Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Alias21
Cromaniak
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 17.07.2014 09:46

FUX napisał(a):https://goo.gl/maps/cbaio

Jeżeli mogę zasugerować małą poprawkę do tej trasy to A4 do węzła Krapkowice -Opole i zjazd w kierunku Krapkowic....dalej cały czas prosto do Raciborza i dalej do Chałupek.....
Mimo że to droga krajowa to jedzie się całkiem przyjemnie i bez przeszkód.
No i ciężko pobłądzić.... :wink:
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 17.07.2014 10:41

wg mnie nie koniecznie,trasa FUXa jak dla mnie ok,sprawdzona,ja wylatuje z Opola i jadę właśnie tą trasą,czas przejazdu mimo nadłożenia km taki sam a komfort jazdy autostrada lepszy.dodatkowo droa prosta ,a moja córa baaardzo źle reagowała na zakręty na trasie około Raciborskiej :?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.07.2014 10:45

Zakrętów jest trochę na DK45, ale jedzie się naprawdę sprawnie, nie ma żadnych większych miast po drodze i ruch też umiarkowany. Jeżdżą w kierunku Krapkowic co najmniej raz w miesiącu więc trasę znam dosyć dobrze. :oczko_usmiech:
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 17.07.2014 18:46

dids76 napisał(a):Zakrętów jest trochę na DK45, ale jedzie się naprawdę sprawnie, nie ma żadnych większych miast po drodze i ruch też umiarkowany. Jeżdżą w kierunku Krapkowic co najmniej raz w miesiącu więc trasę znam dosyć dobrze. :oczko_usmiech:

mi właśnie o te zakręty chodzi,nie o jakość drogi bo jak na krajówke jest ok,ale autostrada to autostrada no i prosta :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.07.2014 21:18

alutka9 napisał(a):
dids76 napisał(a):Zakrętów jest trochę na DK45, ale jedzie się naprawdę sprawnie, nie ma żadnych większych miast po drodze i ruch też umiarkowany. Jeżdżą w kierunku Krapkowic co najmniej raz w miesiącu więc trasę znam dosyć dobrze. :oczko_usmiech:

mi właśnie o te zakręty chodzi,nie o jakość drogi bo jak na krajówke jest ok,ale autostrada to autostrada no i prosta :wink:

Tylko niekiedy robią się korki przy bramkach na A4 przed Gliwicami :?
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 18.07.2014 05:46

dids76 napisał(a):
alutka9 napisał(a):

Tylko niekiedy robią się korki przy bramkach na A4 przed Gliwicami :?

Dlatego wlasnie decyzja podjeta I uderzamy dzis po poludniu do Podgory przez Niemcy,nikt nie wie czy bedzie lepiej wystarczy jakis wypadek I stau gotowy ale na pewno nie bedziemy stac na bramkach w Niemczech :wink:
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 21.07.2014 21:57

Droga przez Niemcy super,troche remontow pro drodze ale wiekszosc to krotkie odcinki,nie mielismy zadnych korkow,wycjechalismy z Gorzowa o 14.30 na granicy bylismy 2.30 w Podgorze 7.30. Z polski jechalismy w piatek,rodzinka jechala busem z poznania prize polske a4 w podgorze byli o 22.30,no comments...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.07.2014 08:48

Daniellos76 napisał(a):Droga przez Niemcy super,troche remontow pro drodze ale wiekszosc to krotkie odcinki,nie mielismy zadnych korkow,wycjechalismy z Gorzowa o 14.30 na granicy bylismy 2.30 w Podgorze 7.30. Z polski jechalismy w piatek,rodzinka jechala busem z poznania prize polske a4 w podgorze byli o 22.30,no comments...

Ty 16 h a Rodzinka ile i o której wyjeżdżała?
psyho99
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) psyho99 » 28.07.2014 14:52

Daniellos76 napisał(a):Droga przez Niemcy super,troche remontow pro drodze ale wiekszosc to krotkie odcinki,nie mielismy zadnych korkow,wycjechalismy z Gorzowa o 14.30 na granicy bylismy 2.30 w Podgorze 7.30. Z polski jechalismy w piatek,rodzinka jechala busem z poznania prize polske a4 w podgorze byli o 22.30,no comments...

Mógłbyś pokazać dokładną trasę np. na GoogleMaps ? Z góry dzięki :D
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 31.07.2014 09:00

psyho99 napisał(a):

Mógłbyś pokazać dokładną trasę np. na GoogleMaps ? Z góry dzięki :D

Ja ostatnio jeżdżę taką trasą, https://goo.gl/maps/YBo9E, nie omijam płatnych tuneli w Austrii , Słoweńskiej autostrady. Uważam że to za daleka trasa żeby jechać bocznymi drogami, chociaż dawniej (kiedy byłem młodszy :) )tak bywało jechałem przez Czechy na skróty https://goo.gl/maps/EJROV.
surfer30
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfer30 » 31.07.2014 21:20

Witam wszystkich. To mój pierwszy post, więc witam serdecznie wszystkich.
Właśnie wróciłem z Chorwacji (Pula), do której jechałem i z której wracałem różnymi proponowanymi tutaj trasami. Jechałem z Poznania, a więc miałem wybór - Czechy, czyli trasa kolegi FUXA, oraz Niemcy (z ominięciem Słowenii, przez Włochy).
Bardziej odpowiadała mi trasa powrotna, czyli przez Niemcy - łatwość jazdy autostradą jest nie do przecenienia - właściwie 80% trasy przebyłem na tempomacie. Nie jechałem na raz (dziecko w samochodzie oraz drugi samochód ze starszym kierowcą). Noclegi w drodze do Chorwacji w okolicy Grazu, w drodze powrotnej przed Norymbergą (w obu przypadkach ze śniadaniem).
Trochę zweryfikuję podawane tutaj ceny opłat we Włoszech oraz Austrii
Włochy - przejazd Triest - Villach (Austria) - 13,50 € (jedna bramka przed granicą z Austrią)
Austria - tunel Tauernautobahn na A10 - 11 €

Reszta opłat (winiety) jak w wątku.
Pozdrawiam
Marek
Ostatnio edytowano 01.08.2014 09:44 przez surfer30, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.08.2014 08:06

W Słowenii także musiałeś drugą trasą autostrady ominąć.
Przez D jest ok na Pulę.
Jednakże zdecydowanie dalej.
mloders
Autostopowicz
Trasa Lubin( Dolny Śląsk) --> Szybenik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mloders » 01.08.2014 09:24

Witam

Za tydzień planuję jechać z Lubina( Dolny Śląsk) do Szybenika. poniżrj fotki z trasą....

Proszę o opinie, sugestie itd

z góry wielkie dzięki!
Załączniki:
1.JPG
2.JPG
3.JPG
surfer30
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfer30 » 01.08.2014 09:42

FUX napisał(a):W Słowenii także musiałeś drugą trasą autostrady ominąć.
Przez D jest ok na Pulę.
Jednakże zdecydowanie dalej.

Jak najbardziej, zgadza się. Ale Słowenia przy jeździe na Włochy to tylko 35km zwykłą szosą więc nie jest to problem czasowy. No i 15 euro za winietę 15 dniową w kieszeni.

Różnica w odległości to około 170 km, czyli jakieś. 5-7% trasy. Myślę, że do pominięcia jeśli ktoś szuka łatwej trasy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2014 10:02

Jakie 15 euro w kieszeni :?:

Sam pisales, ze placiles za autostrade we Wloszech 13,50

Do tego wiecej kilometrow przez Niemcy i droga benzyna w Niemczech, tunel Tauern 11 euro,, itd. 8)

No i winiet na 15 dni nie ma
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 11...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone