Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj
napisał(a) Bigbluee » 03.08.2017 12:32
Ja do samej Chorwacji jeszcze nie jechałem. Obierałem inne kierunki ale mam w planach wyjazd stąd moje zainteresowanie tematem.
Za granicą zawsze korzystałem z aktualnej Automapy. Jednak wole mieć mape offline niż liczyć na połączenie internetowe.
Ustawione parametry estymacji czasu + śćiągnięty traffic daje całkiem wiarygodne wyniki za granicą. Stąd aktualizacja map i liczenie trasy do CRO. W swoich obliczeniach nie uwzględniałem postojów.
Trasy tez się zmieniają. Inaczej jeździło się z POZ do WRO 4 lata temu a inaczej teraz. Zupełnie inaczej pojedzie się niedługo po wybudowaniu S5. Jak Niemcy wprowadzą opłaty, też bedzie inaczej bo średnio opłacalna bedzie jazda przez Niemcy.
Także dla mnie trzymanie sie zawsze 1 danej trasy przez X lat nie ma sensu bo wiele sie zmienia na przełomie lat.
Jednak wracając do meritum. 3h różnicy pomiędzy jazdą przez DE a jazdą przez Boboszów to jednak już spora różnica.
Jednak zauważ, że Ty startujesz z WRO a ja z POZ, więc do WRO mam 3 godziny jazdy przez niekończące się zwężenia i roboty drogowe (Mam rodzine we WRO i jeżdże tam często). To też warto wziąć pod uwagę w perspektywie jazdy przez kilkanascie godzin.
Koszty.
Viamichelin ładnie pokauje koszty na trasie. Sprawdziłem i ma aktualne ceny i liczy kazde dodatkowe opłaty. Wycena uwzglednia autostrade w SLO gdyż nie chciało mi sie już konfigurowac objazdu, także trzeba odjąc 15 jurków od końcowej ceny.
Trasa przed Niemcy:
Paliwo (1.15 EUR/L) 152.04 EUR
Opłaty za przejazd 44.46 EUR
Winieta 23.90 EUR
Łącznie 220.40 EUR
Trasa przez WRO, A4, A1:
Paliwo (1.15 EUR/L) 129.17 EUR
Opłaty za przejazd 24.17 EUR
Winieta 35.75 EUR
Łącznie 189.09 EUR
Trasa przez Boboszów:
Paliwo (1.15 EUR/L) 121.25 EUR
Opłaty za przejazd 22.27 EUR
Winieta 35.75 EUR
Łącznie 179.27 EUR
Co ciekawe, viamichelin szacuje trase przez Niemcy na 15 godzin.
Sprawdziłem skąd te różnice. Wyłączając w Automapie podawanie średniej prędkości jaką jedziemy na danym rodzaju drogi, Automapa bierze jakieś swoje zapisane wartości i wtedy też pokazuje 15h zamiast 12h.
Dopiero po ustawieniu realnej naszej prędkości jaką jedziemy na autostradzie, ( w moim przypadkuna 140km/h), czas się skraca.
Wynika z tego, ze przez DE opłaca się jechać jedynie gdy chcemy utrzymywać max dozwoloną prędkość albo jechac nawet troche więcej na obszarze bez ograniczeń prędkości.
W przeciwnym wypadku czas dojazdu bedzie taki sam albo nawet gorszy niż jazda przez A4 lub Boboszów. Za to wygoda pokonania 90% trasy autostradami jest nieporównywalna do jazdy przez Boboszów.
Generalnie ciekawa alternatywa ale o zupełnie innej charakterystyce i dla kierowców z innymi preferencjami i samochodami innymi niz miejskie kompakty.