Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamBeata
Cromaniak
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 11.09.2015 16:53

Właśnie ja jechałem w tym roku na Bad Radkensburg i dalej na Gornja Radgona i Radency, Ljutomer...
Po przekroczeniu granicy w Radgonie była jakas masakra przez pierwsze kilka km, całe miasto wyglądało jakby kanalizację wymieniali - wszystkie ulice rozkopane. Potem już lepiej i przed granicą z Cro w Ormoż znowu kilka km rozkopów.
My jechaliśmy tam w końcu lipca i miałem chyba z 5 wahadeł w Austrii, ale bliżej Słowenii właśnie.
W zeszłym roku cały ten odcinek od Ilz do Ormoż był całkiem niezły i bezproblemowy.
W ogóle w tym roku trafiłem na jeden z gorszych terminów. W środku nocy od Wiednia do zjazdu na Ilz dość zapchana autostrada, remonty, a potem w korkach od Zagrzebia do Zadaru pół dnia.
Najlepiej mi się przez Polskę i Czechy jechało, żadnych korków, remontów i dobra nawierzchnia - o dziwo samymi krajówkami od Wrocławia do Austrii.
Starszy Pan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Starszy Pan » 11.09.2015 17:51

Witam
Mam pytanie. W nocy z niedzieli na poniedziałek będę przejeżdżać przez Mikulov i chciałbym się dowiedzieć czy jest tam jakaś całodobowa restauracja?
Pozdrawiam
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.09.2015 22:49

dids76 napisał(a):Jechałem z Ilz w stronę Słowenii pod koniec czerwca i powrót w połowie lipca i remontów nie było, a droga bardzo dobra. Co do odcinka drogi 433 od granicy A/Slo to się zgodzę, z roku na rok jest coraz gorszy :?
Dlatego w przyszłym roku planuję go ominąć i zamiast z drogi 66 kierować się na Mureck
https://goo.gl/maps/IJ9Cd
pojadę na Bad Radkersburg
https://goo.gl/maps/pKV3U
Kilometrowo praktycznie to samo a liczę że nawierzchnia będzie lepsza :oczko_usmiech: :mrgreen:

Jechałem tą drogą w drugiej połowie sierpnia, było OK. Jedyne utrudnienie, to lokalny w rowie na trasie 449.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2015 23:14

Starszy Pan napisał(a):Witam
Mam pytanie. W nocy z niedzieli na poniedziałek będę przejeżdżać przez Mikulov i chciałbym się dowiedzieć czy jest tam jakaś całodobowa restauracja?
Pozdrawiam

Najbliższa całodobowa restauracja jest koło Brna ( Rohlenka )
http://www.rohlenka.cz/pl/onas.php
Starszy Pan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Starszy Pan » 12.09.2015 21:19

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
djremo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djremo » 18.02.2016 20:45

Witam,
Wyjeżdżam co prawda dopiero w lipcu ale robię już rozeznanie. Stratuję z Głogowa dolnośląskie, podróż w okolice Omisa, nocą z soboty na niedzielę z uwagi na dwu letnie dziecko i jak się uda to na raz. Trasa ma być szybka i komfortowa bez zbędnego kluczenia i jedyny odcinek, który chciałbym objechać to płatny w Słowenii. Jaką trasę polecacie? Na Boboszów czy A4 na Sląsk i A1? Wyznaczyłem sobie w targeo już objazd odcinka płatnego w Słowenii ale nie wiem czy dobrze. Z uwagi na mały staż nie mogę jeszcze wklejać linków więc mam prośbę aby ktoś z doświadczonych na targeo wyznaczył tą trasę abym mógł porównać. Główne pkt na mojej mapie to na tą chwilę Boboszów, Olomouc, Brno, Wiedeń, Graz, Mureck, Ptuj, Krapina, Zagrzeb, Karlovac, Sibernik, Split
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.02.2016 20:49

Każdy jedzie, jak chce.
Ja Boboszów już dawno skreśliłem ze wzg. na serpentynki, wsie, ograniczenia. Przez Wrocek, A4, Sośnicę, A1, Ostravę, Breclav, Reintal, Wiedeń. Dalej wszyscy w miarę tak samo z objazdem lub nie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.02.2016 21:34

djremo napisał(a):Witam,
Wyjeżdżam co prawda dopiero w lipcu ale robię już rozeznanie. Stratuję z Głogowa dolnośląskie, podróż w okolice Omisa, nocą z soboty na niedzielę z uwagi na dwu letnie dziecko i jak się uda to na raz. Trasa ma być szybka i komfortowa bez zbędnego kluczenia i jedyny odcinek, który chciałbym objechać to płatny w Słowenii. Jaką trasę polecacie? Na Boboszów czy A4 na Sląsk i A1? Wyznaczyłem sobie w targeo już objazd odcinka płatnego w Słowenii ale nie wiem czy dobrze. Z uwagi na mały staż nie mogę jeszcze wklejać linków więc mam prośbę aby ktoś z doświadczonych na targeo wyznaczył tą trasę abym mógł porównać. Główne pkt na mojej mapie to na tą chwilę Boboszów, Olomouc, Brno, Wiedeń, Graz, Mureck, Ptuj, Krapina, Zagrzeb, Karlovac, Sibernik, Split

Jeśli chodzi objazd Słoweńskiej autostrady, to tu masz wszystko opisane, pokazane i przerobione na wszystkie możliwe sposoby:
video-objazd-autostrady-slo-t29291-150.html
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.02.2016 21:39

djremo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djremo » 18.02.2016 22:44

FUX napisał(a):Każdy jedzie, jak chce.
Ja Boboszów już dawno skreśliłem ze wzg. na serpentynki, wsie, ograniczenia. Przez Wrocek, A4, Sośnicę, A1, Ostravę, Breclav, Reintal, Wiedeń. Dalej wszyscy w miarę tak samo z objazdem lub nie.

Dzięki za info. Jak przed wyjazdem nie będzie u nas problemów z remontami na A4 to tak pojadę.

dids76 napisał(a):Jeśli chodzi objazd Słoweńskiej autostrady, to tu masz wszystko opisane, pokazane i przerobione na wszystkie możliwe sposoby:

Dzięki, objazd zaplanowany dobrze
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 19.02.2016 22:18

djremo napisał(a):Witam,

Jestem z sąsiednich okolic - Wrocław / Leszno :lol:
W ubiegłe wakacje jechałem z Wrocławia na Boboszów i nie narzekam. Gdyby nawigacja nie prowadziła mnie na Brno zwykłą drogą byłoby lepiej. Do Cro dopiero po 10-20km się zorientowałem, że prowadzi mnie inaczej i zmieniałem na Ołomuniec. Jeśli będziesz tam jechał w ciagu dnia to git. Według mnie bez sensu jest nakładać 100km i jechać aż do Gliwic, ale każdy może mieć inne zdanie ;)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 20.02.2016 12:11

Co roku jeżdżę z Wrocławia przez Boboszów Svitavy i Brno. Jak ktoś lubi walić prosto autostradą i nie kręcić za dużo kierownicą to rzeczywiście niech lepiej jedzie na A4 i A1 (mniej doświadczony kierowca się na pewno nie zgubi). W dzień przez Czechy, a szczególnie Brno jest niezły majdan i ciąganie się za jakimis skodówkami albo dziwnymi czeskimi wynalazkami po 50-60 km/h. Ja od trzech lat jadę tą trasą tylko nocą i wtedy to ma sens bo czasowo do Mikulova dojeżdżam tak samo, czeskie drogi puściutkie o tej porze (oprócz polskich turystów), a dobrych parę zł mam zaoszczędzone na kilometrach, gazie i czeskiej winiecie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.02.2016 17:21

AdamBeata napisał(a): W dzień przez Czechy, a szczególnie Brno jest niezły majdan i ciąganie się za jakimis skodówkami albo dziwnymi czeskimi wynalazkami po 50-60 km/h. Ja od trzech lat jadę tą trasą tylko nocą i wtedy to ma sens bo czasowo do Mikulova dojeżdżam tak samo, czeskie drogi puściutkie o tej porze (oprócz polskich turystów), a dobrych parę zł mam zaoszczędzone na kilometrach, gazie i czeskiej winiecie.

Bardzo trafne podsumowanie!
Dochodzi jeszcze duży ruch z Wrocka do Kłodzka do pary z kiepskim tempem.
Jaceł
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 28.02.2016 12:26

Dwa razy jechałem w nocy przez Boboszów ...... i trzeci raz nie zamierzam. Za pierwszym razem było kręto, stromo i wąsko, a za drugim doszły do tego deszcz i mgła ..... koszmar, żona chciała wyjść z samochodu i iść przodem :) W Polsce jest jeszcze ok. ale w Czechach zaczyna się survival.

ps. w dzień jedzie się całkiem przyjemnie
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 28.02.2016 14:39

Nikt nie wspominał, że jadąc przez Boboszów będzie prosta droga. Za granicą przez pierwsze 30-40km jest sporo serpentyn i górek (było o tym już wiele razy w tym temacie) ale przynajmniej w nocy jest pusto. Każdy ma jakieś preferencje i oczekiwania co do trasy. Ja akurat lubie jeździć nocą i wybieram puste ale kręte drogi niż większy ruch w dzień.
Komuś lubiącemu szybkie proste nawet dłuższe trasy ta opcja napewno da w kość bo i zgubić sie w Czechach można.
Ostatnimi laty mam jakoś pecha do korków na autostradach - nie dalej jak 2-3 tygodnie temu 4h stałem w korku pod Berlinem bez szans na zjazd gdziekolwiek i moja cierpliwość przechodziła jedną z większych prób...

Rozumiem, że na tej samej trasie w dzień już nie było kręto, stromo i wąsko, a i wiekszy ruch działał na korzyść kierowcy :)

Wszędzie, gdzie dla płatnych autostrad jest sensowna alternatywa bezpłatnego objazdu oznakowanie jest delikatnie mówiąc beznadziejne, ale to chyba logiczne dla każdego wiedzącego, że kasa rządzi światem:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 14...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone