napisał(a) djibril » 04.06.2009 16:57
Jak zauważyłem, wszyscy dotychczas dyskutują 3 trasy dojazdu (licząc punkty krańcowe Wrocław- środkowa Chorwacja): Boboszów-Ołomuniec-Bratysława/Wiedeń oraz Opole-Krnov-Ołomuniec-Bratysława/Wiedeń oraz trasę przez Niemcy. Dziwi mnie, że nikt nie wspomniał o 4 trasie, autostradowej przeważnie, w dodatku krótszej niż Niemcy, mianowicie: Wrocłw-Gliwice-Skoczów-Żylina-Bratysława. Trasa na pierwszy rzut oka znacznie na około, w istocie jednak tylko 15% (60km) dłuższa niż przez Krnov. Zdecydowana większość autostradami (Wrocław-Gliwice oraz Żylina-Bratysława bez jednego krótkiego odcinka) oraz "wiślanką" Mikołów-Skoczów i tylko 2 fragmentami zwykłych, powolnych dróg Cieszyn/Wisła-Żylina z wariantami przez Jablunkov lub Wisłę oraz kawałek drogi nr 44 z Gliwic do Mikołowa. Tymczasem trasa przez Krnov to prawie 150 km bez autostrady i konieczność wykupienia czeskiej winietki. Czy znacie jakieś mankamenty, które czynią tą drogę niekonkurencyjną? Podejrzewam, że na odcinku Gliwice-Żylina można jechać dość wolno, ze względu na duży tłok. Mimo to myślę że więcej zyskuje się mknąc wcześniej i później autostradami. Co wiecie/sądzicie o tej trasie?
Ostatnio edytowano 04.06.2009 19:51 przez
djibril, łącznie edytowano 2 razy