Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slavko.v
Cromaniak
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 31.07.2015 13:25

Trasa przez Czechy bez winiety, poniżej podał Dids
Ostatnio edytowano 31.07.2015 13:34 przez slavko.v, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.07.2015 13:26

roberto149 napisał(a):Wyjazd mam dzisiaj ok godz 18 do Zubovici. ;)

Jeśli Czechy bez winiety, no to tak https://goo.gl/maps/S7mJZ
roberto149
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roberto149 » 31.07.2015 13:31

slavko.v napisał(a):Trasa przez Czechy bez winiety
https://www.google.pl/maps/dir/Boboszów/Mikulov,+Czechy/@49.1447422,16.5266014,12z/data=!4m49!4m48!1m40!1m1!1s0x470dfe2b7acdb2c9:0x52cc4eaacb0fad39

coś mi się link nie otwiera
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 31.07.2015 13:35

Powyżej masz dids76 podał (cuś mój sprzynt kaput)
roberto149
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roberto149 » 31.07.2015 13:43

a jak by wyglądała trasa najszybsza przez Czechy z winietą do Zubovici
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 31.07.2015 13:46

moim zdaniem daj sobie spokój z płatnymi drogami, bo wcale szybciej nie będzie, bo są remonty (A4 i w Czechach też) i możesz stać w korkach, po za tym dużo więcej kilometrów i paliwa stracisz.
roberto149
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roberto149 » 31.07.2015 13:50

Dzięki za kilka godzin ruszam, i jak zawsze na sam koniec mam dylemat jak jechać.
karol9304
Autostopowicz
Trasa Poznań - Krk 2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol9304 » 03.08.2015 17:28

Witam Was serdecznie!
Piszę tutaj ponieważ przeczytałem już sporo tematów na tym i na innych forach i nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Mianowicie planuję wyjazd w pierwszym tygodniu września do Malinska na wyspie Krk w Chorwacji i pierwsze co zrobiłem to użyłem mapy googla (trasa bez opłat aby wyszło jak najtaniej) która wygląda następująco:
goo.gl/maps/Sr6gV
Czy jest to dobre rozwiązanie i jak na tej trasie wygląda sytuacja ze stacjami LPG ( tankowanie co jakieś 300-350km) i czy rzeczywiście jest to trasa bez opłat (winiety).
Czy może polecilibyście inną trasę która wyszłaby niewiele drożej a znacząco skróciłaby czas podróży.
Generalnie jesteśmy nastawienie na kompletne ominięcie opłat w Polsce i przekroczenie granicy w Boboszowie.
Czy może lepiej wykupić winietę na Czechy i Austrię i ominąć opłaty na Słowenii i Chorwacji (o ile na Chorwacji da się je ominąć)
Przy okazji chciałem też zapytać czy cena 30euro za obiekt od 1.09.15 jest wysoka (tak znalazłem w Internecie) czy lepiej pojechać w ciemno na Krk w kierunku do Malinska i szukać czegoś taniej.

Pozdrawiam serdecznie Karol.
Użytkownik usunięty
Re: Trasa Poznań - Krk 2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2015 18:08

karol9304 napisał(a):Mianowicie planuję wyjazd w pierwszym tygodniu września do Malinska na wyspie Krk w Chorwacji i pierwsze co zrobiłem to użyłem mapy googla (trasa bez opłat aby wyszło jak najtaniej) która wygląda następująco:
goo.gl/maps/Sr6gV
Czy jest to dobre rozwiązanie i jak na tej trasie wygląda sytuacja ze stacjami LPG ( tankowanie co jakieś 300-350km) i czy rzeczywiście jest to trasa bez opłat (winiety).
Czy może polecilibyście inną trasę która wyszłaby niewiele drożej a znacząco skróciłaby czas podróży.
Generalnie jesteśmy nastawienie na kompletne ominięcie opłat w Polsce i przekroczenie granicy w Boboszowie.
Czy może lepiej wykupić winietę na Czechy i Austrię i ominąć opłaty na Słowenii i Chorwacji (o ile na Chorwacji da się je ominąć)
Przy okazji chciałem też zapytać czy cena 30euro za obiekt od 1.09.15 jest wysoka (tak znalazłem w Internecie) czy lepiej pojechać w ciemno na Krk w kierunku do Malinska i szukać czegoś taniej.

Nie da się pogodzić 2 rzeczy, czyli skrócić czas podróży i jechać bez opłat :!: 8)
Po prostu się nie da fizycznie :!:

Twoja trasa to teoretycznie przeszło 16 godzin czystej jazdy, praktycznie minimum 20, z postojami 22,
czyli jak nie planujecie noclegu po drodze, to będzie "samobójstwo" :!: :roll:
Google w miarę rzetelnie podaje czas jazdy autostradami, ale zwykłymi drogami na tej trasie nie pojedziecie szybciej niż ze średnią prędkością 50 km/h

Trasa moim zdaniem optymalna, :
https://www.google.pl/maps/dir/rondo+Ra ... 250642!3e0

Nie jedź na Zagrzeb, tylko autostradami słoweńskimi.
Kupisz winietkę czeską, austriacką i słoweńską i ten wydatek się zwróci, bo przyjedziecie na miejsce w normalnym stanie :!: :roll:
A koszt winietek to będzie kilka procent całości kosztów.
W Chorwacji zapłacicie 8 kun za autostradę do Rijeki i 35 kun za wjazd na Krk przez most.

Co do stacji LPG, to nie wiem.
Co do 30 euro za nocleg, to nie jest to dużo 8)
karol9304
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol9304 » 03.08.2015 18:40

Dzięki za odpowiedź:)
Jednak chciałbym ominąć Słowenię ponieważ koszta są tam wysokie, oraz drogi płatne w Polsce dlatego myślę o przekroczeniu granicy w Boboszowie.
Czemu nie jechać na Zagrzeb? A czy ta trasa którą podałem w pierwszym poście jest na 100% bez żadnych winiet? Bo trasa dłuższa o 3 godzin nie przeraża mnie ponieważ będzie nas dwóch kierowców w aucie więc postoju częściej niż 6-7h nie będziemy robić.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2015 18:46

karol9304 napisał(a):Dzięki za odpowiedź:)
Jednak chciałbym ominąć Słowenię ponieważ koszta są tam wysokie, oraz drogi płatne w Polsce dlatego myślę o przekroczeniu granicy w Boboszowie.
Czemu nie jechać na Zagrzeb? A czy ta trasa którą podałem w pierwszym poście jest na 100% bez żadnych winiet? Bo trasa dłuższa o 3 godzin nie przeraża mnie ponieważ będzie nas dwóch kierowców w aucie więc postoju częściej niż 6-7h nie będziemy robić.

Koniecznie musi być trasa za darmo, bez opłat :?: :roll:
Ja to bym się zastanowił nad tym, czy jechać do Chorwacji :roll:
Piwo w knajpie na wyspie Krk minimum 17 kun :wink:

Te wszystkie opłaty to naprawdę będzie KILKA PROCENT kosztów :!:
Twoja trasa jest dłuższa co najmniej o 5 godzin, nie o 3 :roll:
I nie wyobrażam sobie 7 godzin jazdy bez postoju, choćby na sikanie 8)
Przeceniacie swoje siły i to strasznie :?
Znałem takich studentów, zaplanowali sobie podróż do Chorwacji bez opłat i z pobytem za minimalną sumę.
W jedną stronę ledwo dojechali żywi. Na miejscu się szybciutko spłukali z kasy.
Wracali kilka dni szybciej, niż zaplanowali. Starczyło im na winietki, bo drugi raz nie chcieli przeżywać jazdy zwykłymi drogami do Polski 8)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.08.2015 20:10

No to jak ma być tanio to ja zaproponuję cuś takiego:
https://goo.gl/maps/ug3nA
Winiety tylko w Austrii, w Cro wjazd na A2 drugim wjazdem. We wreśniu korków nie będzie więc można spokojnie przez Lucko jechać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2015 20:22

Tanio jak tanio :roll:

Winietka słoweńska kosztuje 15 euro, a koszt przejazdu autostradami od Macelj do Rijeki
111 kun, czyli 15 euro :!: 8)

Szansa na korki koło Zagrzebia i na granicy jest zawsze :roll:
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 03.08.2015 20:56

a ja bym pojechał tak:Poznań-Boboszów-Svitavy-Brno-Mikulov(Czechy bez winiety)-Wien-Graz-Maribor-Ljubljana-Rijeka-Malinska
nocleg - Mikulov po 8 godz. jazdy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2015 21:26

Można też jechać przez Niemcy :roll:
https://www.google.pl/maps/dir/rondo+Ra ... 42!3e0!5i2
Prawie cały czas autostrady 8)
Winietki niemieckiej nie ma, ale za to jest drogie paliwo :roll:
I płaci się w jedną stronę oprócz winietki austriackiej i słoweńskiej 2 opłaty za przejazd przez tunele w Alpach
Winietka austriacka 8.70 na 10 dni + 11 euro ( tunel Tauern-Katschberg ) + 7 euro ( tunel Karawanken )
+ Winietka słoweńska - 15 euro

Do ewentualnego zaoszczędzenia na trasie zaproponowanej przez slavko
winietka w jedną stronę :
- czeska - 310 koron na 10 dni ( 48 złotych ), miesięczna 440 koron ( 69 złotych )
Ale dochodzi koszt noclegu w Mikulovie ( minimum z 310 koron czeskich na osobę ) :roll: :wink:

Przy trasie zaproponowanej przez didsa zaoszczędzisz :!: Ale tylko na winietce czeskiej, bo równowartość słoweńskiej wydasz na autostradę przez Zagrzeb :roll: :wink:

Jak widzisz, cudów nie ma :roll:
Trudno zaoszczędzić więcej niż 69 złotych. 8)

Cała trasa bez dróg płatnych to zamiast kilkunastu godzin w podróży
całodobowy hardcore,
a w najlepszym razie zaoszczędzicie w jedną stronę 162 złote, dokładnie
146 złotych z powodu braku wykupionych winietek + 16 złotych z powodu braku podróży autostradą z Wrocławia do Gliwic , a po dotarciu do Malinskiej będą cię gonić z siekierą jadący razem z tobą
za taki pomysł :wink:

Takie są fakty, decyzja należy do Ciebie.

Wszelkie oszczędności są chwalebne, ale muszą mieć sens :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 13...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone