Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 24.01.2017 18:54

Cze!
Powtarzam raz jeszcze, jest to dokładnie odległość w lini prostej pmiędzy Poznaniem a Lokva Rogoźnica ...a jeszcze dokładniej to jest 998,86 km.
pozdro
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 24.01.2017 19:03

A to dziękuję (za linię prostą), jadę jak zawsze samochodem. :lol:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 24.01.2017 19:13

z ciekawości sprawdziłem...Here pokazuje 999km, ale jak kliknę jedź i wyszuka trasy to ok 1500km 8)
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 27.01.2017 23:58

Już się wszystko wyjaśniło teraz pokazuje dobrze - czeski błąd :)
Grober
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grober » 06.02.2017 14:33

Hej,

Chciałem się dowiedzieć czy na tej trasie będę musiał kupić winietki na Czechy, Austrii i Słowenii?
[img]i.imgur.com/6v0gX7n.png[/img]

Oraz czy jest np jakaś optymistyczniejsza trasa np omijająca winietki w Słowenii bądź innych krajach?
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 06.02.2017 14:40

da się ominąć wszystkie drogi płatne...zadaj sobie tylko pytanie czy chcesz pokonać te wszystkie kilometry landem 8O
O winietach i objeździe płatnej Słowenii są odpowiednie tematy...

video-objazd-autostrady-slo-dyskusja-t29291.html

gdzie-konkretnie-kupic-winiete-t43184.html

gdzie-spac-w-drodze-do-hr-i-z-powrotem-polecamy-i-odradzamy-t17806.html

a co mi tam...mam urlop to nie musisz szukać...gotowe :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.02.2017 14:53

Grober napisał(a):Hej,

Chciałem się dowiedzieć czy na tej trasie będę musiał kupić winietki na Czechy, Austrii i Słowenii?
[img]i.imgur.com/6v0gX7n.png[/img]

Oraz czy jest np jakaś optymistyczniejsza trasa np omijająca winietki w Słowenii ?

Hej.
Nie czytaj dyskusji, poczytaj konkrety >>> video-objazd-autostrady-slo-konkrety-t50069.html
Jeśli dalej coś nie wiesz - pytaj w wątku z dyskusją.

No i lektura obowiązkowa :wink: :idea: >>> krotki-przewodnik-po-forum-i-spis-tresci-faq-t18622.html
Grober
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grober » 06.02.2017 15:46

Czyli uważacie ze warto podarować sobie autostrady w Słowenii?
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 06.02.2017 16:00

Zależy w jaki rejon Chorwacji jedziesz :?:
Jeśli na Istrię,przez Słowenię pojechałabym autostradą.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 06.02.2017 16:15

elka21 napisał(a):Zależy w jaki rejon Chorwacji jedziesz :?:
Jeśli na Istrię,przez Słowenię pojechałabym autostradą.

z linka wynika, że gdzieś w okolice Zadaru jak dobrze pamiętam :?
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 07.02.2017 10:14

Targają mną pewne wątpliwości co do pewnych fragmentów mojej wakacyjnej trasy: Zielona Góra - Peljesać
Co prawda jadę do CRO trzeci raz i większość trasy mam poukładane w głowie, ale z racji że wyjeżdżam 30.06 około godziny 14.00 (dopiero! i wcześniej nie mogę), czyli piątek - mam 2 pytania dotyczące - jak myślę - kluczowych fragmentów:
1. Z racji późnego wyjazdu, piątek, nocleg mam na granicy czesko-austriackiej w okolicach Znojmo. Dalej ruszam około 4.15 rano w sobotę w kierunku Słowenii. Wiadomo, objazd M-L-P i teraz... czy jechać na przejście w Gornji Macelj czy też może bezpieczniej (aby uniknąć korków na granicy?) odbić na Cvetlin: https://goo.gl/D6Gsqn
2. Druga wątpliwość dotyczy dalszego odcinka drogi, drugiego w mojej ocenie krytycznego miejsca a mianowice Zagrzeb-Lućko. Czy w sobotę tworzą się tam monstrualne korki, czy nie lepiej objechać tak: https://goo.gl/SMqmwQ
Będę wdzięczny za ustosunkowanie się do moich wątpliwości... wszak czeka mnie w sobotę 1.07 trasa ponad 1000km i chciałbym zrobić to płynnie :)
Pozdrawiam serdecznie :)
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 07.02.2017 11:59

Jadąc MLP w Ptuju, zatrzymaj się na parkingu w celu podejrzenia na kamerki internetowe Macelj i Lučko w aplikacji http://www.hak.hr/smartphone/croatia-traffic-info lub np. http://www.hak.hr/info/kamere/ Teraz dochodzi jeszcze budowa drogi i utrudnienia.
W Ptuju jadąc ul.Zagrebska cesta (równolegle do E59) można podejrzeć natężenie ruchu na E59. I wtedy zdecydować czy jechać objazdami. Ja tak realizowałem swój przejazd dwa lata temu jadąc objazdem przez Cvetlin i objazdem Lučko. Przejazd bardzo płynny tym bardziej, że od Ptuja do granicy był duży korek i podobnie na Lučko.
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 07.02.2017 12:13

Dzięki za odpowiedź.
Wnioskuję, że bezpieczniej będzie od razu pojechać Tymi "objazdami". Wolę wolniej jechać ale jechać, niż wpakować się choćby w mały korek.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 07.02.2017 12:16

Ja tak zdecydowałem szczególnie po podglądzie na kamerki i widok na E59 w Ptuju, gdzie był korek.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 09.02.2017 14:43

String napisał(a):2. Druga wątpliwość dotyczy dalszego odcinka drogi, drugiego w mojej ocenie krytycznego miejsca a mianowice Zagrzeb-Lućko. Czy w sobotę tworzą się tam monstrualne korki,

My zawsze jakos tak rezerwujemy, że wyjeżdżamy w piątek późno wieczorem i nad ranem jesteśmy koło Lucko. Albo mamy pecha albo przypadek, że dwa lata z rzędu stoję lub toczę się w sobotę w tych korkach od samego Lucko nieraz nawet pod Zadar. W zeszłym roku jak o 9 rano dojechałem pod Lucko to po 15 byłem pod Zadarem :!: :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 16...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone