Niedługo wybieram się do Chorwacji, pierwszy raz własnym samochodem i się zastanawiam nad wyborem drogi. Trochę posiedziałem na viamichelin i maps.google.pl i dalej nie wiem którędy pojechać.
Trasa to Poznań - Novi Vinodolski. Preferowana jak najtańsza edycja trasy tzn. minimalizacja zbędnych opłat. Prawdopodobnie przewidujemy nocleg w jakimś Hostelu czy innym Jugendherberge na południu Niemiec czy rejonie Salzburga. Przy okazji skutecznie odrzuca mnie koncepcja trasy przez Wrocław gdyż nienawidzę zatłoczonych polskich krajówek. Z tej przyczyny jednoznacznie wybieram jednak drogę przez Niemcy.
Myślałem nad wariantem z Poznania do Salzburga przez Niemcy (przyjemnie i wygodnie) a potem autostradą A10 przez Austrię do Słowenii, wzdłuż słoweńskiej A2 do Lubljany a z Lubljany do granicy przez Velke Lasce, Ribnice, Kocevje z granicą chorwacko słoweńsko w Petribie. I dalej pomniejszymi drogami do Novego Vinodolska w Chorwacji (ok 60 km wzdłuz wybrzeża na południe od Rijeki, czyli północna Chorwacja).
Niestety podwójny koszt przejazdu przez Austrię może niedokońca się uśmiecha z racji 2 tygodniowego pobytu (tydzień chorwacja plus niecały tydzień Alp Julijskich na powrocie) i dodatkowego płatności 2x9.50 Euro za przejazd przez tunele na autostradzie A10 w Austrii. Wobec tego zastanawiam się nad przemknieciem poludniowego etapu trasy przez Bad Reichenhall, Austrię do Udine we Włoszech (plus pewne opłaty autostradowe we Włoszech) a z Włoch do Chorwacji i Novego Vinodolska.
Jakie są wasze ewentualne typy i propozycje?