Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mosqito
Cromaniak
Re: Wydzilone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 10.02.2013 22:10

Winieta SLO 15EUR/tydz lub 30EUR/mies.
Norbert, musisz sobie odpowiedzieć najpierw na parę pytań:
- Jedziecie tylko dorośli czy dzieciaki też ?
- Ilu będzie kierowców ?
- Czy a jeśli tak to gdzie będziecie nocować po drodze ?
- Wyjeżdżacie na noc czy stratujecie rano ?
I do tego dobierasz co dla Ciebie w danej sytuacji jest priorytetem w sensie wyboru trasy: trasa jak najszybsza (czyli max po autostradach - wtedy ciut dalej, ciut drożej ale najszybciej) czy też trasa wolniejsza ale za to tańsza. Wtedy nam też będzie Ci łatwiej coś doradzić.
Ja ze swej strony mogę Ci tylko napisać że często bywa tak że to co na mapie wygląda na trasę najkrótszą rzadko jest jednocześnie trasą którą najszybciej pokonasz.
Ze względu na to skąd startujesz (oprócz tras przez Boboszów, Racibórz albo A4-A1-Gorzyczki podawanych C wcześniej) ja bym jeszcze rozważył wbicie się na A4 i albo:
- przez Zgorzelec - Liberec - Pragę do Brna,
- albo przez Niemcy i Passau do Grazu
- albo mix powyższych czyli przez Pragę i Pilzno do Passau na Graz.
norbert_p
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 11.02.2013 08:45

Mosqito, masz rację. Będę wyjeżdżał w sobotę po południu (myślę, że koło 15-16). Rezerwację mam od niedzieli od 14-ej. Jadę z żoną i 4-latkiem. Za dnia czyli obliczyłem, że po Polsce i Czechach kierować będzie moja żona. Noc należy do mnie. Oczywiście i za dnia i w nocy będą postoje ze względu na różne potrzeby nasze i syna. Nie planujemy spać po drodze w jakimś hotelu itp (raczej w samochodzie podczas drogi). Zależy nam, aby szybko i sprawnie dojechać, a nie błądzić po jakiś obcych małych wioseczkach (liczę na nieomylność navi...). Mapy tradycyjne oczywiście również będą (każdego kraju z osobna). Jeśli jednak przeliczymy się to zaliczymy jakiś nocleg po drodze (wolelibyśmy nie - kolega od lat tak jeździ jako jedyny kierowca i daje radę... No, ale to kolega, nie ja). Ja preferuję autostrady, ale naczytałem się co do tej Słoweńskiej, że strasznie krótka a droga więc stąd moje pytania co do jej ominięcia. Nie chcę znowu kierować się na Niemcy i robić dodatkowe kilkaset km, bo to autostrady...
Co do granicy w Polsce to na razie propozycja. Poza tym żona dobrze zna tą trasę (na Boboszów) więc będzie może jej trochę łatwiej. Rozważam również inne możliwości przekroczenia granicy polskiej, ale akurat ta mnie najmniej martwi...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.02.2013 08:56

norbert_p napisał(a):Ja preferuję autostrady, ale naczytałem się co do tej Słoweńskiej, że strasznie krótka a droga więc stąd moje pytania co do jej ominięcia.

Jak ją ominąc czytaj w FAQ >>> objazd-platnych-autostrad-w-slowenii-t28771.html
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 12.02.2013 19:11

norbert_p napisał(a):... Będę wyjeżdżał w sobotę po południu (myślę, że koło 15-16). Rezerwację mam od niedzieli od 14-ej. Jadę z żoną i 4-latkiem.... Za dnia ...kierować będzie moja żona. Noc należy do mnie. Oczywiście i za dnia i w nocy będą postoje ze względu na różne potrzeby nasze i syna. Nie planujemy spać po drodze w jakimś hotelu itp (raczej w samochodzie podczas drogi). Zależy nam, aby szybko i sprawnie dojechać, a nie błądzić po jakiś obcych małych wioseczkach (liczę na nieomylność navi...). Co do granicy w Polsce to na razie propozycja. Poza tym żona dobrze zna tą trasę (na Boboszów) więc będzie może jej trochę łatwiej. Rozważam również inne możliwości przekroczenia granicy polskiej, ale akurat ta mnie najmniej martwi...

Cześć, po tym co napisałeś ja bym Ci dał pod rozwagę taki układ: wyjechać w sobotę rano (max. 8-9), trasa taka jaka Ci proponowali koledzy albo ewentualnie przez Boboszów jak napisałeś (chociaż ja jeździłem tamtędy przez 6 lat i po ostatnim kiedy się bujałem z Wrocławia do Ołomuńca przez Boboszów ponad 4 godz. powiedziałem NEVER MORE), objazd autostrady w Słowenii (Mureck - Lenart - Ptuj) wjazd do CRO - Zagreb i w Karlovacu zjazd z Autostrady na starą DK1 i dojazd do Slunj Rastoke. Tam jest dużo kwater i dużo ludzi tam nocuje tranzytowo za około 10EUR/os. Zobacz zdjęcia w necie - jest tam bardzo malowniczo. Wyśpicie się (dziecko również) w normalnym łóżku i rano po śniadaniu wyruszycie do Orebica - albo cały czas lądem albo autostradą do Ploce, dalej prom do Trpanja i zostaje Ci kilkanaście kilometrów.
Kiedyś ciąłem na maxa ale teraz wolę dla komfortu i w nocy i w dzień po te 20-30 EUR odżałować i spać po drodze. Ale to będzie Twoja decyzja. Powodzenia !
Ostatnio edytowano 13.01.2014 00:14 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.02.2013 19:21

W Rastoke jest jeden minus.
Dużo ludzi jedzie rano do Plitvic i robi się tęgi korek.
W zeszłym roku objeżdżałem przez góry po lastriku.
Plus taki, że fajne rejony zobaczyłem...
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 12.02.2013 19:39

Z mapy widzę że odbijasz w Grabovcu na wschód DK217 następnie 504 i na starą DK1 wyjeżdżasz daleko za Plitvickimi a na autostradę wbijasz w okolicach Gospicia. Można też nocować gdzieś bliżej Karlovaca ale nie znam bazy to nie pisałem
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.02.2013 22:10

W tym roku pierwszy raz jadę z noclegiem i zaplanowałem go sobie już za Plitvicami w Korenicy, żeby właśnie się nie natknąć na wzmożony ruch przy samych Plitvicach
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 12.02.2013 22:23

dids76 napisał(a):W tym roku pierwszy raz jadę z noclegiem i zaplanowałem go sobie już za Plitvicami w Korenicy, żeby właśnie się nie natknąć na wzmożony ruch przy samych Plitvicach

To przystanek w drodze do. W powrotną nadal bez?
Ja w powrotną mam zaklepany w AU. 25e/osoba. W pierwszą jeszcze rozważam czy brać i jak tak, to gdzie.
Pozdrav
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.02.2013 22:26

Powrotna bez noclegu, dam radę. W razie czego żona pojedzie ;)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 12.02.2013 22:45

Bój się boga :wink:
Cipcia wampira
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cipcia wampira » 13.02.2013 15:12

najlepiej jest wyjeżdżać w niedzielę z wieczora...wtedy jest najmniejszy ruch na drogach...ponad 1 tyś km można spokojnie przejechać bez marnowania czasu na drogie hotele....wypróbowane to już zostało wielokrotnie przeze mnie
piotrus666
Globtroter
Zachodnia Polska - Hvar przez Drvenik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus666 » 15.02.2013 16:51

Witam. Interesuje mnie trasa z zachodniej Polski na Hvar. Wg navigatorów online trasa zalecana przebiga następująco:
Głubczyce/Krnov (wjazd do Czech) - Olomouc - Hranićany/Reinthal (wjazd do Austrii) - Groißenbrunn/Petržalka (wjazd na Słowację) - Rusovce/Mosonmagyaróvár (wjazd na Węgry) - Győr - Székesfehérvár - Szekszárd - Udvar (wjazd do Chrowacji) - Bosanski Šamac (wjazd do Bośni i Hercegowiny) - Crveni Grm (wjazd do Chorwcji) - Drvenik (przeprawa promowa) - Hvar
na pewno będę porównywał z innymi trasami i przejrzę też pod tym kątem inne navigatory online, ale może ktoś doradzi. jedziemy w dwóch kierowców, bez dzieci. celem jest w miarę szybkie dotarcie na miejsce, ale jeśli po drodze znajdzie się jakaś 'atrakcja nie do ominięcia' nie ma problemu z lekką modyfikacją trasy... no i zależy nam też żeby trasa była w miarę ekonomiczna - tu nam wychodzi 1550 km (w tym 320 km do granicy polsko-czeskiej)
klopot
Cromaniak
Re: Zachodnia Polska - Hvar przez Drvenik

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 15.02.2013 16:59

piotrus666
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus666 » 28.02.2013 13:20

a ktoś robił obliczenia, ile kosztuje droga autem (dieslem) w jedną stronę?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.02.2013 13:27

piotrus666 napisał(a):a ktoś robił obliczenia, ile kosztuje droga autem (dieslem) w jedną stronę?

Obliczenia możesz sobie zrobić sam:
policz-zanim-pojedziesz-t36745.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 96
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone