Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
malyukp
Globtroter
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) malyukp » 16.06.2015 06:27

Poczytałem poczytałem i mam delikatny mętlik w głowie bo co któraś osoba pisze że obwodnica Brna jest już płatna... Czy mógłby ktoś rozwiać te wątpliwości i podać od którego miejsca zaczyna się płatny odcinek ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2015 06:49

Mapka:
file:///C:/Users/User/Downloads/cz-dr-15-kupony-01-cz.pdf

Autostrady na czerwono są płatne:
Obrazek

Bezpłatny jest też odcinek ekspresówki od Brna do Rajhrad, co widać wyraźnie na pierwszej mapce :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2015 08:05

AdamBeata napisał(a):Właśnie chodzi mi o nawierzchnię bo jadę z podłodziówką i zależy mi na dobrym asfalcie. Co do reszty to już mnie nie obchodzi, góry czy zakręty. Nie lubię nudy na drodze, a w Czechach na krajówkach nie można sie nudzić :)

To śmiało polecam, nawierzchnia jest bardzo dobra.
REDsnake56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) REDsnake56 » 20.06.2015 15:01

Cześć,
Lecę jutro do Cro standardową trasą: Głubczyce--> Opava -> Ołomuniec -> Brno -> Wiedeń -? Graz -> omijam autostradę w Słowenii i dalej w dół.
Czy ktoś coś wiem na temat jakiś utrudnień na tej trasie, nie mówię tu o korkach, ale czy jakieś budowy, przebudowy itp?
Wyjeżdżam ok 21:00
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2015 16:00

lukaszk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszk » 21.06.2015 18:42

Wiem ze było milion razy pewnie ale lecimy z dzieciakami i chciałbym wedzieć czy taka konfiguracja ma sens, a w szczególności słoweński odcinek. https://goo.gl/maps/4kQQ2 Z góry dziękuję !
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.06.2015 19:22

lukaszk napisał(a):Wiem ze było milion razy pewnie ale lecimy z dzieciakami i chciałbym wedzieć czy taka konfiguracja ma sens, a w szczególności słoweński odcinek. https://goo.gl/maps/4kQQ2 Z góry dziękuję !

Bardzo dziwnie jedziesz :wink: Czemu z A4 zjeżdżasz na Krapkowice, zamiast jechać do węzła Sośnica i tam wjechać na A1 i autostradą do Czech? Jak już zjeżdżasz na Krapkowice to zamiast na Głubczyce jedź DK45 przez Racibórz do Chałupek i zaraz za granicą wjedź na czeską D1.
Objazd słoweńskiej autostrady prostszy i lepszy jest przez Mureck-Lenart-Ptuj https://goo.gl/maps/kwrBZ
lukaszk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszk » 22.06.2015 17:24

właśnie dlatego pytam. Nie wiem czy jest sens jechać a4 do Gliwic i za nią płacić (z tego co wiem to jakość usługi jest niewspółmierna do kosztu). Kolejna sprawa że trasa się wydłuża a że jadę autostradą to i tak nie nadrobię czasu - prawdopodobnie na jedno wyjdzie czasowo.
Ostatnio edytowano 22.06.2015 17:31 przez lukaszk, łącznie edytowano 1 raz
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 22.06.2015 17:29

Dids76 ma rację! słuchaj Go, dobrze radzi, sam już nie raz się przekonałem!
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.06.2015 17:30

lukaszk napisał(a):właśnie dlatego pytam. Nie wiem czy jest sens jechać a4 do Gliwic i za nią płacić (z tego co wiem to jakość usługi jest niewspółmierna do kosztu).

No akurat najgorszy (remontowany odcinek) jest pomiędzy Wrocławiem a Opolem, więc Twoją trasą nim byś jechał. A co do stosunku jakości do ceny, to odcinek Wrocław - Gliwice oferuje dosyć dobre warunki i jest jedną z najtańszych płatnych autostrad w Polsce (10gr za 1km) :wink:
lukaszk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszk » 22.06.2015 17:33

Dla mnie dobre warunki na autostradzie to od 3 pasów ruchu w jedną stronę, 2 pasy + awaryjny to standard drogi ekspresowej ... Nie mówię nie - każda dobra wskazówka jest cenna. Rozumiem że optujecie za tą trasą ?
https://goo.gl/maps/5v8bx
Ostatnio edytowano 22.06.2015 17:37 przez lukaszk, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.06.2015 17:37

lukaszk napisał(a):Dla mnie dobre warunki na autostradzie to od 3 pasów ruchu w jedną stronę, 2 pasy + awaryjny to standard drogi ekspresowej ... Nie mówię nie - każda dobra wskazówka jest cenna.

No to w Polsce, jak i na całej trasie do Cro wiele takiej autostrady nie znajdziesz :wink:
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 22.06.2015 17:41

dokładnie, tzw. Autostrada Wielkopolska niczym się nie różni, a ceny najwyższe w Europie! zapomniałem jeszcze o A1 Kraków-Katowice... też jest w czołówce najdroższych odcinków w Polsce.
Ostatnio edytowano 22.06.2015 17:47 przez slavko.v, łącznie edytowano 1 raz
lukaszk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszk » 22.06.2015 17:42

Zdaję sobie z tego sprawę. Planujemy wyruszyć wieczorem - możliwe że trasa na remontowanym odcinku będzie przejezdna.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 22.06.2015 17:57

http://www.prw.pl/articles/view/43368/K ... cy-autobus, póki co do Opola jest całkiem zamknięta.
Ten odcinek w okolicy remontu jakiś pechowy, ostatnio prawie codziennie są tam wypadki. Tak samo w stronę Niemiec pod Kostomłotami. Już dwa razy w ciągu tygodnia musiałem uciekać z A4 bo wszystko stało w stronę Opola.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 13...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone