Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2021 08:19

Najlepiej to jedź przez Zawidów ale nie na Brno tylko na Ceske Budejovice i Linz, droga jest lepsza a remontów nie unikniemy.
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 29.06.2021 08:24

Niestety muszę jechać na Wiedeń, bo tam mam nocleg tranzytowy u kuzynki ;) Także w sobotę przebijam się do Wiednia, a dalszy start na Peljesac w niedzielę o 22.00 :) Patrzę na GM i jednak pojadę Boboszów - Ołomuniec - Brno - Wiedeń. ;)
michał79
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał79 » 05.07.2021 21:05

Witam, 22.07 wyjeżdżam z pod Zielonej Góry na wyspe Ciovo. I zastanawiam się jaką trasę wybrać i na jakie przejście graniczne SLO-HR jechać. Wiem że przejcie Macelj jest zawsze zakorkowane i chce jechać na Cvetlin. Proszę o wasze sugestie i rady. Dziękuję.
walkos
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) walkos » 23.07.2021 07:06

Jeździłem przez Czechy naście razy. W tym roku próbuję trasę przez Niemcy. Wiem, że dalej, ale liczę na spokojną podróż.
rekordarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekordarek » 28.07.2021 14:17

Proszę o podpowiedź dotyczącą trasy z Dalmacji do Zielonej Góry. Moja stała trasa to Gdańsk - do końca A1, Ołomuniec Brno Wiedeń Graz więc ten czeski kawałek znam. Tym razem wracam do Zielonej. GoogleMaps proponuje począwszy od Grazu rozmaite trasy - Praga na przejście w Luptin, Brno na Lubawke albo Boboszów, tyle że w zyciu tymi trasami nie jeździłem, nie znam ich. Znam natomiast trasę okrężną przez Niemcy - Pasawa, Ratyzbona. Na tym czeskim odcinku będę pewnie wieczorem/ w nocy po wielu godzinach jazdy. Proszę o poradę jaką trasę wybrać.
Twister85
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twister85 » 28.07.2021 15:47

Ja wybrałbym trasę na Boboszow i później w Bolkowie wskakujesz na S3 aż do samej Zielonej Góry (jedynie na odcinku Lubin-Polkowice wciąż trwają jakieś prace budowlane, reszta trasy bardzo szybka i przyjemna). Akurat jestem ze styku lubuskiego i dolnośląskiego więc wiem co piszę.
Kierunek na Pragę ja bym odrzucił, tam jest zazwyczaj b.duży ruch, chyba cztery lata temu jechaliśmy do Chorwacji odcinkiem Praga-Brno i powiem że był to pierwszy i ostatni raz.
kentucky
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kentucky » 31.07.2021 12:59

Lepiej do Zielonej Góry jechać przez Boboszów niż przez Pragę. Droga na Pragę pełna remontów i bardzo duży ruch. Droga przez Boboszów ma odcinek kretych dróg przez czeskie wsie, ale mimo wszystko uważam te trasę za lepszą i właśnie z niej korzystaliśmy jeżdżąc z Zielonej Góry do Makarskiej.
Try3ek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Try3ek » 21.09.2021 17:08

Do Chorwacji jechałem przez Pragę z racji zwiedzania zoo, generalnie bez większych problemów, na powrocie standardowo przez Boboszów i też luzik, ale za to od Pragi przez Austrię jest więcej kręcenia ale omija się Wiedeń ale generalnie nie polecam. A góry jakoś mi nie straszne mimo iż ten wyjazd z kempingiem
ma_ko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma_ko » 23.05.2024 06:45

Sorry że odkopię wątek ale tak się właśnie zastanawiam nad dojazdem do Chorwacji z Gorzowa Wlkp. Jedziemy z rodziną w tym roku pierwszy raz w okolice miejscowości Nin. I zastanawiamy się którędy. Google pokazuje że najkrócej jest prawie w linii prostej czechy-austria-słowenia itd. ~1300km ok 14h. Chcemy jechać bez noclegu. Wyjeżdżamy w niedzielę wcześnie rano nie wiem 4-5...

Ale część osób mówi że jak z tych rejonów to lepiej przez Niemcy potem Austria i Słowenia ale to już się robi 16h i 1500km. A myślałem że może zahaczyć o Włochy coś jak tu napisane https://www.chorwacja24.info/forum/399- ... zez-niemcy ale tu już ponad 18h i 1650km :/

Doradźcie coś. Kierowców jest dwóch w razie czego.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 23.05.2024 07:21

Te 14 godzin to tak naprawdę 16, bo przecież nie będziecie jechać w pampersach, no i trzeba też zrobić przystanek na śniadanie i obiad. Czyli, realistycznie licząc, na miejscu będziecie ok. 21. Potem rozpakowanie i w zasadzie można iść spać. Pierwsza doba w zasadzie zapłacona i zmarnowana. Dobrze, że masz drugiego kierowcę, bo na takiej trasie warto się zmieniać.

Swoją drogą po co to "zahaczanie o Włochy"?

Skoro planujesz wyjazd w niedzielę, to czy nie lepiej wyjechać w sobotę o cywilizowanej godzinie, przenocować gdzieś w Słowenii czy już nawet w Chorwacji i potem na spokojnie dojechać do celu około południa? Macie wtedy pół niedzieli wakacji na miejscu.
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 23.05.2024 08:46

Zahaczenie o Włochy to warto ale z konkretnego powodu - np. nocleg i plażowanie w Grado czy Caorle ( taka odmiana dla Chorwacji) albo zwiedzanie Wenecji.
Jeśli samo jechanie bez konkretnego celu to kompletnie bezsensu
ma_ko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma_ko » 23.05.2024 11:11

Te Włochy to tak faktycznie bez celu, bardziej chcieliśmy zobaczyć kawałek Italii po prostu, ale nie wiem czy nie zrezygnować z tego... Chyba że jak napisałeś wyjazd w sobotę z noclegiem, nie wiem gdzieś w Austrii, potem w Niedzielę po drodze spacer po Trescie (o ile tam coś jest do oglądania) i dalsza droga.

Z kolei moje kobiety chciały zachaczyć o wiedeń, ale to chyba w drodze powrotnej, no niestety wszystkiego się nie da...
anthony1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anthony1981 » 23.05.2024 14:06

ma_ko napisał(a):Te Włochy to tak faktycznie bez celu, bardziej chcieliśmy zobaczyć kawałek Italii po prostu, ale nie wiem czy nie zrezygnować z tego... Chyba że jak napisałeś wyjazd w sobotę z noclegiem, nie wiem gdzieś w Austrii, potem w Niedzielę po drodze spacer po Trescie (o ile tam coś jest do oglądania) i dalsza droga.

Z kolei moje kobiety chciały zachaczyć o wiedeń, ale to chyba w drodze powrotnej, no niestety wszystkiego się nie da...

Jak masz ochotę na te Włochy to jedź, nie słuchaj aż tak innych - sam tak robiłem i robię. Wracając z Istrii pomyśleliśmy o Trieście, więc wyjazd godzinkę wcześniej. Kawa w Trieście, spacer i już co zobaczyłeś to Twoje. Dalej z Triestu (upierdliwy wyjazd) prosto do Polski.
Inny scenariusz: jako, że jeździmy już kilka lat to dla odmiany też polecieliśmy nie Graz-Lublana, tylko Graz-Villach-Udine. Miałbym na forum pytać czy to ma sens? Może dla kogoś nie ma - dla mnie miało - widoki super bo trochę bardziej górsko niż pagórki okołowiedeńskie.
A Boboszów zawsze sprawia mi bardzo duże problemy, z jakiegoś powodu zawsze z powrotem. Po czeskiej strony remonty i utrudnienia nigdy się nie kończą.
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 24.05.2024 09:44

Triest jest w porządku na spacer, bardzo ładne centrum z wieloma pięknymi monumentalnymi budynkami w stylu austro-węgierskim. Ale poświęcić trzeba trochę więcej niż godzinkę ( tyle czasu może Ci zająć znalezienie miejsca parkingowego ;)).
W zastępstwie możesz zwiedzić też zamek Miramare koło miasta
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.05.2024 10:53

anthony1981 napisał(a): Kawa w Trieście, spacer i już co zobaczyłeś to Twoje. Dalej z Triestu (upierdliwy wyjazd) prosto do Polski.
.

Co masz na myśli przez "upierdliwy wyjazd"? Korki, remonty czy po prostu wyjazd pod górę?

Planuję tam wstąpić na godzinkę w lipcu w drodze z Chorwacji do Bawarii.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 18...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone