Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartek L.
Odkrywca
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 12.05.2016 11:04

Aniu W. Czy ta trasa wymaga wykupienia winietki w CZ ?
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 12.05.2016 11:34

Bartek jadąc trasą Brno-Mikulow nabywaliśmy winietkę na stacji Orlenu w Kamiennej Górze.
Można jednak w Czechach ominąć płatne drogi.
Może ten wątek Ci pomoże:
:arrow: oplaty-za-autostrady-i-drogi-ekspresowe-t17828.html
marcopil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcopil » 12.05.2016 14:02

Dzięki Wszystkim za info. Mi google podaje dwie możliwości:

1. Liberec -> Praga -> Czeskie Budziejowice -> Salzburg -> Lublana -> ....

2. Liberec -> Praga -> Brno -> Wiedeń -> Graz -> Maribor -> Lublana -> ...

W jednym i drugim przypadku pokazuje na przejście graniczne w Zawidowie.

Z tego co piszecie to jeździcie opcją drugą, rozumiem że pierwszej nie brać pod uwagę, z mojego punku wyjazdu (Zielona Góra) myślę, że lepiej będzie przekroczyć granicę w Zawidowie. Czy na tej trasie znajdują się płatne tunele ?

Pozdrawiam
Marek
Jaceł
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 14.05.2016 11:23

.... na pierwszej z tras masz w Austrii płatne tunele. Wracałem tamtędy w zeszłym roku (chciałem przy okazji zobaczyć Czeski Krumlov) :)

pozdrawiam, Jacek
artis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) artis » 21.05.2016 10:47

Witam. Pewnie zaraz posypią się gromy na moją głowę, ale mimo prześledzenia tego wątku nie mogę znaleźć gotowej mapki którędy najlepiej dojechać z przejścia w Boboszowie (ewentualnie Kudowie) do Brestovej (potem prom i do Mali Losinj to już trafię ;) ).
Jeśli ktoś byłby tak miły i podesłał jakiegoś linka do mapki oraz powiedział gdzie i jakie opłaty po drodze to byłbym bardzo wdzięczny ! Pozdrawiam :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.05.2016 20:49

google map nie działa?
Gromy nie, ale dlaczego Boboszów?
Kasa, czas, dystans...
Skąd-dokąd.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 22.05.2016 07:39

Zawsze z wrocka jeździłem przez Boboszów: najkrótszy odcinek bez dwóch pasów. W tym roku za 3 dni jadę przez Gliwice. Dalej o ponad 100 km ale może będzie szybciej; chyba że będą remontować, a ja jadę w nocy A4. Ciekawe, ciekawe, wrócę za miesiąc to napiszę, albo i z Grecji.
artis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) artis » 22.05.2016 12:08

FUX napisał(a):google map nie działa?
Gromy nie, ale dlaczego Boboszów?
Kasa, czas, dystans...
Skąd-dokąd.

Google działa i trasę widzę, ale ktoś jak jeździł to pewnie wie którą drogą lepiej, wygodniej, którą szybciej, co omijać bo zła nawierzchnia, czy od Postojna skręcić z E61 na 6 , potem 404 i znowu na 6 i przekroczyć granicę Chorwacka w Rupie i przez Opatije nadbrzeżem do Brestowej? Czy też może jechać E61 -> A1 -> E61 i wzdłuż wybrzeża? Czy też może E61 -> A1 -> 208 -> 201 -> 44 -> E751 -> 500 -> 64 -> 66 ?
I właśnie dlatego pytam tych co widzą coś więcej niż tylko mapę z googla bo tyle to i ja widzę...
Przez Boboszów bo jadę z Ząbkowic Śl. Do Mali Losinj.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2016 12:28

Ja bym pojechał tak, bo jest tylko krótki odcinek zwykłą drogą.
Skręcając w Postojnej wyjdzie czasowo na to samo:

https://www.google.pl/maps/dir/Z%C4%85b ... .14503!3e0

W jaki dzień tygodnia i w jakim miesiącu będzie wyjazd :?:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 22.05.2016 13:02

A czemu tak okrężną drogą :?: :idea:
Z Brna dodatkowo jeszcze przez Słowację i Węgry :?: 8O
Może się nie znam, nie wiem, ale to jest o 75km więcej i półtorej godziny dłużej niż pokazuje Google.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.05.2016 13:17

artis napisał(a): czy od Postojna skręcić z E61 na 6 , potem 404 i znowu na 6 i przekroczyć granicę Chorwacka w Rupie i przez Opatije nadbrzeżem do Brestowej? Czy też może jechać E61 -> A1 -> E61 i wzdłuż wybrzeża? Czy też może E61 -> A1 -> 208 -> 201 -> 44 -> E751 -> 500 -> 64 -> 66 ?

Wariant pierwszy jest OK. Normalna droga krajowa, niezła nawierzchnia, w niektórych miejscach trochę pagórkowato. Jeśli się na niego zdecydujesz,
to od Pivki do Ilirskiej Bitricy są 2 warianty tej trasy: dalej drogą nr 6 lub 404 (przez Knezak). Moim zdaniem lepiej trzymać się cały czas drogi nr 6.
Na 404 jest mnóstwo zakrętów, wąsko i bardziej pagórkowato.
artis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) artis » 22.05.2016 13:54

No i właśnie o takie podpowiedzi mi chodziło :) Dzięki za pomoc :) Teraz będzie łatwiej się zdecydować :) Jedziemy w nocy z 22 na 23 czerwca. Wracamy z 7 na 8 lipca. Pojadę przez Brno, Wiedeń, Maribor, Lublanę. Za Lublaną jeszcze nie wiem który wariant - może ten wzdłuż wybrzeża? Będzie już jasno więc będzie co oglądać :) Rozumiem, że w moim przypadku do wykupienia mam dwie miesięczne winiety - jedną na Austrię i jedną na Słowenię? Bo Czechy chyba nie, hm?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2016 14:49

elka21 napisał(a):A czemu tak okrężną drogą :?: :idea:
Z Brna dodatkowo jeszcze przez Słowację i Węgry :?: 8O
Może się nie znam, nie wiem, ale to jest o 75km więcej i półtorej godziny dłużej niż pokazuje Google.

Sorki, coś mi się pokićkało :roll:
Ten link jest dobry:
https://www.google.pl/maps/dir/Trajektn ... 893617!3e0
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2016 14:57

artis napisał(a):No i właśnie o takie podpowiedzi mi chodziło :) Dzięki za pomoc :) Teraz będzie łatwiej się zdecydować :) Jedziemy w nocy z 22 na 23 czerwca. Wracamy z 7 na 8 lipca. Pojadę przez Brno, Wiedeń, Maribor, Lublanę. Za Lublaną jeszcze nie wiem który wariant - może ten wzdłuż wybrzeża? Będzie już jasno więc będzie co oglądać :) Rozumiem, że w moim przypadku do wykupienia mam dwie miesięczne winiety - jedną na Austrię i jedną na Słowenię? Bo Czechy chyba nie, hm?

Nie wiem, jakie wybrzeże jest za Lublaną :roll: W każdym razie morza tam nie zbudowali :wink:

Jak nie chcesz, to nie kupuj czeskiej winiety, mandat w wysokości 15000 koron wspomoże miejscowy budżet 8)
W każdym razie twoja trasa jest m.in. po autostradach :roll:
Nie ma miesięcznej winiety austriackiej :!:

Potrzebujesz miesięcznej czeskiej, miesięcznej albo 2 tygodniowych w przypadku Słowenii, 2 austriackich na 10 dni każda :!:
Wszystkie kupisz online tu:
https://www.tolltickets.com/
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.05.2016 15:54

artis napisał(a):Za Lublaną jeszcze nie wiem który wariant - może ten wzdłuż wybrzeża? Będzie już jasno więc będzie co oglądać :)

Jak najbardziej, możesz pojechać za Lublaną, wzdłuż wybrzeża, które wzbudziło wielkie zdziwienie, a wracając wybrać, któryś z pozostałych wariantów.
Np. ten ostatni i zahaczyć o Hum. Ja zawsze staram się tak układać trasę, żeby chociaż częściowo różniła się od wersji dojazdowej. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 15...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone