Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greatdee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) greatdee » 22.05.2009 12:10

Dzięki wielkie :) Czyli przez Niemcy nie opłaca się? Sama już zgłupiałam....
Wydawało mi się, że przez Niemcy będzie szybciej i taniej (bo jedzie się bezpłatnymi autostradami). Sorry, że tak Was męczę, ale jeśli chodzi o planowanie trasy w tej części europy to zielona jestem jak szpinak :(
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 22.05.2009 12:32

Jak jedziesz z Poznania, to może faktycznie wybierz trasę nr 2, jak sugeruje FUX.
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 22.05.2009 20:54

greatdee napisał(a):Dzięki wielkie :) Czyli przez Niemcy nie opłaca się? Sama już zgłupiałam....
Wydawało mi się, że przez Niemcy będzie szybciej i taniej (bo jedzie się bezpłatnymi autostradami). Sorry, że tak Was męczę, ale jeśli chodzi o planowanie trasy w tej części europy to zielona jestem jak szpinak :(

Przez Niemcy masz małe kółeczko i to kółeczko kosztuje więcej niż czeska winietka :wink: :wink: .
Wjazdy do napotkanych tuneli ponoć są płatne w "D".
JA jadę przez Niemcy bo auto małe, obładowane będzie po dach. A ja będę jedynym kierowcą w aucie i chcę machnąć trasę na raz, z spaniem 2-3h po przekroczeniu granicy CRO.

Trasa przez Boboszów nie jest super lekka. Wiem bo 30 km od Boboszowa jeżdżę często w agroturystykę. Więc trasą z ok Leszna na Boboszów jadę 2x do roku. To trasa tranzytowa i naładowana tranzytem :lol: . (Można ją energicznie machnąć ale jak celem jest sam Boboszów, a nie jak po przekroczeniu granicy wiesz że jeszcze 9/10 drogi przed sobą. Chyba że jedzie w aucie 2 kierowców.) Myślę że na Niemcy będzie spokojniejsza. Ale tak właśnie myślę co by zmieniło "auto" w moim przypadku?? Np gdybym miał VW passacika kombi 2.0 TDI 140KM, lub VW scharana... :lol: (takie marzenia). W sumie u mnie nic by niezmieniło i tak wolałbym trasę nr 1, żeby Wiedeń ominąć :lol:

To tylko moje zdanie...
Pozdrawiam :wink:
zybog
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybog » 23.05.2009 08:13

Witam ! Jadąc z Szczecina jade zawsze autostradami przez Niemcy,Austrie,Włochy / Udine, Triest/ ,Słowenia -tylko 0k.30-40 km i to droga bez winniet.Nigdy nie mialem problemu w Trieście- jade cały czas główną drogą i patrze na znaki / zresztą cały Triest pozostaje z boku a my jedziemy powiedzmy obwodnicą.Polecam tę trase jest bardzo wygodna i bezpieczna, jakoś nie widziałem wielkich korków w okolicach Monachium / często tu piszą inni o nich/, nie było problemów z tunelami- jedzie sie cały czas do przodu. Oczywiście może się zdarzyć jakis wypadek i wtedy wszyscy jadą barzdo wolno'' pod dyktando niemieckiej policji'' ale nawet te sytuacje są bardzo profesjonalnie kierowane.
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 23.05.2009 08:51

Pytanie: jak obecnie wygląda fragment trasy od Mikulova do Wiednia? W zeszłym roku Austriacy mieli ten odcinek nieźle rozgrzebany. Czy już skończyli?
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 23.05.2009 09:24

Panowie, czy odcinek drogi z Boboszowa-Mohelnice około 50km da się spokojnie przejechać, czy dziura na dziurze i ruch duży?
http://www.tinyurl.pl?t32UPw8U
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 23.05.2009 09:53

Dokładnie taka trasa przetestowana cztery razy. Zero dziur, zero serpentyn. Bardzo mały ruch. Kilka urokliwych wioseczek po drodze. Możliwe większe zakupy w Billi w Zabreh.
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 23.05.2009 19:44

Lubuszanin napisał(a):Panowie, czy odcinek drogi z Boboszowa-Mohelnice około 50km da się spokojnie przejechać, czy dziura na dziurze i ruch duży?
(...)

W Czechach nawet ostro łatane drogi są prawie proste jak stolik. U nas pojęcie łatana droga=dziurawa droga u Czeskich sąsiadów ma inne znaczenie. Ich łatana droga jest zupełnie komfortowa, tak że Czeskich dziur niema co się obawiać.

dziurawe czeskie mydło maślane :roll: :lol:
rescue
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rescue » 26.05.2009 12:46

Ja w tamtym roku jechałem do Zadaru z Wrocławia. Zajłęo mi to 11,5h. Ale fakt szybko jechałem - starałem sie utzrymać ok. 160-170. W tym roku będzie trochę wolniej, ale trasa ta sama. Boboszów- z Czech na Słowację - z Bratysławy przez Wideń i na Maribor. Jadąc przez Słowację nadrabia się 80 pare kilometrów. Ale to jest powiedzmy 40 min, drogi. A policji zero i mandaty nizsze niż w Czechach. No i Austraia robiona tylko autostradami bo jak jedziecie przez Mikulov to nie ma tak różowo

P.S. Wyjechałem z Wrocławia o 17.00 i byłem za Zadarem o 4.30 rano. Myslałem po prostu że zejdzie mi dłuzej ale to na prawde szybka trasa
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.05.2009 13:16

rescue napisał(a):Ja w tamtym roku jechałem do Zadaru z Wrocławia. Zajłęo mi to 11,5h. Ale fakt szybko jechałem - starałem sie utzrymać ok. 160-170. W tym roku będzie trochę wolniej, ale trasa ta sama. Boboszów- z Czech na Słowację - z Bratysławy przez Wideń i na Maribor. Jadąc przez Słowację nadrabia się 80 pare kilometrów. Ale to jest powiedzmy 40 min, drogi. A policji zero i mandaty nizsze niż w Czechach. No i Austraia robiona tylko autostradami bo jak jedziecie przez Mikulov to nie ma tak różowo

P.S. Wyjechałem z Wrocławia o 17.00 i byłem za Zadarem o 4.30 rano. Myslałem po prostu że zejdzie mi dłuzej ale to na prawde szybka trasa

A gdzie Ty masz więcej jazdy w Czechach?
Jeżeli zjeżdżasz do Breclav i dalej na Reintal, to już jesteś w Austrii...
A wracając do trasy przez Boboszów, to pasażerów wozisz po tych zakrętach, jak ziemniaki. Jedź przez Głubczyce Krnov, to przekonasz się, co to jest płynna jazda; kilometrów kilka więcej, a płynność jazdy bez porownania.
Tydzień temu jechałem do Dzirżoniowa, a wracalem przez Żabkowice.
Dziękuję; wolę gdzi indziej.
80km/h nie przekroczyłem od Domaslawia...
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 26.05.2009 14:05

Dla wszystkich którzy jadą przez Wrocław mogą się przydać informacje o robotach drogowych:
- na początku czerwca rusza remont drogi Trzebnica - Wrocław więc wszyscy jadący od strony Poznania trasą numer 5 muszą się liczyć z utrudnieniami, chyba można ten odcinek ominąć jadąc przez Oborniki Śląskie, proszę poszukać na mapie

- we Wrocławiu ruszył remont ul. Wyścigowej, jest to droga wylotowa na południe - czyli trasę numer 8 (Kudowa, Boboszów, autostrada A4).
Pierwsze dni pokazały że są większe korki w dzień ale podobno nie ma dramatu. Pewnie dużo zależy od pory dnia i przypadku. Na pewno duży ruch w tym miejscu jest w każdy piątek ze względu na wyjazdy weekendowe.

Jeżeli ktoś nie chce ryzykować jazdy tą zakorkowaną wylotówką to można wyjechać z Wrocławia ul. Buforową w kierunku na Strzelin, wjechać na autostradę za miejscowościa Wojkowice, następnie dojechać do węzła Wrocław Bielany i skręcić na Kłodzko na trasę 8.
Jadący nocą nie powinni bać się korków, należy też pamiętać że największe tworzą się rano na trasach wlotowych i po południu na trasach wylotowych z miasta.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 26.05.2009 16:23

W tym roku sytuacja zmusiła mnie by jechać przez Boboszów, Mohelnice, Brno i tutaj albo Breclav lub Bratysława? Jak wygląda odcinek drogi Breclav-Wiedeń? Czy może jednak pojechać na Bratysławę autostradą? Co doradzicie Panowie?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.05.2009 16:55

Lubuszanin napisał(a):W tym roku sytuacja zmusiła mnie by jechać przez Boboszów, Mohelnice, Brno i tutaj albo Breclav lub Bratysława? Jak wygląda odcinek drogi Breclav-Wiedeń? Czy może jednak pojechać na Bratysławę autostradą? Co doradzicie Panowie?

Bez problemu można jechać; cisza, piękne drogi.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 26.05.2009 17:07

FUX, a czy na tym odcinku drogi Breclav-Wiedeń, to da się śmignąć 120km/h, czy raczej wioseczki i ograniczenia są?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.05.2009 17:09

Nie musisz jechać 120...
Zresztą w Austrii nie radzę.
Wiosek jest kilka i zero ruchu; musisz patrzeć w lusterka...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone