Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gatess
Globtroter
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 23.03.2016 20:48

Właśnie odnosiłem się do twojego wcześniejszego postu - zle mi się akurat ustawił ten odcinek trasy- i chyba też tak pojadę jak Ty - odcinek od Mureck do Ptuj wcale nie jest rewelacyjny serpentyny wąska droga i dziury tak jak mówisz, warto chyba spróbować alternatywy.

Generalnie po namowach kolegów tak by to wyglądało : https://goo.gl/maps/VDm2zJRGJ232
Różnica między Lubawka a trasą A4 150km więc trochę jest :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2016 21:06

No, bardzo ładna trasa :D
przemo_
Plażowicz
Śląsk - Umag pod koniec kwietnia

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo_ » 26.03.2016 20:36

Witam, wybieram się z dziećmi na majówkę do Umagu. Mam pytanie czy w ogóle jest sens rozważać inne opcje trasy niż Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Lublana-Koper-Umag ?
Liczy się czas i wygoda przede wszystkim. Trochę straszy tylko cena winiety w Słowenii (30EUR, bo jadąc na cały tydzień w tygodniowej za 15eur się nie zmieszczę).

PS: Ostatnio byłem w Chorwacji 10 lat temu gdy jeszcze nie było winiet w Słowenii.
Użytkownik usunięty
Re: Śląsk - Umag pod koniec kwietnia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2016 20:41

Na forum są świetne wątki zawierające sposoby na ominięcie płatnej autostrady słoweńskiej. Poszukaj.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 26.03.2016 20:48

elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 26.03.2016 20:59

Sol-Wagon napisał(a):https://www.cro.pl/video-objazd-autostrady-slo-t29291.html

Ale to omija odcinek autostrady jadąc do Chorwacji nie przez Lublanę i Koper.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.03.2016 21:03

bigredone napisał(a):Na forum są świetne wątki zawierające sposoby na ominięcie płatnej autostrady słoweńskiej. Poszukaj.

Jadąc na Istrię (Umag) nie za bardzo objazd pasuje.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.03.2016 21:05

przemo_ napisał(a):PS: Ostatnio byłem w Chorwacji 10 lat temu gdy jeszcze nie było winiet w Słowenii.

Ale autostrady i opłaty były. :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2016 21:12

bigredone napisał(a):Na forum są świetne wątki zawierające sposoby na ominięcie płatnej autostrady słoweńskiej. Poszukaj.

Trasa przez Lublanę:
https://www.google.pl/maps/dir/Brno,+Cz ... 45.4372062

Trasa przez M-L-P i Zagrzeb:
https://www.google.pl/maps/dir/Brno,+Cz ... 372062!3e0

Z całym szacunkiem, ale wariant M-L-P w przypadku podróży do miasta Umag jest czystym absurdem :wink:

Winietka słoweńska kosztuje, ale jak się policzy koszt autostrad chorwackich od granicy ze Słowenią w Macelj, przez Zagrzeb, do Umag, to wyjdzie on drożej niż słoweńska winietka, a do tego straci się przez objazd M-L-P z przeszło pół godziny :!: A łączna strata czasowa jest jeszcze większa :!:

Nie ma praktycznie innej opcji, można niby jeszcze jechać przez Włochy, ale to dopiero jest absurd:
płacenie za drogie włoskie autostrady, a potem szukanie bocznych dróg, żeby przejechać z Triestu do Umag omijając słoweńską autostradę koło Koper :roll:

No, ale to kwestia gustu, jak komuś się nie śpieszy i lubi przepłacać, to trasa przez M-L-P i Zagrzeb jest zawsze do dyspozycji :wink:
Ostatnio edytowano 26.03.2016 21:24 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
przemo_
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo_ » 26.03.2016 21:18

Tak myślałem, że na Istrię chyba lepiej przeboleć te 30Euro. PS: czy 30.kwietnia należy się spodziewać jakichś korków na tej trasie? tam są jakieś tunele?
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 26.03.2016 21:26

Jeśli chodzi Ci o płatne tunele, to ich nie ma, co do korków też nie powinno ich być, chyba, że jakieś roboty lub wypadek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2016 21:28

Nie powinno być korków, ale tego się nigdy do końca nie przewidzi :roll:

Tuneli w Słowenii jest od groma, małe i duże, ale wszystkie są już w cenie winietki 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.03.2016 21:38

przemo_ napisał(a):Tak myślałem, że na Istrię chyba lepiej przeboleć te 30Euro. PS: czy 30.kwietnia należy się spodziewać jakichś korków na tej trasie? tam są jakieś tunele?

Na google maps wyznacz trasę Graz - Umag z opcją bez opłat i autostrad.
Porównaj czas przejazdu z opcją autostrady.
Jak dla mnie warto przeboleć 30 euro.
Gatess
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 05.04.2016 14:54

Jeszcze jedno pytanie dla znawców czeskich dróg - jade jak juz wspomniałem tą trasą : https://goo.gl/maps/VDm2zJRGJ232

Interesuje mnie ten odcinek :

Trasa 1 : https://goo.gl/maps/z69RnhKPo2Q2 Kierunek Ołomuniec

Trasa 2 : https://goo.gl/maps/8Luo1cbaaaP2 krotsza o kilka km i omija Ołomuniec na którym obecnie np. pokazuje roboty drogowe - jednak wg google różnica w czasie na korzyść 1.
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 05.04.2016 14:55

przemo_ napisał(a):Witam, wybieram się z dziećmi na majówkę do Umagu. Mam pytanie czy w ogóle jest sens rozważać inne opcje trasy niż Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Lublana-Koper-Umag ?

Rozważać ominięcie autostrady i podróż przez całą Słowenię zwykłymi drogami nie ma sensu, jeśli ważny jest rozsądny czas.
Jazda przez Chorwację jak ktoś już wspomniał wyjdzie drożej. Można jeszcze rozważyć podróż przez Włochy (Tarvisio, Udine), ale podróż "po całości" autostradą wyjdzie podobnie, jazda trochę baną trochę bokiem może być ciekawa, ale tu zależy, od czasu podróży (dzień/noc), lubienia prowadzenia auta itp.

pzdr f
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 14...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone