Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2014 18:39

Wybór trasy należy do kierowcy :oczko_usmiech:
Mariusz_589
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_589 » 01.07.2014 22:09

Witam. W tym roku wybieram się do Rovinj z zachodniej części polski a dokładnie z Polkowic. Zastanawiam się nad woborem trasy pomiędzy:
1. Polkowice- Brno- Wiedeń- Ljubljana- Rovinj 1060 km https://maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=wl
2. Polkowice- Dresden- Monachium- Ljubljana- Rovinj 1242 km https://maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=wl

W ubiegłym roku jechałem do Chorwacji taką trasą: Polkowice- Praga- Wiedeń- Maribor- Ptuj- Vodice i bardzo męczącym odcinkiem były Czechy. Stan autostrad na terenie czech i ich remonty skłaniają mnie do podróży w tym roku przez Niemcy. Różnica 180 km jednak zaoszczędze na winiecie w czechach 75 zł. Co myslicie o tym prównaniu??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2014 22:12

Jest jeden problem:
autostrady w Niemczech są intensywnie remontowane i wątpię, czy będziesz szybciej przez Niemcy :roll:
Mariusz_589
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_589 » 01.07.2014 22:17

Na czasie nie zależy mi tak bardzo jak na większym komforcie jazdy. Jednak jak dolicze 180 + remonty tak jak piszesz ,może okazać się że na Istrię dojadę w 15 h...
piotrk77
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrk77 » 02.07.2014 05:23

Jadę do miejscowości Medulin 20 km od Puli z Jeleniej Góry czy minę Słowenie a jak tak to ile kilometrów zrobie więcej.Przez autostrady włacznie ze Słowenią mam 1073 km
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.07.2014 05:27

Dlaczego chcesz mijać Słowenię jadąc na Istrię?
piotrk77
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrk77 » 02.07.2014 06:05

Słyszałem że dużo się płaci za autostradę,ale chyba głupotą by było tak kombinować
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2014 06:20

piotrk77 napisał(a):Jadę do miejscowości Medulin 20 km od Puli z Jeleniej Góry czy minę Słowenie a jak tak to ile kilometrów zrobie więcej.Przez autostrady włacznie ze Słowenią mam 1073 km

Na poprzedniej stronie pisałem o objeździe Słowenii.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.07.2014 06:21

Opłaca się mijać jeśli jedziesz do Dalmacji, jeśli na Istrię to kup winietę i korzystaj z Słoweńskiej autostrady.
tom_vein
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom_vein » 03.07.2014 12:37

Witam,

mam podobny dylemat co piotrk77, bo też na Istrię chcę się wybrać, i wszystkie możliwe trasy rozważam ale po tym wątku nie zostaje co kombinować, tylko powiedzcie jak długo jest ważna ta winietka na słoweńskie autostrady.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.07.2014 12:59

na 7 dni za 15euro lub na miesiąc za 30 euro :wink:
tom_vein
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom_vein » 03.07.2014 13:38

Mariusz dziękuję za info. To myślę, że nie ma co kombinować bo jak ruszam 5.07 i będę wracał 17.07 to wezmę tą na 30 dni. Podpowiedz jeszcze tylko, czy kupować gdzieś u nich na stacjach czy u nas w kantorach przy granicy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.07.2014 13:42

Na granicy. Powinny być oznaczenia.
Kiedyś kupiłem w Austrii w Wilfersdorfie w cenie nominalnej.
Pytaj.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.07.2014 14:19

tom_vein napisał(a):Mariusz dziękuję za info. To myślę, że nie ma co kombinować bo jak ruszam 5.07 i będę wracał 17.07 to wezmę tą na 30 dni. Podpowiedz jeszcze tylko, czy kupować gdzieś u nich na stacjach czy u nas w kantorach przy granicy.

Tak jak pisze FUX na granicy lub w Austrii (sprzedają tam w cenie nominalnej) np na OMV w Wilfersdorf
fidodido
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidodido » 08.07.2014 19:30

Witam
Koledzy w sierpniu pierwszy raz się wybieram się samochodem do Chorwacji w okolice Trogiru czy możecie mi podpowiedzieć jak najlepiej jechać, chciałbym szybko przejechać więc podróż autostradami jak najbardziej. Będę jechał z Kalisza w Wielkopolsce. Proszę o porady gdzie przekraczać granice i czy przed granicami są stacje na których można tankować. Inne porady z wyjazdem też będą pomocne np. brać kasę czy płacić karami bankomatowymi czy kredytowanymi.
Z góry dzięki za pomoc.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 11...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone