Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elhakim
Globtroter
do Splitu z Jeleniej Góry

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 06.09.2016 11:24

Czołem
wg Google maps powinienem jechać na Pragę , Czeskie Budziejowice i Graz
czy jednak jechać przez Brno i Wiedeń ?
wyjazd 13 Września planuję wyruszyć tak o 20.00 będę jechał z dzieciakami 6 lat
chcę zdążyć na prom o 10.30
prośba do pokonujących podobną drogę w ostatnim czasie o swoje uwagi
getek123
Globtroter
Re: do Splitu z Jeleniej Góry

Nieprzeczytany postnapisał(a) getek123 » 07.09.2016 19:52

Proponuję przez Trutnov i Switawy do Brna i dalej Wiedeń ,Graz,Maribor,Zagreb ,Split.
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 07.09.2016 20:17

Ok dzięki , jechałeś może tam ostatnio ? bo podobno sporo mijanek na remontach w całych czechach , jak wybiorę tą drogę to można się obejść bez winiety ?
getek123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) getek123 » 08.09.2016 11:24

Ja jadę Boboszów- Ołomuniec- Brno tam potrzebna wineta ale ty przez Svitawy nie potrzebujesz winety .Od Zabrechu wpadam na autostradę i do Brna.Jazda po zwykłych drogach krajowych w Czechach nie jest z byt przyjemna.Wyjeżdżam w niedziele 11.09 wieczorem po raz 9 do Cro.
getek123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) getek123 » 08.09.2016 11:41

crusher1988
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crusher1988 » 08.09.2016 13:38

Przekrocz granice w Jakuszycach, później na Liberek i wjazd na autostradę. Praga - Brno - Wiedeń - Graz - Słowenia i dalej Zagrzeb, a później autostrada do celu.
mattom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mattom » 08.09.2016 15:31

elhakim napisał(a):Ok dzięki , jechałeś może tam ostatnio ? bo podobno sporo mijanek na remontach w całych czechach , jak wybiorę tą drogę to można się obejść bez winiety ?

Jechałem tą trasą 2 i 3 tygodnie temu, pare remontów ale idzie elegancko. nigdzie nie stałem dłuzej jak 2-3 minuty. W sobote powrót też tą trasą planuje.
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 08.09.2016 19:31

Dzieki za podpowiedzi ! trochę się sytuacja zmieniła bo postanowiliśmy jednak przenocować po drodze w miejscowości Senj, tak więc wyjedziemy gdzieś koło 3 w nocy , planujemy po drodze zrobić przystanek na Prater w Wiedniu , co myślicie o takiej opcji ? z Senj mamy 3,20 h do splitu, prom na Hvar odpływa o 11.00
wszystkie rady i sugestie mile widziane :wink:
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 08.09.2016 20:01

elhakim napisał(a):Dzieki za podpowiedzi ! trochę się sytuacja zmieniła bo postanowiliśmy jednak przenocować po drodze w miejscowości Senj, tak więc wyjedziemy gdzieś koło 3 w nocy , planujemy po drodze zrobić przystanek na Prater w Wiedniu , co myślicie o takiej opcji ? z Senj mamy 3,20 h do splitu, prom na Hvar odpływa o 11.00
wszystkie rady i sugestie mile widziane :wink:

Nie rozumiem tego noclegu w Senj. Chcecie zjeżdżać z autostrady do Senj i stamtąd jechać jadranką do Splitu? Bo Senj ja dla mnie jest trochę za daleko aby wracać z powrotem na autostradę. Zarżniecie się, bo trzeba będzie wyjechać rano o 6, aby ustawić się w kolejce na prom godzinę wcześniej, a jazda jadranką do lajtowych nie należy. Będziecie mieli w ten sposób drugą noc z pobudką o świcie, w miejscu docelowym będziecie dochodzić do siebie kolejną dobę.

W okolicach Otocaca albo Gospicia przy autostradzie jest pełno apartamentów na jedną noc, można znaleźć przez booking, na drugi dzień wskakujecie z powrotem na autostradą i po niecałych trzech godzinach jesteście w Splicie
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 08.09.2016 20:07

no nie - chcemy wrócić na autostradę, wg google maps mamy 3,20 h do splitu z senj , trochę nam się zamarzyło przedłużyć pobyt nad jadranem o 1 dzień bo mamy tylko 7 dni na Hvarze ... ale dzieki za info już przeglądam spanko w okolicy Gospicia
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 08.09.2016 20:37

elhakim napisał(a):no nie - chcemy wrócić na autostradę, wg google maps mamy 3,20 h do splitu z senj , trochę nam się zamarzyło przedłużyć pobyt nad jadranem o 1 dzień bo mamy tylko 7 dni na Hvarze ... ale dzieki za info już przeglądam spanko w okolicy Gospicia

Moim zdaniem, nocleg dalej niż kilka km od autostrady jest średnim rozwiązaniem, do Senja ze zjazdu macie ponad 20 km i to przez góry z zawijasami.

Koło Gospicia w Perusic jest niezły motel Albatros. Nocleg ze śniadaniem w cenie. Jakieś 3 km od zjazdu z autostrady. A wieczorem po przyjeździe można tam w restauracji zamówić coś na ząb i odświeżyć się zimnym piwkiem ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.09.2016 21:31

Do Senj trochę bez sensu, bo Jadranką wolno a na autostradę za dużo do wracania.
Na prom nie musisz się ustawiać godzinę wcześniej, tym bardziej po sezonie. W tym roku 19.08 byłem 50minut przed odpłynięciem promu i bez problemu zdążyłem kupić bilety, wymienić euro itp. Ludzie przyjeżdżali jeszcze później.
Jeszcze możecie zastanowić się nad jazdą "Starą drogą" i noclegiem w okolicach Plitvic np. w Korenicy :oczko_usmiech:
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 08.09.2016 21:59

getek123 napisał(a):Proponuję przez Trutnov i Switawy do Brna i dalej Wiedeń ,Graz,Maribor,Zagreb ,Split.

Ale to jedziesz przez Hradec Kralove ?
mattom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mattom » 09.09.2016 21:04

elhakim napisał(a):
getek123 napisał(a):Proponuję przez Trutnov i Switawy do Brna i dalej Wiedeń ,Graz,Maribor,Zagreb ,Split.

Ale to jedziesz przez Hradec Kralove ?

Ja jeżdżę przez Hradec, Vysokie Myto, Svitavy, Brno, Rajhrad, Pohorelice i do Mikulova, nie potrzebujesz wtedy winiety.
szakulowski
Autostopowicz
Pierwszy raz do chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakulowski » 19.09.2016 16:53

Witam. W przyszłym roku wybieramy się z moją drugą połówką do Chorwacji. Jedziemy tam pierwszy raz. Zarezerwowaliśmy nocleg w tym miejscu: Apartment Tribunj Riva 2-gwiazdkowy
Donja riva 23, 22212 Tribunj, Chorwacja ( niestety nie mogę linka wrzucić) Czy ktoś z forumowiczów już był w tym miejscu? Jakie wrażenia? Chodzi mi o apartament bo o samej miejscowości już sporo przeczytałem na tym forum. I jeszcze jedno pytanie. Jedziemy z Gdańska samochodem i czy lepiej jechać przez całą Polskę, Czechy, Austrię itd czy lepiej nałożyć 300 km i pojechać przez Niemcy. Raz, Ze szybciej dwa, że nie płacimy za autostrady w Czechach? Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 16...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone