chrisvertex napisał(a):Witam, ja w tym roku wybieram się do południowej Dalmacji i właśnie taką drogę obieram jako trasę do Chorwacji, mimo niewiele dłuższej drogi jest szybsza i mniej kosztowna. Zamiast kupować winiety dla Austrii oraz Czech (ewentualnie Słowacji), kupujemy winietki tylko na Słowację oraz Węgry. Trasa polecana przez kierowców ciężarówek (wyjazd z Wrocławia).
FUX napisał(a):Być może opłaty za autostrady w Czechach są tak wysokie, że wolą nadłożyć drogi. Masz dane w procentach ilu tak jeździ, czy tylko tzw. fakt prasowy.
Można jechać przez Śląsk, tylko po co?
Zdarzyło mi się jechać kilkakrotnie tą trasą i jest zapchana ciężarówkami. Do tego co chwilę ograniczenie.
Sądzę, że przez Krnov będę szybciej w Breclav, niż TY.
Przez Bratyslawe nie jeżdżę, bo nie widzę potrzeby.
Jeszcze w Wiedniu nie zdażylo mi sie utknąć. 40-60 min. i jestem po drugiej stronie....
Ale każdy robi jak lubi woli, a że gorzej, to inna sprawa...
[/b]FUX napisał(a):Być może opłaty za autostrady w Czechach są tak wysokie, że wolą nadłożyć drogi. Masz dane w procentach ilu tak jeździ, czy tylko tzw. fakt prasowy.
Można jechać przez Śląsk, tylko po co?
Zdarzyło mi się jechać kilkakrotnie tą trasą i jest zapchana ciężarówkami. Do tego co chwilę ograniczenie.
Sądzę, że przez Krnov będę szybciej w Breclav, niż TY.
Przez Bratyslawe nie jeżdżę, bo nie widzę potrzeby.
Jeszcze w Wiedniu nie zdażylo mi sie utknąć. 40-60 min. i jestem po drugiej stronie....
Ale każdy robi jak lubi woli, a że gorzej, to inna sprawa...
FUX napisał(a):Żeby uzupelnić watek, to podaj jeszcze koszt winiety na Słowację i Węgry i na jaki czas obowiązują.
Będzie od razu info dla innych!
Mosqito napisał(a):FUX napisał(a):Żeby uzupelnić watek, to podaj jeszcze koszt winiety na Słowację i Węgry i na jaki czas obowiązują.
Będzie od razu info dla innych!
forum/viewtopic.php?t=17828&start=0
chrisvertex napisał(a):"Ale każdy robi jak lubi woli, a że gorzej, to inna sprawa..."
..z powyższego zdania wnioskuję...
Winietki kupujemy zaraz po przekroczeniu każdej z granic (Słowackiej i Węgierskiej). Z Bratysławy kierujesz się na granicę Węgierską. Następnie M1 na Budapeszt. Z M1 zjeżdżasz za Gyor na drogę 82, następnie kierujesz się w stronę Balatonu/Zirc. Od upodobań możesz wskoczyć na M7 lub 71, w zależności czy chcesz zrobić mały postów nad Balatonem czy nie. Następnie prosto na granicę Chorwacką (Letenye).
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi