Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
artur77
Cromaniak
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 07.07.2013 14:54

cooleczka napisał(a):
artur77 napisał(a):Czytam, nawet sporo Twoich o różnych wariantach tras z Wro)
Nie znalazłem nic o korkach w okolicach Pragi, albo ślepy i głupi taki jestem)

my startujemy z Ostrowa, tzn dopiero w sierpniu :)
najbardziej optymalna trasa dla naszego rejonu Polski to w tej chwili (dzięki autostradzie już od Oleśnicy) to ta przez Wrocław, Gliwice, Ołomuniec, Brno i dalej dalej jak piszą tu wszyscy :)
po co chcecie lecieć na Pragę? :)

Dzięki za odpowiedzi,
Niekoniecznie musimy przez Pragę jechać, chcemy po prostu ominąć ostre zakręty, żona ma chorobę lokomocyjną. Rozpatrujemy różne warianty.
Zastanawiam się dlaczego z Wro aż przez Gliwice dalej do CZ? Chyba żeby właśnie ominąć te zakręty. Fajna opcja jest też jechać przez Brzeg i niedaleko Gorzyc przekroczyć granicę do CZ.

Wypadłem trochę z rytmu, ostatnie dwa lata tłukłem się autokarami do CRO i AL.
Jedziemy jeszcze z naszą spanielką)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.07.2013 17:16

Około 100 km więcej przez Gliwice zrobię szybciej, niż inni przez Boboszów i inne wynalazki. :wink:
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 07.07.2013 21:24

Drodzy Forumowicze!
Dopracowuję trasę powrotu z Cro do Poznania. Powrót z Hvaru, promem z Sucuraju do Drvenika i dalej przez Słowenię.
Zastanawiam się nad dalszą częścią - czy przez Graz i Wiedeń, dalej Czechy (Mikulov, Olomouc, Mohelnice) i Boboszów, Wrocław, Poznań? czy też trasą przez Niemcy?
W zeszłym roku wracałem też z Hvaru i wybrałem wersję 1, z noclegiem tranzytowym w Aspang Markt, ale teraz zastanawiam się, czy w tym roku nie jechać jednak przez Niemcy... Różnica w odległości wg Google to ok. 360 km, w czasie wychodzi, że przez Niemcy nieco dłużej...
Pamiętam w tym wątku spory, która trasa jest lepsza. Ciekaw jestem, czy pojawiły się jakieś nowe argumenty, spojrzenia na temat? Czy może ktoś, kto do tej pory jeździł zawsze jedną trasą spróbował drugą i mając porównanie może dodać swój punkt widzenia?

dajcie znać co myślicie.

dzięki!
M.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 08.07.2013 10:39

artur77 napisał(a):Dzięki za odpowiedzi,
Niekoniecznie musimy przez Pragę jechać, chcemy po prostu ominąć ostre zakręty, żona ma chorobę lokomocyjną. Rozpatrujemy różne warianty.
Zastanawiam się dlaczego z Wro aż przez Gliwice dalej do CZ? Chyba żeby właśnie ominąć te zakręty. Fajna opcja jest też jechać przez Brzeg i niedaleko Gorzyc przekroczyć granicę do CZ.

Wypadłem trochę z rytmu, ostatnie dwa lata tłukłem się autokarami do CRO i AL.
Jedziemy jeszcze z naszą spanielką)

chcac ominac pokrecone drogi tylko ciac przez Gliwice i prosto A1 do i przez Czechy,moze kilometrowo wiecje ale czasowo szybciej lub podobnie.my wlasnie w tamtym roku zmienilismy trase ze wzgledu na chorobe lokomocyjna corki i przeszlo gladko,a rok wczesniej jadac przez Raciborz z Opola zamiast w okolicach Wiednia po 6 godzinach jazdy bylismy dopiero w 1/3 trasy przez Czechy ,po 4 przebierankach i dziesiatkach zatrzyman bo ja mulilo :(
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 08.07.2013 17:33

artur77 napisał(a):Ludziska, proszę o pomoc)
Chcemy w tym roku zmienić trasę, dotychczas jeździliśmy dla nas najkrótszą trasą Wrocław - Kłodzko-Boboszów-Olomouc-Brno-Znojmo i dalej... :wink: Żeby uniknąć ostrych zakrętów w okolicach Kraliki, Cervena Voda w CZ myślimy żeby jechać tak: Wro-Szklarska- Jakuszyce- Praga-Humpolec-Znojmo. Nigdy nie jechałem swoim autem tą trasą i obawiam się trochę korków w okolicach Pragi, wyjeżdżamy w nocy z 18.07 na 19.07 najpierw na nocleg do Mónichkirchen w Austrii. Może ktoś z was zna lepsza opcję? Wyruszamy z Kalisza.

Nawet nie myśl o trasie przez Szklarską i Pragę bo się chłopie załamiesz jak tamtędy pojedziesz. Po pierwsze robisz koło, po drugie będziesz się wlókł najpierw do Szklarskiej potem stracisz kupę czasu i nerwów od granicy do ekspresówki Liberec - Praga a do tego zafundujesz sobie najgorszą autostradę w całych CZ czyli od Pragi w kierunku na Brno. I jak jeszcze chcesz z niej zjechać i jechać lokalnymi do Znojma to szkoda fatygi.
Przebij się tak jak inni Ci radzą z Kalisza jak najszybciej do naszej A4 Wrocław - Gliwice i dalej A1 do Czech. Unikniesz stresu, zmarnowanego czasu i kombinowania.

PS Napisz którędy dokładnie jechałeś po stronie czeskiej z Boboszowa bo ja jeździłem tamtędy ostatnie 6 lat i szczerze powiedziawszy kojarzę chyba jedynie ze 2 zakręty przez samym Rovensko.
nocad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nocad » 08.07.2013 20:37

cooleczka napisał(a):my startujemy z Ostrowa, tzn dopiero w sierpniu :)
najbardziej optymalna trasa dla naszego rejonu Polski to w tej chwili (dzięki autostradzie już od Oleśnicy) to ta przez Wrocław, Gliwice, Ołomuniec, Brno i dalej dalej jak piszą tu wszyscy :)
po co chcecie lecieć na Pragę? :)

praktycznie wyruszam z tego samego miejsca i wydaje mi się, że niepotrzebnie pchasz się na na A4 we Wrocławiu, nadkładasz ponad 100km a nie zyskasz za wiele prócz większego zużycia paliwa no i dodatkowo jest to płatny odcinek :x . Ja wlatuje na A4 dopiero w Strzelcach Opolskich ( Kępno > Kluczbork > Olesno > Strzelce). Wiadomo co autostrada to autostrada ale rożnie to bywa.

ps. my też startujemy w sierpniu :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.07.2013 20:46

nocad napisał(a): no i dodatkowo jest to płatny odcinek

No. Pewnie ze 3 zeta... :roll:
nocad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nocad » 08.07.2013 20:49

możliwe, nie sprawdzałem tego jeszcze :wink:

wychodzi, że 1km=10gr
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.07.2013 21:04

nocad napisał(a):
wychodzi, że 1km=10gr

Dokładnie, Wrocław - Krapkowice DK45 91 kilometrów 9,10zł :mrgreen:
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 09.07.2013 07:39

marciajn napisał(a):Drodzy Forumowicze!
Dopracowuję trasę powrotu z Cro do Poznania. Powrót z Hvaru, promem z Sucuraju do Drvenika i dalej przez Słowenię.
Zastanawiam się nad dalszą częścią - czy przez Graz i Wiedeń, dalej Czechy (Mikulov, Olomouc, Mohelnice) i Boboszów, Wrocław, Poznań? czy też trasą przez Niemcy?
W zeszłym roku wracałem też z Hvaru i wybrałem wersję 1, z noclegiem tranzytowym w Aspang Markt, ale teraz zastanawiam się, czy w tym roku nie jechać jednak przez Niemcy... Różnica w odległości wg Google to ok. 360 km, w czasie wychodzi, że przez Niemcy nieco dłużej...
Pamiętam w tym wątku spory, która trasa jest lepsza. Ciekaw jestem, czy pojawiły się jakieś nowe argumenty, spojrzenia na temat? Czy może ktoś, kto do tej pory jeździł zawsze jedną trasą spróbował drugą i mając porównanie może dodać swój punkt widzenia?

dajcie znać co myślicie.

dzięki!
M.

Witam kolegę z Poznania.

W ostatnich dwóch latach śmigałem z Poznania dwukrotnie do Cro i dwukrotnie wracałem innymi trasami.
Zawsze jechałem 'do' przez Boboszów i to był ostatni przejazd tą trasą. W tym roku prawdopodobnie skorzystam z trasy przez A4 - wygoda.

Jeśli chodzi o powrót to wyjazd przez Niemcy pewnie jest wygodniejszy, ale jeśli pamięć mnie nie myli po drodze masz płatne tunele w Austrii, no i stracisz na paliwie. Czasowo z tego co wiem (znajomi jeździli z Poznania przez Niemcy właśnie) - wygląda to bardzo podobnie jakbyś śmigał prosto do góry. Przelicz więc sobie czy Ci się opłaca. Moim zdaniem najlepiej jest śmigać na naszą A1 i potem na A4 w drodze powrotnej.
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 09.07.2013 20:43

arb napisał(a):W ostatnich dwóch latach śmigałem z Poznania dwukrotnie do Cro i dwukrotnie wracałem innymi trasami.
Zawsze jechałem 'do' przez Boboszów i to był ostatni przejazd tą trasą. W tym roku prawdopodobnie skorzystam z trasy przez A4 - wygoda.

arb, dzięki za odpowiedź! i to jeszcze kolega "zza miedzy" :D
Jak jechałem w zeszłym roku "do" przez Boboszów, to wszystko było OK. wyjechaliśmy z Poznania po 20 w sobotę i jechało się bardzo dobrze.
jednak powrót był już bardzo męczący - po tylu kilometrach na autostradzie ciężko jechać nagle 70-100 km/h i jeszcze uważać na fotoradary i miejscowości...

po Twoim wpisie, myślę, czy by nie jechać "do" przez Boboszów, a "z" przez A1 i A4.
bo jak rozumiem przewaga wersji przez autostradę polega na tym, że teoretycznie droga przez autostradę jest nieco mniej męcząca? (bo czasowo nic nie zyskuję, prawda?)
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 09.07.2013 21:44

Ja wprawdzie ze Szczecina ale nie wyobrażam sobie innej jazdy niż przez Niemcy. Cała trasa autostradą, szybko i sprawnie przez Graz –Regensburg-Lipsk pod Berlin. Jeżeli chodzi o opłaty to wygląda to następująco:
Austria winieta za 10 dni 8,30 euro, na drodze A9 dodatkowo 2 płatne odcinki w 2012 roku za 4,50 i 7,50 euro czyli razem 12 euro.
Słowenia winieta tygodniowa 15 euro lub miesięczna 30 euro.
:papa:
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 09.07.2013 22:05

danielZS napisał(a):Ja wprawdzie ze Szczecina ale nie wyobrażam sobie innej jazdy niż przez Niemcy. Cała trasa autostradą, szybko i sprawnie przez Graz –Regensburg-Lipsk pod Berlin. Jeżeli chodzi o opłaty to wygląda to następująco:
Austria winieta za 10 dni 8,30 euro, na drodze A9 dodatkowo 2 płatne odcinki w 2012 roku za 4,50 i 7,50 euro czyli razem 12 euro.
Słowenia winieta tygodniowa 15 euro lub miesięczna 30 euro.
:papa:

kolego śmigam tą samą trasą i zimą i latem, dużo wahadeł w Niemczech iw Austrii, ostatni raz jechałem tą trasą w lutym na narty :?: jak tam teraz do Grazu :?:
djzaq
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djzaq » 09.07.2013 22:32

Witam jadę dokładnie z Nowej Rudy na dwa auta na wyspę Ciovo może ktoś zasugerować czy np opłaca się ominąć autostrady w Czechach ? I jak wygląda sprawa z autostrada w Słowenii bo jeśli dobrze pamiętam to płaci się dość sporo a jedzie tylko 30 km zaraz po przekroczeniu granicy.Proszę was o rady :)
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 10.07.2013 07:28

marciajn napisał(a):
arb napisał(a):W ostatnich dwóch latach śmigałem z Poznania dwukrotnie do Cro i dwukrotnie wracałem innymi trasami.

arb, dzięki za odpowiedź! i to jeszcze kolega "zza miedzy" :D
Jak jechałem w zeszłym roku "do" przez Boboszów, to wszystko było OK. wyjechaliśmy z Poznania po 20 w sobotę i jechało się bardzo dobrze.
jednak powrót był już bardzo męczący - po tylu kilometrach na autostradzie ciężko jechać nagle 70-100 km/h i jeszcze uważać na fotoradary i miejscowości...

po Twoim wpisie, myślę, czy by nie jechać "do" przez Boboszów, a "z" przez A1 i A4.
bo jak rozumiem przewaga wersji przez autostradę polega na tym, że teoretycznie droga przez autostradę jest nieco mniej męcząca? (bo czasowo nic nie zyskuję, prawda?)

Myślę że czasowo jesteś w stanie być nieco szybciej (wszystko zależy od stylu jazdy, najlepiej to Ci wszystko napisze FUX :mrgreen: itd.). Ja ostatnio wlokłem się do Boboszowa za dwoma Czechami z łódkami na pakach i tak przeklinałem że powiedziałem sobie: dosyć (a co miał powiedzieć ten biedny Austriak w Porsche za mną? :)) Jeśli jednak wybierzesz drogę przez Boboszów polecam stanąć i zrobić odpoczynek za Niemczą na stacji BP (po lewej stronie na wylocie z miejscowości) - tam jest fajna restauracja i można dobrze zjeść (oczywiście to wszystko zależy od tego, kiedy ruszasz z Poznania). Ja zawsze tam staję na obiad (wyjeżdżam w niedzielę o 12.00 z Pozka). I obowiązkowo do Rawicza przez Gostyń a nie Leszno!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 10...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone