Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
GOLDEN
Cromaniak
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 08.06.2015 10:01

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2015 11:59

AdamBeata napisał(a):Jeśli wybierzesz jednak drogę przez Boboszów i przez Czechy nie przez Olomuniec tylko prosto na dół przez Svitavy (trzeci wariant podany przez dids76) to polecam jednak jechać na wieczór bo trasa jest krótsza ale w Czechach możesz trochę postać w korkach. Jeżdżę nią od kilku lat i przejazd w ciągu dnia nieraz przeklinałem stojąc w Brnie i czasem wlokąc się za jakimiś starymi skodzinami albo robotnikami przez Czechy.
Moi znajomi z Poznania też jeżdżą tą drogą i w tym roku jedziemy akurat razem ale też na wieczór tak aby być mniej więcej na granicy w Boboszowie około 22. Wtedy przez Czechy smigniesz szybciutko.

to dodam swoje 5groszy do trasy przez Svitavy, każdego roku jadę tą drogą przeważnie w sobotę. jest ona spokojna i bezproblemowa, czasem coś tam na drogę wyjedzie ale nie ma problemu z wyminięciem. Odcinek z Boboszowa do Brna jest przyjemny, asfalt raczej bez dziur i kolein - bynajmniej nie pamiętam. Polecam tym co nie gonią i nie zależy im na nadrobieniu 10/20min drogi w stosunku do drogi przez Olomuniec.
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 08.06.2015 12:13

Ja z Wrocławia zawsze jechałem przez Boboszów. Startuję z Wrocławia ok 22 i zawsze było OK, ale teraz czytam i korci mnie aby jechać A4/A1 Ostrawa-Olomunec i później tradycyjnie. Jadę 12.06 ok 22 czy ktoś
już pokonywał trasę na A4 podczas remontu w godzinach wieczornych??Pozdrawiam
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 08.06.2015 17:04

Możesz zaryzykować A4 ale już od kilku dni słyszę o mega korkach. Poza tym na odcinku do A1 są już dwa remonty (kilka lub kilkanaście postów wcześniej kolega dał link). Poza tym masz dwa razy bramki, też często zakorkowane. W nocy pewnie będzie lepiej, tylko napewno nocą dużo tirów jeździ, a tam na remoncie nie wyprzedzisz nic. Jeśli będziesz jechał w noc z soboty na niedzielę to napewno nawet tirów nie będzie bo maja zakaz. W wakacje to nawet chyba od piatkowego wieczoru mają zakaz. Zawsze możesz być tym pierwszym i sprawdzić. Potem pochwalisz się na forum :)

Widzę, że drogę przez Boboszów, Svitavy, Brno też tak jak ja jeździ dużo osób i większość chwali. Nocą jak jeżdżę tą trasą to widzę sporo tablic z Wielkopolski więc napewno sporo osób przekonało sie do niej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2015 17:23

Jak będą korki na autostradzie koło Opola, to automatycznie będzie się też długo jechało przez Czechy trasą bez autostrad :!: :!: :!:

I odwrotnie 8)
W nocy pojedzie się nieźle tu i tam.

Ale komfort jazdy autostradą, a zwykłą drogą jest nieporównywalny :!:

Korki na autostradach są głównie w dni robocze i nie ma co na zapas straszyć ludzi, że będą zawsze
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 09.06.2015 08:46

AdamBeata napisał(a):
Widzę, że drogę przez Boboszów, Svitavy, Brno też tak jak ja jeździ dużo osób i większość chwali. Nocą jak jeżdżę tą trasą to widzę sporo tablic z Wielkopolski więc napewno sporo osób przekonało sie do niej.

Tak chwalisz tą trasę że zaczynam podejrzewać że masz tam stację paliw :mrgreen:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 09.06.2015 09:35

Są i tacy co na A4 mają pewnie jakis zajazd i nakręcają koniunkturę. :lol:
kowal89
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowal89 » 09.06.2015 10:28

Cześć,
Jestem tu nowy i proszę o pomoc w wyznaczeniu trasy z Gorzowa Wlkp. do Makarskiej.
ze znajomymi jedziemy busem VW T5. chodzi mi głównie jak ominąć płatną Słowenię bo z tego co wiem to T5 kwalifikuje się do 2 klasy opłat (ale mogę się mylić). prosiłbym również o podanie mi jak ominąć autostrady w Chorwacji i czy w ogóle jest sens, pierwszy raz jedziemy w te rejony a Cr do łatwych chyba nie należy. Z góry dziękuję
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 09.06.2015 10:32

kowal89 napisał(a):Cześć,
Jestem tu nowy i proszę o pomoc w wyznaczeniu trasy z Gorzowa Wlkp. do Makarskiej.
ze znajomymi jedziemy busem VW T5. chodzi mi głównie jak ominąć płatną Słowenię bo z tego co wiem to T5 kwalifikuje się do 2 klasy opłat (ale mogę się mylić). prosiłbym również o podanie mi jak ominąć autostrady w Chorwacji i czy w ogóle jest sens, pierwszy raz jedziemy w te rejony a Cr do łatwych chyba nie należy. Z góry dziękuję

Cześć. :D

https://www.cro.pl/video-objazd-autostrady-slo-t29291.html

Trasa z Gorzowa :wink:
malyukp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) malyukp » 09.06.2015 12:04

Witam jak ominąć płatną drogę w Czechach za Brnem w kierunku Mikulova? Będę jechał od Boboszowa drogą numer 43. Pozdrawiam
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 09.06.2015 12:57

malyukp napisał(a):Witam jak ominąć płatną drogę w Czechach za Brnem w kierunku Mikulova? Będę jechał od Boboszowa drogą numer 43. Pozdrawiam

Ja jechałem tak https://goo.gl/maps/Ar3kT Przejazd ok. północy, płynnie, bez utrudnień.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 09.06.2015 14:57

malyukp napisał(a):Witam jak ominąć płatną drogę w Czechach za Brnem w kierunku Mikulova? Będę jechał od Boboszowa drogą numer 43. Pozdrawiam

Kolega podał link więc chyba nie bedziesz miał problemu. Tak w praktyce jak już będziesz na wylocie z Brna to będziesz miał taki długi dość prosty odcinek świadczący o tym, że miasto po prostu sie kończy i jeden z kolejnych zjazdów bedzie miał na tabliczce Rajhrad. Zjeżdżasz ślimakiem z głównej i potem zaraz znowu po łuku w prawo praktycznie wzdłuż drogi na Mikulov i jedziesz cały czas prosto. Za wiele tam nie będzie - pola i trochę chopek na drodze wiec trzeba, szczególnie nocą, uważać. Jak zobaczysz drogowskaz na Pohorelice to wjeżdżasz na wiadukt i nie wjeżdżając do Pohorelic wpadasz znowu na trasę na (będziesz miał albo na Wiedeń albo Mikulov).
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 09.06.2015 17:01

W Brnie nie można wjechać na obwodnicę autostradową Brna, bo też jest płatna! Z Boboszowa nastawiamy nawigację na Brno ul. Porici i wtedy nie trafimy na płatną autostradę... z ul. Porici skręcamy w prawo w ul. Videnską i cały czas prosto wylatujemy z Brna, potem Rajhrad itd... (można w nawigacji ustawić też ul. Jihlawską, ale jest to ostatni zjazd przed płatna obwodnicą)
Uwaga! Trzeba wjechać do Pohorelic (do miasta), bo CAŁY odcinek obwodnicy Pohorelic jest płatny!... przejeżdżamy miasto i za centrum będzie skręt na Mikulov... jedziemy prosto i za ok. 2 km wjeżdżamy na drogę główną prowadzącą do Mikulova.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.06.2015 18:58

slavko.v napisał(a):W Brnie nie można wjechać na obwodnicę autostradową Brna, bo też jest płatna! Z Boboszowa nastawiamy nawigację na Brno ul. Porici i wtedy nie trafimy na płatną autostradę... z ul. Porici skręcamy w prawo w ul. Videnską i cały czas prosto wylatujemy z Brna, potem Rajhrad itd... (można w nawigacji ustawić też ul. Jihlawską, ale jest to ostatni zjazd przed płatna obwodnicą)
Uwaga! Trzeba wjechać do Pohorelic (do miasta), bo CAŁY odcinek obwodnicy Pohorelic jest płatny!... przejeżdżamy miasto i za centrum będzie skręt na Mikulov... jedziemy prosto i za ok. 2 km wjeżdżamy na drogę główną prowadzącą do Mikulova.

No tak, jak zaznaczył endryu w podanym linku:
endryu napisał(a):Ja jechałem tak https://goo.gl/maps/Ar3kT Przejazd ok. północy, płynnie, bez utrudnień.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 09.06.2015 19:15

dokładnie, tak jak w linku endryu, w moim poście ustosunkowałem się do postu AdamBeata...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 13...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone