Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.03.2015 20:31

Jeśli jak najwięcej autostradą to tak:
http://goo.gl/maps/gGKsM
Jak wiedziesz na A4 koło Wrocławia to autostradę masz aż za Brno, potem od Schrick przed Wiedniem aż do Ptuj w Słowenii no i od Granicy Slo/Hr aż do zjazdu na Vodice (Pirovac) :oczko_usmiech:
Loraq12
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loraq12 » 03.03.2015 13:34

dzięki, ta trasa jest super, zrobimy tylko nocleg w Miluvek. Bo rano ruszamy z pomorza, przez Rawicz,Wrocław i dalej jak Kolega pisał
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 03.03.2015 14:31

Gdzie jest Miluvek?
grzesiek-swidnica
Croentuzjasta
Z Wrocławia na Kłodzko-Boboszów czy A4 na Śląsk i A1 ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek-swidnica » 15.04.2015 11:27

Tak się zastanawiam którędy szybciej , może ktoś z was jechał z Wrocka A4 później A1 na Czechy ?
Osobiście jechałem na Kłodzko i Boboszów, później kiepska droga chyba do samego Brna.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Z Wrocławia na Kłodzko-Boboszów czy A4 na Śląsk i A1 ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.04.2015 11:41

grzesiek-swidnica napisał(a):Tak się zastanawiam którędy szybciej , może ktoś z was jechał z Wrocka A4 później A1 na Czechy ?
Osobiście jechałem na Kłodzko i Boboszów, później kiepska droga chyba do samego Brna.

dojazd-z-zachodniej-polski-do-chorwacji-t17808.html
klopot
Cromaniak
Re: Z Wrocławia na Kłodzko-Boboszów czy A4 na Śląsk i A1 ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 15.04.2015 16:00

grzesiek-swidnica napisał(a):Tak się zastanawiam którędy szybciej , może ktoś z was jechał z Wrocka A4 później A1 na Czechy ?

Od kilku lat tak właśnie jeżdżę z Opola i jestem zadowolony. Niestety nie mogę porównać, bo nigdy nie jechałem przez Kłodzko i Boboszów.
jbasia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jbasia » 06.05.2015 21:30

wyjeżdżam z Kalisza chcę jechać przez Wrocław Boboszów a potem Brno Mikoluv czy muszę kupowac winietke bo autostrade mam dopiero od Brna chyba z 20 km Czy lepiej jechać z Boboszowa na Ołomuniec i Brno i wtedy na pewno kupić winietke proszę o pomoc
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.05.2015 21:43

Tutaj o tym pisaliśmy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.05.2015 21:48

jbasia napisał(a):wyjeżdżam z Kalisza chcę jechać przez Wrocław Boboszów a potem Brno Mikoluv czy muszę kupowac winietke bo autostrade mam dopiero od Brna

Tak, musisz, chyba że zjedziesz z drogi 52 zjazdem na Rajchard i wjedziesz za m Pohorelice. Tak jak w linku który podał Ci walp
jbasia napisał(a): Czy lepiej jechać z Boboszowa na Ołomuniec i Brno i wtedy na pewno kupić winietke proszę o pomoc

Czy lepiej to nie wiem, ale gdybym miał kupować winietę na Czechy to pojechałbym z Kalisza przez Kluczbor i w Tarnowskich Górach wjechałbym na A1 i już autostraą przejechałbym Czechy :oczko_usmiech:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 06.05.2015 22:00

Wszystkim jadącym z północy i chcącym jechać przez Wrocław A4 i na A1 mogę tylko podpowiedzieć, że w najbliższym czasie rozpoczyna się remont asfaltu od bramek we Wrocławiu przez jakieś kilkadziesiąt kilometrów w stronę Katowic i jakoś od najbliższej przyszłości do końca wakacji bedzie tylko jeden pas w każdą stronę. Na tych bramkach w normalne dni sa korki po kilka godzin stania w godzinach szczytu. Rekordowo teraz na Wielkanoc korek był chyba przez półtora dnia (mówię poważnie, prawie 25km). Jak remontowali w zeszłym roku pasy po drugiej stronie to przebić sie tamtędy to był koszmar. Korek zaczynał się czasem od zjazdu na kostomłoty i trwał aż do bramek. Nie wyobrażam sobie co będzie w wakacje w okolicy Wrocławia jak będą A4 na wakacje ludzie jeździć w obie strony przy tym remoncie.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 06.05.2015 22:03

jbasia napisał(a):wyjeżdżam z Kalisza chcę jechać przez Wrocław Boboszów a potem Brno Mikoluv czy muszę kupowac winietke bo autostrade mam dopiero od Brna chyba z 20 km Czy lepiej jechać z Boboszowa na Ołomuniec i Brno i wtedy na pewno kupić winietke proszę o pomoc

Ja jeżdżę tą trasą od wielu lat. Jest krótka i szybka ale tylko nocą. Winietki nigdy nie kupowałem. Tylko jadąc przez Brno trzeba z głową aby nie wpaść na płatny odcinek albo zjechać na A1 w części gdzie jest obwodnicą Brna.
r00x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r00x » 07.05.2015 09:50

jbasia napisał(a):wyjeżdżam z Kalisza chcę jechać przez Wrocław Boboszów a potem Brno Mikoluv czy muszę kupowac winietke bo autostrade mam dopiero od Brna chyba z 20 km Czy lepiej jechać z Boboszowa na Ołomuniec i Brno i wtedy na pewno kupić winietke proszę o pomoc

Nie wiem po co się tak męczyć. Ja z Turku jeżdżę co roku na Sieradz, Wieluń i w Strzelcach wpadam na A4 potem A1, Ostrava, Ołomuniec, Brno, Breclav (lub Mikulov chociaż osobiście wolę Breclav), Wiedeń ...
Winieta na Czechy to parę groszy a znacznie skraca czas przejazdu.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 07.05.2015 16:50

Jesli ktoś mieszka w centralnej Polsce lub blisko A1 to jak najbardziej opłaca się ta wersja.
Ja jak jadę z Wrocławia to mam jadąc A4, potem A1 i potem autostradami do Mikulova jakieś 450 km.
Jadąc na Boboszów i Brno mam 300 więc te 150km dłużej dokładnie pokrywa czas podróży lokalnymi drogami, czasem jestem nawet szybciej. Wystarczy jeden koreczek na bramkach albo gdziekolwiek na A4, co jest regularnością. Dodatkowo mam 100zł w kieszeni na winietkę i te kilometry.
jbasia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jbasia » 07.05.2015 21:39

Dzięki wszystkim za dobre rady! :D
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 07.05.2015 23:33

AdamBeata napisał(a):Jesli ktoś mieszka w centralnej Polsce lub blisko A1 to jak najbardziej opłaca się ta wersja.
Ja jak jadę z Wrocławia to mam jadąc A4, potem A1 i potem autostradami do Mikulova jakieś 450 km.
Jadąc na Boboszów i Brno mam 300 więc te 150km dłużej dokładnie pokrywa czas podróży lokalnymi drogami, czasem jestem nawet szybciej. Wystarczy jeden koreczek na bramkach albo gdziekolwiek na A4, co jest regularnością. Dodatkowo mam 100zł w kieszeni na winietkę i te kilometry.

Ja nie lubię drogi z Wrocławia na Boboszów bo jest kręta, wąska i niebezpieczna.
Dlatego jeżdżę autostradami PL i Cz bo jest szybko i w miarę komfortowo.
Do Brna dojeżdżam o 1,5 godziny szybciej i w lepszej formie.
Ma to dla mnie duże znaczenie bo najczęściej jadę daleko (południe Cro) i prowadzę przez większość trasy.
Reasumując trzeba wziąć pod uwagę długość trasy, ilość kierowców, doświadczenie w jeździe na długich trasach, małe dziecie na pokładzie itd. i wtedy wybierać trasę szybszą ale droższą czy dłuższą czasowo ale bardziej ekonomiczną.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 12...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone