda kwestia tuneli na autostradzie w Chorwacji. Jechać będziemy od granicy do Zadaru autostradą.
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 24.07.2009 12:00

Zierkało napisał(a):Dzięki za informację. Kamień z serca. A wiecie może jeszcze jak wygląda kwestia tuneli na autostradzie w Chorwacji. Jechać będziemy od granicy do Zadaru autostradą.

Zawodowiec napisał Ci, że są bezpłatne.
Cena za autostradę :Trakoścan- Zagrzeb 39 KUN
Zagrzeb - Zadar 105 KUN
Pozdrav. :wink:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 24.07.2009 20:40

mar.zag napisał(a):Podaj kolego linka gdzie to opisywałeś bo może polece tą trasą Wels-Graz

dzięki

tu
mitnick
Autostopowicz
Problem z wyborem trasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitnick » 01.08.2009 10:22

Witam, mam mały problem z wyborem trasy. Ogólnie chciałbym tanio (z 1 winieta) i w miarę dobrze dojechać do Zagrzebia.

Propozycja 1

http://tiny.pl/hh5pz

Propozycja 2

Nowa Sól- Legnica- Cieszyn- Słowacja- Bratysława- Węgry (bezpłatnie)- kawałeczek Słowenii- Zagrzeb

http://tiny.pl/hh5p3

Coś takiego tylko z Bratysławy na Szombathely potem na Nagykanizsa

Proszę o doradzenie trasy, jadę po raz pierwszy i trochę strach.
Wyjazd planuję na 9.08 około godziny 21 by w Zagrzebiu być na ~12
Proszę o pomoc, może ktoś jedzie przez okolice Zagrzebia i mógłbym się samochodem "podczepić"?

Proszę o pomoc,
Dziękuję i pozdrawiam,
Wojciech.
Ostatnio edytowano 01.08.2009 10:55 przez mitnick, łącznie edytowano 1 raz
jorgus111
Cromaniak
Re: Problem z wyborem trasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 01.08.2009 10:27

mitnick napisał(a):Witam, mam mały problem

My też mamy problem :wink: ... bo nam sie forum rozjechało :?

Kolego mitnick przytnij te linki np. http://tiny.pl/ i wklej skrócone
Dziękuję :)
mar.zag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar.zag » 03.08.2009 22:33

Witam
POleciałem przez Wien...trasa spox,ale sama słowienia to masakra korki...korki
...korki i jeszcze raz korki
Naq samej słoweni straciłem 2.50h bo stałem w korkach(omijac jak się tylko da)
W Chorwacji stałem do każdej bramki po 1h(masakra) ogólnie staciłem 4h na same korki :cry:

Nigdy więcej przez Słowenię...odradzam :cry:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.08.2009 05:12

mar.zag napisał(a):Nigdy więcej przez Słowenię...odradzam :cry:

Jazda w dni, które sa "korkogenne" zawsze będzie skazana na takie przyjemności...
W tym roku jechalem przypadkowo w sobotnie popołudnie i także na granicy slo-cro swoje 1,5 - 2h odstałem.
Wracając we środę do południa-przemknąłem...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone