Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Suseł
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Suseł » 28.05.2009 21:24

Dzień dobry...wszystkim forumowiczom...jako że to mój pierwszy post na tym ogrooomnym forum to najpierw się przywitam a potem się o coś spytam...

:D Jadę do Chorwacji w sobotę tj.13 czerwca (docelowo do Podgory) i mam mały dylemat którą trasą jechać w tym roku...
nr 1. Sulechów(woj.Lubuskie)-Gubin-Niemcy-Austria-Słowenia-Chorwacja

nr2. Sulechów-Wrocław-Boboszów-Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja

te dwie trasy mi pokazał gps jako szybką i alternatywną
sam nie wiem...dwa lata temu jechałem przez Cieszyn i nie bardzo mi pasowała jazda.
Będę jechał z moją blondynką i 5-letnim urwisem, którą trasę polecacie... :?:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.05.2009 21:37

Witaj. GPS nie jest rozumnym urządzeniem, tylko służy pomocą przy przemieszczaniu się!!!!
Wyboru dokonujesz TY!
Kiedys korzystalo sie z mapy i kalkulatora, dzisiaj czyni to GPS.
Określ różnicę w km między trasą 1 i 2. Ja przez Boboszow już raczej nigdy nie pojadę. Nie jest szybka i wygodna, choć jest krótsza...
... o kilkanaście kilometrów.
Pozdrawki.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 28.05.2009 21:44

My zawsze przez Boboszów chyba bardziej z przyzwyczajenia niż z konieczności czy logiki.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.05.2009 21:48

yskyerka napisał(a):My zawsze przez Boboszów chyba bardziej z przyzwyczajenia niż z konieczności czy logiki.

Przejedź się raz trasą nr 2 , a wicej Boboszowa nie będziesz chciał/ła oglądać. Poważnie...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 28.05.2009 21:51

Wierzę FUX nawet rozważamy zmianę trasy. Póki co zawsze wygrywało przyzwyczajenie ale coś i Wy mi mówi że pora na zmianę.
Suseł
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Suseł » 29.05.2009 07:10

Dzkękuję FUX na opinie, po zastanowieniu jednak pojade przez Niemcy...150 km więcej lecz jak czytam na forum komfort jazdy duży...

Jeszcze jedno malutkie pytanko- czytam Forum i wciąż nie mam pewności czy jadąc trasą przez Mureck-Lenart-Ptuj nie będzie problemu ze słoweńską policją odnośnie winietek...chodzi mi o odcinek z Ptuj do granicy z Cro,na mapie jest zaznaczona droga na zielono jako glówna a cośtam wyczytałem że słoweńcy nie tylko winiety wprowadzili na autostradę ale i na niektóre główne też.
Proszę o konkretne 100% potwierdzenie czy na tą drogę trzeba winietę czy nie.

Bo jeszcze jest obok tej drogi inna zaznaczona na różowo ale biegnąca przez wioski .
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.05.2009 07:24

Ostatnio edytowano 29.05.2009 07:29 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
Ania_77
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania_77 » 29.05.2009 07:28

Witam, droga którą opisujesz przez Słowenię jest na 100% nie płatna. Jechaliśmy tam w tamtym roku. Zaoszczędziliśmy 35 e. Na tym odcinku musisz uważać tylko na prędkość, był jeden patrol z radarem, ale z racji obawy przed słoweńską Policją jechaliśmy ostrożnie.
Jedź bez obaw, 35 e można przeznaczyć na znacznie lepszy cel niż winieta. Miłego wypoczynku!!!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.05.2009 07:32

Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.05.2009 08:25

Suseł napisał(a)::D Jadę do Chorwacji w sobotę tj.13 czerwca (docelowo do Podgory) i mam mały dylemat którą trasą jechać w tym roku...
nr 1. Sulechów(woj.Lubuskie)-Gubin-Niemcy-Austria-Słowenia-Chorwacja

nr2. Sulechów-Wrocław-Boboszów-Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja

te dwie trasy mi pokazał gps jako szybką i alternatywną
sam nie wiem...dwa lata temu jechałem przez Cieszyn i nie bardzo mi pasowała jazda.
Będę jechał z moją blondynką i 5-letnim urwisem, którą trasę polecacie... :?:

Ja jeżdżę przez Gubin i ta trasa jest OK. Tylko, że jechaliśmy z prędkością 140 km/h-170 km/h przez większość drogi i faktycznie trasę Świebodzin-Tuciepi zrobiliśmy w 16h. Tym razem wybieram się na noc i przez Boboszów, więc spieszyć się nie będziemy, a i auto spali mniej jadąc max 120 km/h :D .Jeśli komuś z różnych względów się spieszy i nie liczy ceny paliwa, to polecam drogę przez Niemcy, jeśli ktoś szybko jechać nie będzie, a i przerwy często robić musi, to droga przez DE mija się z celem. Takie moje zdanie jest :lol:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 29.05.2009 08:40

hmmm, my z tych co częste przerwy robić będą z racji półtorarocznego dziecka na pokładzie.
Myślę cały czas nad drogą ale chyba jednak stanie na trasie przez Boboszów, znam tą drogę, od lat tamtędy jeździmy, po co zmieniać. Sama już nie wiem.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.05.2009 08:43

Też jeździłem przez Boboszów ale skoro koledzy podpowiadają lepszą to dlaczego nie skorzystać? Ja już zdecydowałem i skreśliłem to przejście.
Jak już bardzo chcesz Boboszów to dobrą trasę proponuje kolega Mosqito.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.05.2009 08:53

Jadę przez Boboszów, bo muszę zabrać w Kłodzku znajomą i stąd moja "Zdrada" trasy przez Niemcy :cry: W innej sytuacji bez zastanowienia wybrałbym drogę przez DE.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.05.2009 11:09

Czy jadąc z Bratyslawy na Graz, to najlepiej jechać autostradą A6 pod Wiedeń, czy może do Eisenstadt-Wiener Neustadt i na A2 do Graz? Warto tym skrócikiem śmignąć
Ostatnio edytowano 29.05.2009 11:20 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 2 razy
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 29.05.2009 11:16

yskyerka napisał(a):Myślę cały czas nad drogą ale chyba jednak stanie na trasie przez Boboszów, znam tą drogę, od lat tamtędy jeździmy, po co zmieniać. Sama już nie wiem.

Lubuszanin napisał(a):Jadę przez Boboszów, bo muszę zabrać w Kłodzku znajomą i stąd moja "Zdrada" trasy przez Niemcy. W innej sytuacji bez zastanowienia wybrałbym drogę przez DE.

Jeśli już jedziecie przez Boboszów, a wcześniej was za to FUX nie ukatrupi :-) polecam jechać od granicy: na pierwszej krzyżówce (zaraz za wiaduktem kolejowym) prosto i przez Dolni Borikovice - Horni Borikovice - Cervena Voda - Bila Voda - przez Bukovicami w prawo 43 i po 500 metrach w lewo w 368 - Horni Studenki - Svebohov - Rovensko - Zabreh - Mohelnice i od tej pory droga ekspresowa a potem autostrada.

Trasę przetestowałem 4 razy i jadąc tędy omija się sławetne serpentyny i inne wynalazki (Kraliky, Stity, Svitavy) :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone