Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.06.2013 18:33

Ad.2 W Chorwacji jedź autostradami. Warto.
Ad.3 Nocleg zaplanuj w okolicach Jezior Plitwitckich w celu ich zwiedzenia. Warto.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2013 18:48

Na Makarską autostradami via Gorzyczki-Mszana-etc.-autostrady, jedzie sie około 12-14h
Wybór należy do Ciebie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.06.2013 22:11

jarekm84 napisał(a):Witam serdecznie,

niezwykle ciekawe i pomocne jest Wasze forum jeśli chodzi o informacje dotyczace Chorwacji.
Natknalem sie na ten wątek i postanowiłem spytać Was bardziej doświadczonych o parę spraw dotyczących dojazdu.

Jestem z okolic Opola.
Na cel podrozy obralem Riwierę Makarska.
Kraje tranzytowe CZ/A/SLO

Moje pytania do Was: (jadę po raz pierwszy)
1. Czy lepiej jechac przez CZ/A/SLO czy moze przez SK/H ? (stosunek ceny-winiety/jakość dróg/szybkość)
2. Wjezdzajac do Chorwacji radzicie jechać od granicy do miejscowosci docelowej autostradami, czy moze ktos probowal krajówkami (bez oplat)? Z jednej strony chęć uniknięcia kosztów z drugiej czy jest to na tyle uciążliwe że nie warto się męczyć i tłuc lokalnymi drogami krajowymi?
3. Odnośnie pkt 2go rozważam nocleg w okolicach J. Plitvickich przed dotarciem do celu, ewentualnie Wiedeń. Jedno z dwóch.

Prosze o odpowiedz, dziekuje z góry

Zależy gdzie "pod Opolem" startujesz. Jeśli chcesz Cz/A/Slo to albo A4 i A1 albo od Opola DK45 na Racibórz I Chałupki.
Można przez Cro jechać "starą drogą" czyli autostradą do Karlovaca a potem D1 na południe. Wtedy możesz jechać z noclegiem w okolicach Plitvic.W tym roku właśnie tak jadę.
jarekm84
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekm84 » 02.06.2013 10:03

Dzieki Panowie!

Trase poki co mam zaplanowana, dzieki temu forum, cenne rady dotyczace m.in objazdu autostrad w SLO na pewno wykorzystam :)

Wyczytałem jeszcze odnosnie przepisow ze:
Chorwacja-Zakaz jazdy w dzień (wiosna, lato, jesień) z włączonymi światłami mijania lub światłami do jazdy dziennej. Używanie świateł mijania obowiązkowe w nocy, a w dzień w przypadku złej widoczności. W zimie, w okresie od ostatniej niedzieli października do ostatniej niedzieli marca używanie świateł obowiązkowe przez 24h.

Czyli tylko CZ/A/SLO na swiatlach, Chorwacja juz pod rygorem mandatu bez?

A jak sie mają przepisy dotyczace wyposazenia auta, typu apteczki, kamizelki, zarówki zastepcze, bezpieczniki moze cos jeszcze wymagane?
Czytalem gdzies na forum ze w niektorych krajach (CZ/A/SLO/HR) podczas kontroli mozna za nie posiadanie wyposazenia nieobowiazkowego u nas w PL dostac mandat.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2013 10:05

dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.06.2013 10:15

jarekm84 napisał(a):Dzieki Panowie!

Trase poki co mam zaplanowana, dzieki temu forum, cenne rady dotyczace m.in objazdu autostrad w SLO na pewno wykorzystam :)

Chorwacja-Zakaz jazdy w dzień (wiosna, lato, jesień) z włączonymi światłami mijania lub światłami do jazdy dziennej. Używanie świateł mijania obowiązkowe w nocy, a w dzień w przypadku złej widoczności. W zimie, w okresie od ostatniej niedzieli października do ostatniej niedzieli marca używanie świateł obowiązkowe przez 24h.

Czyli tylko CZ/A/SLO na swiatlach, Chorwacja juz pod rygorem mandatu bez?

A jak sie mają przepisy dotyczace wyposazenia auta, typu apteczki, kamizelki, zarówki zastepcze, bezpieczniki moze cos jeszcze wymagane?
Czytalem gdzies na forum ze w niektorych krajach (CZ/A/SLO/HR) podczas kontroli mozna za nie posiadanie owyposazenia nieobowiazkowego u nas w PL dostac mandat.

A to czytal???
przepisy-drogowe-w-chorwacji-i-w-krajach-tranzytowych-t32883.html
Wszystko ladnie opisane.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2013 10:19

jarekm84 napisał(a):
Chorwacja-Zakaz jazdy w dzień (wiosna, lato, jesień) z włączonymi światłami mijania lub światłami do jazdy dziennej.

Możesz podać źródło?
domingos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domingos » 02.06.2013 10:51

Jest taki zakaz w Chorwacji ,ale policja nie zwraca na to uwagi ,zawsze jezdzę na dziennych i zero problemów a dwie kontrole miałem
dave.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.pl » 02.06.2013 11:05

jarekm84 napisał(a):Witam serdecznie,

niezwykle ciekawe i pomocne jest Wasze forum jeśli chodzi o informacje dotyczace Chorwacji.
Natknalem sie na ten wątek i postanowiłem spytać Was bardziej doświadczonych o parę spraw dotyczących dojazdu.

Jestem z okolic Opola.
Na cel podrozy obralem Riwierę Makarska.
Kraje tranzytowe CZ/A/SLO

Moje pytania do Was: (jadę po raz pierwszy)
1. Czy lepiej jechac przez CZ/A/SLO czy moze przez SK/H ? (stosunek ceny-winiety/jakość dróg/szybkość)
2. Wjezdzajac do Chorwacji radzicie jechać od granicy do miejscowosci docelowej autostradami, czy moze ktos probowal krajówkami (bez oplat)? Z jednej strony chęć uniknięcia kosztów z drugiej czy jest to na tyle uciążliwe że nie warto się męczyć i tłuc lokalnymi drogami krajowymi?
3. Odnośnie pkt 2go rozważam nocleg w okolicach J. Plitvickich przed dotarciem do celu, ewentualnie Wiedeń. Jedno z dwóch.

Prosze o odpowiedz, dziekuje z góry

W sumie już Janusz ci odpowiedział, ale dodam tylko jedno odnośnie pkt.2:
Nie wyobrażam sobie podróży przez Chorwację na Riwierę Makarską poza autostradami, to jest 500km do przejechania więc tylko i wyłącznie autostrada :!:
No chyba, że masz naprawdę dużo czasu na podróż i podziwianie widoków po drodze jadąc wzdłuż wybrzeża :P
Jeśli wybierzesz autostradę, to proponuję za bramki płacić kartą - szybciej i bez kolejek :P
Pozdrawiam Serdecznie!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2013 11:12

domingos napisał(a):policja nie zwraca na to uwagi

Dokładnie tak jest...mam wrażenie, że Policja w Chorwacji reaguje tylko w przypadku rażącego przekroczenia prędkości jeżeli chodzi o Polaków...
A zakaz widnieje nawet na wikipedii...
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat ... y_dziennej
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2013 11:22

Wiki traktuję jako podpórkę, ale nie wykładnię przepisów...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2013 11:27

FUX napisał(a):Wiki traktuję jako podpórkę, ale nie wykładnię przepisów...

Ja też ale źródła prawa nie mogę znaleźć...
jarekm84
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekm84 » 02.06.2013 12:00

FUX napisał(a):
jarekm84 napisał(a):
Chorwacja-Zakaz jazdy w dzień (wiosna, lato, jesień) z włączonymi światłami mijania lub światłami do jazdy dziennej.

Możesz podać źródło?

Tak, tutaj, str. nr 5 => http://orka.sejm.gov.pl/wydbas.nsf/0/59 ... 012_84.pdf
lub czytelniej => http://www.pzmtravel.com.pl/pzminfo/jaz ... h,276.html

Do jazdy samochodem osobowym w ciągu dnia mogą służyć światła mijania lub światła do jazdy dziennej, w które od dnia 7 lutego 2011 r. zgodnie z dyrektywą Komisji 2008/89/WE mają być wyposażane nowe modele pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony sprzedawane na terytorium Unii Europejskiej. W UE, a także w państwach całego kontynentu europejskiego, przepisy w zakresie używania świateł innych niż światła mijania podczas jazdy samochodem osobowym w dzień są niejednolite. Nakaz całodobowego włączania świateł mijania lub świateł do jazdy dziennej przez cały rok obowiązuje przede wszystkim w krajach skandynawskich – Dania, Finlandia, Islandia, Norwegia, Szwecja (państwa te były pionierami we wdrażaniu przepisów o całorocznej jeździe z włączonymi światłami) oraz w Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Czarnogórze, Czechach, Estonii, Litwie, Łotwie, Macedonii, Polsce, Serbii i Słowacji. Część państw – Rosja, Rumunia, Słowenia, Węgry i Włochy – stosuje przepisy o obowiązku używania świateł mijania lub świateł dziennych tylko poza terenem zabudowanym. Brak obowiązku jazdy w dzień z włączonymi światłami mijania lub światłami do jazdy dziennej odnotowujemy w Austrii, Hiszpanii, Holandii, Irlandii, Luksemburgu, Malcie, Niemczech, Portugalii, Wielkiej Brytanii. W Chorwacji i Grecji przepisy zakazują używania świateł w ciągu dnia. W Albanii używanie w ciągu dnia świateł mijania lub świateł do jazdy dziennej jest obowiązkowe tylko w tunelach lub w przypadku ograniczenia widoczności spowodowanej warunkami atmosferycznymi. We Francji i Szwajcarii przepisy nie nakazują, lecz tylko zalecają kierowcom całodobowe włączenie świateł mijania lub świateł do jazdy dziennej podczas jazdy przez cały rok.

Czyli co kraj to obyczaj.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2013 12:12

Z mocy dyrektywy i obowiązujących przepisów, nie mam możliwości wyłączenia tychże świateł w swoim samochodzie.
Znaczy, do cro nie mam po co jechać...
przemas791
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemas791 » 24.06.2013 16:09

Witam,
Wybieram sie na Riwierę Makarską z WROCŁAWIA 29.06.2013r. ok. godz. 11.00
Planuję jechać
WRO-KŁODZKO-BOBOSZÓW-OŁOMUC-WIEDEŃ-GRAZ...BRELA
chce ominąc SLO
Mam pytanie:
W zw. z tym, że jadę z 2,5 latkiem planuje nocleg w okolicach Graz-u, może ktoś podpowie/doradzi jakiś sympatyczny Hotel/Motel na trasie.
A możę ktoś jedzie w tym czasie to zapraszam do kontaktu
e-mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 24.06.2013 20:30 przez przemas791, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 99
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone