Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany
Re: Wydzilone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.02.2013 15:14

Via Michelin , przez D pokazuje 18 i pół h i odległość 1735km. Przez Czechy pokazuje 17h40' i dystans 1470km.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 02.02.2013 16:43

Bocian napisał(a):... Droga przez Czechy rewelacyjna nie jest ale to nie transzeja czołgowa. :mrgreen:

Bocian napisał(a): Nie wiem jak musiałaby być zła droga, żebym nadrabiał 300 a może i nawet 200km. Nie spotkałem się z taką, chyba, że w BiH, gdzie jechaliśmy kilometry przez plac budowy z prędkością 10 km na ha.

Zgadzam się z Tobą. Jeździłem przez Czechy różnymi drogami. Może jak ktoś się wiecznie irytuje albo błądzi pół nocy po Czechach to niech lepiej jeździ przez Niemcy. :roll: :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.02.2013 16:49

Nawet z Suwałk :lol:
Tak jak mówiłem, żebyśmy co dzień śmigali tam gdzie mieszkamy, po gładziach, to takie Czechy mogłyby irytować :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 02.02.2013 17:24

Bocian napisał(a):Z Brna można pojechać 52 na Mikulov.

Na E461 krótkie odcinki z ograniczeniami prędkości ale droga jak ta lala była.

Obrazek

teraz widzę coraz więcej łatek http://goo.gl/maps/3hxaA
Saragas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Saragas » 04.02.2013 14:40

Witam,

ja w zeszłym orku jechałem na Hvar ze Szczecina. Jedyna słuszna trasa: Szczecin - Berlin - Passau - Graz - Maribor - Zagrzeb - Split. Wyjechałem wcześnie rano ze Szczecina i wieczorem zatrzymałem się na nocleg w Krapinie. Trasa miła i przyjemna. Jechałem w piątek 13 lipca. Praktycznie zero korków.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2013 18:54

Saragas napisał(a):Jedyna słuszna trasa: Szczecin - Berlin - Passau

Co Ty ? Nadrabiasz tyle kilometrów ? Lepiej przez Czechy :oczko_usmiech:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.02.2013 19:13

alessandro1977 napisał(a):

Nadrabia się 40 km. To różnica przy 300 czy 200. I jest różnica w jeździe ze Szczecina po polskich drogach a z okolic Wrocka, po polskich drogach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2013 19:52

Chodzi mi o samą wyższość niemieckich dróg...ja, jadąc przez Czechy zawsze jeździłem przez Zawidów a tutaj tak różowo nie jest jak jadąc z innych części Polski...tam z tego co kojarzę prawie od razu jest autostrada a przez Zawidów to droga przez mękę...między innymi dlatego lepiej mi jechać przez Niemcy !
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 04.02.2013 20:12

Saragas napisał(a):Witam,

ja w zeszłym orku jechałem na Hvar ze Szczecina. Jedyna słuszna trasa: Szczecin - Berlin - Passau - Graz - Maribor - Zagrzeb - Split. Wyjechałem wcześnie rano ze Szczecina i wieczorem zatrzymałem się na nocleg w Krapinie. Trasa miła i przyjemna. Jechałem w piątek 13 lipca. Praktycznie zero korków.

Moje 3 trasy poprzednie do Chorwacji były identyczne i wyglądają następująco, i 4 będzie taka sama:
Słupsk-Kołbaskowo-Berlin-Regensburg-Wels-Graz-Maribor-Zagrzeb i dalej chorwacką autostradą w zależności gdzie jedziemy do Chorwacji
Mimo że ja mieszkam jeszcze dalej na wschód niż kolega Saragas( bo w jego przypadku to nad dojazdem nie ma co się zastanawiać bo innej lepszej opcji niż tę którą podał raczej nie ma), ale zawsze jedziemy przez Niemcy, wcześniejsze wyjazdy do Włoch też przez Niemcy, i wszystkim dziwiącym się czemu jedziemy przez Niemcy na Szczecin, a nie przez Polskę aby wbić się w autostradę niemiecką po przejechaniu granicy gdzieś na wysokości np Gorzowa Wielkopolskiego, albo tym bardziej ciągnąc dalej na południe przez Polskę, gdzieś do Cieszyna odpowiadam zawsze tak samo, wiem że jadąc na Kołbaskowo nadrabiam km, ale wyjeżdżając spod domu te 250km po polskich drogach to jest najgorszy odcinek z całej trasy gdy jadę do Chorwacji na urlop.
U mnie wygląda to mniej więcej tak, wyjeżdżam z domu ok 4 rano przed 7 rano jestem na granicy w Kołbaskowie, a stamtąd do Grazu (gdzie z reguły nocleg) to ok 1000km, więc naprawde się nie spiesząc i jeżeli nie ma jakiegoś big korka, czy dzwona na autostradzie to te 1000km z postojami to ok 11godzin (zaznaczam nie spiesząc się) z reguły na 19 jesteśmy w Grazu czyli prawie 1300km od domu, bez stresu bez ciągłego szukania słupów z fotoradarami, nieoznakowanych, suszarek, ITD, i innych wynalazków czających się na polskich.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 04.02.2013 20:55

alessandro1977 napisał(a):Chodzi mi o samą wyższość niemieckich dróg...ja, jadąc przez Czechy zawsze jeździłem przez Zawidów a tutaj tak różowo nie jest jak jadąc z innych części Polski...tam z tego co kojarzę prawie od razu jest autostrada a przez Zawidów to droga przez mękę...między innymi dlatego lepiej mi jechać przez Niemcy !

Alessandro, mam do Ciebie pytanie jako do człowieka "stamtąd":
Czy jest już oddana do ruchu nowa droga łącząca z Hradka nad Nissou - przecinająca granicę na zachód od Kopaczowa i wyskakująca na północ od Sieniawki widoczna na filmiku:
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=125&t=961&start=125 ?
Ominąłbym w ten sposób górki między Libercem a Frydlant i Zawidów.
Odpisz pls. Dzięki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2013 07:27

Problem w tym, że nie...któregoś razu ostatnio byłem pewny, że już jest ale nie...chciałem ominąć przez to górki i pojechałem dalej co było błędem bo nieźle się nakręciłem a Hołek wariował...
Niestety, jak chcesz tędy jechać to jesteś skazany na te górki...jeżeli te górki będzie można ominąć to może i ja polubię te drogę !
Saragas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Saragas » 05.02.2013 11:12

Nadrabiam dokładnie 58km, biorąc pod uwagę, że nie muszę płacić za czeskie autostrady, przejeżdżać dwóch kolejnych granic, a potem jechać przez całe Czechy to odpowiedź nasuwa się chyba sama. Do tego cały czas prosto przed siebie niemiecką autostradą.

edit. Alessandro dopiero teraz wyczułem ironię:) ale niech odpowiedź zostanie dla innych co by nie pomyśleli, że przez Czechy lepiej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2013 11:21

Saragas napisał(a):dopiero teraz wyczułem ironię:) ale niech odpowiedź zostanie dla innych co by nie pomyśleli, że przez Czechy lepiej.

Wiem o co chodzi, pozdrawiam :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.02.2013 11:30

Saragas napisał(a):

Nadrabiam dokładnie 58km, biorąc pod uwagę, że nie muszę płacić za czeskie autostrady, przejeżdżać dwóch kolejnych granic, a potem jechać przez całe Czechy to odpowiedź nasuwa się chyba sama. Do tego cały czas prosto przed siebie niemiecką autostradą.

edit. Alessandro dopiero teraz wyczułem ironię:) ale niech odpowiedź zostanie dla innych co by nie pomyśleli, że przez Czechy lepiej.

W tym wypadku, nie jest lepiej, ale nadrabianie 200-300 kilometrów to bezsens moim zdaniem. Istotne jest także kto jak się czuje za kierownicą. Jeśli kogoś "przeraża" czeska droga, być może gubi się jeśli co 300m nie ma drogowskazu, to będzie szukał dróg prostszych z częstym oznakowaniem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2013 11:45

Bocian napisał(a):Jeśli kogoś "przeraża" czeska droga, być może gubi się jeśli co 300m nie ma drogowskazu, to będzie szukał dróg prostszych z częstym oznakowaniem.

Nie słuchaj bzdur Sławek
Czasami jest też tak, że Ci, którzy tak krytykują, byli zachwyceni wręcz niemieckimi drogami bo na zadupiu gdzie mieszkają takich nie widzieli :lol:
W Czechach może się i gubię czasami ale przynajmniej w Niemczech, Austrii, Słowenii i Chorwacji już nie potrzebuję nawigacji jak co niektórzy :oczko_usmiech:
Niektórzy też potrafią dzwonić co chwilę aby ich poprowadzić przez Wrocław bo im nawet nawigacja nie pomaga :lol:
Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 05.02.2013 11:54 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 94
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone