Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamBeata
Cromaniak
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 29.05.2016 22:53

Ja tak jeżdżę od trzech lat i to ma dla mnie duże znaczenie.

Jak się mieszka na Śląsku to oczywiście "mało kto jeżdzi tą trasą" :)

Z Boboszowa i całej Kotliny Kłodzkiej spora grupa ludzi jeździ tą trasą bo nawet na granicy w zeszłym roku zrobiłem rozpytkę na Orlenie w Międzylesiu pytając kilka osób z ciekawości jaką trasą jeżdżą.
Nie pamiętam też aby kiedykolwiek na samej D1 były jakieś większe korki szczególnie w weekend, w korku się właśnie stało jak się do Brna wjeżdżało aby to ominąć.

Sam się w tym roku zastanawiałem czy przez Ołomuniec nie pojechać ale teraz już zdecydowanie pojadę trasą przez Svitavy i jak zawsze oleję winietę, która obecnie jest potrzebna tylko na krótki odcinek Pohorelice - Rajhrad banalnie prosty do objazdu.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.05.2016 07:20

Lednice napisał(a):W praktyce prawie nic to nie daje:

Moim zdaniem daje więcej niż "prawie nic", ponieważ jak napisał slavko.v
slavko.v napisał(a):jeśli ktoś podróżuje np. z Mikulova przez Brno i dalej na Svitavy-Boboszów... i odwrotnie (nie trzeba wjeżdżać do centrum Brna).
W 2015 r. żeby wjechać na autostradową, południową obwodnicę Brna trzeba było mieć winietę.

Poza tym, z lektury forum i obserwacji drogi nie wynika, że
Lednice napisał(a):Mało kto tak jeździ :roll:

Jeździłem tak kilka razy (chociaż to już raczej przeszłość, bo kiedy otworzą obwodnicę Łodzi, to zostanie już tylko A1).
Na trasie przez Svitavy widywałem sporo samochodów, które wcześniej zatrzymywały się wraz z nami na stacji w Międzylesiu.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 30.05.2016 10:31

ja tak jechałem w zeszłym roku. trasa niczego sobie. objazd łatwy, a nawierzchnia dobra. nie pamiętam bym się męczył przez pipidówki 8) standard drogi podobny do naszych krajówek. więc alternatywa super.
w tym roku pewnie też pojadę bez winiety.
wyjazd mam na początku lipca, więc nie zanosi się bym jechał A1 w dół, gdyż pewnie nie zdążą oddać obwodnicy Łodzi.
dzięki AdamBeata za info! :lol:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 30.05.2016 12:51

KrisM napisał(a): gdyż pewnie nie zdążą oddać obwodnicy Łodzi.

Z ogólnodostępnych informacji wynika, że oddadzą do użytku na przełomie lipca i sierpnia, więc pewnie komuś jeszcze w tym roku sprawią miłą niespodziankę w podróży na urlop.

Niestety na resztę ekspresówki S5, jakże oczekiwanej od dekad przez wszystkich nas z Dolnego Śląska i Poznaniaków, przynajmniej na odcinku Leszno-Wrocław, trzeba będzie poczekać do jesieni 2017.

Prace jakkolwiek idą pełną parą i co kilka dni widzę nowe wylewki asfaltu od Wrocławia do Korzeńska.

Nie wiem jak ma się robota od strony Poznania do Leszna ale słyszałem, że tam niewiele sie dzieje :(
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.05.2016 14:16

Ja w tym roku z racji 2 noclegów w Pradze na zwiedzanie zmieniam trasę z A1 na Niemiecki drogi: Słupsk-Szczecin-Berlin-Drezno-Praga-Wiedeń-Maribor-Zagrzeb-Lokva Rogoznica
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 30.05.2016 19:22

AdamBeata napisał(a):
Nie wiem jak ma się robota od strony Poznania do Leszna ale słyszałem, że tam niewiele sie dzieje :(

No może prace nie są aż tak zaawansowane jak dolnośląski odcinek S5, ale robią w końcu ;) bodajże na początku maja lub końcu kwietnia podpisali wszystkie umowy, przed Lesznem powycinane zostały drzewa w lesie rydzyńskim i ruszyli z robotą... ale to nie zmienia faktu, że już dawno powinna być oddana... :/
marcopil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcopil » 01.06.2016 10:20

Cześć Wszystkim,

Dopracowuje jeszcze trasę wyjazdu do Chorwacji. Dowiedziałem się od znajomego, że podobno trasa w linku (https://goo.gl/maps/C6ZtrtqAqas), jest dość optymalna. Muszę koniecznie jechać przez Czechy ponieważ w Míru mam nocleg u znajomych. Nie chcę oszczędzać na trasie jeśli chodzi o opłaty drogowe (w granicach rozsądku oczywiście :)). Podobno na tej trasie znajdują się dwa płatne tunele (A9 Gleinaltunnel i A9 Bosrucktunnel), czy potwierdzacie te informację, czy faktycznie trasa jest optymalna biorąc pod uwagę wyjazd z Zielonej Góry, nocleg w Míru i dalej do miejsca docelowego.

Pozdrawiam
Marek
Załączniki:
mapka.png
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.06.2016 10:48

Wygląda na to, że te tunele są płatne. 5 i 8 EUR.
http://www.pzmtravel.com.pl/pzmoferta/o ... we,16.html

Drogi nie komentuję bo tamtędy nie jeżdżę.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2016 11:20

A może tak?

https://goo.gl/maps/YREuEAdUmWT2

Lub jeszcze przez Udine?
marcopil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcopil » 01.06.2016 11:58

FUX napisał(a):A może tak?

https://goo.gl/maps/YREuEAdUmWT2

Lub jeszcze przez Udine?

Brałem też tą trasę pod uwagę, ale słyszałem, że w okolicach Salzburga często się korkuje.
marcopil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcopil » 01.06.2016 13:04

Jeszcze zastanawiam się nad taką opcją:

https://goo.gl/maps/nCcuJ9WPjUk

trasa o 135 km dłuższa (google pokazuje 46 minut dłużej), ale za to bez płatnych tuneli, co sądzicie, czy opłaca się jechać w kierunku Wiednia ?

Dzięki z góry za info
Jarotech
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarotech » 01.06.2016 14:01

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcopil » 01.06.2016 11:20
Cześć Wszystkim,

Dopracowuje jeszcze trasę wyjazdu do Chorwacji. Dowiedziałem się od znajomego, że podobno trasa w linku (https://goo.gl/maps/C6ZtrtqAqas), jest dość optymalna. Muszę koniecznie jechać przez Czechy ponieważ w Míru mam nocleg u znajomych. Nie chcę oszczędzać na trasie jeśli chodzi o opłaty drogowe (w granicach rozsądku oczywiście :)). Podobno na tej trasie znajdują się dwa płatne tunele (A9 Gleinaltunnel i A9 Bosrucktunnel), czy potwierdzacie te informację, czy faktycznie trasa jest optymalna biorąc pod uwagę wyjazd z Zielonej Góry, nocleg w Míru i dalej do miejsca docelowego.

Pozdrawiam
Marek

Faktycznie na tej trasie są te dwa płatne tunele ale ja uważam, że to naprawdę nie są wielkie koszty a się jedzie. Oczywiście wszystko to tylko kwestia gustu i zasobności portfela, a widoczki też są fajowe. Ja jeżdżę z ZG od 3 lat ale jadę przez Niemcy, Austrię (trasa z tunelami) i jestem zadowolony :D
Pozdrawiam
Marloo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marloo » 07.06.2016 15:09

Cześć Wszystkim!

Przeczytałem sporą część dyskusji na temat dojazdu z zachodniej części kraju do Chorwacji.
Na początku lipca wybieram się do Zagrzebia i szukam najlepszej drogi. W moim wypadku oznacza to drogę względnie najtańszą.

Wybieram się z Wrocławia i myślałem nad trasą przez Boboszów-Svitavy-Wiedeń-Szombathely-Varaždin-Zagrzeb.

Dzięki temu (omijając kawałek płatnej autostrady za Brnem) będę potrzebował tylko winietę na Austrię.

I tutaj nasuwa mi się kilka pytań:
1. Czy warto omijać drogi płatne w Czechach, czy może koszt miesięcznej winiety jest opłacalny i lepiej pojechać przez Ołomuniec i nie kombinować pod Brnem?
2. Czy wybierając opcję z winietą na Czechy lepiej kierować się na Bratysławę, a następnie Szombathely?

To mój pierwszy post, pozdrawiam wszystkich :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2016 15:17

Marloo napisał(a):1. Czy warto omijać drogi płatne w Czechach, czy może koszt miesięcznej winiety jest opłacalny i lepiej pojechać przez Ołomuniec i nie kombinować pod Brnem?
...

Jedni uważają, że opłaca się kupić winietkę zamiast tłuc się po pipidówkach 50 km/h :wink:
Np. ja tak uważam, bo winietka za droga nie jest, jedzie się autostradami sporo kilometrów, dokładnie 132 kilometry,
a w podróży tranzytowej liczy się komfort jazdy :roll: :wink:

Inni uważają, że żal każdej wydanej na wczasach złotówki :wink: :wink: :wink:
No, jak ktoś jedzie nocą lub w niedzielę, to dużo czasu i nerwów jadąc zwykłymi rogami nie straci :wink:

Tylko dlaczego chcesz potem jechać przez Bratysławę i Szombathely,
a nie przez Austrię oraz Słowenię :?:
Ostatnio edytowano 07.06.2016 16:45 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Marloo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marloo » 07.06.2016 15:26

Lednice napisał(a):...
Tylko dlaczego chcesz potem jechać przez Bratysławę i Szombathely,
a nie przez Austrię oraz Słowenię :?:

Wydawało mi się, że powinienem ominąć jakoś Słowenię ze względu na drogą winietę, ale skoro wzbudziło to Twoje zdziwienie to rozumiem, że istnieje jakaś względnie dobra droga, którą można ominąć płatne autostrady? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 15...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone