Witam.
Jestem nowy na forum, więc tym bardziej witam wszystkich serdecznie.
Mam kilka pytań odnośnie drogi "do" i "z" Chorwacji. Może na wstępie przedstawię mój plan wstępny podróży...
Zamierzamy wyjechać 9 sierpnia nad ranem, jest to piątek, a jako, że jesteśmy prawie ze Szczecina, także inne opcji jak przez Niemcy nie ma. Jest to mój drugi wyjazd do Chorwacji i w porównaniu do zeszłego roku podróż "tam" się nie zmienia. Lecimy niemieckimi autostradami do Regensburga a potem w kierunku Passau. W Austrii winieta, dwa płatne tunele i na oko 12 euro za tą przeprawę wychodzi z moich wyliczeń. Po Austrii pojawia się pierwszy problem. Omijać "autostradę" w Słowenii i jechać bokami, czy jednak wydawać 15euro? "Za" omijaniem autostrady przemiawia fakt, że powinniśmy być tam w ciągu dnia, także nie powinno być problemu i błądzenia po ciemku. No i teraz został nocleg gdzieś w okolicach Zagrzebia i drugi dzień podróży po samej Chorwacji. Miejsce docelowe to wyspa Korcula - miejscowość Vela Luka. Sama przeprawa przez wybrzeże Chorwackie to też nie problem. Mamy w sumie dwie drogi - autostradę albo nie-autostradę
Zapewne wybierzemy autostradę. Zjazd zaplanowałem w miejscowości Drvenik z powodu promu. Kursuje tam prom bezpośrednio na Korculę i wychodzi cenowo najkorzystniej. Korzystał ktoś z was z takiej opcji dostania się na tą wyspę?
No i teraz plan powrotny, z którym mam największy problem. Planujemy wracać przez Włochy ze zwiedzaniem Wenecji. Konkretnie to wyjazd rano 17 sierpnia, wieczorem zakwaterowanie gdzieś pod Wenecją. W niedzielę, 18 sierpnia cały dzień na zwiedzanie, powrót do miejsca zakwaterowania i w poniedziałek rano powrót do Polski... Teraz pytanie na temat włoskich autostrad. Z policzeniem opłat do granicy chorwacko-włoskiej nie mam, bo to po prostu droga na Rijekę. Schody zaczynają się od Triestu - za cholerę nie mogę policzyć ile mnie wyniesie przejazd od Triestu do Mestre... Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
Może pokrótce wypiszę pytania w punktach, żeby było łatwiej
1. Słoweńska autostrada - jechać bokiem czy płacić 15 euro?
2. Nocleg pod Zagrzebiem do 40 euro za dwie osoby (widziałem wątek z mapką noclegów, także nie jest konieczna odpowiedz)
3. Prom w miejscowości Drvenik na Korculę (jakiekolwiek informacje potrzebuję)
4. Ceny autostrad włoskich, co omijać, czego się nie opłaca omijać i jak dojechać do granicy Austryjackiej - przez Udine i Salzburg czy może Cortina d'ampezzo, Innsbruck i Monachium?
Jeszcze tak szczerze się przyznam, że nie przeglądnąłem wszystkich stron z tego wątku, także przepraszam jeśli już podobne pytania padły...
Pozdrawiam!
Dodam jeszcze, że wszelkie opinie i propozycje zmian bardzo mile widziane
)