Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2016 21:59

Praga to nie Słupsk czy "mój" Cieszyn i jak zarezerwujecie nocleg na peryferiach,
to możecie nawet godzinę jechać na starówkę :roll:

Najwięcej czasu się traci na przesiadki :roll:

Moim zdaniem opłaca się nocleg w samym centrum.
Oszczędza się czas tracony na "puste" trasy peryferie-centrum.
Lepiej go spędzić w gospodzie :lol:

Mogę polecić ten adres:
http://www.hostel52.com/pl/hostel-praga.html
Auto może zostać na płatnym parkingu
( tylko rezerwować WYŁĄCZNIE pokoje prywatne na poddaszu, w tych wieloosobowych są wycieczki szkolne albo nawiedzeni studenci i do rana nie zaśniecie :roll: )
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 22.03.2016 15:51

Nie byłem w Pradze ale domyślam się, że to nie jest Słupsk, żywię bynajmniej taka nadzieję..:):)Co do noclegu to zarezerwowany juz jest w centum w hotelu Atos...tzw Praga1. Parking zobaczy się, jest szansa w pobliżu hotelu ale to wyjdzie w praniu...:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2016 16:08

amatus1 napisał(a):Nie byłem w Pradze ale domyślam się, że to nie jest Słupsk, żywię bynajmniej taka nadzieję..:):)Co do noclegu to zarezerwowany juz jest w centum w hotelu Atos...tzw Praga1. Parking zobaczy się, jest szansa w pobliżu hotelu ale to wyjdzie w praniu...:)

Mala Strana - ciasno i jak hotel nie ma własnego parkingu albo wykupionych miejsc dla gości to zostaje Ci parkowanie np. pod Kotvą/ albo całodobowe parking poziomowy Slovan (pod Operą/w pobliżu dworca głównego).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2016 16:30

amatus1 napisał(a):Nie byłem w Pradze ale domyślam się, że to nie jest Słupsk, żywię bynajmniej taka nadzieję..:):)Co do noclegu to zarezerwowany juz jest w centum w hotelu Atos...tzw Praga1. Parking zobaczy się, jest szansa w pobliżu hotelu ale to wyjdzie w praniu...:)

No, oni piszą wyraźnie, żeby zgłosić wcześniej chęć skorzystania z parkingu-garażu niedaleko hotelu i zarezerwować miejsce :!: :!: :!:
http://www.hotelatos.cz/cs/services-and-amenities

Mala Strana a parkowanie to duuuży problem :roll:
Moim zdaniem nie ma sensu parkować autem pół godziny jazdy od hotelu, tym bardziej, że przy hotelu nie ma stacji metra
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 22.03.2016 17:40

Akurat jeśli chodzi o lokalizacje to znajomi byli w nim jesienią tego roku i nam bardzo polecali. Mówwili ze do centrum chodzili spacerkiem, połączenie komunikacyjne tez jest bardzo dobre spod hotelu (tramwaj i komunikacja miejsca), autko nie było im potrzebne. Podobne opinie co do położenia widzę na trapadvisor i booking wiec się tym raczej nie przejmujemy. Z Cieszyna to masz rzut bretem:). Do Chorwacji jezdzicie na raz czy jednak postój? He my dojezdzajac do granicy mamy juz prawie pół drogi za soba , bynajmniej czasowo:(
Gatess
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 23.03.2016 15:48

W Lipcu jedziemy na Pag z Legnicy. Czytając dziesiątki postów, w tym post kolegi dids76 myślę nad taką trasą z Legnicy - wyjazd w niedzielę gdzieś ok 18:00 3 lipca .

Link do mapy - https://goo.gl/maps/iJ6y5VWZ1s92 Co o tym sądzicie ( jako że jeżdzę czasami do Trutnowa ten odcinek w miarę znam.)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2016 17:20

No, za Brnem bezpłatny odcinek dwupasmówki kończy się w Rajhrad :!:

Poza tym OK, choć trasa przez Czechy bardzo męcząca :roll:
Aż tyle winietka nie kosztuje, żeby tak się poświęcać
Gatess
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 23.03.2016 17:40

Winiete na czechy juz kupiłem - ale jadac od Lubawki co proponujesz - kierować sie na Ołomuniec ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2016 17:44

Ja bym w nocy nie jechał na Lubawkę, tylko tak:
https://www.google.pl/maps/dir/Legnica/ ... !3e0?hl=pl

Nie powinno być korków o tym czasie, a moim zdaniem podstawa to się nie wymęczyć na początku trasy :roll:

Jak już kupiłeś winietkę, to najlepiej ją wykorzystać maksymalnie :!: :wink:
Szkoda, żeby się zmarnowała :wink:
Gatess
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 23.03.2016 17:49

No to co proponujesz to klasyka - tyle ze 130 km dalej jak dla Mnie.

W zeszłym roku trenowałem tą trasę https://goo.gl/maps/xqHFtipdGbS2 -wprawdzie do Rogoźnicy ale odcinek Prudnik - Ołomuniec szału nie ma . Fakt do Grodkowa trasa przednia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2016 18:04

Czasem klasyka jest najlepsza 8)

W tym przypadku moim zdaniem nie ma lepszej opcji, jak nie ma korków na autostradzie.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.03.2016 18:15

Gatess napisał(a):Link do mapy - https://goo.gl/maps/iJ6y5VWZ1s92 Co o tym sądzicie ( jako że jeżdzę czasami do Trutnowa ten odcinek w miarę znam.)

Trochę bym "wygładził". Z Pohorelic do Mikulova możesz jechać prosto drogą nr 52.

Przez Ptuj lepiej będzie ulicami Dornavska cesta, Puhova ulica i przez nowy most na Drawie.
https://goo.gl/maps/uiApGRpXz9q
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.03.2016 18:25

To jest klasyka.
Szybciej, bezpieczniej, trszkę dalej, bez zakrętasów i chorób lokomocyjnych, Słowenię możesz sobie objechać.
Zamęczysz pasażerów na tych zakrętach.
Google co do czasu przez Czechy raczej konfabuluje, zwłaszcza w kontekście poprzedniego zdania.
Na tych agrafkach masz średnią 40-60 a nie 90.

https://goo.gl/maps/hkGT5N95QQE2

A zresztą rób, jak uważasz. Szukanie oszczędności 100-200 zł na wakacjach nie wchodzi w grę, a o takiej kwocie mówimy (winieta i 10 l paliwa/100 km).
Gatess
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 23.03.2016 20:27

Nie chodzi o oszczędności bo i tak winietę kupuję jak i o paliwo - wkleiłem trasę z ciekawości czy ktoś tak z moich okolic jeździ - jest wiele postów osób z okolic Dolnegośląska jeżdżących przez Boboszów - a ta trasa wcale nie jest lepsza od mojej proponowanej. A ty od razu "konfabulujesz" żebym robił jak uważam :P Po to jest forum żeby wymieniać uwagi i porozmawiać .
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.03.2016 20:43

No to jak Ci wszyscy już ta trasę poprawiają, to i ja coś od siebie dorzucę. W tym roku planuję jechać tez przez Ilz i Feldbach, jak u Ciebie, ale potem chcę jechać tak: https://goo.gl/maps/qzxeMTBMamT2
W ubiegłym rok było dosyc sporo nierówności, a raczej droga się po prostu "rozjeżdżała", zaraz za serpentynami w Trate. W tym roku chcę jechać B66 dalej i przez Bad Radkersburg, Gornja Radgona drogą 449 do Lenart.
Chyba że przed wyjazdem ktoś da znać że Słoweńcy drogę wyremontowali to pojadę "standardowo" :oczko_usmiech: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 14...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone