Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jaceł
Croentuzjasta
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 28.02.2016 15:27

.... tu nie chodzi o objazdy, bo jadąc z Wrocławia mam po prostu bliżej, tak jak napisałem za dnia droga jest w miarę przyjemna, ale w nocy, we mgle praktycznie nic nie widać, a jak "szerokie" są morawskie drogi to większość wie :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.02.2016 18:07

Oznakowanie jest w CZ delikatnie mówiąc wstrzemięźliwe.
:mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2016 18:30

Miejscowi znaków z drogowskazami nie potrzebują, a szkoda kasy na turystów :wink:
Berbel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berbel » 01.03.2016 11:57

Witam,
Mam pytanie a w zasadzie dwa. W kwietniu wybieramy sie do Cro z Poznania. Jako ze nie mieszkam w Polsce od jakiegos czasu, nie mam bladego pojecia o drogach i autostradach. W zeszlym roku pojechalem za nawigacja i stalem jak doopa juz od Wrocka az do Klodzka, a potem od Svitavy az do Brna (remont i ruch wahadlowy). Pierwsze moje pytanie jesli przez Wroclaw/Klodzko to czy w tym roku czeska E461 (po remoncie) jest juz platna i czy ma ktos moze jakas sprawdzona inna droge, moze byc dalej ale atrakcyjnie. Drugie pytanie jesli nie przez Klodzko, to jak wyglada przejazd autostradami z Poznania i polaczenie z Czechami.
dzieki i pozdrawaim :hut:
r00x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r00x » 01.03.2016 12:03

Drugie pytanie jesli nie przez Klodzko, to jak wyglada przejazd autostradami z Poznania i polaczenie z Czechami.
dzieki i pozdrawaim

Wygląda bardzo dobrze. Najpierw od Wrocławia A4, potem zjazd na A1 i jesteś w Czechach :)

https://www.google.pl/maps/dir/51.16780 ... 60647,8.5z
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2016 12:07

r00x napisał(a):
Drugie pytanie jesli nie przez Klodzko, to jak wyglada przejazd autostradami z Poznania i polaczenie z Czechami.
dzieki i pozdrawaim

Wygląda bardzo dobrze. Najpierw od Wrocławia A4, potem zjazd na A1 i jesteś w Czechach :)

https://www.google.pl/maps/dir/51.16780 ... 60647,8.5z

Kolega Petr, trasę Wrocek - Ostrava robi w 3h. O ile nie tyczy się na bramkach na Bielanach i potem w Sośnicy...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.03.2016 12:10

Berbel napisał(a):Witam,
Mam pytanie a w zasadzie dwa. W kwietniu wybieramy sie do Cro z Poznania. Jako ze nie mieszkam w Polsce od jakiegos czasu, nie mam bladego pojecia o drogach i autostradach. W zeszlym roku pojechalem za nawigacja i stalem jak doopa juz od Wrocka az do Klodzka, a potem od Svitavy az do Brna (remont i ruch wahadlowy). Pierwsze moje pytanie jesli przez Wroclaw/Klodzko to czy w tym roku czeska E461 (po remoncie) jest juz platna i czy ma ktos moze jakas sprawdzona inna droge, moze byc dalej ale atrakcyjnie. Drugie pytanie jesli nie przez Klodzko, to jak wyglada przejazd autostradami z Poznania i polaczenie z Czechami.
dzieki i pozdrawaim :hut:

Tu masz mapkę płatnych dróg w Czechach http://www.ceskedalnice.cz/image/zpoplatnene-velka.png
A tu opis, które odcinki sa płatne. http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/dalnicni-znamky/
Nie wiem jak wygląda droga nr5 Poznań - Wrocław, bo dawno tam nie jechałem. Od Wrocławia (AOW) do Podhorelic (ewentualnie możesz jechać D2 na Breclav) za Brnem masz cały czas autostradę.
Berbel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berbel » 01.03.2016 12:17

Super, dzieki bardzo. :D
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 01.03.2016 13:04

FUX napisał(a):Oznakowanie jest w CZ delikatnie mówiąc wstrzemięźliwe.
:mrgreen:

ja bym powiedzial ze raczej w PL jest przesyt i nas tak przyzwyczailo ...i mnie znakow tym bardzie zwracasz na nie uwage:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2016 13:31

Poznań-Wrocław via Śrem, Gostyń licz 2,5h
Przez Leszno troszke dłużej.
Nie dotyczy poranka przed Wrocławiem. Wtedy + jakieś 0,5h
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 01.03.2016 13:55

Poranki przed Wrocławiem to nawet i godzinka od Ligoty do obwodnicy, przerabiałem to już nieraz, dla niewiedzących - trzeba jechać do Trzebnicy i potem na Łozinę i tam wjechac na ekspresówkę. Trasa przez Śrem o niebo lepsza, to fakt.
Jaceł
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 01.03.2016 22:23

Potwierdzam: w "normalny", roboczy dzień na wjazd do Wrocławia możecie sobie z godzinkę poczekać ...... taki miejscowy folklor :)
Berbel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berbel » 02.03.2016 10:46

Jeszcze raz dzieki bardzo chlopaki, ja bym sie twardo pchal przez Leszno.

FUX napisał(a):Poznań-Wrocław via Śrem, Gostyń licz 2,5h

FUX wy jezdzicie do Pakostane, masz jakas optymalna trase. Pytam nie ze swojego lenistwa, tylko o twoje doswiadczenia. Mapa mapa a w realu to troche zawsze inaczej.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.03.2016 12:29

Jaceł napisał(a):Potwierdzam: w "normalny", roboczy dzień na wjazd do Wrocławia możecie sobie z godzinkę poczekać ...... taki miejscowy folklor :)

Nie tyle miejscowy folklor co światła w Krynicznie :lol: .
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.03.2016 12:47

Berbel napisał(a):Jeszcze raz dzieki bardzo chlopaki, ja bym sie twardo pchal przez Leszno.

FUX napisał(a):Poznań-Wrocław via Śrem, Gostyń licz 2,5h

FUX wy jezdzicie do Pakostane, masz jakas optymalna trase. Pytam nie ze swojego lenistwa, tylko o twoje doswiadczenia. Mapa mapa a w realu to troche zawsze inaczej.

Wrocek-A4-A1-Brno-Breclav-Reintal-Graz-Maribor-Zagrzeb-Zadar.

Pisałem wiele razy. Bez napięć z 2 kawami, jakimś lanczykiem na autostradzie lub w Reintal, tankowaniami, przestrzeganiem przepisów +/-10 %, średnia 100 km/h
Na te postoje policz ca. 1h

Tyle, ile km, tyle godzin razem z postojami. Wyjeżdżaliśmy najczęściej koło 2-4 nad ranem.
Po południu na miejscu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 14...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone