Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.04.2013 20:44

Na przejściu w Macelj planuję byś w okolicach godziny 15, więc raczej już po "porannym szczytowaniu" :mrgreen:
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 10.04.2013 20:43

A ja powinienem być na tym przejściu ok 19-20.

Rano wyjeżdżam z Wrocławia, po drodze ponowne zwiedzanie Wiednia i dojazd do noclegu w Krapinie. Jak będzie dobra pogoda i wcześniej wyjedziemy z Wiednia, to chciałbym przejechać przez Austrię "na skróty" czyli od Ilz na południe do Mureck.

Później gdzieś w Srimie nocleg od niedzieli do soboty i powrót. W drodze powrotnej nocleg w Mikulovie lub w Bratysławie.
Ostatnio edytowano 22.10.2013 13:14 przez gigant87, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.04.2013 20:49

gigant87 napisał(a):A ja powinienem być na tym przejściu ok 19-20.

Rano wyjeżdżam z Wrocławia, po drodze ponowne zwiedzanie Wiednia i dojazd do noclegu w Krapinie. Jak będzie dobra pogoda i wcześniej wyjedziemy z Wiednia, to chciałbym przejechać przez Austrię "na skróty" czyli od Ilz na południe do Mureck.

Później gdzieś w Srimie nocleg od niedzieli do soboty i powrót. W drodze powrotnej nocleg w Mikulovie lub w Bratysławie.

No i?
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 11.04.2013 19:01

FUX napisał(a):
gigant87 napisał(a):A ja powinienem być na tym przejściu ok 19-20.

No i?

No i taki ma plan kolega gigant87 na urlop, wnioskuję że noclegi będzie sprawdzał w tych miejscowościach i zapewne powie po powrocie czy warto tam nocować no i jaką trasę obrał :D :mrgreen:
domingos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domingos » 29.05.2013 09:21

Podepnę się pod temat :)
Jedziemy na dwa samochody 19 czerwiec ok 6-7 rano ,ja z Wrocławia a kolega z Łodzi
Chcielibyśmy się spotkać gdzieś przed granicą Polski z Czechami i teraz pytanie do znawców poludniowych tras jakie przejście graniczne wybrać ? Cieszyn,Chalupki ,Głubczyce czy moze coś innego ??
Zależy nam na szybkiej trasie do Olomouca
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 29.05.2013 09:45

A może A1 przez Świerklany i Gorzyczki ?
fic
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fic » 29.05.2013 09:52

witam,
jadę do Chorwacji z Nowej Soli i chciałbym się dowiedzieć nt. jakości ekspresówki/autostrady na trasie Liberec - Praga - Brno.
domingos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domingos » 29.05.2013 09:57

Dzięki Arek za alternatywę ,chciałbym jak najwiecej autostrad ,zależy mi na czasie
Korzystam z viamichelin ale czy tam są wszystkie uaktualnienia oddawanych odcinków autostrad ? tego nie wiem :( ,dlatego pytam południowców :)
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 29.05.2013 10:34

domingos napisał(a):Dzięki Arek za alternatywę

Nie ma za co :D

domingos napisał(a): chciałbym jak najwiecej autostrad ,zależy mi na czasie
Korzystam z viamichelin ale czy tam są wszystkie uaktualnienia oddawanych odcinków autostrad ? tego nie wiem :( ,dlatego pytam południowców :)

Dlatego właśnie podpowiadam Ci Gorzyczki. Z Wrocławia jedziesz autostradą A4, potem zjazd na A1 którą dojedziesz do granicy z Czechami (nie licząc drobnego incydentu z pewnym mostem po drodze :D ). Po co się pchać przez Chałupki?
Użytkownik usunięty
Re: Wydzilone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2013 11:13

Gochna napisał(a):Przy takiej trasie 100, czy nawet 200 km nie robi różnicy.

Dokładnie...o tym już pisałem ale "znafcy" forumowi wiedzą swoje i na siłę będą przekonywać Cię do swojego punktu widzenia :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.05.2013 11:23

arek_sosnowiec napisał(a):A może A1 przez Świerklany i Gorzyczki ?

No i kolega z Łodzi też może wybrać A1 (od Pyrzowic), więc łatwiej będzie się znaleźć.
Ja brałbym jeszcze pod uwagę trasę A4 - Krapkowice - Racibórz - Chałupki D1. Czasowo tak samo jak A1 a jednak bliżej i praktycznie bez miast po drodze.
domingos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domingos » 29.05.2013 11:53

Miałeś na myśli Przyszowice ? czy Pyrzowice ? Kolega mógłby jechać A4 i zjazd na A1 na Świerklany
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 29.05.2013 11:59

fic napisał(a):witam,
jadę do Chorwacji z Nowej Soli i chciałbym się dowiedzieć nt. jakości ekspresówki/autostrady na trasie Liberec - Praga - Brno.

O ile należę do tych osób którym nie przeszkadzają płyty na odcinku Ostrava - Brno, o tyle na odcinku Brno - Praga dla mnie były już uciążliwe. Ponadto ktoś tu na forum wspominał, że na tym odcinku zaczynają się jakieś remonty.

domingos napisał(a):Miałeś na myśli Przyszowice ? czy Pyrzowice ? Kolega mógłby jechać A4 i zjazd na A1 na Świerklany

Zapewne chodzi o trasę Łódź - gierkówką na Katowice i za Siewierzem zjazd na S1 do Pyrzowic (lotnisko) a potem na A1 i do granicy PL/CZ.
Ostatnio edytowano 29.05.2013 12:03 przez arek_sosnowiec, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.05.2013 12:02

domingos napisał(a):Miałeś na myśli Przyszowice ? czy Pyrzowice ? Kolega mógłby jechać A4 i zjazd na A1 na Świerklany

Pisałem o Twoim koledze z Łodzi, zapewne pojedzie "gierkówką" i najlepsza opcja jazdy na Czechy to za Siewierzem na S1 w kier. Pyrzowice (lotnisko), tam na A1 i nią już w kierunku Czech o tak:
http://goo.gl/maps/vhBWf
A Ty z Wrocławia tak:
http://goo.gl/maps/BoVrq
Masz tam dwie opcje A4 -A1 -D1, lub Krapkowice - Racibórz -Chałupki
jarekm84
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekm84 » 01.06.2013 16:17

Witam serdecznie,

niezwykle ciekawe i pomocne jest Wasze forum jeśli chodzi o informacje dotyczace Chorwacji.
Natknalem sie na ten wątek i postanowiłem spytać Was bardziej doświadczonych o parę spraw dotyczących dojazdu.

Jestem z okolic Opola.
Na cel podrozy obralem Riwierę Makarska.
Kraje tranzytowe CZ/A/SLO

Moje pytania do Was: (jadę po raz pierwszy)
1. Czy lepiej jechac przez CZ/A/SLO czy moze przez SK/H ? (stosunek ceny-winiety/jakość dróg/szybkość)
2. Wjezdzajac do Chorwacji radzicie jechać od granicy do miejscowosci docelowej autostradami, czy moze ktos probowal krajówkami (bez oplat)? Z jednej strony chęć uniknięcia kosztów z drugiej czy jest to na tyle uciążliwe że nie warto się męczyć i tłuc lokalnymi drogami krajowymi?
3. Odnośnie pkt 2go rozważam nocleg w okolicach J. Plitvickich przed dotarciem do celu, ewentualnie Wiedeń. Jedno z dwóch.

Prosze o odpowiedz, dziekuje z góry
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 98
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone