Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alutka9
Cromaniak
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 04.08.2015 12:43

do czasu podróży należy doliczyć tankowanie co 300 km więc postoje na pewno nie wyjda co 6-7 godzin,a od oszczędności odjąć ilość spalonego paliwa jadąc dłuższą drogą !

kiedyś w latach 1994-1996 jechaliśmy do Hiszpanii omijając autostrady,podróż trwała około 36-40 godzin,ale miało się około 20 lat więc się dało, a oszczędności były znaczne bo Francja i Hiszpania mają "mocno" płatne drogi ,dwa lata temu powtórzyliśmy ta trasę tym razem wszystko płatne oby szybciej .wg googla miało być około 24 h wyszło trochę więcej chyba ze 30 i powiem ,że częściowo pobyt zepsuła mi myśl o powrocie,a ja naprawdę lubię jeździć i od momentu wyruszenia z pod domu zaczynam wakacje a nie dopiero po dotarciu.pewnie z wiekiem tak się dzieje :evil:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.08.2015 13:10

Lednice napisał(a):Tanio jak tanio :roll:

Winietka słoweńska kosztuje 15 euro, a koszt przejazdu autostradami od Macelj do Rijeki
111 kun, czyli 15 euro :!: 8)

Szansa na korki koło Zagrzebia i na granicy jest zawsze :roll:

Jak by jechał dokładnie trasą jaka ja podałem to za Chorwackie autostrady zapłaciłby tylko 88Kn :oczko_usmiech: :mrgreen:

http://go.hak.hr/936995063
bonzik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonzik » 04.08.2015 13:17

Witam, ja wyjeżdżam do Chorwacji w niedzielę ok południa 09.08.15r startujemy z Żar (ok30km od granicy z Niemcami Olszyna) I właśnie mam dylemat czy jechać przez Niemcy czy Czechy. Jechał ktoś przez Niemcy w ostatnich dniach bo słyszałem ze są jakieś korki po trasie? Jadę w ciemno okolice Splitu do jakiejś mniejszej mieściny i się waham którą trasę ogarnąć. Jedni mi mówią żebym leciał przez dojcze bo cały czas autostradą a inni żeby przez Czechy bo 200km bliżej i niestety już mam mętlik.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2015 14:18

bonzik napisał(a):Witam, ja wyjeżdżam do Chorwacji w niedzielę ok południa 09.08.15r startujemy z Żar (ok30km od granicy z Niemcami Olszyna) I właśnie mam dylemat czy jechać przez Niemcy czy Czechy. Jechał ktoś przez Niemcy w ostatnich dniach bo słyszałem ze są jakieś korki po trasie? Jadę w ciemno okolice Splitu do jakiejś mniejszej mieściny i się waham którą trasę ogarnąć. Jedni mi mówią żebym leciał przez dojcze bo cały czas autostradą a inni żeby przez Czechy bo 200km bliżej i niestety już mam mętlik.

dojcze :?: :!: :roll:

Już się o to samo pytałeś w innym wątku :roll:
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 04.08.2015 17:52

czy przez Niemcy, Austria, czy przez Czechy, Austria... czasowo wychodzi, mnie więcej... na to samo... koszty przez Niemcy większe, bo więcej kilometrów i jeszcze tunele w płatne w Austrii.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2015 18:00

Ja tak bym pojechał przez Niemcy:
https://www.google.pl/maps/dir/%C5%BBar ... 081323!3e0

Bardziej bym się martwił faktem jazdy w ciemno, w tym roku wygląda to nieciekawie :?
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 04.08.2015 18:05

dokładnie... w ciemno jeśli coś znajdzie, to nie będzie kosztować 20E od osoby, tylko dużo drożej... chyba, że będzie miał fuxa!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2015 18:32

Przy trasie przez Niemcy, Austrię i Słowenię jest 1 tunel płatny
Gleinalmtunnel :!:
Płaci się 8,50 euro, czyli prawie tyle co za czeską winietkę 8)

W niedzielę jedzie się najlepiej, a jak już są niemieckie autostrady, to nie warto przebijać się przez Pragę i potem betonowym wyrobem "autostradopodobnym" do Brna :wink: :D
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 04.08.2015 18:48

Pewnie masz rację, jeżeli ktoś mieszka w Żarach, może jechać przez Niemcy. Mieszkam w Gnieźnie i też przymierzałem się do trasy przez Niemcy, ale jakoś się nie zdecydowałem, chociaż od Gniezna mam już S5, potem wchodzę w A2 do Berlina, o ile pamiętam, przez Niemcy, wychodziło mi prawie 300km dalej, czasowo podobnie jak przez CZ, A, SLO...
Jolana
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolana » 05.08.2015 19:32

My mieszkamy przy samej południowo-zachodniej granicy z Niemcami (okolice Zgorzelca), ale do Chorwacji nigdy (byliśmy łącznie z tegorocznym wyjazdem 4 razy) nie jechaliśmy przez Niemcy, zawsze przez Czechy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2015 19:42

Ale wojna sie skonczyla w 1945 :D
Jolana
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolana » 05.08.2015 19:52

Wojna, mówisz...
Nie przypominam sobie, by kwestie militarne miały jakieś znaczenie :lol:

Choć jak się zastanowię, to nie wiem dlaczego akurat ta droga, bo na przykład do Włoch jeździmy wyłącznie przez Niemcy...
TatianaEŚ
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) TatianaEŚ » 04.09.2015 12:26

Witam,

planujemy swój pierwszy wyjazd w drugiej połowie września na CRO w okolicach miejscowości Crikvenica. Jedziemy z Górnego Śląska z dwójką małych dzieci ( 2 i 1 rok) dlatego zależy nam na w miarę szybkiej trasie :D
Mamy zaplanowaną wstępnie trasę: Cieszyn, Brno, Mikulor, Wiedeń, Graz, Maribor, Lublana, Rijeka... Jeśli mógłby nam ktoś doradzić czy wybrać ew. inną szybszą, łatwiejszą czy tańszą opcję bylibyśmy wdzięczni. Jeśli jechał ktoś tą trasą lub alternatywną i mógłby podać nr dróg i opłaty z nimi związane (bramki, winiety itp) to byłoby super. Pozdrawiam. :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.09.2015 13:04

TatianaEŚ napisał(a):Witam,

planujemy swój pierwszy wyjazd w drugiej połowie września na CRO w okolicach miejscowości Crikvenica. Jedziemy z Górnego Śląska z dwójką małych dzieci ( 2 i 1 rok) dlatego zależy nam na w miarę szybkiej trasie :D
Mamy zaplanowaną wstępnie trasę: Cieszyn, Brno, Mikulor, Wiedeń, Graz, Maribor, Lublana, Rijeka... Jeśli mógłby nam ktoś doradzić czy wybrać ew. inną szybszą, łatwiejszą czy tańszą opcję bylibyśmy wdzięczni. Jeśli jechał ktoś tą trasą lub alternatywną i mógłby podać nr dróg i opłaty z nimi związane (bramki, winiety itp) to byłoby super. Pozdrawiam. :papa:

Witam.
oplaty-za-autostrady-i-drogi-ekspresowe-t17828.html

Polecam poczytać również inne tematy w Dziale FAQ :idea:
Michas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michas » 04.09.2015 13:26

TatianaEŚ napisał(a):Witam,

Przez Lubljanę maps pokazuje 20 minut dłużej niż przez Zagrzeb, trochę jazdy w Słoweni poza autostradami, ale zapłacicie znacznie mniej za autostrady w Chorwacji
Ostatnio edytowano 04.09.2015 14:01 przez Michas, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 14...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone