Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.07.2013 20:32

zaraz napisał(a):No i właśnie o to mi chodziło... Jeszcze jakbyś powiedział jak wracasz z Wenecji to byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.

Z Wenecji jedziemy przez Padwę i Veronę nad Lago di Garda. Następnie autostradą przez Bolzano, Insbruck do Salsburga. Potem przez Niemce do kraju. Oczywiście nie w jeden dzień. :wink:

Jeżeli chodzi o nocleg w Wenecji, to mamy rezerwację w Preganziol i do Wenecji dojeżdżamy by train. Wsiadamy na stacji przy hotelu i wysiadamy w środku miasta. Nie ma problemu z samochodem i nie płacimy wysokich opłat za parking. Tak to sobie wymyśliłem. (oczywiście inspiracją były wcześniejsze relacje Cromaniaków) :wink:
zaraz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaraz » 14.07.2013 20:59

walp napisał(a):Jeżeli chodzi o nocleg w Wenecji, to mamy rezerwację w Preganziol i do Wenecji dojeżdżamy by train. Wsiadamy na stacji przy hotelu i wysiadamy w środku miasta. Nie ma problemu z samochodem i nie płacimy wysokich opłat za parking. Tak to sobie wymyśliłem. (oczywiście inspiracją były wcześniejsze relacje Cromaniaków) :wink:

No to rzeczywiście podobnie kombinujemy. Też szukam noclegu w odległości około 10 kilometra od Wenecji, właśnie z powodu parkingów przy samym mieście. Strrrasznie drogie. Twoja droga powrotna to już dla mnie za daleko, z Wenecji niestety muszę prosto do domu... Dla mnie inspiracją było nadłożenie 150 kilometrów drogi kosztem rezygnacji ze zwiedzania Triestu. Wydaje mi się, że korzystniejsza opcja i wcale dużo drożej nie wyjdzie.

Pozdrawiam.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.07.2013 21:08

zaraz napisał(a): Twoja droga powrotna to już dla mnie za daleko, z Wenecji niestety muszę prosto do domu... Dla mnie inspiracją było nadłożenie 150 kilometrów drogi kosztem rezygnacji ze zwiedzania Triestu. Wydaje mi się, że korzystniejsza opcja i wcale dużo drożej nie wyjdzie.
Pozdrawiam.

Piszesz, że jesteś z okolic Szczecina, więc z Wenecji i tak będziesz wracał albo przez Insbruck, ewentualnie przez Salzburg. Potem na Monachium i przez Niemce do domu. Ja też śmigam na północ. (W drodze powrotnej, biorę pod uwagę tylko autostrady, bo do roboty się spieszę). :(
zaraz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaraz » 14.07.2013 21:26

A weź mi podaj koszt autostrady Mestre - Verona i potem A22 Verona przez Trento, Bolzano... Nie wiem gdzie ona się kończy... Przy samej granicy? :p Generalnie taka opcja by jeszcze jakoś przeszła, bo planowałem 4000 kilometrów zrobić, a z opcją przez Verone bym trochę mógł naciągnąć plany... Ech, i po co ja się rejestrowałem, zaraz przez takie dobre rady wyjdzie mi 6k kilometrów i trzy tygodnie pobytu, bo to zobaczyć, tamto zobaczyć bo już blisko... :D
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 14.07.2013 21:34

walp napisał(a):
zaraz napisał(a): Twoja droga powrotna to już dla mnie za daleko, z Wenecji niestety muszę prosto do domu... Dla mnie inspiracją było nadłożenie 150 kilometrów drogi kosztem rezygnacji ze zwiedzania Triestu. Wydaje mi się, że korzystniejsza opcja i wcale dużo drożej nie wyjdzie.
Pozdrawiam.

Piszesz, że jesteś z okolic Szczecina, więc z Wenecji i tak będziesz wracał albo przez Insbruck, ewentualnie przez Salzburg. Potem na Monachium i przez Niemce do domu. Ja też śmigam na północ. (W drodze powrotnej, biorę pod uwagę tylko autostrady, bo do roboty się spieszę). :(

Wracałem z Wenecji do Poznania w weekend majowy przez Udine, Villach, Salzburg, Monachium, Berlin.
Opłaty: Włochy 13,30 EUR, Austria 10 EUR + winieta

Trasa bardzo przyjemna, cały czas autostrada. Polecam
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.07.2013 21:44

Proszę bardzo:
Mestre Est - Verona Nord 9,50 EUR
Verona Nord - Brennero (granica wł. aust.) 16 EUR
Tanio nie jest, do tego paliwo po 7,5 zł za litr. 8O
zaraz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaraz » 14.07.2013 22:51

No dobra, dzięki Walp i Marciajn za podpowiedzi. Którą trasę wybiorę to się chyba jednak zdecyduję już w samej Wenecji. Albo przez Veronę do Brennero, albo Udine i Villach, albo ostatnia opcja Treviso i Cortina d'ampezzo. W sumie zależy od tego ile mi pieniędzy na powrót zostanie :))
Walp: jeszcze jedna prośba, cena autostrady A27 Mestre - do końca. Chyba Ponte Nelle to się nazywa, ale ręki sobie obciąć nie dam.

Pozdrawiam.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.07.2013 19:55

zaraz napisał(a):Walp: jeszcze jedna prośba, cena autostrady A27 Mestre - do końca. Chyba Ponte Nelle to się nazywa, ale ręki sobie obciąć nie dam.
Pozdrawiam.

Jeśli dobrze kalkuluję, ten odcinek nie jest zbyt drogi. Jadąc od Mestre w kierunku północnym A27, pierwszy toll gate masz w Preganziol, a ostatni to Vittorio Veneto Nord, dobre 20 km przed Ponte Nelle. Opłata 4,10 EUR.
zaraz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaraz » 15.07.2013 21:58

Dzięki Walp za pomoc :)
Mam więc trzy opcje powrotu, a którą pojadę wybiorę na miejscu już w samej Wenecji. Tak sobie postanowiłem :)

Pozdrawiam.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.07.2013 22:02

zaraz napisał(a):Dzięki Walp za pomoc :)
Mam więc trzy opcje powrotu, a którą pojadę wybiorę na miejscu już w samej Wenecji. Tak sobie postanowiłem :)
Pozdrawiam.

Ja też tym razem pozwolę sobie na odrobinę "szaleństwa", bo nie do końca zaplanowałem końcówkę podróży. Zobaczymy jak to się ułoży.
Życzę powodzenia. :wink:
kaszmirr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszmirr » 29.07.2013 11:30

Witam, wyjeżdżamy 15 sierpnia z Zielonej Góry na Pag. Chciałem się zapytać jak lepiej będzie jechać. Na pewno wybieramy drogę przez Niemcy i teraz pytanie - czy lepiej w Regensburgu odbić na Passau i dalej Graz, Maribor, Zagrzeb czy pociągnąć na Monachium, Salzburg, Villach, Ljubljane, Rijeke. Chcielibyśmy nie korzystać ze słoweńskich autostrad bo winietka trochę tam kosztuje a przejazd nie po autostradzie nie jest aż tak długi nawet wybierając opcję nr 2. Czekam na Wasze opinie i sugestie.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 29.07.2013 13:22

Wg Twoich wytycznych to lepiej Passau - Graz - Murecku - Lenart - Ptuj - Zagreb i dalej na Pag bo masz mniej tuneli płatnych po trasie i rzeczywiście da się sensownie objechać autostradę na terenie Słowenii.
W drugim przypadku (Villach - Ljubljana - Rijeka) masz 2 płatne tunele w Austrii (razem 10 EUR) + Karawanken 6,5 EUR + winietka słoweńska bo na tej trasie jazda poza autostradą do dość karkołomne i moim zdaniem bezsensowne zadanie.
kalemi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kalemi » 29.07.2013 20:37

A czy na odcinku z Regensburga do Passau są na stacjach benzynowych winiety na Austrię ?
agut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agut » 29.07.2013 21:34

kalemi napisał(a):A czy na odcinku z Regensburga do Passau są na stacjach benzynowych winiety na Austrię ?

Są - kupowaliśmy 14.07 w okolicy Bogen :)

Tutaj mapka gdzie można je kupić: http://maps.asfinag.at/pvis/?Anzeige=So ... ngen=false
agazp
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agazp » 08.08.2013 07:03

witajcie

proszę o pomoc

czy jadąc tą trasą
https://maps.google.pl/maps?saddr=G%C5% ... ls&t=m&z=5

zahaczam o płatne tunele w Austrii ??

z góry dziękuję
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 10...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone