Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 05.06.2009 09:14

moduscreati napisał(a):Nie mususz kupowac węgierskiej winietki ,bo 20 km odcinek ze Slowacji do zjazdu MosonMagyar... jest bezplatny

no przeciez napisał ze jedzie M1 aż do Gyor !

moduscreati napisał(a):MosonMagyar ..... w w/w miejscowosci wbijasz sie na 87 route

87 ? Gdzie ?
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 05.06.2009 09:14

MWN napisał(a):Podpowiem, żeby nie było że tylko krytykuję:
Wrocław, Kłodzko, Boboszów - granica Czeska

Ołomuc - droga szybkiego ruchu potem Autostrada na Brno
Odbić na Wiedeń
Autostrada - Graz, Maribor, droga zwykła Ptuj
Od granicy Cro znów autostrada do samego Zagrzebia.
Plusem jest to, że nie płaci się wiele w Czechach, Austrii, minimalnie w Slowenii (70 centów), omija się Słowację, więc też odpada jedna z opłat.
Taką trasę przy wyjeździe z Wrocławia ok 4:00 robi się w 7-8 godzin i w niedzielę lub sobotę oczywiście.

Jechałem trzy razy i właśnie tą trasą. Jestem zadowolony i polecam. Szybka i bezpieczna. W tym roku DDZ - Wyspa Hvar.Pzdr.
chrisvertex
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chrisvertex » 05.06.2009 10:03

chrisvertex: czy trasa którą proponujesz wychodzi twoim zdaniem zawsze szybsza niż Bratysława-Wiener Neustadt-Graz-Zagrzeb czy tylko wybierasz ją w porach spodziewanych korków na trasie przez Słowenię?

..taką trasę preferuję ze względu, iż za kierownicą zmnieniam się ze swoją drugą połówką. Jedziemy koło Balatonu aby zrobić tam 1-2 godzinną przerwę, także ze względu na korki, lecz na każdej drodze jest to sprawa losowa (wypadek itp.).

Widzę, że temat robi się bardzo nerwowy, więc obwieszczam, że jest to moja preferowana trasa i nikomu nie narzucam podróżowania tą trasą. Koniec OT...
jachupda
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jachupda » 05.06.2009 13:28

grax napisał(a):hey
planuje na pocz wrzesnia jechac trasa Kołobrzeg -> Ciovo

taka...co Wy na to ? czy to jest dobre rozwiazanie z Kolobrzegu? Rok temu jechalem przez Czechy i troche sie zawiadlem (remonty drog itd).

Oczywiscie ta trasa + winietki w Slowenii (Muneck, Lenart , Ptuj )

Czy to dobre rozwiazanie z Kolobrzegu

Ja na poczatku wrzesnia smigam tez na Ciovo przez Niemcy.
numenius
Croentuzjasta
cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 06.06.2009 20:55

Czy z Krnova do Słowacji jest jakaś "darmowa" droga w CZ, czy jechać raczej na granicę Polsko-Słowacką ?

Czy z Gioru jechać przez "Balaton", czy szybciej, krócej i taniej na południe przez Szombathely ?

Czy ktoś z forumowiczów wie, ile wyniosą ( w przybliżeniu) opłaty drogowe w CRO od granicy Węgierskiej do Omisu - Makarskiej ?

Jestem na etapie planowania trasy. Drażni mnie opłata 35 Euro w Słowenii dlatego szukam alternatywy Po co jechać przez Czechy, Austrię, Słowenię, skoro można tylko przez Słowację i Węgry. Opłata za drogi w tych dwóch państwach to tylko ok. 25 Euro w obie strony( 4,90x2 w Słowacji i ok. 15x1 na Węgrzech).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.06.2009 21:00

Większość odpowiedzi...

forum/viewforum.php?f=27
moduscreati
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) moduscreati » 06.06.2009 21:20

Mosqito napisał(a):
moduscreati napisał(a):Nie mususz kupowac węgierskiej winietki ,bo 20 km odcinek ze Slowacji do zjazdu MosonMagyar... jest bezplatny

moduscreati napisał(a):MosonMagyar ..... w w/w miejscowosci wbijasz sie na 87 route

87 ? Gdzie ?

a w/w pętli pod miejscowscią Moson... i zjazd z autostrady na Szombathely jezeeli ktos chce robi koło wokół Balatonu to proszę bardzo ,ale chyba się nie opłaca....
Nie trzeba dojedżać do Budapeszto - zjedzamy na Białogród Królewski (Sekeshevar....) i tam do autostrady wzdłuż Baltonu do Siofok...
numenius
Croentuzjasta
cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 06.06.2009 21:22

FUX, szanuję Twój dorobek na tym forum i znam zasady funkcjonowania forów internetowych, w tym FAQ.

Nieuniknionym jest jednak to, że co jakiś czas pytania i odp. się powtarzają, co niesie korzyść wielu, zwłaszcza nowym, forumowiczom. Całe forum Cro.pl w tym dział FAQ są b. ciekawe lecz przy tym b.obszerne, proszę zatem o wyrozumiałość przy zadawaniu takich pyta jak moje i ponownie proszę o dop. :wink:
FUX
Weteran
Re: cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.06.2009 21:43

numenius napisał(a):FUX, szanuję Twój dorobek na tym forum i znam zasady funkcjonowania forów internetowych, w tym FAQ.

Nieuniknionym jest jednak to, że co jakiś czas pytania i odp. się powtarzają, co niesie korzyść wielu, zwłaszcza nowym, forumowiczom. Całe forum Cro.pl w tym dział FAQ są b. ciekawe lecz przy tym b.obszerne, proszę zatem o wyrozumiałość przy zadawaniu takich pyta jak moje i ponownie proszę o dop. :wink:
Ostatnio mnie złajano za nachalne promowanie trasy nr 2.
W innym watku napisalem, że jest optymalna, a Maribor można ominąć.
Dla mnie jazda z Dolnego Śląska przez Ślask, Słowację Węgry po to aby zrobic pozorne oszczędności, mija się, dla mnie, z celem.
Nie chce mi sie liczyć, ale pobieżnie wychodzi tak czasowo, kilometrowo oraz finansowo mniej korzystnie.
Gdyby co, to pytaj.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 06.06.2009 21:49

numenius napisał(a):FUX, szanuję Twój dorobek na tym forum i znam zasady funkcjonowania forów internetowych, w tym FAQ.

Sprecyzuj swoje życzenia, to skrzykne z pieć osób i wszystko Ci wyszukamy.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 06.06.2009 21:49

moduscreati napisał(a):
Mosqito napisał(a):

87 ? Gdzie ?

a w/w pętli pod miejscowscią Moson... i zjazd z autostrady na Szombathely jezeeli ktos chce robi koło wokół Balatonu to proszę bardzo ,ale chyba się nie opłaca....
Nie trzeba dojedżać do Budapeszto - zjedzamy na Białogród Królewski (Sekeshevar....) i tam do autostrady wzdłuż Baltonu do Siofok...

Powtarzam pytanie. Gdzie gdzie w okolicy Mosonmagyarovar masz drogę nr 87 ?????????????????
numenius
Croentuzjasta
cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 06.06.2009 22:11

Lubuszanin, nie chcesz to nie odpowiadaj, ale po co takie teksty...
Chodziło mi o to, że odsyłanie z każdym pytaniem do wielostronicowego FAQ jest czymś w rodzaju "ja wiem, a ty się dowiedz". Równie dobrze na każde pytanie można odpowiedzieć "poszukaj w internecie"

Dla mnie optymalna trasa to Głubczyce-Krnov itd., ale nic mnie tak nie wk....a, jak fakt opłaty 35 Euro za Słowenię, dlatego pytam i szukam alternatywy :la:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 07.06.2009 07:59

Dodam coś jeszcze od siebie: w tym roku liczyłem trasę z Wrocławia do Sarajeva i wyszło mi na to, że szybciej bądzie przez Słowację. Austrię i Chorwację (przez Zagrzeb i Bosanska Gradiska) i dalej przez bania Lukę, Jajce i Travnik. Liczyłem na prawo i lewo przez Słowację i Węgry, ale nie mogłem się doszukać uprawdopodobnionej relacji z przejazdu przez Węgry do Osijeku i dalej na południe, więc liczę na to, że długość autostrad na tej trasie wynagrodzi może 40 km dłuższą drogę.
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 07.06.2009 08:15

FUX napisał(a):

Ostatnio mnie złajano za nachalne promowanie trasy nr 2.
W innym watku napisalem, że jest optymalna, a Maribor można ominąć.
Dla mnie jazda z Dolnego Śląska przez Ślask, Słowację Węgry po to aby zrobic pozorne oszczędności, mija się, dla mnie, z celem.
Nie chce mi sie liczyć, ale pobieżnie wychodzi tak czasowo, kilometrowo oraz finansowo mniej korzystnie.
Gdyby co, to pytaj.

Dla mnie też. Właśnie wbiłem w nawigację trasę z ominięciem opłaty w Słowenii i myślę, że wszystko będzie przebiegało bez problemów. Objazd prosty, trudno się zgubić.
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 07.06.2009 08:29

miraculus napisał(a):
MWN napisał(a):Podpowiem, żeby nie było że tylko krytykuję:
Wrocław, Kłodzko, Boboszów - granica Czeska

Ołomuc - droga szybkiego ruchu potem Autostrada na Brno
Odbić na Wiedeń
Autostrada - Graz, Maribor, droga zwykła Ptuj
Od granicy Cro znów autostrada do samego Zagrzebia.
Plusem jest to, że nie płaci się wiele w Czechach, Austrii, minimalnie w Slowenii (70 centów), omija się Słowację, więc też odpada jedna z opłat.
Taką trasę przy wyjeździe z Wrocławia ok 4:00 robi się w 7-8 godzin i w niedzielę lub sobotę oczywiście.

Jechałem trzy razy i właśnie tą trasą. Jestem zadowolony i polecam. Szybka i bezpieczna. W tym roku DDZ - Wyspa Hvar.Pzdr.

Mam pytanie do MWN. Skąd ta mała opłata w Słowenii?
Pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone