Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2015 23:49

tom2804
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom2804 » 05.06.2015 00:36

Dziekuje uprzejmie ale gdybym znalazl podpowiedz to bym nie pytal a ze jade pierwszy raz to chcialem sie czegos dowiedziec od bardziej doswiadczonych(ale juz nie bede smiecil na forum)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.06.2015 06:50

tom2804 napisał(a):Dziekuje uprzejmie ale gdybym znalazl podpowiedz to bym nie pytal a ze jade pierwszy raz to chcialem sie czegos dowiedziec od bardziej doswiadczonych(ale juz nie bede smiecil na forum)

Kto czyta i pyta - nie błądzi. :wink:
Skoro chcesz bardziej szczegółowej porady co do trasy - to napisz gdzie konkretnie chcesz jechać do Chorwacji, (region, miasto)
tom2804
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom2804 » 05.06.2015 08:14

Pierwsza czesc urlopu planuje w Duce lub Omnis.Dla kogos kto pierwszy raz jedzie do CRO mnogosc informacji na forum potrafi zrobic niezle zamieszanie w glowie ;-) nastepne wyjazdy beda juz bez stresu napewno :-)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 05.06.2015 08:19

tom2804 napisał(a):Omnis

:roll: Szukam na mapie , i ni czorta nie mogę znaleźć takiej miejscowości w Cro.........

Co do stresu , to jest on nie wskazany podczas wyjazdu do Cro , miłego pobytu i dużo sunca . :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.06.2015 08:23

tom2804 napisał(a):Pierwsza czesc urlopu planuje w Duce lub Omnis.Dla kogos kto pierwszy raz jedzie do CRO mnogosc informacji na forum potrafi zrobic niezle zamieszanie w glowie ;-) nastepne wyjazdy beda juz bez stresu napewno :-)

A Google masz?
Standardowo pokazuje trasę z Poznania tak:
https://goo.gl/maps/z3Z9q
Jako że A4 jest trochę "rozkopana" to ja jednak bym radził jechać tak:
https://goo.gl/maps/C3bGk
Ja natomiast, jako że z natury oszczędny jestem :oczko_usmiech: , pojechałbym tak:
https://goo.gl/maps/Rkeov
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.06.2015 08:40

dids76 napisał(a):Ja natomiast, jako że z natury oszczędny jestem :oczko_usmiech: , pojechałbym tak:

A jeszcze bardziej oszczędnie to z Karlovaca "starą drogą"
dojazd-stara-droga-przez-plitvice-i-knin-na-poludnie-cro-t17814.html
vtec11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec11 » 05.06.2015 08:42

Na świeżo wyjazd Wro - KRK przez Boboszów, Brno, Wiedeń , Graz, cała Słowenia zjazd na Rupe.
Do Mikulova 4:10 jadać przepisowo u nas 90-100 poza terenem w miasteczkach 60 , Czechy przepisowo co do kilometra. Dla mnie droga super - 8 pusta, są wioski trzeba zwolnić, Czechy piękne serpentyny wybudziłem się dobrze i wskakując na autostrade nie bałem się, że zasne :) , Zaoszczedzone $$ na paliwie i bramkach A4 wydam dziś na obiad i piwo.
Cała droga bez przeszkód jedynie przed Ljubljana stałem 30-40 min bo był wypadek. Po drodze jest kilka zwężeń ale nie powodowały korków, przynajmniej teraz przed sezonem
Pozdrawiam z Punat :D

Ps. paliwo diesel w Wilfersdorf 1,22 , auostrada Austria 1,40, autostrada Slo 1,25! Niestety zatankowałem w Spielfeld za 1,39 niby zjeżdzajać z auostrady za radą z któregoś z forumowiczów. Naszczęście auto spaliło tylko 4,6 wiec nie odczułem tego :P
Ostatnio edytowano 05.06.2015 08:54 przez vtec11, łącznie edytowano 3 razy
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.06.2015 08:45

Janusz Bajcer napisał(a):
dids76 napisał(a):Ja natomiast, jako że z natury oszczędny jestem :oczko_usmiech: , pojechałbym tak:

A jeszcze bardziej oszczędnie to z Karlovaca "starą drogą"
dojazd-stara-droga-przez-plitvice-i-knin-na-poludnie-cro-t17814.html

To już na początek by było za dużo tego oszczędzania :oczko_usmiech:
Ja jako że z natury oszczędny oczywiście że pojechałbym "Starą drogą" (bo zawsze nią jeżdżę), a jeszcze w Austrii skróciłbym sobie kawałeczek :oczko_usmiech: :mrgreen:
https://goo.gl/maps/ogVC7
tom2804
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom2804 » 05.06.2015 09:16

I takich informacji sie spodziewalem :-) Dziekuje serdecznie za pomoc !
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.06.2015 17:11

Jeśli wybierzesz jednak drogę przez Boboszów i przez Czechy nie przez Olomuniec tylko prosto na dół przez Svitavy (trzeci wariant podany przez dids76) to polecam jednak jechać na wieczór bo trasa jest krótsza ale w Czechach możesz trochę postać w korkach. Jeżdżę nią od kilku lat i przejazd w ciągu dnia nieraz przeklinałem stojąc w Brnie i czasem wlokąc się za jakimiś starymi skodzinami albo robotnikami przez Czechy.
Moi znajomi z Poznania też jeżdżą tą drogą i w tym roku jedziemy akurat razem ale też na wieczór tak aby być mniej więcej na granicy w Boboszowie około 22. Wtedy przez Czechy smigniesz szybciutko.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 05.06.2015 17:17

hej.zawsze jeździłem przez Boboszów-Svitavy, ale zastanawiam się nad Mohelnice-Olomouc, tym bardziej, że będę wracał z MNE przez Osijek-Budapest-Bratislava-Brno-Olomouc-Mohelnice i muszę kupić winietę... jak pojadę przez Olomouc, może uda się 20 min. szybciej przejechać ;-). przez Czechy jadę w sobotę, za 3 tyg. w godz. 12.00-15.00
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 06.06.2015 18:59

Jadąc z kierunku Poznania, Jarocina w Trzebnicy można skręcić na Łozinę omijając korkujące się skrzyżowanie w Krynicznie i wieczny remont na moście Widawskim we Wrocławiu - link https://www.google.pl/maps/dir/%C5%81oz ... 51.3104211 i wjeżdżając na S8 i dalej na obwodnicę Wrocławia w kierunku na Kłodzko
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 08.06.2015 08:27

Biorąc pod uwagę, że zamknięta jest ulica Kamieńskiego w kierunku do miasta i cały ruch do Wrocławia z tych okolicznych wiosek, który kiedyś własnie wjeżdżał tą ulicą do centrum jedzie teraz "piątką" przez nieszczęsne Kryniczno i Psary to objazd przez Łozinę jest najlepszym rozwiązaniem. Sam tak często jeżdżę. Wczoraj np. w związku z powrotami z długiego weekendu korek do Wrocławia zaczynał się już po zjeździe z obwodnicy Trzebnicy czyli miał...prawie 20km.

Dla kogoś nie stąd trzeba dobrze sie wstrzelić, żeby nie kręcić niepotrzebnie po wioskach i Trzebnicy albo pytać na CB bo drogowskazów jak na lekarstwo.
cisa2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cisa2 » 08.06.2015 09:55

Witam. Co sądzicie o trasie: Zielona Góra-Zgorzelec- Liberec-Praga-Brno-EWiedeń-Graz-Zagrzeb(z ominięciem płatnej w Słoweni bo jazda busem)-Mimice ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 13...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone