Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arb
Cromaniak
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 10.07.2013 07:32

djzaq napisał(a):Witam jadę dokładnie z Nowej Rudy na dwa auta na wyspę Ciovo może ktoś zasugerować czy np opłaca się ominąć autostrady w Czechach ? I jak wygląda sprawa z autostrada w Słowenii bo jeśli dobrze pamiętam to płaci się dość sporo a jedzie tylko 30 km zaraz po przekroczeniu granicy.Proszę was o rady :)

Nie opłaca się omijać autostrad w Czechach. W Słowenii masz 15 eur w jedną stronę za 80 km autostrady. Szczegółowe informacje na temat opisu tego objazdu znajdziesz na forum w dziale FAQ. Czy warto omijać? Musisz zdecydować już sam. Objazd jest fajny, ale powiem Ci szczerze - ostatnio zapłaciłem i byłem zadowolony bo szybko śmignąłem przez Słowenię.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.07.2013 08:57

Jadąc przez Boboszów można ominąć płatne drogi w Czechac, jeździ tak chyba Walp
Trasa wygląda chyba wtedy tak:
http://goo.gl/maps/BX97L
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 10.07.2013 09:16

Mosqito napisał(a):
artur77 napisał(a):Ludziska, proszę o pomoc)
Chcemy w tym roku zmienić trasę, dotychczas jeździliśmy dla nas najkrótszą trasą Wrocław - Kłodzko-Boboszów-Olomouc-Brno-Znojmo i dalej... :wink: Żeby uniknąć ostrych zakrętów w okolicach Kraliki, Cervena Voda w CZ myślimy żeby jechać tak: Wro-Szklarska- Jakuszyce- Praga-Humpolec-Znojmo. Nigdy nie jechałem swoim autem tą trasą i obawiam się trochę korków w okolicach Pragi, wyjeżdżamy w nocy z 18.07 na 19.07 najpierw na nocleg do Mónichkirchen w Austrii. Może ktoś z was zna lepsza opcję? Wyruszamy z Kalisza.

Nawet nie myśl o trasie przez Szklarską i Pragę bo się chłopie załamiesz jak tamtędy pojedziesz. Po pierwsze robisz koło, po drugie będziesz się wlókł najpierw do Szklarskiej potem stracisz kupę czasu i nerwów od granicy do ekspresówki Liberec - Praga a do tego zafundujesz sobie najgorszą autostradę w całych CZ czyli od Pragi w kierunku na Brno. I jak jeszcze chcesz z niej zjechać i jechać lokalnymi do Znojma to szkoda fatygi.
Przebij się tak jak inni Ci radzą z Kalisza jak najszybciej do naszej A4 Wrocław - Gliwice i dalej A1 do Czech. Unikniesz stresu, zmarnowanego czasu i kombinowania.

PS Napisz którędy dokładnie jechałeś po stronie czeskiej z Boboszowa bo ja jeździłem tamtędy ostatnie 6 lat i szczerze

powiedziawszy kojarzę chyba jedynie ze 2 zakręty przez samym Rovensko.

Jechalismy od Boboszowa kretymi drogami przez takie wioski Kraliki i Cervena Vode troche pod górkę i w dół.
Decyzja podjęta - zmiana trasy WRO-GLIWICE
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.07.2013 11:08

dids76 napisał(a):Jadąc przez Boboszów można ominąć płatne drogi w Czechac, jeździ tak chyba Walp
Trasa wygląda chyba wtedy tak:
http://goo.gl/maps/BX97L

Dokładnie tak jadę. Wybieram tę trasę dlatego, że jadę z północy kraju i nocuję przy granicy czesko-austriackiej, ostatnio pada na Mikulov. Odcinek czeski jest dla mnie końcowym etapem i nigdzie mi się nie spieszy.
Dopiero drugiego dnia, od wjazdu na autostradę w Austrii poprawiam średnią. :)
Gdybym jechał np. z okolic Wrocławia, wybrałbym inną opcję (autostradową) np. wersję FUX'a :wink:
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 10.07.2013 14:15

danielZS napisał(a):Ja wprawdzie ze Szczecina ale nie wyobrażam sobie innej jazdy niż przez Niemcy. Cała trasa autostradą, szybko i sprawnie przez Graz –Regensburg-Lipsk pod Berlin. Jeżeli chodzi o opłaty to wygląda to następująco:
Austria winieta za 10 dni 8,30 euro, na drodze A9 dodatkowo 2 płatne odcinki w 2012 roku za 4,50 i 7,50 euro czyli razem 12 euro.
Słowenia winieta tygodniowa 15 euro lub miesięczna 30 euro.
:papa:

W zasadzie to ja jeżdżę od 2006 roku przez Niemcy. Tylko raz 2005 roku jechałem od rodziców z Suchej Beskidzkiej Zwardoń a dalej przez Słowację, Austrię , Słowenię i wspominam najgorzej tą trasę. Teraz tylko przez Niemcy za Berlinem na A-9 aż do Monachium 5km od granicy Austriackiej w miejscowości Piding spanko i rano zawsze po śniadanku do celu. Opłaty Austria:
Auto und Kfz bis einschl. 3,5t hzG 8,30 euro- 10 dni 24,20 euro- miesiąc to winiety
Tunel A 10 Tauernautobahn 10,00 euro zawsze kupuję przez neta i nie muszę stać na bramkach
Tunel A 11 Karawanken Richtung Süd 6,50 euro. Jak jadę powyżej 10 dni to kupuje 2 x po 10 dni winiety
Słowenia:
Roczna winieta dla pojazdów do 3.5 tony 95.00 EUR
Miesięczna winieta dla pojazdów do 3.5 tony 30.00 EUR
Tygodniowa winieta dla pojazdów do 3.5 tony 15.00 EUR :)
djzaq
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djzaq » 10.07.2013 16:25

Wielkie dzięki za rady ale chyba zrobię tak że Czechy wykupie winete,ale Słowenię będę zmuszony ominąć tą płatna za 15e ponieważ jadę na 8 dni i na 2 auta więc trochę się nie opłaca.Może ktoś pokazać mi fajna trasę tak aby nie wpaść na tą płatna autostradę?Bo jeśli dobrze pamiętam to są to bramki zaraz po wjechaniu na Słowenię ? I czy na mojej trasie Nowa Ruda - Trogir jadąc przez Austrię będę też płacił za tunele?
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 10.07.2013 16:30

djzaq napisał(a):Wielkie dzięki za rady ale chyba zrobię tak że Czechy wykupie winete,ale Słowenię będę zmuszony ominąć tą płatna za 15e ponieważ jadę na 8 dni i na 2 auta więc trochę się nie opłaca.Może ktoś pokazać mi fajna trasę tak aby nie wpaść na tą płatna autostradę?Bo jeśli dobrze pamiętam to są to bramki zaraz po wjechaniu na Słowenię ? I czy na mojej trasie Nowa Ruda - Trogir jadąc przez Austrię będę też płacił za tunele?

objazd-platnych-autostrad-w-slowenii-t28771.html
djzaq
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djzaq » 10.07.2013 16:34

Wielkie dzięki będę musiał usiąść i na spokojnie przeanalizować. :) a jak wygląda sprawa z tunelami?
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 10.07.2013 16:41

djzaq napisał(a):Wielkie dzięki będę musiał usiąść i na spokojnie przeanalizować. :) a jak wygląda sprawa z tunelami?

nie ma platnych tuneli na tej trasie :)
djzaq
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djzaq » 10.07.2013 16:45

Super :) Ostatnim razem jechałem 6 lat temu i nie byłem kierowcą a teraz jestem dlatego chce się dobrze przygotować :) A pamiętam ze aż przeraził nas krótki odcinek autostrady w Słowenii i cena :) bo 30e płaciliśmy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.07.2013 19:49

Info z dzisiaj.
Więcej, niż 5-7 zwężek i ograniczeń między Jędrzychowicami a Monachium.
zaraz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaraz » 14.07.2013 18:37

Witam.
Jestem nowy na forum, więc tym bardziej witam wszystkich serdecznie.
Mam kilka pytań odnośnie drogi "do" i "z" Chorwacji. Może na wstępie przedstawię mój plan wstępny podróży...
Zamierzamy wyjechać 9 sierpnia nad ranem, jest to piątek, a jako, że jesteśmy prawie ze Szczecina, także inne opcji jak przez Niemcy nie ma. Jest to mój drugi wyjazd do Chorwacji i w porównaniu do zeszłego roku podróż "tam" się nie zmienia. Lecimy niemieckimi autostradami do Regensburga a potem w kierunku Passau. W Austrii winieta, dwa płatne tunele i na oko 12 euro za tą przeprawę wychodzi z moich wyliczeń. Po Austrii pojawia się pierwszy problem. Omijać "autostradę" w Słowenii i jechać bokami, czy jednak wydawać 15euro? "Za" omijaniem autostrady przemiawia fakt, że powinniśmy być tam w ciągu dnia, także nie powinno być problemu i błądzenia po ciemku. No i teraz został nocleg gdzieś w okolicach Zagrzebia i drugi dzień podróży po samej Chorwacji. Miejsce docelowe to wyspa Korcula - miejscowość Vela Luka. Sama przeprawa przez wybrzeże Chorwackie to też nie problem. Mamy w sumie dwie drogi - autostradę albo nie-autostradę :) Zapewne wybierzemy autostradę. Zjazd zaplanowałem w miejscowości Drvenik z powodu promu. Kursuje tam prom bezpośrednio na Korculę i wychodzi cenowo najkorzystniej. Korzystał ktoś z was z takiej opcji dostania się na tą wyspę?
No i teraz plan powrotny, z którym mam największy problem. Planujemy wracać przez Włochy ze zwiedzaniem Wenecji. Konkretnie to wyjazd rano 17 sierpnia, wieczorem zakwaterowanie gdzieś pod Wenecją. W niedzielę, 18 sierpnia cały dzień na zwiedzanie, powrót do miejsca zakwaterowania i w poniedziałek rano powrót do Polski... Teraz pytanie na temat włoskich autostrad. Z policzeniem opłat do granicy chorwacko-włoskiej nie mam, bo to po prostu droga na Rijekę. Schody zaczynają się od Triestu - za cholerę nie mogę policzyć ile mnie wyniesie przejazd od Triestu do Mestre... Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?

Może pokrótce wypiszę pytania w punktach, żeby było łatwiej :)
1. Słoweńska autostrada - jechać bokiem czy płacić 15 euro?
2. Nocleg pod Zagrzebiem do 40 euro za dwie osoby (widziałem wątek z mapką noclegów, także nie jest konieczna odpowiedz)
3. Prom w miejscowości Drvenik na Korculę (jakiekolwiek informacje potrzebuję)
4. Ceny autostrad włoskich, co omijać, czego się nie opłaca omijać i jak dojechać do granicy Austryjackiej - przez Udine i Salzburg czy może Cortina d'ampezzo, Innsbruck i Monachium?

Jeszcze tak szczerze się przyznam, że nie przeglądnąłem wszystkich stron z tego wątku, także przepraszam jeśli już podobne pytania padły...

Pozdrawiam!

Dodam jeszcze, że wszelkie opinie i propozycje zmian bardzo mile widziane :))
norbert_p
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 14.07.2013 19:24

Jeśli chodzi o korki to, gdy wyjeżdżałem 29 czerwca o 14-ej z Lubina (dolny śląsk) nie miałem nigdzie żadnego przymusowego postoju z tego powodu. Wracając wczoraj nadziałem się na granicy chorwacko-słoweńskiej (jechałem słoweńską autostradą, bo miałem małą przygodę jadąc do Cro objazdem - opiszę to kiedyś w innym wątku...) i stałem w korku 1,2h (korek miał 7km). Dalej w Wiedniu widziałem w nocy (koło północy) gigantyczny korem w środku miasta do Cro. Ja jechałem płynnie i dalej nie miałem już żadnych postojów. Oczywiście w dniu powszednim może tych korków nie ma, ale to był weekend...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.07.2013 20:09

zaraz napisał(a):No i teraz plan powrotny, z którym mam największy problem. Planujemy wracać przez Włochy ze zwiedzaniem Wenecji. Konkretnie to wyjazd rano 17 sierpnia, wieczorem zakwaterowanie gdzieś pod Wenecją. W niedzielę, 18 sierpnia cały dzień na zwiedzanie, powrót do miejsca zakwaterowania i w poniedziałek rano powrót do Polski... Teraz pytanie na temat włoskich autostrad. Z policzeniem opłat do granicy chorwacko-włoskiej nie mam, bo to po prostu droga na Rijekę. Schody zaczynają się od Triestu - za cholerę nie mogę policzyć ile mnie wyniesie przejazd od Triestu do Mestre... Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?

Nie jesteś sam, też wracamy przez Włochy i też mam z planem pewien problem, ale pracuję nad tym. :) Nocleg pod Wenecją już mam zabukowany, ale reszta jeszcze w wersji beta.
Mam nadzieję, że wiesz, że nie ma granicy chorwacko-włoskiej :lol:
Od Triestu nie ma schodów, po prostu śmigamy A4 w kierunku Wenecji. Za odcinek Triest-Mestre zapłacisz 10,10 EUR.
Pozdrawiam.
zaraz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaraz » 14.07.2013 20:23

walp napisał(a):Mam nadzieję, że wiesz, że nie ma granicy chorwacko-włoskiej :lol:

:))) To taki skrót myślowy, tej Słowenii tam jest tyle, że jej nawet w zapiskach nie uwzględniłem i tak powstała granica chorwacko-włoska :D

walp napisał(a):Od Triestu nie ma schodów, po prostu śmigamy A4 w kierunku Wenecji. Za odcinek Triest-Mestre zapłacisz 10,10 EUR.
Pozdrawiam.

No i właśnie o to mi chodziło... Jeszcze jakbyś powiedział jak wracasz z Wenecji i namiary na nocleg to byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 10...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone