Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran
Re: Wydzilone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.03.2013 14:54

Darmowy internet na autostradach w Austrii.

http://www.asfinag.at/unterwegs/hot-spots
Gochna
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gochna » 07.04.2013 19:47

Przeczytałam ten wątek prawie od początku.
Wsadzę kij w mrowisko.
Z Jarocina (80 km na południowy wschód od Poznania)

Trasa: Wrocław - Cieszyn - Żylina - Bratysława - Gyor (Węgry) - BALATOOON (M7) - Letenye (Hrvatska) i dalej A1 aż do ostatniego zjazdu, w ubiegłym roku Vrgorac (piękna dolina Neretwy) i dalej Podaca.
Wyjazd wieczorem, nad Balatonem śniadanko w Siofok, potem trawka, szuwarki i dwie noce w którejś z tych małych, uroczych miejscowości, im bardziej na południe Balatonu tym ładniej.

W tym roku zamiast Balatonu z Bratysławy do Budapesztu, potem M6 do Mohacza - Osijek (tu gdzieś jeden nocleg)- i dalej Sarajewo (drugi nocleg) i potem przez Kanion Pivy (Czarnogóra) i Niksić (Monaster Ostrog, rzymskie akwedukty) do Dubrownika.
Powrót też z noclegiem. :D

1. Przy takiej trasie 100, czy nawet 200 km nie robi różnicy.
2. Ludzie mam wrażenie, (nie, mam pewność), że jedziecie na wyścigi, a nie wakacje, życie wam ucieknie, jak tak będziecie pędzić.
3. Dobre drogi są ważne, koszty też, ale co zobaczę na własne oczy - bezcenne, tego nikt mi nigdy nie zabierze.
4. Navi super rzecz, ale nie zwalnia nas z myślenia. Atlas na kolanach zawsze, a potem jeszcze ze dwa przewodniki.

Jadę pod koniec lipca, już się nie mogę doczekać, od razu cieplej mi się robi :D :D :D
Pozdrawiam
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 07.04.2013 20:05

Gochna napisał(a):2. Ludzie mam wrażenie, (nie, mam pewność), że jedziecie na wyścigi, a nie wakacje, życie wam ucieknie, jak tak będziecie pędzić......

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie dostanie 3 tygodni urlopu to problem i muszę się o to prosić, dlatego jak już się wyproszę to najpierw mam 14 dni w Cro i zależy mi na jak najszybszym dojeździe na miejsce, ale na wyścigi nie jeżdżę, fakt w drodze do Cro staram się jak najszybciej dojechać i z reguły w tamtą stronę poza musowym noclegiem to nie zwiedzamy, całą to przyjemność zostawiamy sobie na powrót żeby jak najdłużej przeciągnąć powrót do domu w ten sposób zaliczyłem Plitwickie, Ga-Pa, Salzburg, Norymbergę, Wiedeń, widokową trasą Grossglockner, jeszcze korci mnie Szwajcaria ale to nie w tym roku bo na 2013 już mamy plany na droge powrtoną czyli nocleg w Obersalzbergu lub Berchtesgaden i zaliczenie Herbaciarni na Kehlsteinie , potem jezioro Königssee i zapewne kolejny nocleg w Bawarii, bo jeszcze mi chodzi po głowie jezioro Toplitz i nie wiem czy stamtąd nie pojedziemy zamiast do domu do Pragi, bo już tam nie byliśmy ze 4 lata kolejny nocleg i następnego zjazd na chatę.

Więc Gochna kija w mrowisko nie wsadziłaś, każdy zwiedza i jakoś sobie planuje to wszystko, jak mu pasuje, aby maksymalnie urlop wykorzystać, tu mało kto urządza sobie wyścigi, ale też nie wszyscy zwiedzają w drodze do Cro.
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 07.04.2013 20:56

Wszyscy piszą tylko jak ominąć płatną autostradę w Słowenii, a czy ktoś mógłby się podzielić wrażeniami z przejazdu właśnie tą autostradą? Na odcinku granicy z Austrią do Ptuj? Niby ok 50km, ale wolę to przejechać w 25 minut, niż 50. :)
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 07.04.2013 21:02

Autostrada jak autostrada. Jedzie się szybko i wygodnie. No chyba że w weekend w sezonie. Wtedy stoisz bo często się korkuje.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.04.2013 21:16

barti75 napisał(a):
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie dostanie 3 tygodni urlopu to problem i muszę się o to prosić,

Ja mam problem zeby dostac wiecej niz ustawowe 2 tygodnie :(
Makar.....
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Makar..... » 07.04.2013 21:17

arek_sosnowiec napisał(a):Autostrada jak autostrada. Jedzie się szybko i wygodnie. No chyba że w weekend w sezonie. Wtedy stoisz bo często się korkuje.

A wtedy gigant87 - 25 min. może zamienić się w 1,5 godz.

pzdrv,
owoc81
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) owoc81 » 07.04.2013 21:21

Ja jechałem autostradą przez Słowenię (do Chorwacji)w czerwcu i wrześniu z reguły w godzinach porannych koło 7-8 rano więc było luźno, szybko i bezproblemowo. Powroty w tych samych miesiącach w godzinach popołudniowych koło 14-15, tak samo luźno. Oszczędnośc czasu jakaś jest, z drugiej strony jadąc 15h te 25 minut dłużej nie robi chyba, aż takiej różnicy, a kasę za DROGĄ winietę można przeznaczyc na wakacyjne uciechy. W tym roku będę pierwszy raz omijał autostradę to na własnej skórzę przekonam się czy warto. ;-) Pozdr
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.04.2013 21:25

owoc81 napisał(a):Ja jechałem autostradą przez Słowenię (do Chorwacji)w czerwcu i wrześniu z reguły w godzinach porannych koło 7-8 rano więc było luźno, szybko i bezproblemowo. Powroty w tych samych miesiącach w godzinach popołudniowych koło 14-15, tak samo luźno. Oszczędnośc czasu jakaś jest, z drugiej strony jadąc 15h te 25 minut dłużej nie robi chyba, aż takiej różnicy, a kasę za DROGĄ winietę można przeznaczyc na wakacyjne uciechy. W tym roku będę pierwszy raz omijał autostradę to na własnej skórzę przekonam się czy warto. ;-) Pozdr

Oszczednosc czasu jest, ale z drugiej strony 15 euro za 25 minut to troche drogo :wink: :D
arek_sosnowiec
Cromaniak
Re: Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 08.04.2013 08:08

Tym bardziej, że objazdem nie jedzie się źle. Jedyny minus to kilka km zaraz za przejściem granicznym A/SLO (kilka dziur i serpentynki). Ale później już zero problemów. Jadąc pierwszy raz do Chorwacji skorzystałem z objazdu. Za drugim razem chciałem być wygodny (początek lipca ok. godziny 8 rano) i załapałem się na postój w korku (później doczytałem że tak jest zawsze w weekendy w lipcu i sierpniu). Po postoju prawie godzinę odpuściłem i zjechałem na zwykłą drogę do przejścia granicznego w Ormoż (o ile tak się to piszę). Dużo więc zależy od terminu w którym jedziesz. Wg mnie nie warto (poczytaj opis objazdu wg mojego przedmówcy - dids76 i dojedziesz jak po sznurku).
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 08.04.2013 20:05

Dziękuję.
W 2011 jechałem właśnie objazdem przez Mureck, Lenart, Ptuj.
Teraz zastanawiam się, czy nie jechać autostradą.

Ten objazd jakoś szczególnie mi nie przypasował, dlatego pytam o wrażenia z autostrady.
Wtedy jechałem w ostatni weekend lipca, teraz w przedostatni weekend czerwca jadę do Chorwacji, a w ostatni wracam.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.04.2013 20:17

Też jadę w przedostatni weekend czerwca (wyjazd 22 rano), chcę jak co roku jechać objazdem. Zastanawiam się jeszcze czy w Ptuj nie skręcić na Omrož. Wszystko będzie zależało od ruch na trasie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.04.2013 20:20

Jeszcze nigdy nie jechałem objazdem, jednakże my nigdy nie jeździmy w sobotę.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.04.2013 20:24

FUX napisał(a):Jeszcze nigdy nie jechałem objazdem, jednakże my nigdy nie jeździmy w sobotę.

Ja zawsze jeździłem z soboty na niedzielę w nocy, w tym roku też apartamenty mam od niedzieli i miałem na noc jechać. Ale zachciało mi się pozwiedzać po drodze i jadę z noclegiem, wyszło na to że startuje z domu w sobotę rano. Po prostu trochę przekombinowałem :mrgreen:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.04.2013 20:34

Empirycznie mogę napisać, że daaawno temu, bez autostrady jeszcze wykonanej, przez Maribor na strzał przejeżdżało sie nawet w sobotnie południe, czego już o poranku powiedzieć nijak nie można było... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 97
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone