Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 29.05.2009 11:18

Lubuszanin napisał(a):Czy jadąc z Bratyslawy na Graz, to najlepiej jechać autostradą A6 pod Wiedeń, czy może do Eisenstadt-Wiener Neustadt i na A2 do Graz? Warto tym skrócikiem śmignąć

Ja jechałem właśnie tym skrócikiem. Myślę ze było warto. Wyskakujesz kilkadziesiąt km za Wiedniem.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 29.05.2009 11:23

Dzięki Mosqito cenna informacja.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 29.05.2009 12:29

W google maps wpisz jako:
start: Boboszów
przez: Dolni Borikovice
przez: Horni Studenky
koniec: Mohelnice

i teraz masz już komplet razem z mapka i opisem
Pozdrowionka
Suseł
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Suseł » 29.05.2009 13:22

Lubuszanin napisał(a):
Suseł napisał(a)::D Jadę do Chorwacji w sobotę tj.13 czerwca (docelowo do Podgory) i mam mały dylemat którą trasą jechać w tym roku...
nr 1. Sulechów(woj.Lubuskie)-Gubin-Niemcy-Austria-Słowenia-Chorwacja

nr2. Sulechów-Wrocław-Boboszów-Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja

te dwie trasy mi pokazał gps jako szybką i alternatywną
sam nie wiem...dwa lata temu jechałem przez Cieszyn i nie bardzo mi pasowała jazda.
Będę jechał z moją blondynką i 5-letnim urwisem, którą trasę polecacie... :?:

Ja jeżdżę przez Gubin i ta trasa jest OK. Tylko, że jechaliśmy z prędkością 140 km/h-170 km/h przez większość drogi i faktycznie trasę Świebodzin-Tuciepi zrobiliśmy w 16h. Tym razem wybieram się na noc i przez Boboszów, więc spieszyć się nie będziemy, a i auto spali mniej jadąc max 120 km/h :D .Jeśli komuś z różnych względów się spieszy i nie liczy ceny paliwa, to polecam drogę przez Niemcy, jeśli ktoś szybko jechać nie będzie, a i przerwy często robić musi, to droga przez DE mija się z celem. Takie moje zdanie jest :lol:

Witam kolegę ze Świebodzina...te kolegi wyliczenie paliwa coś nie teges jest jeśli chodzi o wybór drogi...przez Niemcy nie trzeba pędzić 140-170 tylko można sobie 120-130 , auto mało spali ponieważ jazda jest płynna po równej i nieprzerywanej drodze, przez Czechy jedzie się co prawda wolniej ale i jest więcej zwalniania-hamowania a to też się na osiągach w paliwożerności odbija...sądzę iż jadąc spokojnie przez niemcy ,nawet jak jest o te 150 km dalej to i tak autko spali porównywalną ilość paliwa jak przez Czechy.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.05.2009 14:17

Pewnie i racja z tym paliwem. Tylko jak komuś zależy aby te trase zrobić w 16h (1600km), to i depnąć musi niestety, a wtedy nie spali 6l ON, tylko 8-9. Droga przez DE do tego jest stworzona. Gdybym w tym roku nie musiał zabierać znajomej z Kłodzka, to też pojechałbym przez DE. Jednak w tym roku wybieram się na noc wyjazd okolo 15-ej w Boze Cialo, to myśle, że bez pośpiechu będę w piątek 10;00 rano w Tucepi.Nie zależy mi żeby zrobić te trasę w 16h, choć wiem, że można to zrobić.
Suseł
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Suseł » 29.05.2009 16:57

Jak Masz taką sytuację to pewnie że przez Boboszów najbliżej...lecz ja bym się nie zdecydował na jazdę przez całą noc...blondynka mi nie pomoże bo nie ma prawka, łobuz spać za bardzo w nocy w aucie nie chce no i ta odpowiedzialność za rodzinę,jednak samemu ciężko tak machnąć 1600 przez noc, owszem przystanki można robić lecz wiem z autopsji że one na długo nie pomagają.Pozdrawiam i życzę powodzenia.
numenius
Croentuzjasta
odp.

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 30.05.2009 13:41

:lol:
Witam. Planuję wyjazd 25.06.09r. 4 rodziny z dziećmi, na 2 busy, miejscowość Marusici k. Omisu lub jak kto woli koło Makarskiej. Wstępnie zaplanowana trasa to: Wrocław-Głubczyce (stąd drugi bus ze znajomymi), Krnov-Olomouc-Brno-Wiedeń-Graz-Zagrzeb-Split-CEL PODRÓŻY.

Pytanka do forumowiczów:

-czy trasa z Brna do Wiednia jest "normalna" , bo mapa elektroniczna sugeruje jechać ten odcinek przez Bratyslavę, a nie chcę wjeżdżać do Słowacji. Przez jakie miejscowości szukać przejazdu przez ten odcinek ?

-czy przejazd przez Słowenię drogami "niepłatnymi zajmuje dużo więcej czasu niż trasą płatną, java jest ta "alternatywna" droga przez Slovenię ?

-czy może ktoś podpowiedzieć orientacyjny koszt wszystkich opłat drogowych na całej trasie (obie strony) zakładając, że jadę głównymi płatnymi drogami bez zjazdów na "niepłatne" ?

-i jeszcze z innej beczki. Czy busem damy radę po krętych i stromych dróżkach dojazdowych już nad samym wybrzeżem ?

Będę wdzięczny za każdą odp.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 30.05.2009 17:54

nie wiem skąd taka różnica w zużyciu ON,moje megi 2 czy jadę 120 czy 160 Kmh pali do 6,5 l.wybieramy się dopiero 1 sierpnia na trzy rodzinki trzema wózkami. trasa jak pisałem ze Zgorzelca przez DE a dalej wiadomo jak na Triest.jechaliśmy także przez Czechy ale to trasa długa czasowo,za to jaka ładna.aha najważniejsze jest także paliwo,Shel v power zużycie 6,1 l przy szybkiej jeździe.przy zwykłym ON już ponad 6,5
rescue
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rescue » 31.05.2009 09:10

Numenius a dla czego nie chcesz wjeżdżać na Słowację?? Nie żałuj 20 zł na winietę. Pamiętaj że lecisz wtedy cały czas autostradą więc i spalanie mniejsze niż z Brna na Wiedeń. Ja w tamtym roku leciałem przez Słowację do Zadaru I było to bardzo trafny wybór. Wyjazd 17.00 przybycie 30 km za Zadar 5.00 (rano). Wyspałem się i i juz prawie normalny o 10 na plażę.
Suseł
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Suseł » 31.05.2009 10:54

był wczoraj u mnie znajomy z pracy i powiedział że jeździ z towarem po trasie wrocław-brno-wiedeń i jak na wyjazd wakacyjny to odradza drogę z brna do wiednia...mówi że niekiedy jak jest ciężej zapakowany to sobie leci przez bratysławę,dużo lepsza droga bo za brnem ciągle coś grzebią i jest też grzebane w miasteczkach za brnem i przed wiedniem( jakieś przekopy,rury,ruch wachadłowy niekiedy)...
mea6
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mea6 » 31.05.2009 11:27

[26.06 09 -11.07.09 wyjazd a lubina do trogiru kto jeszcze jedzie w tym kierunku
Ostatnio edytowano 31.05.2009 11:35 przez mea6, łącznie edytowano 1 raz
numenius
Croentuzjasta
cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 31.05.2009 11:31

:P
Jak rozumiem ok. 20zł. opłaty za przejazd przez Słowację.
Jeżeli tak, to "spoko", pojedziemy przez Bratyslavę.

Obwiałem się, że Słowacy mają taką opłatę jak Słoweńcy (35 Eur), stąd było moje pytanie.
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 31.05.2009 12:15

Winietka tygodniowa na Słowacji 4,15 Euro :D
Mosqito
Cromaniak
Pytanie do FUXA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 31.05.2009 18:55

PYTANIE DO KOLEGI FUXA :-)
Cześć
Mam prośbę: Czy mógłbyś - o ile pamiętasz - ile czasu Ci zajmuje przejazd od Wrocławia (liczone od wjazdu na A4) do Olomouca Twoją trasa przez Krnov ?
I Jeśli możesz - to gdzie tam kupujesz winietkę - bezpośrednio przed Ołomuńcem czy gdzieś na granicy ?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam

PS Może w w jedna stronę się skuszę skoro tak zachwalasz :-)
Ostatnio edytowano 01.06.2009 12:19 przez Mosqito, łącznie edytowano 2 razy
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 01.06.2009 07:38

hey
planuje na pocz wrzesnia jechac trasa Kołobrzeg -> Ciovo

taka...co Wy na to ? czy to jest dobre rozwiazanie z Kolobrzegu? Rok temu jechalem przez Czechy i troche sie zawiadlem (remonty drog itd).

Oczywiscie ta trasa + winietki w Slowenii (Muneck, Lenart , Ptuj )

Czy to dobre rozwiazanie z Kolobrzegu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone