Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran
Re: Wydzilone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.02.2013 11:49

W Czechach zaiste na fuxostradzie trudno się zgubić.
Niemcy nie dla każdego z zachodniej Polski są ok.
Wrocław i okolice bezsens.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2013 11:52

FUX napisał(a):Wrocław i okolice bezsens.

Tylko, że z Wrocławia jest inny dojazd, prosto na Brno...ode mnie, jadąc przez Czechy to jechać na Zawidów !
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.02.2013 12:15

Można, tylko skoro nie chce się telepać po wioseczkach, wsiach, ciągłych liniach, górkach, serpentynkach, zakrętach-wybieram A4 i A1.
Kilometrów 110 więcej, ale warto...
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 05.02.2013 13:20

alessandro1977 napisał(a):Problem w tym, że nie...któregoś razu ostatnio byłem pewny, że już jest ale nie...chciałem ominąć przez to górki i pojechałem dalej co było błędem bo nieźle się nakręciłem a Hołek wariował...
Niestety, jak chcesz tędy jechać to jesteś skazany na te górki...jeżeli te górki będzie można ominąć to może i ja polubię te drogę !

Szkoda, tym bardziej że na filmiku widać że jest w zasadzie gotowa, nawet oznakowanie wymalowane. Myślę, że albo jest jeszcze nie gotowy WD zaraz przy granicy polsko czeskiej widoczny w min 1.34 filmu, albo umowa zakłada że muszą oddać całość, tzn wraz z mostem na Nysie Łużyckiej na granicy z Niemcami - ale to byłoby dziwne bo część już jest oddana do ruchu, a zablokowana jest tylko ostatnia część wiodąca do granicy z Czechami.

Nawiasem mówiąc i tak droga przez tamten fyrtel jest najszybszym połączeniem Poznania z Pragą (wyłączając autostradę przez Berlin i Drezno). A od końca czerwca będzie jeszcze lepiej jak oddadzą S3 od węzła Jordanowo na A2 do Sulechowa, tę drogę z Sieniawki do Hradka a Czesi swój odcinek obwodnicy z Hradka do Bilego Kostela.

Wtedy będzie ganz pomada: A2 - Wezeł Jordanowo - S3 - Nowa Sól - DK297 - Węzeł Bolesławiec -A4 - Węzeł Zgorzelec - DK352 - DK354 Sieniawka - Transgraniczna - Hradek nad Nissou - I/35 - Bily Kostel - R35 - Liberec - R10 - Praga.

Poza odcinkiem N.Sól - Bolesławiec i Zgorzelec - Hradek cały czas drogi szybkiego ruchu.
Ostatnio edytowano 13.01.2014 00:13 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.02.2013 13:30

alessandro1977 napisał(a):
Bocian napisał(a):Jeśli kogoś "przeraża" czeska droga, być może gubi się jeśli co 300m nie ma drogowskazu, to będzie szukał dróg prostszych z częstym oznakowaniem.

Nie słuchaj bzdur Sławek
Czasami jest też tak, że Ci, którzy tak krytykują, byli zachwyceni wręcz niemieckimi drogami bo na zadupiu gdzie mieszkają takich nie widzieli :lol:
W Czechach może się i gubię czasami ale przynajmniej w Niemczech, Austrii, Słowenii i Chorwacji już nie potrzebuję nawigacji jak co niektórzy :oczko_usmiech:
Niektórzy też potrafią dzwonić co chwilę aby ich poprowadzić przez Wrocław bo im nawet nawigacja nie pomaga :lol:
Pozdrawiam :)

Nie wiem czemu odebrałeś to do siebie i kogo miałbym słuchać? :) Jest taki rodzaj kierowców, którzy jeżdżą bo muszą albo też tacy którzy jeżdżą i sprawia im to przyjemność. Mnie się podoba Cro także z tego powodu, że ja bardzo lubię jeździć, oprócz zmęczenia , czerpie z tego przyjemność, widzę także to co jest po bokach drogi a znam takich którzy tego nie widzą. Ja mam nawigację dopiero od dwóch lat, bo mam ją w samochodzie, wcześniej, czyli 11 razy byłem z atlasem i jakoś dało radę...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2013 14:44

Bocian napisał(a):Nie wiem czemu odebrałeś to do siebie i kogo miałbym słuchać?

Jeżeli się mylę to zwracam honor :oops:
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2013 14:47

Mosqito napisał(a):
Szkoda...

Tak, oznakowanie jest ale droga jest w dalszym ciągu zamknięta z tego co mi wiadomo...taka informacje uzyskałem wczoraj od kumpla z Bogatyni...jeżeli jednak jest inaczej to dam Ci znać...
Koło Bolesławca, jakiś czas temu też był gotowy odcinek A4 do Zgorzelca ale mimo to oddali go do użytku dopiero pół roku później bo mieli swoje wewnętrzne problemy....
norbert_p
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 10.02.2013 10:18

Moja pierwsza trasa z Lubina do Orebić. Możecie ją poprawić w razie czego i wskazać, gdzie mogę liczyć się z dodatkowymi opłatami poza winietkami?

POLSKA:
Lubin - Legnica - Wrocław - Ząbkowice Śląskie - Kłodzko - Bystrzyca Kłodzka - Boboszów (209km, 2h 55min)

CZECHY:
Boboszów - Olomouc - Prostejov - Brno - Mikulov (202km, 2h 23min)

AUSTRIA:
Mikulov - Wiedeń - Graz - Spielfeld (314km, 3h 1min)

SŁOWENIA:
Spielfeld - Maribor - Ptuj - Zgornje Gruskovje (71,3km 1h 1min) - tutaj chciałbym ominąć te drogi, które są "mocno" płatne

CHORWACJA:
Zgornje Gruskovje - Zagrzeb - Karlovac - Ogulin - Otocac - Zadar - Orebic (690km, 7h 46min).

Plan opracowany z map google. Oczywiście, jak wspomniałem, jest to plan nr 1 - na pewno do poprawek :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.02.2013 14:00

norbert_p napisał(a):
Mikulov - Wiedeń - Graz - Mureck

Lenart - Ptuj

Może tak lepiej ?
Bardzo dobra droga... :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.02.2013 14:03

:mrgreen:
norbert_p
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 10.02.2013 18:05

Nie rozumiem uśmieszku didsa76... Nie znam drogi więc się pytam... Jeśli ta zaproponowana przez Kolegę Alessandro1977 jest ok to może i przeplanuję swoją trasę...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.02.2013 18:12

norbert_p napisał(a):Nie rozumiem uśmieszku didsa76... Nie znam drogi więc się pytam... Jeśli ta zaproponowana przez Kolegę Alessandro1977 jest ok to może i przeplanuję swoją trasę...

Norbert, mój uśmieszek jest odpowiedzią na edytowany post FUX-a.
Jeżdżę podobną trasą do Twojej (oczywiście inaczej w Polsce), Słoweńską autostradę mijam trasą jaką Ci napisał allesandro_1977, czyli Mureck - Lenart - Ptuj. Na Twoim miejscu zastanowiłbym się jeszcze nad Polskim wariantem, czyli zamiast Boboszów jechać A4 do Krapkowic i potem na Racibórz i Chalupki (często jeżdżę do Legnicy i trasa Racibórz - Legnica zajmuje mi dwie do 2 godzin i 15 minut, bez szaleństw na autostradzie), lub A4 jechać do węzła Sośnica i tam na A1.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.02.2013 18:31

norbert_p napisał(a):Nie znam drogi więc się pytam... Jeśli ta zaproponowana przez Kolegę Alessandro1977 jest ok to może i przeplanuję swoją trasę...

Przerabiam ten objazd co roku jak i większość na tym forum chyba...jadąc od strony Graz w kierunku SLO, zjeżdżasz z autostrady zjazdem nr 226 na Gersdorf/Mureck...po zjeździe jedziesz w lewo na Mureck...jedziesz z 12 km na Mureck. W mieście jedziesz cały czas prosto, główną trasą aż za miasteczkiem będziesz miał łuk w lewo...tutaj jest zjazd w prawo na SLO...przejeżdżasz most i jedziesz w prawo na Lenart...droga już była tutaj opisywana szczegółowo przeze mnie i innych !
norbert_p
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 10.02.2013 21:44

Dzięki Alessandro1977. Właśnie o taką podpowiedź prosiłem. Rozumiem, że autostrada w Słowenii odpada (jaki jest jej wogóle koszt, że każdy ją omija?). Czy są jeszcze jakieś dodatkowe miejsca (tunele itp), które są dodatkowo płatne? Nie chodzi mi tylko o Słowenię, ale wogóle.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.02.2013 21:56

Nie pamiętam ile tam winieta kosztuje bo od kilku lat nie interesuję się tym tematem...mam opanowaną tą drogę już i nie zmieniam póki co...dodatkowo płatnych tuneli nie ma żadnych ani odcinków jeżeli jedziesz przez Czechy...dwa dodatkowo płatne tunele są tylko jadąc przez Niemcy !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 95
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone