Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.06.2009 20:49

Lubuszanin napisał(a):Jechałem przez Boboszów-Ołomuniec-Brno i nie jest tak żle z tą drogą.Jakość dróg lepsza niż u nas w PL.Jeśli komuś się nie śpieszy, to spokojnie przejedzie.

Nie jest, ale są lepsze... :devil:
Za Boboszowem po czeskiej stronie jest sporo mieścin z płynącymi rzekami koło drogi...
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 26.06.2009 21:14

Fakt, biorąc pod uwagę powodzie, chyba podarowałbym sobie trasę przez Boboszów. Przed chwilką rozmawiałem z koleżanką z Kłodzka i mówiła mi, że zamknięta jest droga do Kłodzka z kierunku Lądka Zdrój, rzeka wylała. Tutaj można obejrzeć stan wód w rzekach.
http://www.lsop.powiat.klodzko.pl/
kuba_1991
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba_1991 » 26.06.2009 21:24

Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie na Niemcy uciekać, trzeba teraz codziennie sprawdzać stan wód bo za nieco ponad tydzień wyjazd.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 26.06.2009 21:25

To już nie żarty i chyba ominąć trzeba Boboszów w ten weekend.

Gwałtowne burze przeszły w piątek wieczorem nad Ziemią Kłodzką. W ciągu kilkunastu minut małe potoki zamieniły się w rwące rzeki w okolicy Lądka i Radochowa. Na razie jeszcze są w korytach ale pada nadal.

Woda spływa z okolicznych zboczy i wdziera się do najniżej położonych gospodarstw. Teraz najcięższa sytuacja jest w pobliżu Kłodzka w miejscowościach Wojciechowice oraz Boguszyn. Strażacy pomagają mieszkańcom przenosić dobytek w wyżej położone miejsca. Pracują wszystkie jednostki strażackie okolic Kłodzka także ochotnicze.
nuchin
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nuchin » 27.06.2009 01:00

FUX napisał(a):Tak. Między 10 a 20 euro, nie pamiętam...
z tego co czytałem w jakimś poradniku wynika że prawie każdy tunel jest płatny a analizując trasę na mapie dostrzegłem kilkanaście tuneli. za przejazd jednego to średnio 6-7e?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2009 05:16

nuchin napisał(a):
z tego co czytałem w jakimś poradniku wynika że prawie każdy tunel jest płatny a analizując trasę na mapie dostrzegłem kilkanaście tuneli. za przejazd jednego to średnio 6-7e?

Nie!
Jest tak, jak napisano wyżej; koło 12 euro w jedną stronę. jest tochyba sekwencja tuneli. Jechałem tamtędy raptem dwa razy.
cyborglubin
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyborglubin » 27.06.2009 05:21

FUX napisał(a):
nuchin napisał(a):

Nie!
Jest tak, jak napisano wyżej; koło 12 euro w jedną stronę. jest tochyba sekwencja tuneli. Jechałem tamtędy raptem dwa razy.

panowie witam
wczoraj wrocilem z chorwacji zadne tunele na autostradzie nie sa platne platn jest tylko autostrada !
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2009 05:24

cyborglubin napisał(a):
FUX napisał(a):
nuchin napisał(a):

Nie!

panowie witam
wczoraj wrocilem z chorwacji zadne tunele na autostradzie nie sa platne platn jest tylko autostrada !

A którędy jechałeś?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2009 06:12

Właśnie podają info o powodzi w kotlinie kłodzkiej. W nocy Klodzko bylo nieprzejezdne!!!!!!
Problemy sa z dojazdem do granicy w Kudowie.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.06.2009 11:25

cyborglubin napisał(a):
FUX napisał(a):
nuchin napisał(a):

Nie!

panowie witam

Na chorwackiej autostradzie tunele nie są płatne. Mówiliśmy o tych w Austrii po drodze z Wels do Graz, pisałem o nich w 1 poście na górze tej strony.
kuba_1991
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba_1991 » 27.06.2009 13:07

Niestety autostrada A4 w na wysokości miejscowości Żórawina zalana i nieprzejezdna. Jeszcze niech zaleje w stronę Zgorzelca to nie będzie jak jechać.
PiotrK7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrK7 » 27.06.2009 14:32

Witam,
Im więcej czytam tym chyba mniej wiem i mam mętlik w głowie.
Mam pytanie: jakie sa drogi do Chorwacji z Wrocławia jakiej jakości?
Jak ominąć Słoweńska autostradę i jakimi drogami, czy nie ma wielkich dziur lub głębokich przejazdów kolejowych.
Pytam sie dlatego ze będę jechał dość niskim autem i nie chciałbym zostawić po drodze gdzieś miski olejowej lub zawracać sie bo przeszkoda okaże sie nie do pokonania.
Może ktoś nakreślić mi jak jechac z Wrocławia do Poreca ale ominąć płatny odcinek w Słowenii?
Wiem ze pytanie padało juz setki razy ale przydałoby sie takie kompendium bo czytając 30 stron za dużo nie zrozumiałem. Szegółowy opis przez jakie miasta i jakimi drogami a najlepiej ze screenami mapy :D
beci37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 27.06.2009 14:37

piotrk mysle ze rozsadnie bedzie jesli zaczniesz od przejrzenia forum, trzeba troche czasu zeby to ogarnac ale wszystko znajdziesz przez opcję "szukaj"
pozatym wyznacz sobie trasę pokaz wszystkim a dopiero bedziemy tłumaczyc, ja sama siedze juz 2 miesiace nad trasa ale czytanie lektur tu zamieszczonych i linki dodane przez forumowiczów wiele pomogly!
PiotrK7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrK7 » 27.06.2009 15:04

czytałem bardzo duzo i wiele jest różnych opini. Ja nie mam czasu czytac 2 miesiące forum bo za 2 miesiące to juz będe po urlopie.
Co powiecie na te trasy?
Poznań - Porec płatnymi autostradami
http://maps.google.pl/maps?ie=UTF-8&hl=pl&tab=wl

Poznan - Leibnitz trasa autostradami płatnymi
Leibnitz - porec trasa omijajaca autostrady
http://maps.google.pl/maps?ie=UTF-8&hl=pl&tab=wl

Jakie drogi sa jakiej jakosci po za autostradami?
Co powiecie na moje typy? Czy warto zaoszczędzić 35 euro czy nie?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2009 20:25

PiotrK7 napisał(a):Witam,
Im więcej czytam tym chyba mniej wiem i mam mętlik w głowie.
Mam pytanie: jakie sa drogi do Chorwacji z Wrocławia jakiej jakości?
Jak ominąć Słoweńska autostradę i jakimi drogami, czy nie ma wielkich dziur lub głębokich przejazdów kolejowych.
Pytam sie dlatego ze będę jechał dość niskim autem i nie chciałbym zostawić po drodze gdzieś miski olejowej lub zawracać sie bo przeszkoda okaże sie nie do pokonania.
Może ktoś nakreślić mi jak jechac z Wrocławia do Poreca ale ominąć płatny odcinek w Słowenii?
Wiem ze pytanie padało juz setki razy ale przydałoby sie takie kompendium bo czytając 30 stron za dużo nie zrozumiałem. Szegółowy opis przez jakie miasta i jakimi drogami a najlepiej ze screenami mapy :D

Witaj.
Czy Ty za wiele nie wymagasz na dzień dobry? :wink:
Koleżanka ma rację, że na forum było kilkadziesiąt postów na ten temat, ale nie będę ... i Ci napiszę.
Drogi w Czechach, Austrii, slowenii i Chorwacji są DOBRE.
W Polsce również.
Z Wrocka jedź autostradą do Krapkowic-Głubczyce-Piotrowice-Krnov-Olomouc-Brno-Breclav-Reintal-Wiedeń-Graz_maribor-Ljubljanę-Koper i kesteś w Porecu.
W Słowenii nie warto Co omijać autostrad!
Screeny zrób sobie samemu z ogólnie dostępnych portali mapowych, np. www.maps.google.com

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone