Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 29.04.2009 12:27

jerzy26 napisał(a):Ja tankuję do pełna w domu, następnie koło Międzylesia przed granicą w Boboszowie /ok 11-12l- do pełna- od domu 240km/ i następnie w Słowenii na stacji przed rondem kawałek za granicą A-SLO, jadę do Orebica, to będę tankował w BiH, tam jest najtaniej i wszędzie płacę kartą z wyjątkiem Polski.
Z pozdrowieniami jerzy26 :lol:

Na dzień dzisiejszy w Międzylesiu na Orlenie jest najtańsze paliwo (ON 3,44 )jadąc z Wrocławia :lol:
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 29.04.2009 14:27

W Śremie na Statoil-3,91 zł/za l E95 !!!!!!!!!!!!!!! :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.04.2009 19:18

Rawicz 3,82 Pb...
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 29.04.2009 21:02

Zielona Góra 3,89 Pb
Kaska1207
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaska1207 » 29.04.2009 21:08

Mam blisko do granicy myślę,że wystarczy nam tankowanie w domu,potem Słowenii i w Cro.Droga RENATOLATO jak bym mogła gniewać się na kogokolwiek z forumowiczów .To tylko niewinne przekomarzanki ,bardziej chyba aby trochę zażartować.Bynajmniej z mojej strony.Świetnie jest poczytać wasze relacje a także zasięgnąć ciekawych rad .Chętnie zasiadam przy tej stronce i śledzę co nowego piszecie Pozdrawiam wszystkich :lol: :papa: [/list][/quote][/list]
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 29.04.2009 21:14

Witam ponownie, po przeczytaniu większości postów na tym forum nareszcie postanowiłem opracować trasę. Start Kotlina Kłodzka 11.06.09 (Boże Ciało) około 14-16 przejazd przez Boboszów (bo najbliżej ) i teraz po kolei Olomouc,Brno,Mikulov i wjazd do Austrii (trasa E461) Z Wiednia A2 do miejscowości Ilz i dalej drogą do Mureck i jesteśmy w Słowenii (omijamy płatne drogi) dalej przez Lenart,Ptuj,Goricak i do Chorwacji a tam A2 przez Zagrzeb następnie A1 do Trogiru no i tam do Vinisce (razem 1029km.) :lol:
Mam pytanie czy ktoś jechał tą trasą a może znacie lepszą ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.04.2009 21:33

Jeżeli do Olomouca już dojechaleś, to najgorsze masz z sobą.
Nie jedź na Mikulov, bo nie warto....
Breclav, Reintal, Grosskrut, Wifersdorf i jesteś na drodze do Wiednia.
Mariboru jeszcze nie objeżdżałem, więc się nie wypowiem...
w Cro trasa standardowa az po Trogir, chyba, że chcesz Plitvice zwiedzić, to wtedy musisz marszrutę skorygować...
praulinka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) praulinka » 29.04.2009 23:44

Zgadzam się, że wariant jazdy na Mikulov - Wiedeń, jest chyba do czasu zrobienia tam chociaż ekspresówki, najgorszym. A jak planujesz tę drogę na godziny inne niż środek nocy, to wogóle masakra. Do tego fotoradarów i ograniczeń masa :)
Ja akurat jeżdżę z Brna autostradą do Bratysławy i stamtąd do Wiednia, od czasu jak zrobili łącznik autostradowy słowacja-austria, to idzie szybko i sprawnie. Tyle, że ta czesko-słowacka autostrada przypomina naszą A4 z czasów płyt betonowych, że komfort średni, tyle, że prędkości ok.
No i musisz doliczyć koło 40zł za winietkę słowacką za ten kawałek.
okubiak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) okubiak » 01.05.2009 22:29

praulinka napisał(a):Zgadzam się, że wariant jazdy na Mikulov - Wiedeń, jest chyba do czasu zrobienia tam chociaż ekspresówki, najgorszym. .

witam , a czy odcinek Wieden - Znojmo jest ok? Planowalismy (nasz pierwszy raz ;)) trase TAM - Poznan - Boboszow - Brno - Wieden - Graz (nocleg) - Trogir, a Z POWROTEM - z Dramajl (Crikvenica) - tak samo, tylko ze po Wiedniu chcielismy odbic na Mikulov na nocleg, ale po powyszej uwadze przestraszylam sie i moze zmienic przystanek na Znojmo?

Jeszcze byc moze bedziemy modyfikowac - np zgodnie z sugestiami Fux'a vide trasa nr2 :) i sugestii dot. odcinka Boboszow - Brno , ale chyba powysze rozwiazanie nie jest najgorsze ? Robimy wtedy trase okolo km 800+ 500 a z powrotem 600+500?

z gory dzieki,olga
praulinka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) praulinka » 01.05.2009 22:40

W sumie to nie o to mi chodziło, nie ma się czego bać :) tylko jazda jak w PL :( czyli w korku i zwykłą drogą, a do tego manadaty konkretne, że nawet nie ma co próbować "polskiej jazdy":) A przejazd przez Wiedeń przewaznie zakorkowany. Dlatego omijam Wiedeń, niby nadraiam parę km, ale do tej pory ścieżka przez Bratysławę mnie nie zawiodła.
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 01.05.2009 22:57

okubiak napisał(a):
praulinka napisał(a):Zgadzam się, że wariant jazdy na Mikulov - Wiedeń, jest chyba do czasu zrobienia tam chociaż ekspresówki, najgorszym. .

witam , a czy odcinek Wieden - Znojmo jest ok? Planowalismy (nasz pierwszy raz ;)) trase TAM - Poznan - Boboszow - Brno - Wieden - Graz (nocleg) - Trogir, a Z POWROTEM - z Dramajl (Crikvenica) - tak samo, tylko ze po Wiedniu chcielismy odbic na Mikulov na nocleg, ale po powyszej uwadze przestraszylam sie i moze zmienic przystanek na Znojmo?

Jeszcze byc moze bedziemy modyfikowac - np zgodnie z sugestiami Fux'a vide trasa nr2 :) i sugestii dot. odcinka Boboszow - Brno , ale chyba powysze rozwiazanie nie jest najgorsze ? Robimy wtedy trase okolo km 800+ 500 a z powrotem 600+500?

z gory dzieki,olga

dalej jestem za tym aby jechać przez Niemcy. jest troszeczkę dalej ale lepsza droga, cały czas autostrada. wchodzą tylko dwie dodatkowe opłaty w Austrii czyli płatne tunele jak dobrze pamiętam to razem 12 euro. a z Poznania do granicy np. świecko jest prosta droga.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.05.2009 07:55

okubiak napisał(a):

z gory dzieki,olga

Czeskie drogi do Znojmo, Mikulova, Kudowy są porównywalne w polską 5, 8.
Chcecie jeździć ich i polskimi drogami krajowymi?
Bardzo proszę. Ciągła, zakaz wyprzedzania, wioska, miasteczko, prędkość podróżna max. 70-80 na godzinę; do tego wolniejsze ciężarówki, sznury samochódów...

Wracalem w lutym z Wloch przez Lienz, z uwagi na lawiny.
Droga z Lienzu do Szklarskiej to z malymi wyjątkami koło Pragi wola o pomstę do nieba.
Jest ok. nawet czasami szeroko i gładko, ale reszta :roll:
Opisałem parę wersów wyżej.

Tym postem kończę zachwalanie trasy nr 2, ponieważ na "mojej" drodze zrobi się za duży ruch... :mrgreen:
okubiak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) okubiak » 02.05.2009 18:54

Drogi Fuxie
z wielka uwaga i szacunkiem naprawde przesledzilam calusienki watek, z uwzglednieniem Twoich postow na temat trasy nr 2.

I zglupialam :) - bo przeciez od Olomouca "moja" trasa pokrywa sie z Twoją- zresztą "zbudowalam " ja na bazie Twojej. Czy mozesz mi wiec wskazac - jak trzylatkowi -czy jedyna roznica polega na miejscu przekroczenia granicy (dotychczas myslalam o Boboszowie , Ty wskazujesz Glubczyce ) ??

Pisząc cytuje "Czeskie drogi do Znojmo, Mikulova, Kudowy są porównywalne w polską 5, 8.Chcecie jeździć ich i polskimi drogami krajowymi?
Bardzo proszę." - wprowadziles mi zamieszanie, bo przeceiz "Twoja" trasa tez kawałek wiedzie przez czeskie drogi (zreszta wg via michelin kilometrowo dluzszy niz od Boboszowa) . Dla Ciebie pewne sprawy sa oczywiste, ja jade pierwszy raz i lubię miec czarno na bialym.

Poza tym ja pytalam TYLKO o kawalej od wiednia do Mikulov lub Znojmo , poniewaz w drodze DO CRO chcemy spac w Graz, a w drodze powrotnej w ktorejs z tych dwoch miejscowosci- czyli zmodyfikowac tylko za Wiedniem i potem wracam do Brna - czy to ma sens ?

Czy moglbys w ramach podsumowania dla kompletnych nowicjuszy zrobic wyjatek i podsumowac swoimi odpowiedziami moje rozterki?

Mam jeszcze pytanie - planujemy nocleg w oekotel - rozumiem, ze polecasz ? Nocleg musi byc , bo 2 dzieci :) Czy z samego hotelu można jeszcze podjechac do centrum Graz ( o ile sil starczy) ?

pozdrawiam olga
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.05.2009 19:30

okubiak napisał(a):Drogi Fuxie
z wielka uwaga i szacunkiem naprawde przesledzilam calusienki watek, z uwzglednieniem Twoich postow na temat trasy nr 2.

I zglupialam :) - bo przeciez od Olomouca "moja" trasa pokrywa sie z Twoją- zresztą "zbudowalam " ja na bazie Twojej. Czy mozesz mi wiec wskazac - jak trzylatkowi -czy jedyna roznica polega na miejscu przekroczenia granicy (dotychczas myslalam o Boboszowie , Ty wskazujesz Glubczyce ) ??

Pisząc cytuje "Czeskie drogi do Znojmo, Mikulova, Kudowy są porównywalne w polską 5, 8.Chcecie jeździć ich i polskimi drogami krajowymi?
Bardzo proszę." - wprowadziles mi zamieszanie, bo przeceiz "Twoja" trasa tez kawałek wiedzie przez czeskie drogi (zreszta wg via michelin kilometrowo dluzszy niz od Boboszowa) . Dla Ciebie pewne sprawy sa oczywiste, ja jade pierwszy raz i lubię miec czarno na bialym.

Poza tym ja pytalam TYLKO o kawalej od wiednia do Mikulov lub Znojmo , poniewaz w drodze DO CRO chcemy spac w Graz, a w drodze powrotnej w ktorejs z tych dwoch miejscowosci- czyli zmodyfikowac tylko za Wiedniem i potem wracam do Brna - czy to ma sens ?

Czy moglbys w ramach podsumowania dla kompletnych nowicjuszy zrobic wyjatek i podsumowac swoimi odpowiedziami moje rozterki?

Mam jeszcze pytanie - planujemy nocleg w oekotel - rozumiem, ze polecasz ? Nocleg musi byc , bo 2 dzieci :) Czy z samego hotelu można jeszcze podjechac do centrum Graz ( o ile sil starczy) ?

pozdrawiam olga

Ok. Już odpowiadam.
Nie zawsze droga najkrotsza jest najlepsza, jak również najszybsza!
Boboszów jest do bani dlatego, że od Wrocławia jedziesz 8, ktora jest oblepiona zakazami wyprzedzania, ciągłymi, wsiami i dużym ruchem ciężarowym i osobowym do granicy w Kudowie. Poza tym, im bliżej Kłodzka, tym ruch robi się dziebko mniejszy, ponieważ część ruchu odbiła na Dzierżoniów.
Od Kłodzka do Boboszowa sporo miasteczek, wsi, zakrętów.
To samo masz za Boboszowem w Czechach z akcentem na sporo zwłaszcza zakrętów.
Natomiast z Wroclawia jadę kawał autostradą, następnie bardzo przyzwoitą drogą do Głubczyc. W Czechach na dobrą sprawę oprócz jednej długiej wsi bodajże z 70-ką, jedzie się bardzo płynnie, spokojnie, z minimalnym ruchem i sporą ilością ludzi z CB, mowiących po polsku. Dopiero kolo Stemberka jest kilkukilometrowy zjazd z zakrętami i dalej spokój do austriackiej autostrady między Wiedniem a Grazem.

Co do spania w drodze powrotnej, możecie zrobić to w Wiedniu również w Oekotelu na wylocie na Pragę (i konsekwentnie dalej Breclav).
Hotele Oekotel trzeba rezerwować, gdyż jest problem z noclegiem. Tak mi się zdarzyło w Grazu, wracając z majówki. Dotelepałem się do Wiednia, a tam byłem zmuszony wysłuchiwać pijackich krzyków polskich policjantów na wycieczce i grzania autobusu od 6.30 rano...

Z Oekotelu pod Gracem do centrum jest kamieniem rzucić, tzn. kilka km.
Acha. Do któregoś roku życia, dziecko nie płaci, zdaje się 10 lat. W hotelu jest 4 os. pokój za 60 parę euro za trzy osoby, jeżeli czwartą jest małolat.
Nawet, jak przybędziecie tam pod wieczór, polecam wycieczkę do centrum na górę zamkową.
Liczcie się z tym, że będziecie musieli zapłacić za miejsce parkingowe. Mnie się kilka razy udało znaleźć wolne miejsce, czasami jednak zmuszony byłem korzystać z płatnego parkingu. Jest ich dużo i są dobrze oznakowane.
Koniecznie idźcie nad rzekę Mur.
okubiak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) okubiak » 02.05.2009 19:44

NO i bardzo dziekuje :) nie powiem ze juz wszystko jasne, ale o wiele jasniejsze ;) w razie czego pozwole sobie popytac .
mysle jednak o tym mikulovie ze wzgledu na - ponoc- urok tego miasteczka. Pytanie czy po kilku godzinach jazdy i urokach CRO nalapanych przez 2 tyogdnie jest jeszcze sila na kolejne uroki :) i sens ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone