Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.08.2013 06:59

Możecie z tym spamem przenieść się w inne miejsce? :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.08.2013 23:24

Czeska 43 przetestowana. Wrażenia pozytywne, żegnamy się więc z autostradą południowych sąsiadów na dłużej. Wrocław, Boboszów, 43 przez Brno, Mikulov, dalej Wiedeń, Graz, Maribor, Ljubliana, Koper, Porec — ok 950 km, jazda na tempomacie, średnia prędkość 80 km, spalanie 5,8. W drodze prawie 13 godzin w tym 5 przerw po ok. kwadransie.
vascoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vascoo » 01.09.2013 12:30

marze_na napisał(a):Czeska 43 przetestowana. ... W drodze prawie 13 godzin w tym 5 przerw po ok. kwadransie.

W przybliżeniu w jakim czasie zrobiliście odcinek Wrocław>Mikulov ?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.09.2013 13:05

Jeżeli o mnie chodzi, to odcinek od wjazdu na AOW do stacji Orlen w Międzylesiu jadę ok. 1h40. Następnie od tej stacji do Mikulova ok. 3h :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.09.2013 15:25

Wystartowaliśmy spod domu o 6.15 (mamy do AOW 3 km), w Mikulovie byliśmy chwilę po 11.30. Wyłączając przerwę w na kawę Międzylesiu ok 5 godzin jazdy.
vascoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vascoo » 01.09.2013 17:32

No to odradzam wariant "autostrada + krajobrazy" Wrocław > Bruntal > Ołomuniec, jako dłuższy i wolniejszy. Niczym nie zachwycił, oprócz bardzo fajnego Motorest przed Ołomuńcem.
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 05.03.2014 22:21

Info dla wyjeżdzających z północno - zachodnich rejonów Polski: 14 maja otwierają kolejny odcinek S3 Gorzów - Międzyrzecz. Da to w sumie od Szczecina do Nowej Soli odcinek w dużej wiekszości 4 pasmowej drogi szybiego ruchu (ok 170 km z 250 km), pozostały odcinek to tez S3 tyle, że węższa do 1,5 pasa w jedna stronę. Wg mnie powoli traci sens jazda przez Niemcy, ta trasą najczęściej jeździliśmy ostatnio. Myślę, zę najlepszą alternatywą w tym przypadku jest dojechać do Zielonej, dalej do Żar, wpaść na autostradę i ciagnąć do Zgorzelca. Dalej na Zawidów do Liberca, od Liberca już autostrada. Co sądzicie o tym?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.03.2014 07:21

Daniellos76 napisał(a):..........

A Tobie z Gorzowa to nie lepiej od razu na Niemcy cisnąć ?
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 06.03.2014 18:30

alechandro napisał(a):
Daniellos76 napisał(a):..........

A Tobie z Gorzowa to nie lepiej od razu na Niemcy ?

Zawsze było lepiej :D ale teraz nie jestem przekonany. Jadąc z Gorzowa przez Niemcy dopiero od ringu zaczynam "jechać" do Chorwacji, a dojazd do ringu to ok 2h - 2,5h. Dalej jadąc przez Niemcy mozna troche pociąc ale potem zaczynają się tunele (płatne) w Austrii i ograniczenia do 80 / 90 km/h, co spowalnia czas podrózy. Jadąc od drugiej strony (przez CZ i Wiedeń) nie ma tylu tuneli (żadnych płatnych), pozostaje tylko winieta. Myślę, że w tym roku spróbuję opcję przez Polskę.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 13.03.2014 10:43

Daniellos76 napisał(a):Info dla wyjeżdzających z północno - zachodnich rejonów Polski: 14 maja otwierają kolejny odcinek S3 Gorzów - Międzyrzecz. Da to w sumie od Szczecina do Nowej Soli odcinek w dużej wiekszości 4 pasmowej drogi szybiego ruchu (ok 170 km z 250 km), pozostały odcinek to tez S3 tyle, że węższa do 1,5 pasa w jedna stronę. Wg mnie powoli traci sens jazda przez Niemcy, ta trasą najczęściej jeździliśmy ostatnio. Myślę, zę najlepszą alternatywą w tym przypadku jest dojechać do Zielonej, dalej do Żar, wpaść na autostradę i ciagnąć do Zgorzelca. Dalej na Zawidów do Liberca, od Liberca już autostrada. Co sądzicie o tym?

Ze względu na otwarcie obwodnicy Sieniawki i w porównaniu do trasy Liberec - Frydlant - Zawidów ja bym Tobie polecał: Gorzów - S3 - Nowa Sól - DW297 - Kożuchów - Szprotawa - Leszno Górne - Węzeł Bolesławiec - A4 - Węzeł Zgorzelec - DK30 - DW352 - Działoszyn - DW354 - Sieniawka - DK35 - Kopaczów - granica PL/CZ - 35 - Bily Kostel n Nisou - Chrastava - Liberec - Praha

Na teraz jest to najszybsza i najlepsza trasa np z Poznania do Pragi (POZ - A2 - węzeł Jordanowo S3).
Za kilka miesięcy będzie jeszcze lepsza bo Czesi kończą obwodnicę Bily Kostel - Hradek która pójdzie nowym śladem
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 11.05.2014 15:17

Pojawił mi sie taki pomysł aby dostać się do Brna jadąc z Gorzowa S3, dalej A4 do Gliwic, następnie na A1 i przez Ostravę i Olomuniec do Brna. Trasa po wjechaniu na A4 od Legnicy to w 100% autostrada (za chwilę oddają brakujący odcinek w Mszanie na A1). W kontekście dużej ilości remontów miedzy Pragą i Brnem myślę, ze warto nadrobić te ok 80km i komfortowo przejechać ten odcinek.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.05.2014 16:12

No i?
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 11.05.2014 16:29

Daniellos76 napisał(a):Pojawił mi sie taki pomysł aby dostać się do Brna jadąc z Gorzowa S3, dalej A4 do Gliwic, następnie na A1 i przez Ostravę i Olomuniec do Brna. Trasa po wjechaniu na A4 od Legnicy to w 100% autostrada (za chwilę oddają brakujący odcinek w Mszanie na A1). W kontekście dużej ilości remontów miedzy Pragą i Brnem myślę, ze warto nadrobić te ok 80km i komfortowo przejechać ten odcinek.

Z Gorzowa do Gliwic 8O to chyba trochę daleko i nie do końca po drodze, no ale zrobicie tak jak Wam najbardziej pasuje.(My też jedziemy z Gorzowa i na Gliwice bym nie wpadła :wink: ) Jak dla nas najbardziej optymalna trasa, to chyba ta polecana przez Marze_nę, będziemy ją testować w tym roku. pozdrav :papa:
leszek0250
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszek0250 » 15.05.2014 14:48

Od paru lat jeżdżę z Opola do Cro
jak dla nas ( ale również dla kolegi z Poznania) najlepsza trasa - Opole, Prudnik, Bruntal, Olomouc, Brno, Mikulov,
z Poznania kolega jedzie Wrocław - A4 na Nysę Prudnik i mówi ze lepsza i szybsza droga niż przez Baboszów

z opola jadąc w nocy ( ok 22 wyjazd - 4-4,5 godz jazdy)
dodatkowo zamiast przez Słowenię - jedziemy przez Furstenfeld, Schenttgotthard,Bajansenje, Kobilje, Mursko sredisce,
zwykle około 13 godzin jazdy w Okolice Trogiru - jadą 4-5 autami z predkosciami dozwolonymi...
a przerw to bez liku... przy 16 osobach co chwilę ktoś ma potrzebę
malyukp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) malyukp » 11.06.2014 12:40

Witam mam pytania wybieramy się wraz z 3 kolegami do Chorwacji a mianowicie Rovinj lub Porać, wyjazd planujemy 30.06.2014 ok 20;00 z Żagania woj.lubuskie planujemy jechać na Liberec Prage, Linz, Klagenfurt, Ljublana no i punkt docelowy to jeszcze zobaczymy która z tych miejscowości, jedziemy autem na gaz zasięg ok 450 km na LPG więc do pełna LPG w PL + jakieś 20 l PB do pełna w Czechach wejdzie jakies 40 l lpg Austrie i Slowienie przejchać na Lpg i PB i dopiero w Cro zatankować, Winiety czechy ausrtia slowenia w Cro już raczej drogą 21. Czy ktoś może jechał tą trasą i czy może ktoś coś powiedzieć doradzić ? z góry dziękuje. Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 10...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone