Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Miłosz_S
Cromaniak
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 10.06.2015 23:30

Na razie nie ma korków na autstradzie A4 z Wrocławia do Katowic.
Od początku remontu były tylko raz podczas długiego weekendu.

Na dwóch remontowanych odcinkach ruch jest płynny, trzeba tylko zwolnić do 80km/h.
Na bieżąco można monitorować korki i czasy przejazdów różnych tras na
http://www.viamichelin.pl/
http://www.targeo.pl/
https://www.google.pl/maps/

Koszty opłat drogowych i przybliżone czasy przejazdów (jadąc zgodnie z przepisami):

Wrocław - Gliwice - Gorzyczki - Ostrawa - Brno - Mikulov
Czas przejazdu około 4 godz. 20 min. - 4 godz. 30 min. niezależnie od pory dnia.
Dystans:448 km.
Opłaty: Wrocław - Gliwice 16,20 zł.
Gliwice - Gorzyczki bezpłatna.
Gorzyczki - Ostrawa - Mikulov 440 KCz (ok. 67 zł) miesięczna winieta lub 310 KCz (47 zł.) 10-dniowa.
Prawie na całej długości autostrada.

Wrocław - Boboszów - Ołomuniec - Brno - Mikulov
Czas przejazdu 4 godz. 30 min. nocą, 4 godz. 50 min. w dzień.
Dystans:329 km.
Opłaty 440 KCz (ok. 67 zł) miesięczna winieta lub 310 KCz (47 zł.) 10-dniowa.
Od Wrocławia do Mohelnic zwykła droga - z tego na odcinku około 120 km kręta, górska. Od Mohelnic do Brna autostarda.

Wrocław - Boboszów - Brno - Mikulov omijając autostrady (uwaga, droga szybkiego ruchu z Brna w stronę Mikulova też jest płatna i trzeba ją ominąć) .
Czas przejazdu około 5 godz. nocą, w dzień trzeba doliczyć 20 - 30 min.
Dystans 315 km.
Na całej długości zwykła droga, w tym na odcinku około 120 km kręta, górska.
lukaszk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszk » 11.06.2015 07:28

Ostatnio edytowano 21.06.2015 18:41 przez lukaszk, łącznie edytowano 1 raz
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 11.06.2015 17:11

Miłosz_S napisał(a):Na razie nie ma korków na autstradzie A4 z Wrocławia do Katowic.
Od początku remontu były tylko raz podczas długiego weekendu.

Dziś jechałem od zjazdu Kostomloty do zjazdu na Opole - 100km. Wjechałem na autostradę w Kostomłotach o 13, a zjechałem z niej pod Opolem o...14:30. Korków nie widziałem :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.06.2015 21:28

Dzisiaj jechałem A4 od skrzyżowanie z DK45 pod Krapkowicami (nawet nie wiedziałem że to się teraz nazywa "węzeł Opole Południe" :oczko_usmiech: :mrgreen: ) do Wrocławia i pod wieczór powrót.
Wyjazd z Raciborza o 5:40 o 7:20 byłem pod McDonaldem na Bielanach. Korków żadnych są trzy zwężenia, jedno krótkie i dwa dłuższe, jazda na zwężeniach płynna szybkość 80 do 100km/h.
Powrót natomiast już nie był taki fajny :wink: wyjazd o 19:00 z Bielan i w Raciborzu byłem o 21:10. Bramki ok, pierwsze zwężenie od strony Wrocławia postój ok 5 minut, zapewne dlatego że wszyscy szypcy "ciągną" lewym pasem do samego zwężenia i tam albo się zatrzymują, albo na "chama" pchają się na prawy pas :evil: . Kolejne zwężenie, już tylko zwolnienie do 10km/h. Jazda na zwężeniach w miarę płynna szybkość od 60 o 90km/h.
Podsumowując qźwa nobel dla tego kto wymyślił na autostradzie zwężenie do jednego pasa :oczko_usmiech: :mrgreen:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2015 06:46

dids76 napisał(a): zapewne dlatego że wszyscy szypcy "ciągną" lewym pasem do samego zwężenia i tam albo się zatrzymują, albo na "chama" pchają się na prawy pas

Jadą zgodnie z przepisami. A wystarczyłoby wpuszczać na suwak.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.06.2015 07:38

FUX napisał(a):Jadą zgodnie z przepisami. A wystarczyłoby wpuszczać na suwak.

No właśnie że miejsce było, co najmniej przed i za moim samochodem, ja też jakieś 300m przed końcem pasa swobodnie wjechałem pomiędzy samochody. Jak cały sznur aut chce wjechać na samym końcu to nie ma szans żeby "na suwak" bez robienia korka wszyscy wjechali.
Na zwężce w okolicach Wrocławia jeszcze jest ten problem, że kończy się tam pas z wyjazdu z parkingu. Praktycznie zwężka jest z trzech pasów do jednego :?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 12.06.2015 07:41

FUX napisał(a):
dids76 napisał(a): zapewne dlatego że wszyscy szypcy "ciągną" lewym pasem do samego zwężenia i tam albo się zatrzymują, albo na "chama" pchają się na prawy pas

Jadą zgodnie z przepisami. A wystarczyłoby wpuszczać na suwak.

Dokładnie! Nie wiem skąd u naszych kierowców wziął się ten brak logiki i przeświadczenie, że przed taką zwężką lewy pas musi być pusty. A najbardziej irytujący są samozwańczy porządkowi, którzy blokują ten lewy pas kilkaset metrów przed zwężeniem :evil:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.06.2015 08:21

Tylko żeby ci na prawym pasie jeszcze zostawiali dosyć miejsca :?
Nie wiem co tam się wczoraj stało, bo ja zjechałem na prawy pas za tablicą 400m do zwężenia i na raz wszystko stanęło. Albo jakaś mała stłuczka była, albo jacyś kierowcy chcieli sobie "coś wytłumaczyć" :oczko_usmiech: :mrgreen: Fakt faktem że na dobre 5 minut cała A4 w tym miejscu stanęła :wink:
sk8teusz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sk8teusz » 14.06.2015 19:08

Witam, chciałem się dowiedzieć czy trasa przez Czechy którą ustaliłem jest na pewno bezpłatna? Najbardziej zastanawia mnie odcinek drogi 52 po wylocie z Brna.
EDIT: nie moge wkleić linka do mapy
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 14.06.2015 19:22

Było o tym w tym temacie sporo na ostatnich kilku stronach - doczytaj dobrze (slavko.v to dokładnie opisał i ja też parę groszy od siebie dodałem). Za Brnem musisz zjechać na Rajhrad i wzdłuż 52 jedziesz do Pohorelic i tam wjeżdżasz spowrotem na 52. W Brnie tylko na jedynkę nie wjechać bo drogowskazy na Wiedeń jadąc od północy miasta na nią prowadzą.
zmasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmasz » 14.06.2015 19:46

Corocznie omijam płatne odcinki w Czechach.
Jak pojedziesz tak
https://goo.gl/maps/Lna5E
ominiesz płatny odcinek za Brnem

Z doświadczenia wiem, że taką samą trasę wyznaczają wszystkie popularne nawigacje TomTom, Automapa itd.
Czas przejazdu około 3,5 godzin.
Moim zdaniem warto.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 14.06.2015 19:59

Z Boboszowa do Lanskroun jak jedziesz? Ja zawsze przez Crveną Vode i Stity drogą 43. Widzę, że jest też podobnie drogą 312 i 311 przez Jablonne nad Orlici. Jechałeś tamtędy?
zmasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmasz » 14.06.2015 21:10

Oba warianty przerobione.
W zasadzie, brak wielki różnic. Jak wiadomo drogi na początku Czech są takie sobie, i trzeba mieć to na uwadze, ale nie ma tragedii. Zasadniczo poprawia się po przejechaniu gór.
Myślę, że powinno się otworzyć wątek dla tych co jadą bez opłat całą trasę z różnych względów.
Jadę tak od kilku lat i jestem zadowolony. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2015 13:12

AdamBeata napisał(a):Z Boboszowa do Lanskroun jak jedziesz? Ja zawsze przez Crveną Vode i Stity drogą 43. Widzę, że jest też podobnie drogą 312 i 311 przez Jablonne nad Orlici. Jechałeś tamtędy?

Ja jeżdżę przez Mladkov i Jablonne jest lepsza nawierzchnia szersza droga i mały ruch. ale za to mamy kilka skrzyżowań po czesku gdzie Polak nie wie o co chodzi.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 15.06.2015 15:01

Właśnie chodzi mi o nawierzchnię bo jadę z podłodziówką i zależy mi na dobrym asfalcie. Co do reszty to już mnie nie obchodzi, góry czy zakręty. Nie lubię nudy na drodze, a w Czechach na krajówkach nie można sie nudzić :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 13...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone