Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tyger
Odkrywca
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyger » 13.07.2015 16:18

co jest z tą autostradą na A4 warto pchac sie na A1 czy szkoda czasu na korki. Jak zrana wygląda przejazd w okolicy opola np godz 8 lub 9
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 13.07.2015 18:43

Teraz podczas remontu A4 to loteria. Albo przejedziesz albo postoisz 2-3h w korku przy byle jakiej stłuczce. Napewno 8-9 rano to będzie tłoczno. Do 6 rano i po 20 to najbezpieczniejsze godziny.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.07.2015 19:41

tyger napisał(a):co jest z tą autostradą na A4 warto pchac sie na A1 czy szkoda czasu na korki.

Parę dni temu korek na 1,5 godz. o 2 w nocy. Dziś ok. 9 ponad 2 godz. w korku. Żadnego wypadku nie widziałem więc to raczej norma.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 13.07.2015 19:59

tyger napisał(a):co jest z tą autostradą na A4 warto pchac sie na A1 czy szkoda czasu na korki. Jak zrana wygląda przejazd w okolicy opola np godz 8 lub 9

Jeżeli jedziesz z Polkowic to daj sobie spokój z A4.
tyger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyger » 13.07.2015 20:00

klopot napisał(a):
tyger napisał(a):co jest z tą autostradą na A4 warto pchac sie na A1 czy szkoda czasu na korki. Jak zrana wygląda przejazd w okolicy opola np godz 8 lub 9

Nawet z samego rana tak ok 8 lub 9/10
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 13.07.2015 20:08

tyger napisał(a):
klopot napisał(a):

Nawet z samego rana tak ok 8 lub 9/10

Tak. Remont, duże natężenie ruchu oraz częste zdarzenia drogowe, które powodują wielogodzinne utrudnienia.
tyger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyger » 13.07.2015 20:25

no to jestem w kropce cały czas liczyłem na przejazd cała trasę autostradami a tak musze cisnąc na boboszów i cisnąc się powolnymi drogami
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 13.07.2015 22:49

W dzień przez Boboszów też nie zaszalejesz. Najpierw masz Kłodzko z dość dużym ruchem, potem kilka czeskich miasteczek, Brno i Wiedeń. Jak chcesz spokojnie przejechać to wyjedź tak żebyś w Boboszowie był około 22. Jak tak w ten piątek jadę na wieczór i wiem z autopsji, że nocą jest elegancko.
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 14.07.2015 13:59

AdamBeata napisał(a):. .....Najpierw masz Kłodzko z dość dużym ruchem.....

Nie przesadzaj.... :lol:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 14.07.2015 15:49

Czasami jak czytam te wątki drogowe to lepiej każdemu dokładnie powiedzieć o wszystkich utrudnieniach typu: "Nie będziesz jechał prosto autostradą przez 1200km od domu pod cel, tylko czasami pojedziesz krajówką, postoisz w korku albo źle skręcisz i będziesz musiał pogłówkować 15 min, żeby wrócić na trasę".
Nawigacje trochę ludzi przyzwyczaiły przez ostatnie lata i nikomu się nie chce samemu myśleć. Na szczęście ja swoją zostawiam w domu przed wyjazdem na wakacje, w telefonie też nie posiadam.
Papierowa mapa, CB, rozum i język to stara dobra sprawdzona metoda :)
grzesiek-swidnica
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek-swidnica » 14.07.2015 20:38

tyger napisał(a):no to jestem w kropce cały czas liczyłem na przejazd cała trasę autostradami a tak musze cisnąc na boboszów i cisnąc się powolnymi drogami

A przez Kudowa - Hradec Kralove - Svitavy? Brałeś ten przejazd uwagę?
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 14.07.2015 21:18

Czy ktoś z forumowiczów jechał w ostatnim czasie po tej trasie https://goo.gl/maps/YNPUM przez Brno i czy napotkał utrudnienia (może jakiś objazd) bo w/g http://mapa.dopravniinfo.cz/ jest kilka remontów :?:
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 15.07.2015 08:04

nie chcę zakładać nowego tematu,ale mam pytanie pośrednio do tego wątku :)
klient mi mówił wczoraj ,że na trasie do Zadaru są dwa odcinkowe pomiary prędkości na autostradzie.pierwszy koło tunelu Mala Kapela,a drugi przy zjeździe na Zadar,czy ktoś coć na ten temat wie więcej?czy to na stałe czy mobilnie się przemieszczają chorwaccy policjanci? podobno robią zwężkę i każdy tamtędy przejeżdża ,ten co za szybko się pojawił zjeżdża na boczek?
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 15.07.2015 08:13

jechałem tamtędy w minionym tygodniu, żadnych radarów, policjantów na tym odcinku nie było, zresztą jadąc przez całą Chorwację w tę i z powrotem widziałem tylko 1 patrol policji przy autostradzie. Większość osób jeżdzi przepisowo +- ok 10km/h ale i wariatów pędzących ponad 150 km/h nie brakuje albo jadacych z boxami na dachu, rowerami, albo ciagnacych łódki z prędkościami powyżej 130km/h
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 15.07.2015 08:19

histe ja my też jeździmy przepisowo i kontroli się nie boję,ale taka sytuacja na pewno potrafi przykorkować trasę.klient wracał teraz w weekend a jechał dwa tygodnie temu i właśnie nie wiem kiedy to było dokładnie,ale skoro Ty nie wiedziałeś nic znaczy, że jak coś to raczej lotne kontrole robią.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 13...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone