Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
czesiu1976
Croentuzjasta
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 21.07.2020 15:50

Ok ale chodzi mi o korki czy lepiej jechać w sobotę czy może w piątek bo jak wyruszę rano w sobotę to na granic cro będę około 12godzin później czyli 18 korek murowany czy się mylę
biagggio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) biagggio » 21.07.2020 16:45

@Czesiu
Jeśli masz rezerwację od niedzieli, to albo jedziesz na raz i wtedy ruszasz w sobotę po południu albo z noclegiem to wtedy w sobotę rano. Zależy też gdzie chciałbyś przenocować. Wiadomo, że sobota to kiepski dzień na drogę, więc wychodzi na to , ze lepiej jechać na raz ale to zależy od możliwości kierującego i jego towarzyszy podróży.
Osobiście preferuję przystanek po drodze w okolicach granicy SLO-CRO, najlepiej już po chorwackiej stronie.
michadar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michadar » 21.07.2020 17:16

czesiu1976 napisał(a):Ok ale chodzi mi o korki czy lepiej jechać w sobotę czy może w piątek bo jak wyruszę rano w sobotę to na granic cro będę około 12godzin później czyli 18 korek murowany czy się mylę

W zeszłym roku byłem na granicy około 20 i było już po ruchu, praktycznie bez kolejki, jadąc w nocy masz większe prawdopodobieństwo korków na granicach.
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 21.07.2020 20:03

Chyba źle napisałem czy ktoś ma doświadczenie jadąc w sobotę kiedy najmniejsze są korki lepiej być na granicy o 18 czy na przykład w nocy z soboty na niedzielę czy może najlepiej przełożyć wyjazd i jechać w piątek i spać po drodze zaznaczam nie jadę pierwszy raz jadę różnie mogę jechać na raz i mogę spać po drodzę nie chcę stać w korkach dla tego pytam
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 21.07.2020 20:08

michadar napisał(a):
czesiu1976 napisał(a):Ok ale chodzi mi o korki czy lepiej jechać w sobotę czy może w piątek bo jak wyruszę rano w sobotę to na granic cro będę około 12godzin później czyli 18 korek murowany czy się mylę

W zeszłym roku byłem na granicy około 20 i było już po ruchu, praktycznie bez kolejki, jadąc w nocy masz większe prawdopodobieństwo korków na granicach.

Czyli jest szansa będąc na granicy około 20 w sobotę mogę przejechać bez większych problemów dzięki za podpowiedź będę obserwował kamerki o tych godzinach
biagggio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) biagggio » 22.07.2020 10:03

czesiu1976 napisał(a):Chyba źle napisałem czy ktoś ma doświadczenie jadąc w sobotę kiedy najmniejsze są korki lepiej być na granicy o 18 czy na przykład w nocy z soboty na niedzielę czy może najlepiej przełożyć wyjazd i jechać w piątek i spać po drodze zaznaczam nie jadę pierwszy raz jadę różnie mogę jechać na raz i mogę spać po drodzę nie chcę stać w korkach dla tego pytam

Ale chcesz wyjechać w piątek i dojechać w niedzielę i apartman masz od niedzieli popołudnia? Coś się tu nie zgadza. Policzyłeś sobie dobrze drogę i czas?
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 22.07.2020 11:27

Ok nie było pytania chcę wyjechać tak żeby nie stać w korku kwaterę mam od niedzieli od 12stej ale mogę jechać jak chcę nawet w piątek najwyżej poszukam sobie coś do spania na początku Chorwacji i potem pojadę dalej Moje pytanie dotyczyło bardziej doświadczonych Cro maniaków którzy jeździli w soboty i mogą coś na ten temat powiedzieć czy na 100% zawsze w soboty są korki czy jest jakieś okienko z doświadczenia gdzie nie stoi się w korkach czy może najlepiej jechać w piątek
Ile jadę do Chorwacji to ja wiem zawsze po 12 godzinach jestem już po Chorwackiej stronie ale zawsze jechałem w Niedzielę
Toma76
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toma76 » 23.07.2020 16:06

Wracałem z Podgory 4 lipca to była sobota. Wyjazd o 6 rano,powrót o 22. Trasa bez korków,ruch pojazdów na mojej trasie był znacznie mniejszy niż w przeciwną stronę. Jedyny większy korek jaki widziałem to przejście Macelij około 2 godziny czekania na wjazd do Chorwacji. Pierwszy raz mi się tak dobrze jechało, ale to przez koronę bo turystów wyraźnie mniej było niż zwykle.
Tomasz77
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz77 » 24.07.2020 00:04

Jechałem do Rogoznicy 19 lipca z północno-zachodniej części Polski. Miałem do wyboru trasę przez Niemcy albo S6 i S3 na południe Polski i przez Lubawkę do Czech. Wybrałem tę drugą trasę. Nocleg mieliśmy w hotelu La Port Dyjakovicky. Polecam hotel w drodze do Chorwacji. Można zjeść w przystępnych cenach, pokoje czyste, miła atmosfera. Później jazda przez Wiedeń, Ilz, Bad Radkersburg i Ormoz do Rogoznicy. Szybko, miło i przyjemnie.
Mak1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mak1 » 24.07.2020 15:24

Tomasz77 napisał(a):Jechałem do Rogoznicy 19 lipca z północno-zachodniej części Polski. Miałem do wyboru trasę przez Niemcy albo S6 i S3 na południe Polski i przez Lubawkę do Czech. Wybrałem tę drugą trasę. Nocleg mieliśmy w hotelu La Port Dyjakovicky. Polecam hotel w drodze do Chorwacji. Można zjeść w przystępnych cenach, pokoje czyste, miła atmosfera. Później jazda przez Wiedeń, Ilz, Bad Radkersburg i Ormoz do Rogoznicy. Szybko, miło i przyjemnie.

A jak tam drogi w Czechach?
bestb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bestb » 27.07.2020 16:17

Poznan - Orebic jak najlepiej dojechać, widzę ze niektorzy jada przez A4 i A1 do Czech...?
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 27.07.2020 16:23

bestb napisał(a):Poznan - Orebic jak najlepiej dojechać, widzę ze niektorzy jada przez A4 i A1 do Czech...?

Ja bym A4 i A1 odpuścił. Bo w dzień lubią się korkować, a w nocy i tak bezproblemowo polecisz z Wrocławia na Kotlinę Kłodzką i potem w Czechach na Ołomuniec.

Choć do tej pory z Poznania zawsze jeździłem przez CZ, A, SLO, to w tym roku zmieniam na CZ - SK - HUN i myślę, że dzięki temu nie stracę godziny na przejściu ze Słowenią.
Tak, więc, rekomenduję Ci poniższą trasę:

Poznań-Wrocław-Boboszów-Mohelnice-Olomouc-Brno-Bratysława-Gyor-Szombathely-Letenye-Zagrzeb-i w dół:)
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 27.07.2020 22:18

bestb napisał(a):Poznan - Orebic jak najlepiej dojechać, widzę ze niektorzy jada przez A4 i A1 do Czech...?

przez Boboszów to porażka jak ktoś lubi jechać 40/50 to ta droga będzie idealna ja wolę autostradę :wink: może o 100km dalej ale na 100% szybciej ważne kiedy planujesz wyjazd ja zawszę jechałem w niedzielę rano tak koło 3 i jeszcze nigdy nie stałem w korku na A1/A4
bestb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bestb » 27.07.2020 22:28

ok dziekuje
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 28.07.2020 02:17

przez Boboszów to porażka jak ktoś lubi jechać 40/50 to ta droga będzie idealna ja wolę autostradę :wink: może o 100km dalej ale na 100% szybciej ważne kiedy planujesz wyjazd ja zawszę jechałem w niedzielę rano tak koło 3 i jeszcze nigdy nie stałem w korku na A1/A4[/quote] Ja mam inne zdanie przez Boboszów wychodzi kilka minut prędzej jeśli nie ma korka na A4 bo wtedy ta różnica się wydłuża na korzyść Boboszowa.Jezdziłem obiema trasami i jeśli autostradą nie jestem nic prędzej A często w przypadku korka dłużej to po co nadrabiać ok 120km Plus parę groszy za autostradę?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 18...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies