Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Daniellos76
Croentuzjasta
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 28.06.2016 21:11

Witam, 10.07 wyjeżdżamy na Istrię do Fazany. Jechał byc może ktoś ostatnio "9" z Berlina do Monachium? Jest dużo remontów i zwężek? Jak wygląda dalej przejazd przez Austrię i Słowenię?
DamianM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 28.06.2016 21:24

Daniellos76 napisał(a):Witam, 10.07 wyjeżdżamy na Istrię do Fazany. Jechał byc może ktoś ostatnio "9" z Berlina do Monachium? Jest dużo remontów i zwężek? Jak wygląda dalej przejazd przez Austrię i Słowenię?

Witam.A9 jakieś 50km.przed Monachium jest remont.Jak dalej niewiem :( .
Jak Austria i Slowenia ,też niewiem,ale szwagier jedzie w Piątek na Krk .to może cos mi da znać.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 01.07.2016 10:02

Nie potrafię przekonać siebie do wyboru drogi na południe A4 od Wrocławia aż pod Gliwice i dalej na Ostrawę. Google upiera się, że jest to trasa najszybsza. Względem przejazdu przez Boboszów i Mohelnice jest ona o około 120 km dłuższa. Boboszów mam dobrze znany, pamiętam te serpentyny górskie. Alternatywą pozostaje zjazd w Krapkowicach, Głubczyce, Bruntal. Też znana mi trasa.
Kurde chyba ostateczną decyzję podejmę na obwodnicy Wrocławia.
Jakieś sugestie?
PanMuscle
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PanMuscle » 01.07.2016 10:06

Osobiście mam takie same odczucia...
Wolałbym jechać autostradą ale 120km więcej to trochę bezsensu. Zrobię chyba tak że jak będę objeżdżał Wrocław to sprawdzę na googlach korki i czas dojazdu do granicy z Austrią (ale jestem nastawiony raczej na Boboszów)
A kiedy wyjeżdżasz?
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 01.07.2016 10:16

W niedzielę rano.
Tylko ten odcinek przez Boboszów i serpentyny na nim to dają się bardzo we znaki. Jak na pokładzie są osoby ze skłonnościami do wymiotów...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.07.2016 10:37

pablo2222 napisał(a):W niedzielę rano.
Tylko ten odcinek przez Boboszów i serpentyny na nim to dają się bardzo we znaki. Jak na pokładzie są osoby ze skłonnościami do wymiotów...

Ostatnio w środę jechałem odcinkiem A4 Wrocław - zjazd na drogę 45 Krapkowice. Na całym odcinku było tylko jedno zwężenie , które nie powodowało korków. Często na A4 wjeżdżam na Bielanach i droga do zjazdu zajmuje mi ok 45minut, czyli średnia 120km/h. Dalej droga też jest ok, a jadąc w niedzielę raczej ruchu na bramkach nie będzie. Na pewno autostradą jest wygodniej, ale sporo dalej i trochę drożej.
Jak masz ludzi ze skłonnościami do wymiotów to wal autostradą, tylk uważaj w Chorwacji :wink:
Ja bym pojechał przez Boboszów i na Brno bez opłat :oczko_usmiech: :mrgreen:
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 01.07.2016 10:57

Czy jest sens jechać płatnymi drogami w Czechach gdy teraz tyle na nich remontów?
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 01.07.2016 11:15

DamianM napisał(a):Witam.A9 jakieś 50km.przed Monachium jest remont.Jak dalej niewiem :( .
Jak Austria i Slowenia ,też niewiem,ale szwagier jedzie w Piątek na Krk .to może cos mi da znać.
Jesteś w stanie określić czy ten remont jest na północ od połączenia A9 z A93 ? Jadąc za Chemniz A72 mogę zjechać na A93 na Ratyzbonę. Kilometry te same, może uda się ominąć zwężki. Jak będziesz miał od szwagra info do podrzuć.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 01.07.2016 12:21

pablo2222 napisał(a):Czy jest sens jechać płatnymi drogami w Czechach gdy teraz tyle na nich remontów?

Jeśli chcesz jechać bez winietki to z Boboszowa na Svitavy Brno i Mikulov. Przejazd przez Brno jest w tym roku bezpłatny, a jedyny odcinek płatny za Brnem (jakieś 20km) można śmiało objechać drogą równoległą (Rajhrad-Pohorelice). Ja tak jeżdżę co roku.
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 01.07.2016 13:09

Z racji, że to mój pierwszy wpis serdecznie wszystkich witam, choć mam wrażenie, Iż znam już Was wszystkich - jestem wiernym czytelnikiem cro.pl od lat :)
Jestem mieszkanką Wrocławia i szczerze odradzam jazdę przez A4 w stronę Katowic. Nie dość, że dalej, to jeszcze w wakacje korek murowany. 2 lata temu wybraliśmy taką trasę jadąc do Chorwacji i niestety godzinowo wyszło dużo gorzej, niż przez Boboszów. Przed tegorocznymi wakacjami spędziłam niedzielne popołudnie w 3 godzinnym korku z powodu zwężenia do jednego pasa.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 01.07.2016 14:23

ZAQ_12 napisał(a):Z racji, że to mój pierwszy wpis serdecznie wszystkich witam, choć mam wrażenie, Iż znam już Was wszystkich - jestem wiernym czytelnikiem cro.pl od lat :)
Jestem mieszkanką Wrocławia i szczerze odradzam jazdę przez A4 w stronę Katowic. Nie dość, że dalej, to jeszcze w wakacje korek murowany. 2 lata temu wybraliśmy taką trasę jadąc do Chorwacji i niestety godzinowo wyszło dużo gorzej, niż przez Boboszów. Przed tegorocznymi wakacjami spędziłam niedzielne popołudnie w 3 godzinnym korku z powodu zwężenia do jednego pasa.

Dzięki za konkret.
Pozdrawiam
Marloo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marloo » 01.07.2016 16:56

Remonty na A4 w stronę Katowic właśnie się zakończyły więc korki wynikające ze zwężek już nie wchodzą w grę. Jedyne co to jakieś kolejki na bramkach ;)
grzesiek-swidnica
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek-swidnica » 02.07.2016 12:06

Zawsze z kierunku Wrocławia można wybrać i taka trasę https://www.google.pl/maps/dir/51.0022717,16.8793559/49.7823465,16.4727588/@50.5220982,16.1802315,9.75z/data=!4m3!4m2!3e0!5i2 Często jeżdżę do Nachodu ze Świdnicy , droga fajna bez korków, serpentyn itp , Znacznie szybciej niż przez Dierżoniów, Ząbkowice.
DamianM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 03.07.2016 20:17

desperadek napisał(a):
DamianM napisał(a):Witam.A9 jakieś 50km.przed Monachium jest remont.Jak dalej niewiem :( .
Jesteś w stanie określić czy ten remont jest na północ od połączenia A9 z A93 ? Jadąc za Chemniz A72 mogę zjechać na A93 na Ratyzbonę. Kilometry te same, może uda się ominąć zwężki. Jak będziesz miał od szwagra info do podrzuć.

Witam. sprawdź PW. :papa:
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 07.07.2016 09:02

Witam, mieliśmy w tym roku nie jechać nigdzie na wakacje, ale nie da się i 12 sierpnia ruszamy na swoja stałą miejscówkę w Starigrad-Paklenica, moja prośba do Was o przypomnienie , w którym miejscu miedzy Olomoucem a Brnem jest ten masakryczny od lat remont? Ze względu na bardzo ograniczony urlop możemy jechać tylko na tydzień i musimy wyjechać w piątek wieczorem .Rozważam małą modyfikację trasy :przed Olomouc zjazd 298 na Lipnik nad Brecvou ,dalej 47 na Przerów i z powrotem na A1 na Vyskov . Omijam Olomouc,Prostejov -trasa krótsza o 20 km,przejazd krótszy około 15 minut ale najważniejsze ewentualne ominięcie zwężek i remontów.
Ostatnio edytowano 07.07.2016 11:54 przez alutka9, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 15...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone