Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.08.2013 08:36

Do Orebica jedźcie ze spaniem.
W Rastoke, Plitvicach byliście?
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 25.08.2013 16:21

[/quote]
Ja jeżdżę zawsze przez Boboszów, mało tego, jeżdżę przez Czechy drogą nr 43 :oczko_usmiech:[/quote]
Podobnie jak Ty, zawsze jeżdżę tę samą drogą. Normalna jazda przez Czechy, a ci, którzy narzekają, mocno przesadzają.
Jak ktoś robi tę samą trasę po raz kolejny, to nawet czeskie oznakowanie nie stanowi problemu.
Poza tym niektórzy lubią górską jazdę i widoki...
W Austrii za Poysdorf zaczyna się autostrada, która przelatuje błyskiem przez Wiedeń i prowadzi po zmianach na samo południe Dalmacji.
W drodze powrotnej w Mikulovie zaopatruję się w baterię prawdziwego piwa i lecę do domu.
Nie przesadzajmy z tymi Czechami - to nie Dakar :)
maciejk9
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejk9 » 25.08.2013 17:14

W piątek ruszam do Chorwacji i cały czas myślałem o jeździe przez Boboszów, ale zaczynam się wahać. Czy w nocy z piątku na sobotę zawsze jest tam tłoczno? Jeśli tak to jaką alternatywę najlepiej wybrać?
Mam jeszcze pytanie o Orlen w Międzylesiu. Czy ktoś wie jaka była tam w ostatnim czasie cena LPG? Normalna czy złodziejska jak ludzie piszą o stacji w Cieszynie? Czy będąc tam w piątek ok. godz 22-23 trzeba się liczyć z dużą kolejką do dystrybutora LPG? Zastanawiam się nad tankowaniem na tym Orlenie lub w Bystrzycy Kłodzkiej, ale tam są chyba jakieś stacje NO NAME więc sam nie wiem.. Może ktoś coś doradzić z własnego doświadczenia?
Starszy Pan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Starszy Pan » 25.08.2013 18:17

Witam !
Na to nie ma reguły.W 2010 r. tankowanie tam zajęło mi ok. 45 minut.Rok później postanowiłem zatankować wcześniej przed Kłodzkiem. Później mijając stację w Międzylesiu zobaczyłem tam jedynie dwa samochody. Tak że decyzja należy do Ciebie. Udanych wakacji.
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.08.2013 18:27

Z 1-2k€ przygotowane na nieprzewidziane, czy na limicie jedziecie?

:wink:

Czytając wątki o przypadkach warsztatowych, to wolę zapytać, skoro istotne jest parę groszy/litr gazu.

Dobre asistance wykupione, karta NFZ + ubezpieczenie podróży i KL?
maciejk9
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejk9 » 26.08.2013 20:14

FUX napisał(a):Z 1-2k€ przygotowane na nieprzewidziane, czy na limicie jedziecie?

:wink:

Czytając wątki o przypadkach warsztatowych, to wolę zapytać, skoro istotne jest parę groszy/litr gazu.

Dobre asistance wykupione, karta NFZ + ubezpieczenie podróży i KL?

Wszystko o czym piszesz wykupione i załatwione. Nie jedziemy na żadnym limicie, o cenę pytałem z ciekawości. Głównie zależało mi o kolejkach na tej stacji! :)
tomeq77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomeq77 » 26.08.2013 21:04

maciejk9 napisał(a):W piątek ruszam do Chorwacji i cały czas myślałem o jeździe przez Boboszów, ale zaczynam się wahać. Czy w nocy z piątku na sobotę zawsze jest tam tłoczno? Jeśli tak to jaką alternatywę najlepiej wybrać?
Mam jeszcze pytanie o Orlen w Międzylesiu. Czy ktoś wie jaka była tam w ostatnim czasie cena LPG? Normalna czy złodziejska jak ludzie piszą o stacji w Cieszynie? Czy będąc tam w piątek ok. godz 22-23 trzeba się liczyć z dużą kolejką do dystrybutora LPG? Zastanawiam się nad tankowaniem na tym Orlenie lub w Bystrzycy Kłodzkiej, ale tam są chyba jakieś stacje NO NAME więc sam nie wiem.. Może ktoś coś doradzić z własnego doświadczenia?

W nocy z soboty na niedzielę przejeżdżałem w drodze do Chorwacji przez Boboszów.
Fakt, że:
- na ostatniej przed granicą stacji benzynowej Orlen, był tłok.
- po Czechach Automapa prowadziła mnie przez jakieś prawie przełaje, ale po ok. godzinie było już ok.

Co do ceny LPG znajdź ich nr telefonu i zadzwoń, ja tak zrobiłem. ON był po 5.49zł, czyli taniej niż w mojej okolicy.
Obok tej stacji jest kantor. Euro mają po 4,32zł, a czeskie winiety na 10 dni po 70zł.
Jak chcesz coś więcej wiedzieć to pisz np na priv.
Consigliere
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Consigliere » 26.08.2013 21:28

tomeq77 napisał(a):
maciejk9 napisał(a):W piątek ruszam do Chorwacji i cały czas myślałem o jeździe przez Boboszów, ale zaczynam się wahać. Czy w nocy z piątku na sobotę zawsze jest tam tłoczno? Jeśli tak to jaką alternatywę najlepiej wybrać?

W nocy z soboty na niedzielę przejeżdżałem w drodze do Chorwacji przez Boboszów.
Fakt, że:
- na ostatniej przed granicą stacji benzynowej Orlen, był tłok.
- po Czechach Automapa prowadziła mnie przez jakieś prawie przełaje, ale po ok. godzinie było już ok.

Co do ceny LPG znajdź ich nr telefonu i zadzwoń, ja tak zrobiłem. ON był po 5.49zł, czyli taniej niż w mojej okolicy.
Obok tej stacji jest kantor. Euro mają po 4,32zł, a czeskie winiety na 10 dni po 70zł.
Jak chcesz coś więcej wiedzieć to pisz np na priv.

miesięczna kosztuje 440 KC, więc jakieś 70 złotych, a ty dziesięciodniową za 70?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.08.2013 21:29

walp napisał(a):Ja jeżdżę zawsze przez Boboszów, mało tego, jeżdżę przez Czechy drogą nr 43 :oczko_usmiech:

My też zawsze przez Boboszów, ale tym razem po raz pierwszy też czeską 43. Ciekawe jak nam wyjdzie ten eksperyment, 4 ddw.
tomeq77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomeq77 » 26.08.2013 21:32

Consigliere napisał(a):miesięczna kosztuje 440 KC, więc jakieś 70 złotych, a ty dziesięciodniową za 70?

Napisałem, że tyle kosztuje, a nie że kupiłem.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.08.2013 21:39

marze_na napisał(a):
walp napisał(a):Ja jeżdżę zawsze przez Boboszów, mało tego, jeżdżę przez Czechy drogą nr 43 :oczko_usmiech:

My też zawsze przez Boboszów, ale tym razem po raz pierwszy też czeską 43. Ciekawe jak nam wyjdzie ten eksperyment, 4 ddw.

Pamiętajcie, żeby ominąć krótki odcinek płatnej drogi 52 od Rajhradu do Pohorelic, no chyba, że macie winietę na te 15 km
Sretan put. :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.08.2013 21:50

Zdecydowanie bez winiety na Czechy :lol: . Za to tym razem płacimy za słoweńską :wink: .
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.08.2013 21:57

Dokładnie tak, jak ja w tym roku. Też lubię eksperymentować. :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.08.2013 22:10

Powrót też mamy eksperymentalny i dziewiczy :wink: , bo pierwszy raz węgierską 86, a dalej przez Kőszeg do Austrii.

Tegoroczne tour de Croatia zaczynamy w Poreću, a kończymy w Gorican. Już nie mogę się doczekać :D .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2013 22:21

Przez Kőszeg do Austrii :?:

Znam Kőszeg, ładne miasteczko.

W okolicy jest chorwacka wioska :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 10...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone