Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2021 09:19

Najlepiej to jedź przez Zawidów ale nie na Brno tylko na Ceske Budejovice i Linz, droga jest lepsza a remontów nie unikniemy.
String
Croentuzjasta

Postnapisał(a) String » 29.06.2021 09:24

Niestety muszę jechać na Wiedeń, bo tam mam nocleg tranzytowy u kuzynki ;) Także w sobotę przebijam się do Wiednia, a dalszy start na Peljesac w niedzielę o 22.00 :) Patrzę na GM i jednak pojadę Boboszów - Ołomuniec - Brno - Wiedeń. ;)
michał79
Autostopowicz

Postnapisał(a) michał79 » 05.07.2021 22:05

Witam, 22.07 wyjeżdżam z pod Zielonej Góry na wyspe Ciovo. I zastanawiam się jaką trasę wybrać i na jakie przejście graniczne SLO-HR jechać. Wiem że przejcie Macelj jest zawsze zakorkowane i chce jechać na Cvetlin. Proszę o wasze sugestie i rady. Dziękuję.
walkos
Autostopowicz

Postnapisał(a) walkos » 23.07.2021 08:06

Jeździłem przez Czechy naście razy. W tym roku próbuję trasę przez Niemcy. Wiem, że dalej, ale liczę na spokojną podróż.
rekordarek
Odkrywca

Postnapisał(a) rekordarek » 28.07.2021 15:17

Proszę o podpowiedź dotyczącą trasy z Dalmacji do Zielonej Góry. Moja stała trasa to Gdańsk - do końca A1, Ołomuniec Brno Wiedeń Graz więc ten czeski kawałek znam. Tym razem wracam do Zielonej. GoogleMaps proponuje począwszy od Grazu rozmaite trasy - Praga na przejście w Luptin, Brno na Lubawke albo Boboszów, tyle że w zyciu tymi trasami nie jeździłem, nie znam ich. Znam natomiast trasę okrężną przez Niemcy - Pasawa, Ratyzbona. Na tym czeskim odcinku będę pewnie wieczorem/ w nocy po wielu godzinach jazdy. Proszę o poradę jaką trasę wybrać.
Twister85
Globtroter

Postnapisał(a) Twister85 » 28.07.2021 16:47

Ja wybrałbym trasę na Boboszow i później w Bolkowie wskakujesz na S3 aż do samej Zielonej Góry (jedynie na odcinku Lubin-Polkowice wciąż trwają jakieś prace budowlane, reszta trasy bardzo szybka i przyjemna). Akurat jestem ze styku lubuskiego i dolnośląskiego więc wiem co piszę.
Kierunek na Pragę ja bym odrzucił, tam jest zazwyczaj b.duży ruch, chyba cztery lata temu jechaliśmy do Chorwacji odcinkiem Praga-Brno i powiem że był to pierwszy i ostatni raz.
kentucky
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kentucky » 31.07.2021 13:59

Lepiej do Zielonej Góry jechać przez Boboszów niż przez Pragę. Droga na Pragę pełna remontów i bardzo duży ruch. Droga przez Boboszów ma odcinek kretych dróg przez czeskie wsie, ale mimo wszystko uważam te trasę za lepszą i właśnie z niej korzystaliśmy jeżdżąc z Zielonej Góry do Makarskiej.
Try3ek
Odkrywca

Postnapisał(a) Try3ek » 21.09.2021 18:08

Do Chorwacji jechałem przez Pragę z racji zwiedzania zoo, generalnie bez większych problemów, na powrocie standardowo przez Boboszów i też luzik, ale za to od Pragi przez Austrię jest więcej kręcenia ale omija się Wiedeń ale generalnie nie polecam. A góry jakoś mi nie straszne mimo iż ten wyjazd z kempingiem
ma_ko
Podróżnik

Postnapisał(a) ma_ko » 23.05.2024 07:45

Sorry że odkopię wątek ale tak się właśnie zastanawiam nad dojazdem do Chorwacji z Gorzowa Wlkp. Jedziemy z rodziną w tym roku pierwszy raz w okolice miejscowości Nin. I zastanawiamy się którędy. Google pokazuje że najkrócej jest prawie w linii prostej czechy-austria-słowenia itd. ~1300km ok 14h. Chcemy jechać bez noclegu. Wyjeżdżamy w niedzielę wcześnie rano nie wiem 4-5...

Ale część osób mówi że jak z tych rejonów to lepiej przez Niemcy potem Austria i Słowenia ale to już się robi 16h i 1500km. A myślałem że może zahaczyć o Włochy coś jak tu napisane https://www.chorwacja24.info/forum/399- ... zez-niemcy ale tu już ponad 18h i 1650km :/

Doradźcie coś. Kierowców jest dwóch w razie czego.
marecky81
zbanowany

Postnapisał(a) marecky81 » 23.05.2024 08:21

Te 14 godzin to tak naprawdę 16, bo przecież nie będziecie jechać w pampersach, no i trzeba też zrobić przystanek na śniadanie i obiad. Czyli, realistycznie licząc, na miejscu będziecie ok. 21. Potem rozpakowanie i w zasadzie można iść spać. Pierwsza doba w zasadzie zapłacona i zmarnowana. Dobrze, że masz drugiego kierowcę, bo na takiej trasie warto się zmieniać.

Swoją drogą po co to "zahaczanie o Włochy"?

Skoro planujesz wyjazd w niedzielę, to czy nie lepiej wyjechać w sobotę o cywilizowanej godzinie, przenocować gdzieś w Słowenii czy już nawet w Chorwacji i potem na spokojnie dojechać do celu około południa? Macie wtedy pół niedzieli wakacji na miejscu.
bledzik
Croentuzjasta

Postnapisał(a) bledzik » 23.05.2024 09:46

Zahaczenie o Włochy to warto ale z konkretnego powodu - np. nocleg i plażowanie w Grado czy Caorle ( taka odmiana dla Chorwacji) albo zwiedzanie Wenecji.
Jeśli samo jechanie bez konkretnego celu to kompletnie bezsensu
ma_ko
Podróżnik

Postnapisał(a) ma_ko » 23.05.2024 12:11

Te Włochy to tak faktycznie bez celu, bardziej chcieliśmy zobaczyć kawałek Italii po prostu, ale nie wiem czy nie zrezygnować z tego... Chyba że jak napisałeś wyjazd w sobotę z noclegiem, nie wiem gdzieś w Austrii, potem w Niedzielę po drodze spacer po Trescie (o ile tam coś jest do oglądania) i dalsza droga.

Z kolei moje kobiety chciały zachaczyć o wiedeń, ale to chyba w drodze powrotnej, no niestety wszystkiego się nie da...
anthony1981
Globtroter

Postnapisał(a) anthony1981 » 23.05.2024 15:06

ma_ko napisał(a):Te Włochy to tak faktycznie bez celu, bardziej chcieliśmy zobaczyć kawałek Italii po prostu, ale nie wiem czy nie zrezygnować z tego... Chyba że jak napisałeś wyjazd w sobotę z noclegiem, nie wiem gdzieś w Austrii, potem w Niedzielę po drodze spacer po Trescie (o ile tam coś jest do oglądania) i dalsza droga.

Z kolei moje kobiety chciały zachaczyć o wiedeń, ale to chyba w drodze powrotnej, no niestety wszystkiego się nie da...

Jak masz ochotę na te Włochy to jedź, nie słuchaj aż tak innych - sam tak robiłem i robię. Wracając z Istrii pomyśleliśmy o Trieście, więc wyjazd godzinkę wcześniej. Kawa w Trieście, spacer i już co zobaczyłeś to Twoje. Dalej z Triestu (upierdliwy wyjazd) prosto do Polski.
Inny scenariusz: jako, że jeździmy już kilka lat to dla odmiany też polecieliśmy nie Graz-Lublana, tylko Graz-Villach-Udine. Miałbym na forum pytać czy to ma sens? Może dla kogoś nie ma - dla mnie miało - widoki super bo trochę bardziej górsko niż pagórki okołowiedeńskie.
A Boboszów zawsze sprawia mi bardzo duże problemy, z jakiegoś powodu zawsze z powrotem. Po czeskiej strony remonty i utrudnienia nigdy się nie kończą.
bledzik
Croentuzjasta

Postnapisał(a) bledzik » 24.05.2024 10:44

Triest jest w porządku na spacer, bardzo ładne centrum z wieloma pięknymi monumentalnymi budynkami w stylu austro-węgierskim. Ale poświęcić trzeba trochę więcej niż godzinkę ( tyle czasu może Ci zająć znalezienie miejsca parkingowego ;)).
W zastępstwie możesz zwiedzić też zamek Miramare koło miasta
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 24.05.2024 11:53

anthony1981 napisał(a): Kawa w Trieście, spacer i już co zobaczyłeś to Twoje. Dalej z Triestu (upierdliwy wyjazd) prosto do Polski.
.

Co masz na myśli przez "upierdliwy wyjazd"? Korki, remonty czy po prostu wyjazd pod górę?

Planuję tam wstąpić na godzinkę w lipcu w drodze z Chorwacji do Bawarii.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 18...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies