Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartek L.
Odkrywca
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 07.07.2016 09:56

AdamBeata napisał(a):
pablo2222 napisał(a):Czy jest sens jechać płatnymi drogami w Czechach gdy teraz tyle na nich remontów?

Jeśli chcesz jechać bez winietki to z Boboszowa na Svitavy Brno i Mikulov. Przejazd przez Brno jest w tym roku bezpłatny, a jedyny odcinek płatny za Brnem (jakieś 20km) można śmiało objechać drogą równoległą (Rajhrad-Pohorelice). Ja tak jeżdżę co roku.

A za Brnem kiedy nalzy zjechac z autostrady ? Wg. Ciebie w Rajhrad, ale ja na mapie widze, to zjechac sie powinno gdzies na wys. Modrice ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.07.2016 10:24

Tu masz mapkę z odcinkami płatnymi w Czechach http://www.ceskedalnice.cz/image/zpoplatnene-velka.png
A tu wszystko opisane: http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/dalnicni-znamky/
Droga 52 jest płatna na odcinku "Rajhrad (výjezd 10) – Pohořelice-jih (výjezd 26) "
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 07.07.2016 11:41

Jechałem 4 dni temu do cro z Słupska przez Niemcy i się miło zaskoczylem. Do tej pory jeździłem A1 przez Polskę ale z racji zachaczenia o Pragę zdecydowaliśmy się na zmianę na Niemcy. Do Pragi jechalismy 7,5 godziny jedyny minus to objazd przed Praga bocznymi drogami. Jazda przez Niemcy bardzo sprawna. Z Pragi do Lokvy 12 godzin. Teraz zastanawiam się czy nie wracać też przez Niemcy.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 07.07.2016 11:54

alutka9 napisał(a):Witam, mieliśmy w tym roku nie jechać nigdzie na wakacje, ale nie da się i 12 sierpnia ruszamy na swoja stałą miejscówkę w Starigrad-Paklenica, moja prośba do Was o przypomnienie , w którym miejscu miedzy Olomoucem a Brnem jest ten masakryczny od lat remont? Ze względu na bardzo ograniczony urlop możemy jechać tylko na tydzień i musimy wyjechać w piątek wieczorem .Rozważam małą modyfikację trasy :przed Olomouc zjazd 298 na Lipnik nad Brecvou ,dalej 47 na Przerów i z powrotem na A1 na Vyskov . Omijam Olomouc,Prostejov -trasa krótsza o 20 km,przejazd krótszy około 15 minut ale najważniejsze ewentualne ominięcie zwężek i remontów.

nikt nic? :(
wisnier
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wisnier » 08.07.2016 23:29

Proste pytanie. Rok temu w lipcu trasa Szczecin - Zadar. Czy w tym roku coś się zmieniło na tej trasie? Opłaty nadal te same , nic dodatkowego?

Mieliśmy nie jechać, no ale jak tu nie jechać, jak się ma rodzinę w Zadarze i nocleg darmowy. Koszt wyjazdu to zaledwie paliwo+opłaty :)
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 09.07.2016 07:40

Nie napisałes jaka trasa ale domyslam sie ze podobna do mojej w tym roku (Słupsk-Szczecin-Berlin-Drezno-Praga-Brno-Wieden-Maribor). Najwieksze utrudnienia to w okolicach Pragi, odcinek okolo 40 km calkowice zamkniety i objazy drogami bocznymi. Po drodze zdarzaja sie zwężenia ale były w miarę przejezdne.
wisnier
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wisnier » 09.07.2016 14:52

Nie no trasa najlepszą i najkrótszą czyli Niemcy-Austria-Słowenia z objazdem autostrady w Słowenii przez Ptuj.
mati15951
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mati15951 » 10.07.2016 12:44

Witam. Za dwa tygodnie wyjeżdżam do Karlobagu. Do Chorwacji jadę piąty raz i zawsze jeżdżę przez Boboszów. Coraz częściej słyszę o trasie przez Lubawkę. Czy polecacie tą drogę?
robert29
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert29 » 11.07.2016 21:55

dids76 napisał(a):Tu masz mapkę z odcinkami płatnymi w Czechach http://www.ceskedalnice.cz/image/zpoplatnene-velka.png
A tu wszystko opisane: http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/dalnicni-znamky/
Droga 52 jest płatna na odcinku "Rajhrad (výjezd 10) – Pohořelice-jih (výjezd 26) "

witam
Wychodzi na to że ten objazd jest nie dobry ?

https://www.google.pl/maps/dir/Brno,+Cz ... !3e0?hl=pl
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.07.2016 22:19

Jest ok, omijasz płatny odcinek.

Można pojechać równolegle do drogi nr 52 przez Ledce, zamiast odbijać na Židlochovice:
https://goo.gl/maps/gwHdB9u1Xhn
robert29
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert29 » 13.07.2016 20:45

walp napisał(a):Jest ok, omijasz płatny odcinek.

Można pojechać równolegle do drogi nr 52 przez Ledce, zamiast odbijać na Židlochovice:

No to super
coś zle zrozumiałem post dids76
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.07.2016 20:54

robert29 napisał(a):
walp napisał(a):Jest ok, omijasz płatny odcinek.

No to super
coś zle zrozumiałem post dids76

Tak jest i właśnie ten odcinek omijasz. :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.07.2016 22:26

Jeśli ktoś chce jechać z zachodniej Polski A4 i A1, to jak na razie na A4 nie ma żadnych robót. Wczoraj jechałem, trasa od bramek na pod Wrocławiem do Zjazdu na Krapkowice bez remontów, zajęła mi 40 minut.
rychu1619
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rychu1619 » 15.07.2016 12:42

Wczoraj wracałem z Chorwacji pierwszy raz przez Boboszów... masakra, nikomu nie polecam. Tylko A4-A1, niby trasa dłuższa ale wygodniejsza i szybsza.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.07.2016 14:29

:lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 15...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone