napisał(a) djibril » 11.07.2009 23:58
Tomaszek68 napisał(a):Słyszałem o korkach na wjeździe do Wrocka na 5 i na Bielanach wjazd na A4.
Czy można jakoś bezboleśnie śmignąć przez Wrocław?
Jakieś rozsądne objazdy?
Może ktoś podzieli się swą wiedzą na ten temat.
Dzięki!
Zależy o której będziesz jechał i w jaką stronę. Sytuacja w mieście jest teraz rzeczywiście (mimo wakacji) ciężka. Codziennie jestem w okolicach Powstańców Śląskich i na ogół o 15 korek jest tam już niewąski
a im bliżej Wyścigowej, tym pewnie gorzej. Jechałem na Bielany jakiś czas przed początkiem remontu Wyścigowej i nastałem się chyba 40 minut przed skrzyżowaniem Wyścigowa-Karkonoska (godz. 14, bodajże w sobotę). Dlatego wydaje mi się, że jadąc po 13 lub koło 8 trzeba poszukać objazdu. Możliwości są jadąc z Poznania w zasadzie 2: można bocznymi drogami przebijać się przez północ i wschód Wrocławia do drogi nr 455, potem przez Jelcz do przecięcia autostrady z drogą Oława-Strzelin. Można też jechać normalnie do centrum, po czym zjechać w lewo i przebić do ulicy Hubskiej, skąd kierować się za znakami na Strzelin (droga 395) i dojechać do A4 na węźle Krajków. Plusem pierwszego wariantu jest gwarantowany brak korków (z wyjątkiem przejazdu kolejowego), minusem odległość i upierdliwy przejazd przez Oławę (niepełne oznakowanie, brak ciągłości orientacyjnej drogi) plusem drugiego wariantu odległość, niestety można obawiać się o korki w rejonie Dworca PKP i ulicy Buforowej.
Trasa 1(na terenie Wrocławia):
ul. Sułowska-Polanowicka-Redycka-Sołtysowicka-Poprzeczna-Krzywoustego (za znakiem na Warszawę) -Kowalska(zjazd za znakami na Oławę)-Miłoszycka-Strachocińska Do tej trasy trzeba mieć bezwzględnie plan
Trasa2: Sułowska-Żmigrodzka(na dużej krzyżówce w prawo)-Bałtycka -Reymonta-Pomorska-Dubois-Podwale-Plac Legionów(znaki na Dworzec PKP, w lewo)-al Piłsudskiego-Pułaskiego (znaki na Strzelin, w prawo) -Hubska-Bardzka-Buforowa. Potem już wygodny dojazd do autostrady.
W sumie prosta trasa, najpierw cały czas do centrum, na pl. Legionów na dworzec, potem już znaki na Strzelin. Niestety nie wiem jak sytuacja z korkami na tej trasie (w ścisłym centrum). W każdym razie lepiej nie pchać się w tej chwili w Krakowską (droga nr 94, na Brzeg)i chyba zachód Wrocławia też lepiej omijać. Nie ma też w zasadzie możliwości całkowitego objazdu Wrocławia (brak mostów przez Odrę, wąskie i kręte drogi bez oznaczeń)