grzesiek-swidnica napisał(a):Lednice napisał(a):Na zwykłej drodze dziewczyna nie śpi i wykonuje program artystyczny
Przy większych wybojach może uszkodzić migdałki
Moja ma wycięte
AdamBeata napisał(a):grzesiek-swidnica napisał(a):Lednice napisał(a):Na zwykłej drodze dziewczyna nie śpi i wykonuje program artystyczny
Moja ma wycięte
AdamBeata napisał(a):
Ja nie neguję absolutnie jazd autostradami. Też, kiedy mogę to staram się nimi jeździć i nie oszczędzam na kilometrach i opłatach bo równie dobrze mógłbym jechać do Dubrovnika Jadranką przez całą Cro przez pół tygodnia, a jadę autostradami ile mogę. Mówię tylko o dojeździe od strony Wrocławia do Czech i dalej w stronę Wiednia. W tym konkretnym wypadku przejazd na Śląsk A4 i na A1 jest po prostu bez sensu.
GOLDEN napisał(a):AdamBeata napisał(a):grzesiek-swidnica napisał(a):Lednice napisał(a):Na zwykłej drodze dziewczyna nie śpi i wykonuje program artystyczny
Moja ma wycięte
AdamBeata napisał(a):
Ja nie neguję absolutnie jazd autostradami. Też, kiedy mogę to staram się nimi jeździć i nie oszczędzam na kilometrach i opłatach bo równie dobrze mógłbym jechać do Dubrovnika Jadranką przez całą Cro przez pół tygodnia, a jadę autostradami ile mogę. Mówię tylko o dojeździe od strony Wrocławia do Czech i dalej w stronę Wiednia. W tym konkretnym wypadku przejazd na Śląsk A4 i na A1 jest po prostu bez sensu.
Miłosz_S napisał(a):Ósemka nie jest bezpieczną i komfortową drogą, ostatnio coraz częściej zaczyna się ją nazywać drogą śmierci. Mieszkańcy miejscowości przez które przebiega rozpoczęli protesty, mieszkasz we Wrocławiu więc chyba to wiesz bo trąbili o tym w radiu i TV:
http://www.fakt.pl/wydarzenia/magdalena ... 02265.html
Szczególnie nie polecam tej trasy w czasie powrotu bo jesteśmy wtedy bardziej zmęczeni i łatwiej o błąd.
He he, dodam jeszcze że szczególnie nie polecam tej trasy jadąc do Cro bo już na starcie jedziemy trasą trudną, krętą i męczącą (wymagającą dużej koncentracji) a to może (oby nie) zemścić się kilka godzin później.
Reasumując po to są autostrady żeby bezpiecznie i szybko (z naciskiem na bezpiecznie) dotrzeć do celu. A jeżeli nuży cię jazda autostradą to trzeba odpocząć i jechać dalej.
Jakoś nie przekonuje mnie argument że na krętej górskiej drodze można odpocząć od nudnej autostrady.
Szerokości
AdamBeata napisał(a):Zgadzam się, że po to sa autostrady aby jeździć szybko i bezpiecznie.
AdamBeata napisał(a):często omijam A4 w okolicach Wrocławia bo szybciej jadę okolicznymi drogami biorąc pod uwagę, że to co robią na odcinku wrocławskim kierowcy tirów wyprzedzając sie nawzajem i zajmując oba pasy non stop jest po prostu nie do opisania.
AdamBeata napisał(a):Tutaj trochę pomyliłeś pojęcia mówiąc o drodze śmierci. Jak sam czytałeś w artykule protestowali mieszkańcy, a nie kierowcy. Droga idzie w kilku miejscowościach (jak Szczytna, Łagiewniki, etc...) przez centrum i mieszkańcy mają obawy o dzieci chodzące do szkoły i sprawy pieszych. Z punktu widzenia kierowcy droga jest praktycznie cała wyremontowana z całkiem dobrym asfaltem, a liczba śmiertelnych wypadków ostatnio jest mniejsza niż na dolnośląskim odcinku A4.
AdamBeata napisał(a): No nie przesadzajmy też używając pojęcia "górska kręta droga". Jeśli zjazd i podjazd na odcinku Bardo, Kłodzko nazywamy krętym i trudnym górskim odcinkiem, to wygląda, że tysiące ludzi jeżdżące regularnie tamtędy codziennie jest wybitnymi kierowcami.
Droga po prostu powinna mieć po dwa pasy w kilku więcej miejscach.
AdamBeata napisał(a):Sam nie wiem w którą stronę nie polecasz tej trasy bo z twojej wypowiedzi widać, że na początku jest za trudna, a na końcu za męcząca. Nie rób z większości kierowców żółtodziobów mających prawo jazdy pierwszy dzień w życiu.
kazow napisał(a):po cholere nam te autostrady buduja skoro jak widac zwykle waskie drogi z zakretasami takie dobre
i czlowiek sie nie nudzi i widoki ma, nie to co plaska szeroka autostrada gdzie tylko usnac mozna
ja proponuje zglosic to do gddika zeby sie nie meczyli z autostradami
a tak na serio, zaiste ciekawe jak czlowiek sobie potrafi nagiac argumenty zeby uzasadnic swoj wybor racjonalnie
ja juz wolalbym powiedziec: tak wiem ze ta trasa jest gorsza, jest kreta i waska, ale ja lubie i dlatego wybieram
tak samo jak objazd przez Ptuj, ja wiem ze jest oszczednosc, ze duzo sie nie nadklada, ale i tak pojade autostrada bo mam taki kaprys:)
GOLDEN napisał(a):Miłosz_S napisał(a): Bo odcinek za Boboszowem to już jest prawdziwa masakra.
Przepraszam,możesz wskazać ten odcinek....bo jechałem kilkakrotnie i nie zauważyłem...
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi