Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
GOLDEN
Cromaniak
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 07.06.2016 15:33

Marloo napisał(a):
Wydawało mi się, że powinienem ominąć jakoś Słowenię ze względu na drogą winietę, ale skoro wzbudziło to Twoje zdziwienie to rozumiem, że istnieje jakaś względnie dobra droga, którą można ominąć płatne autostrady? :)

Istnieje. :idea: :D

https://www.cro.pl/video-objazd-autostrady-slo-konkrety-t50069.html
Marloo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marloo » 07.06.2016 15:52

Dzięki Wielkie :!: :)

Choć najbardziej zabolała końcówka odnosząca się do tych, co z szukajki nie umieją korzystać... :)
PanMuscle
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PanMuscle » 10.06.2016 14:34

Witam wszystkich serdecznie!
Piszę pierwszy raz i szukałem trochę po temacie ale nie znalazłem informacji na ten temat...
Mianowicie 08.07 ruszam do Splitu z okolic Sycowa.
Mam 2 opcje trasy:
(przez Boboszów) https://goo.gl/maps/KetL36MwuYF2
albo (A4 i A1 na Ostravę) https://goo.gl/maps/AzPEHFCMJc72
Ominięcie Słowenii itd. to wszystko mam obcykane bo jadę do Chorwacji 3 raz.
Moje pytanie odnosi się do części trasy w Polsce. Czy warto jechać teraz A4 do Katowic? kiedyś jak nie było jeszcze zrobionej A1 to z A4 zjeżdzałem w Krapkowicach, raz też jechałem na Boboszów. Jedno i drugie rozwiązanie wg mnie jest ok.
Trasa przez Katowice jest dłuższa o 120 km niż trasa przez Boboszów. Nie wiem czy warto i nie wiem jak teraz sytuacja na A4 (wiem że są remonty).
Wyjazd będzie z okolic Sycowa w piątek około 18.
Proszę o opinię w tym temacie.
Pozdrawiam :papa:
arturo131
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo131 » 10.06.2016 14:43

Wybieram się czwarty raz do Chorwacji i po raz czwarty jadę przez Boboszów, według mnie nie warto jechać A4.
gleen
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gleen » 10.06.2016 15:47

Dołączam się do pytania. Czy jadąc jedną lub drugą trasą natrafię na korki /utrudniania i jaki jest stan dróg jadąc przez Boboszów. Wg nawigacji autostradami jest szybciej ale dalej i drożej . Nie chodzi nawet o cene ale czas i wygodę??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2016 20:27

kiedyś już gdzieś pisałem trasie przez Boboszow, ale wspomnę kolejny raz.
w ubiegłym roku jechałem kolejny raz tylko tym razem ze znajomymi którzy
wybrali trasę przez a4/a1 i tak jak navi prowadzi.
my wyjechaliśmy w niedzielę o 13 znajomi w poniedziałek o 6 rano.
moj czas jazdy 16 godzin z 2 letnim dzieckiem jazda max 120 w porywach do 140.
znajomi jechali 14, 4 dorosłe osoby i na autostradzie 160/180 km/h.
w tym roku też Boboszów

a tą trasę pokonałem kiedyś w 13h ale to dawno temu i zapomniana przeszłość.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 10.06.2016 20:36

Zawsze (8 razy) jechałem przez Boboszów, ale w tyn roku przez A4 i A1 i muszę powiedzieć dalej tylko 80 km, ale tankowanie tańsze w Muszynie i cały czas autostrady, a nie wiochy w Pl i CZ. Generalnie szybciej i wygodniej.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 11.06.2016 08:48

Trasa przez Boboszów napewno sprawdza się nocą bo sam tak jeżdżę i wtedy jest praktycznie czasowo tak samo jak przez A4/A1 i kilka zł w kieszeni (jakieś 80 km mniej, 16zł za autostradę w Polsce i brak czeskiej winietki), a drogi relatywnie dobre mając na uwadze, że się prawie cały czas tylko krajówkami jeżdzi.
W dzień od Wrocławia do Międzylesia i potem przez Czechy jest ogólnie słabo, bo do Kłodzka spory ruch zawsze i potem w Czechach też trzeba się pomęczyć i w okolicy Brna może być ciasno.

Raz jechałem w dzień i teraz tylko noca jadę tą trasą (w tym roku też).
Marloo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marloo » 11.06.2016 10:29

Uważam, że przez remonty na A4 w tej chwili zdecydowanie lepiej jest jechać przez Boboszów. Praktycznie codziennie zdarzają się jakieś wypadki na A4 przez co można tam utknąć w gigantycznych korkach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2016 10:35

Marloo napisał(a):Uważam, że przez remonty na A4 w tej chwili zdecydowanie lepiej jest jechać przez Boboszów. Praktycznie codziennie zdarzają się jakieś wypadki na A4 przez co można tam utknąć w gigantycznych korkach.

Nie ma czegoś takiego jak w "tej chwili" :roll:

Po południu w zwykły dzień roboczy jedzie się zupełnie inaczej niż np. w niedzielę :roll:

Każdą trasę wypadałoby oceniać pod kątem tego, kiedy dokładnie jedziemy :!:

Poza tym np. dużo ludzi nie lubi jeździć w nocy,
jeszcze więcej jadąc tranzytem chce jechać szybko,a nie wlec się po wioskach :roll:
Do tego dochodzą przyzwyczajenia osobiste, czasem średnio zrzumiałe dla innych.
Np. ktoś lubi daną trasę i już, choć dla innych jest do d... :wink:
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 11.06.2016 17:15

W 2015 jechałem z Wrocławia przez Boboszów, wyjazd około 16 i do Kłodzka rzeczywiście ciasno, spory ruch, dalej do granicy spokój, a po stronie czeskiej całkowicie pustka :)
A a4? Jeżdżę do Krakowa bardzo często i ciągle korki na zwężeniach albo wypadki i naprawdę w ciągu dnia (niezależnie od dnia wyjazdu) nie ma sensu nadkładać 80km, w nicy lepiej bo mniejszy ruch, ale tak samo na Kłodzko :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.06.2016 19:08

Tylko A4/A1.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 20.06.2016 08:26

Ktoś może jechał badz jedzie w najblizszym czasie przez Niemcy na Cro?My ruszamy w nocy z 30/01 przez Szczecin-Berlin do Pragi i zastanawiam sie jak wyglada przejazd...
Jarotech
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarotech » 20.06.2016 08:55

amatus1 napisał(a):Ktoś może jechał badz jedzie w najblizszym czasie przez Niemcy na Cro?My ruszamy w nocy z 30/01 przez Szczecin-Berlin do Pragi i zastanawiam sie jak wyglada przejazd...

Witam. Jak co roku jeżdżę do Cro przez Niemcy z Z.Góry tylko nie przez Pragę ale na Chemitz-Regensburg i dalej przez Austrię i uważam, że droga przez Niemcy jest ok i bez żadnych ograniczeń. Co prawda jak wszędzie zdarzą się co jakiś czas wąskie gardła z uwagi na remonty ale ogólnie to ja polecam drogę przez Niemcy.... My wyjeżdżamy do Cro 29.07. rano i jedziemy trasą jak pisałem przez Niemcy.....
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 20.06.2016 09:08

Dzieki za info. slyszalem od znajomych ze ogólnie trasa jest dosyc dobra... do Cro jezdziliśmy do końca naszą A1 ale z racji zahaczenia o "Paryż Połnocy"zmianiamy trase na Niemcy chyba najbardziej optymalna z Słupska.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 15...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone