Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.07.2016 16:40

maciek_dob napisał(a):Czy możecie podpowiedzieć jaką trasę wybrać z okolic Zadaru do Koszalina?
Chciałem uniknąć winiety w Słowenii i opłat za tunele w Austrii.
ViaMichelin standardowo wyrzuca trasę albo przez Maribor, Pragę i Berlin albo Ljubljane, Salzburg, Monachium i dalej przez Berlin.
Obydwa połączenia zawierają dwa elementy, których chciałbym uniknąć...

Witam

To może z Zadaru do Koszalina trasą "niebieską" :?:

https://www.google.pl/maps/dir/Zadar,+C ... 54.1943219

Przez Słowenię jedziesz bez winiety objazdem (jak - jest watek jako ogłoszenie :idea: )
samochodem-trasy-noclegi-przepisy-uwagi-f4.html
video-objazd-autostrady-slo-konkrety-t50069.html

Na tej "niebieskiej" trasie w Austrii nie ma płatnych tuneli.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 25.07.2016 18:26

Moim zdaniem powyższa trasa jest tragiczna. Jezdzilem nia kilka razy i niestety nawierzchnia słaba, droga wąska i multum tirow. Ja w tym roku jechałem do cro z Słupska i jechalismy przez Kołbaskowo na Berlin-Drezno-Prage ( akurat przez Pragę bo byliśmy tam 3 dni) Wieden-Zagrzeb...i powiem że miło się zaskoczylem. Kolejne razy jeździmy też przez Niemcy.
martaj007
Autostopowicz
Jelenia góra -crikvenica

Nieprzeczytany postnapisał(a) martaj007 » 26.07.2016 09:11

Witam, jedziemy grupka znajomych do Chorwacji,może ktoś jechał do tej miejscowosci i ma jakiś plan drogi , chodzi mi bardziej czy omijać drogi płatne .dziękuję z góry za odpowiedz
worldwar
Podróżnik
Wrocław - Brela - najszybsza trasa ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) worldwar » 30.07.2016 09:33

Planuję właśnie trasę którą dojedziemy z żoną w przyszłym tygodniu do miejscowości Pisak (niedaleko Breli).
Wg google maps warianty są 2 i teraz pytanie który korzystniejszy:

a) Wrocław - Katowice - Ostrawa - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor (bierzemy krótką winietę, jedziemy na równo 7 dni) - Zagrzeb i dalej E71 do celu.
b) Wrocław - Zgorzelec/Liberec - Praga - Czeskie Budziejowice - Linz - Graz - Maribor (bierzemy krótką winietę, jedziemy na równo 7 dni) - Zagrzeb i dalej E71 do celu.

Teoretycznie obie trasy wychodzą podobnie czasowo, podobna odległość. Które Waszym zdaniem wygodniejsza ?
Warto kupić winiety na Czechy, Austrię i Słowenię online ? Rozumiem, że w CRO standardowo kupujemy na bramkach.
CroAna
Cromaniak
Re: Jelenia góra -crikvenica

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 30.07.2016 22:25

martaj007 napisał(a):Witam, jedziemy grupka znajomych do Chorwacji,może ktoś jechał do tej miejscowosci i ma jakiś plan drogi , chodzi mi bardziej czy omijać drogi płatne .dziękuję z góry za odpowiedz

jak z Lubania to na Zawidów. Potem Praga- Brno- Wiedeń- Graz.... lub od Pragi na Linz- ale tam jeszcze dochodza płatne tunele w Alpach. Co do omijania płatnych dróg- hmmm...bardzo długa podróż może Was czekać. polecam jedynie omijanie płatnej w Slo.
:papa:
rodzynpatryk
Croentuzjasta
Re: Wrocław - Brela - najszybsza trasa ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 02.08.2016 23:09

worldwar napisał(a):a) Wrocław - Katowice - Ostrawa - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor (bierzemy krótką winietę, jedziemy na równo 7 dni) - Zagrzeb i dalej E71 do celu.
b) Wrocław - Zgorzelec/Liberec - Praga - Czeskie Budziejowice - Linz - Graz - Maribor (bierzemy krótką winietę, jedziemy na równo 7 dni) - Zagrzeb i dalej E71 do celu.

Ruszasz z Wrocławia? ;)
Pierwszą trasę zrozumiem (nie wybieram, ale to moje zdanie :) ), ale druga mnie dziwi. Dlaczego z Wrocławia na Zgorzelec i Pragę? Wydaje mi się, że zdecydowanie lepiej na Boboszów - większość tak jeździ. Dalej wybór:
a) jeśli z winietą na CZ to kierunek Ołomuniec i Brno,
b) bez winiety na CZ to Svitavy i Brno i w kierunku A też zobaczyć jak ominąć płatne odcinki :)

Jutro (czwartek) po 16 wyjeżdżam drugi raz na Riwierę Makarską. Pojadę trasą a) opisaną przeze mnie. Rok temu rewelacja, postaram się dać po przyjeździe jak w tym roku poszło ;)
art2d
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) art2d » 03.08.2016 11:14

A ja mam pytanie do osób jeżdżących do cro od strony Szczecina tj. trasą przez Niemcy i Austrię (bez jazdy przez Czechy). Czy jadąc od Berlina wybieracie autostradę A9 (Lipsk) czy A13 (Drezno)?
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 06.08.2016 14:44

Czy jechał ktoś ostatnio przez A4/A1 i ma jakieś świeże niusy co tam słychać na trasie? Czy ten wakacyjny remont na A4 nadal jest upierdliwy? Googe maps pokazuje niewiele "wykopków". Trochę mnie już zmęczył ten Boboszów od lat i w tym roku myślę by go zdradzić 8)
miśka2015
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miśka2015 » 10.08.2016 19:30

art2d napisał(a):A ja mam pytanie do osób jeżdżących do cro od strony Szczecina tj. trasą przez Niemcy i Austrię (bez jazdy przez Czechy). Czy jadąc od Berlina wybieracie autostradę A9 (Lipsk) czy A13 (Drezno)?

my drugi raz przez A9, w tym roku było trochę robót drogowych, przy okazji pozdrawiam ze Szczecina :)
Piter18
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter18 » 11.08.2016 21:16

art2d napisał(a):A ja mam pytanie do osób jeżdżących do cro od strony Szczecina tj. trasą przez Niemcy i Austrię (bez jazdy przez Czechy). Czy jadąc od Berlina wybieracie autostradę A9 (Lipsk) czy A13 (Drezno)?

W tamtą stronę jechałem A13, powrót A9. I chyba A9 lepiej, przede wszystkim bardzo długi odcinek do Berlina (powrót) ma trzy pasy.
Piter18
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter18 » 11.08.2016 21:27

Janusz Bajcer napisał(a):
maciek_dob napisał(a):Czy możecie pod ............

To może z Zadaru do Koszalina trasą "niebieską" :?:

https://www.google.pl/maps/dir/Zadar,+C ... m1!1s0x470

Na tej "niebieskiej" trasie w Austrii nie ma płatnych tuneli.

Są dwa płatne. Po kilka euro każdy. Gleinalm oraz Bosruck.
Tak dla ścisłości :wink:
art2d
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) art2d » 12.08.2016 14:54

Piter18 napisał(a):

W tamtą stronę jechałem A13, powrót A9. I chyba A9 lepiej, przede wszystkim bardzo długi odcinek do Berlina (powrót) ma trzy pasy.

tu jechałem A9 więc po Twoich radach wracam też A9 :)
smola2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) smola2 » 15.08.2016 17:48

Witam
Proszę o opinię trasy jaką sobie wymyśliłem (niestety linka nie mogę wstawić): Gorzów Wlkp.-Wrocław-Boboszów-Ołomuniec-Brno-Graz-Maribor-Domzale-Rijeka-Baska
Jadę na 6 dni więc bardziej opłaca mi się wykupić winietę na Słowenię niż jechać chorwackimi autostradami i płacić dwa razy. Najbardziej zastanawia mnie odcinek Wrocław-Brno, jakich niespodzianek czy niedogodności mogę się tam ewentualnie spodziewać?
Wyjazd 01.09 na noc (z czwartku na piątek).
Dzięki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2016 18:03

smola2 napisał(a):Witam
Proszę o opinię trasy jaką sobie wymyśliłem (niestety linka nie mogę wstawić): Gorzów Wlkp.-Wrocław-Boboszów-Ołomuniec-Brno-Graz-Maribor-Domzale-Rijeka-Baska
Jadę na 6 dni więc bardziej opłaca mi się wykupić winietę na Słowenię niż jechać chorwackimi autostradami i płacić dwa razy. Najbardziej zastanawia mnie odcinek Wrocław-Brno, jakich niespodzianek czy niedogodności mogę się tam ewentualnie spodziewać?
Wyjazd 01.09 na noc (z czwartku na piątek).
Dzięki

Z Gorzowa bym jechał przez Niemcy, kupił winietkę austriacką i winietkę słoweńską, jazda przez Czechy to ogromna ilość robót drogowych od Ołomuńca aż do granicy z Austrią i bardzo męcząca podróż z Wrocławia do Ołomuńca przez małe miasteczka i wioski
smola2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) smola2 » 15.08.2016 18:16

Rozpatrywałem taką opcję ale niestety jest to najdroższe wyjście. Kilometrowo najdalej, do tego płatne tunele i robi się prawie 250zł różnicy, a czytałem tu, że droga przez Salzburg też do najlepszych nie należy...Nie wiem co począć :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 15...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone