Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Andrzej3777
Croentuzjasta
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 15.07.2016 16:14

rychu1619 napisał(a):Wczoraj wracałem z Chorwacji pierwszy raz przez Boboszów... masakra, nikomu nie polecam. Tylko A4-A1, niby trasa dłuższa ale wygodniejsza i szybsza.
Ja jechałem z Poznania w jedną stronę A4 i A1 z powrotem dla odmiany przez Boboszów wg mnie czasowo wychodzi to samo jedynie przez Boboszów mniej km.Ogólnie jechało sie całkiem przyzwoicie w jedną i drugą stronę trochę robót drogowych na autostradach w Czechach ale dramatu nie było. :D
rychu1619
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rychu1619 » 15.07.2016 16:54

W Czechach stałem mniej więcej godzinę jak nie dłużej. W zeszłym roku, u Pepików też trafiłem na korki. Trzeba jakoś temu zaradzić, bo wszędzie jest płynnie a u nich zawsze problemy :/
lukask10
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukask10 » 18.07.2016 23:07

Dotychczas do Chorwacji jechałem zawsze z Wrocławia przez Boboszów. Niedawno zmieniłem miejsce zamieszkania na Poznań i zastanawiam się jak jeździcie z Poznania do Chorwacji?

Trasa przez Niemcy chyba odpada - za daleko. Trzeba dojechać do Wrocławia a potem Boboszów lub Ostrava (wedle uznania) czy jeszcze jakoś inaczej jeździcie np. jakoś bezpośrednio na Śląsk?
rafii
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafii » 19.07.2016 07:51

lukask10 napisał(a):Dotychczas do Chorwacji jechałem zawsze z Wrocławia przez Boboszów. Niedawno zmieniłem miejsce zamieszkania na Poznań i zastanawiam się jak jeździcie z Poznania do Chorwacji?

Trasa przez Niemcy chyba odpada - za daleko. Trzeba dojechać do Wrocławia a potem Boboszów lub Ostrava (wedle uznania) czy jeszcze jakoś inaczej jeździcie np. jakoś bezpośrednio na Śląsk?

Ja do tej pory (z Piły) na 4 wyjazdy 3x przez Boboszów i raz za namową znajomych przez Niemcy (to był mój drugi wyjazd) i więcej już tego nie zrobię. :roll: Czasowo wyszło podobnie ale żeby nadgonić te 250 km to trzeba było ostro poganiać auto i odbiło się to też na spalaniu.
Za tydzień kolejny wyjazd i kolejny raz przez Boboszów. :papa:
anka581
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka581 » 19.07.2016 08:15

rafii My pierwszy raz w tym roku do Cro,też rozważamy Boboszów a wyjazd w okolic Poznania. czyli mam rozumieć ,że polecasz tą trasę?
Jak dalej jedziesz ?
rafii
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafii » 19.07.2016 09:11

anka581 napisał(a):rafii My pierwszy raz w tym roku do Cro,też rozważamy Boboszów a wyjazd w okolic Poznania. czyli mam rozumieć ,że polecasz tą trasę?
Jak dalej jedziesz ?

Trasa "standardowa" czyli Ołomuniec/Brno/Wiedeń/objazd autostrady w Słowenii
Trasa jak dla mnie jest optymalna. Ja zawsze jadę w tygodniu i cyrkluję, aby Czechy i Austrię robić późnym wieczorem/nocą. Pod koniec Austrii krótka drzemka w aucie.
W tym roku jest trochę remontów opisanych w innych wątkach, ale myślę, że nie będzie źle :D

:papa:
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 19.07.2016 10:26

rafii napisał(a):
anka581 napisał(a):rafii My pierwszy raz w tym roku do Cro,też rozważamy Boboszów a wyjazd w okolic Poznania. czyli mam rozumieć ,że polecasz tą trasę?
Jak dalej jedziesz ?

Trasa "standardowa" czyli Ołomuniec/Brno/Wiedeń/objazd autostrady w Słowenii

Ta trasa max optymalna , chyba ,że jedziecie na południe Hr np. Peljesac czy w rejon Dubrownika ,to warto przez Bośnię i wtedy można przez Węgry .
Węgry mają full basenów termalnych nawet w małych miejscowościach, na postój idealne dla pociech wymęczą się w wodzie i dalsza droga spokojniejsza, jedzenie dobre, ceny do zaakceptowania, zwłaszcza basenowe w porównaniu z naszymi aquaparkami.
Wg mnie lepsza ta trasa , niż jazda hr autocestą cały czas.
Ze względów widokowych , praktycznych -omijanie niektórych korków , w końcu wakacje są już po wyjeździe z garażu. :D
art2d
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) art2d » 25.07.2016 11:15

za 1,5 tyg startuje z okolic Szczecina na Ciovo trasą Niem-AT- Slo. Jadę przez Pasawe (granica N-A). Jechał ktoś może ostatnio tą trasą bo interesuje mnie czy są jakieś utrudnienia itp.

ps. ostatnie tankowanie w PL a gdzie robicie następne (diesel)? ja zaplanowałem w pasawie wraz z kupieniem winietek.
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 25.07.2016 11:26

rychu1619 napisał(a):Wczoraj wracałem z Chorwacji pierwszy raz przez Boboszów... masakra, nikomu nie polecam. Tylko A4-A1, niby trasa dłuższa ale wygodniejsza i szybsza.

a czy kolega uściśliłby co takiego masakrycznego może mnie spotkać na trasie przez Boboszów ? Własnie tędy mam zaplanowany wyjazd 30-31/07.
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 25.07.2016 11:29

rychu1619 napisał(a):W Czechach stałem mniej więcej godzinę jak nie dłużej. W zeszłym roku, u Pepików też trafiłem na korki. Trzeba jakoś temu zaradzić, bo wszędzie jest płynnie a u nich zawsze problemy :/

w którym miejscu był ten korek ?
tomeq77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomeq77 » 25.07.2016 11:30

el_grego napisał(a):

a czy kolega uściśliłby co takiego masakrycznego może mnie spotkać na trasie przez Boboszów ? Własnie tędy mam zaplanowany wyjazd 30-31/07.

Przez Boboszów wracałem z Ciovo w sobotę. Nic nadzwyczajnego nie zaobserwowałem. Boboszów nie różni się od innych tras. I po czeskiej i po polskiej stronie ruch spory, drogi kręte (w końcu to góry), poboczy brak, wszechobecna ciągła linia.

PS. I Czesi jeżdżący jak kapelusze.
Jaceł
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 25.07.2016 14:05

Boboszów, owszem - ale w dzień. W nocy to masakra, jechałem trzy razy i za każdym razem mówiłem, że to ostatni raz :) Nie dość, że ciemno, mgła i zwierzaki na drodze, to jeszcze musisz wierzyć nawigacji, bo oznakowania żadnego nie uświadczysz.

J.
tomeq77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomeq77 » 25.07.2016 14:52

Jaceł napisał(a):Boboszów, owszem - ale w dzień. W nocy to masakra, jechałem trzy razy i za każdym razem mówiłem, że to ostatni raz :) Nie dość, że ciemno, mgła i zwierzaki na drodze, to jeszcze musisz wierzyć nawigacji, bo oznakowania żadnego nie uświadczysz.

J.

Sarnę to ja w nocy na objeździe M-L-P trafiłem. 2 lata temu. Z kukurydzy mi wyskoczyła. Na szczęście bez szkód.
Nic złego w (ograniczonej) wierze w nawigację nie widzę. Prowadzi i tyle.
maciek_dob
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_dob » 25.07.2016 16:17

Czy możecie podpowiedzieć jaką trasę wybrać z okolic Zadaru do Koszalina?
Chciałem uniknąć winiety w Słowenii i opłat za tunele w Austrii.
ViaMichelin standardowo wyrzuca trasę albo przez Maribor, Pragę i Berlin albo Ljubljane, Salzburg, Monachium i dalej przez Berlin.
Obydwa połączenia zawierają dwa elementy, których chciałbym uniknąć...
art2d
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) art2d » 25.07.2016 16:38

maciek_dob napisał(a):Czy możecie podpowiedzieć jaką trasę wybrać z okolic Zadaru do Koszalina?
Chciałem uniknąć winiety w Słowenii i opłat za tunele w Austrii.
ViaMichelin standardowo wyrzuca trasę albo przez Maribor, Pragę i Berlin albo Ljubljane, Salzburg, Monachium i dalej przez Berlin.
Obydwa połączenia zawierają dwa elementy, których chciałbym uniknąć...

zamiast via michelin wpisz trase w googlemaps

masz do wyboru trasy
1. cro-slo-at-n płatne tunele
2. cro-slo-at-cz płanta czechy i przejazd przez Wiedeń i Praga- tak jechałem 3 lata temu i drugi raz tego błędu nie zrobię

co do płatnej Słowenii to jest objazd MLP- poszukaj na forum
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 15...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone